Αλησμονιά

ΓΕΝΙΚΑ

Αυτές οι σελίδες είναι αφιερωμένες στις πατρίδες των Ελλήνων που δεν χάθηκαν και δεν αντικαθίστανται στη μνήμη, αλλά και στις πατρίδες που χτίζουν σήμερα οι Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο και θα γίνουν μνήμη. Το συναρπαστικό ψηφιακό περιεχόμενο σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνει υλικό από το μεγάλο αρχείο του καθηγητή και Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Μητροπόλεως Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, Κωνσταντίνου Νίγδελη.

ΙΔΡΥΣΗ

Η προσπάθεια της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς στις Μνήμες είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική και ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και περιμένει δωρεές έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο που αναλάβαμε. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της πατρίδας σήμερα δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια. Γι’ αυτό γίνεται ιδιαίτερη έκκληση στον Ελληνισμό της Διασποράς. Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά δεν έχει κανένα άμεσο ή έμμεσο πόρο, δεσμό με κόμματα, πολιτικές ή άλλες παρατάξεις. Οι συνεργάτες μέλη μετέχουν σ’ αυτήν μόνο με την προσωπική τους ιδιότητα δωρεάν και εθελοντικά.

ΣΚΟΠΟΙ

Οι κυριότεροι σκοποί της προσπάθειας Μνήμες – Αλησμόνητες Πατρίδες, έχουν ως εξής:

 1. Η προώθηση και προβολή της ελληνικής μας κληρονομιάς, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου έχουν διαπρέψει οι Έλληνες και αυτή που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.
 2. Η προάσπιση των οικουμενικών και πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων καθώς και της ιστορίας και πνευματικής κληρονομιάς μας σ’ όλες τις χώρες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά προσφέρει την ευκαιρία στον ενημερωμένο και ικανότατο συλλέκτη, όπως τον καθηγητή και διευθυντή μουσείου Κ. Νίγδελη, να εκθέσει το αρχείο του στις σελίδες αυτές δίχως δεσμεύσεις. Προϋπόθεση είναι ο συλλέκτης να έχει όλα τα δικαιώματα του αρχείου και το αρχείο αυτό να συνάδει με την ελληνική ιστορία, πατρίδα, τέχνη, λογοτεχνία κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

Γράφει ο κύριος Κώστας Νίγδελης:

Λοιπόν, ως ρακοσυλλέκτης των αναμνήσεων, προσπαθώ. Να συλλέξω όλα εκείνα που ο πανδαμάτορας χρόνος φροντίζει να εξαφανιστούν από προσώπου  γης… Που τα στέλνει σιγά, σιγά, μα σταθερά, στα Τάρταρα της λήθης.

Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μαζεύεις αναμνήσεις… Ένας ατελείωτος πλούτος , μια τεράστια συλλογή απόψεων, ιδεών, ευχάριστων- δυσάρεστων στιγμών που απαθανατίζονται στο φακό… κάποιες στιγμές που  «καταχωρούνται»  ανεξίτηλα…

Αναζητώ τα χνάρια της ιστορικής μας μνήμης σε μια ή με μια καινούργια δυναμική προσπάθεια στην αργοπορημένη αφύπνιση της αυτογνωσίας μας γιατί… Μα γιατί «ο χρόνος της μνήμης μας είναι και ο χρόνος της ύπαρξης μας»

Κωνσταντίνος Νίγδελης
Εκπαιδευτικός- συγγραφέας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

Πέραν τούτου θέλουμε υλικό για τις δυο μεγαλουπόλεις της Ελλάδας μόνο. Τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Δεν θα βάλουμε άλλες πόλεις προς το παρόν γιατί η δουλειά είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Όταν λέμε υλικό σε όλες τις περιστάσεις εννοούμε –

 • Καρτ ποστάλ
 • φωτογραφίες
 • γραμματόσημα
 • βίντεο (αν υπάρχουν)
 • κείμενα και ντοκουμέντα
 • συμφωνητικά ή κοντράτα
 • διαβατήρια, ταυτότητες και οτιδήποτε αναγνωριστικό
 • μουσικά κομμάτια της εποχής

Για όλα τα παραπάνω προϋπόθεση είναι –

 • Τα δικαιώματα χρήσης και δημοσίευσης να ανήκουν στον κάτοχο.
 • Για κάθε αντικείμενο να υπάρχει σχετικό κείμενο. Δηλαδή τουλάχιστον μια πρόταση τριών-τεσσάρων γραμμών που θα βοηθήσει τον αναγνώστη, και που θα αναφέρει την περιοχή που υπήρχε το εν λόγω αντικείμενο, τη χρονολογία που βγήκε η φωτογραφία, το όνομα του κατόχου, την ιστορική σημασία και ιστορία του. Ακόμη καλύτερα να υπάρχει ένα κείμενο μιας σελίδας Α4 περίπου με το ιστορικό αυτού του αντικειμένου.

Το ρολόι της ζωής μας χτυπάει – μια και μοναδική την έχουμε, γιατί να μην την αξιοποιήσουμε; Γιατί να μη φανούμε χρήσιμοι σ’ αυτό που πιστεύουμε…

Ας μας επιτραπεί να κλείσουμε μ’ ένα ποίημα του μεγάλου Κωστή Παλαμά

Ανατολή

Γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα,
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα
λυπητερά
πως η ψυχή μου σέρνεται μαζί σας!
Είναι χυμένη από τη μουσική σας
και πάει με τα δικά σας τα φτερά.

Σας γέννησε και μέσα σας μιλάει
και βογγάει και βαριά μοσκοβολλάει
μια μάνα, καίει το λάγνο της φιλί,
κι είναι της Μοίρας λάτρισσα και τρέμει,
ψυχή όλη σάρκα, σκλάβα σε χαρέμι,
η λαγγεμένη Ανατολή

Κι ο καημός
όλο αρχίζει, γυρίζει, δεν τελειώνει…
Και μια φυλή ζει μέσα σας και λιώνει,
και μια ζωή δεμένη σπαρταρά,
γιαννώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα,
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα
λυπητερά.