Αρχειοθετηση

Οικογένεια Δημ. Βερβερίδη, Νικομήδεια – 1921

Εδώ μπορείτε να μας στείλετε ψηφιακά αρχεία που τυχόν έχετε στη διάθεσή σας κυρίως από τις περιοχές της Μικράς Ασίας όπου έζησαν οι προγόνοι μας. Ακόμη ενδιαφερόμαστε και για υλικό από την αποκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, τις κακουχίες που πέρασαν, τα άτομα που χάθηκαν στην αντάρα της εκτόπισης, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που νομίζετε ότι θα είναι χρήσιμα για την ιστορία, αυτή που δεν καταγράφηκε μέχρι σήμερα σωστά, ή μερικώς καταγράφηκε, που δεν ερευνήθηκε σωστά γιατί το κόστος θα ήταν πέραν των δυνατοτήτων του κράτους και των υπηρεσιών.

Οι ΜΝΗΜΕΣ προσφέρουν ακόμη μια ελπίδα συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων μετά από έκκληση που είχαμε από επισκέπτες της σελίδας και ας μην πάει χαμένη έστω και τώρα, μετά από εκατό σχεδόν χρόνια. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται δίχως να αφαιρεθούν από κάποια βιβλιοθήκη, τοπικό μουσείο, ιδιωτική συλλογή διότι εφόσον είναι σε ψηφιακή μορφή δεν αλλοιώνονται, δεν χάνονται και θα είναι ανεκτίμητα για τις επόμενες γενεές.

Θα χαρούμε, λοιπόν, να καταχωρήσουμε τα αρχεία σας σε κατηγορίες, γι’ αυτό παρακαλούμε να μας δώσετε όσα περισσότερα στοιχεία έχετε για να γίνει σωστά η καταχώρηση, για παράδειγμα θα ταξινομηθούν ανάλογα με την περιοχή, την χρονολογία, το περιεχόμενο κ.ά. Αν δεν μας δοθούν αρκετές πληροφορίες θα τα ταξινομήσουμε στον κατάλογο των διαφόρων και εκεί δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εντοπίσει κανείς αρχεία του όταν τελικά μαζευτεί ένας ορισμένος αριθμός.

Επίσης θα παρακαλέσουμε να καταχωρούνται αρχεία τα οποία δεν σας ενοχλεί ούτε ενοχλεί κανένα άλλο πρόσωπο ή οργανισμό αν δημοσιευτούν. Αν δεν είστε σίγουροι μην τα ανεβάζετε σ’ αυτή τη σελίδα. Το πρώτο μέλημά μας είναι ο σεβασμός στους προγόνους μας αλλά και στα άτομα που αμέσως επηρρεάζονται από την δημοσιοποίηση. Παρακαλούμε κι εδώ την κατανόησή σας.

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Επιλογή αρχείου (απαραίτητο και μόνο σε μορφή jpg,png,gif,pdf) απώτερο μέγεθος 3ΜΒ

Τίτλος αρχείου

Περιεχόμενο αρχείου (άτομα, τοποθεσία, χρονολογία κ.ά.)

Πιστοποιώ ότι κατέχω όλα τα δικαιώματα αυτού του αρχείου και δεν μ' ενοχλεί αν δημοσιευτεί

 
Τέλος αφού καταχωρηθεί σωστά το αρχείο σας θα εμφανιστεί αυτομάτως πιο κάτω εδώ με διασύνδεση που μπορείτε να ελέγξετε. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι όλα καταγράφηκαν σωστά. Ο κατάλογος είναι σε αλφαβητική σειρά ονόματος.
Submitted
ONOMA
TITLOS
MHNYMA
ARXEIO
2012-10-06 00:12:55 +10:00
Δημήτρης Θωμαδάκης
Παρθεναγωγείο Ρεΐσδερε Ερυθραίας Μικράς Ασίας. Σχολικό έτος 1919-1920
Στην φωτογραφία αυτή απεικονίζονται οι μαθήτριες και οι δασκάλες του ενός Παρθεναγωγείου του Ρεΐσδερε (υπήρχαν στο χωριό αυτό τρία σχολεία, σύμφωνα με το βιβλίο "Μνήμες Μικρασίας" της συμπατριώτισσας Μαρίκας Μαθιουδάκη -Δραγασάκη από την Ιεράπετρα)! Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την είχε η εικονιζόμενη στην ένδειξη με τον σταυρό Μαρία Κουρίσου, κόρη του Γιάννου του Κουρίσου (του γνωστού σε όλη τη τότε Λήμνο με τις τράτες και τα γρι γρι του) και της Καλομοίρας Κουρίσου -Θωμαδάκη (αδελφής του παππού μου Δημητρίου Θωμαδάκη, που σφαγιάστηκε από τους Τσέτες του Μπεχλιβάν στα φοβερά γεγονότα του 1922 στο Ρεΐσδερε)!
2012-10-06 00:18:38 +10:00
Δημήτρης Θωμαδάκης
Η πίσω όψη της φωτογραφίας του Παρθεναγωγείου του Ρεΐσδερε Ερυθραίας Μικράς Ασίας
Σημαντική επίσης είναι η πίσω πλευρά της παραπάνω φωτογραφίας, με τη προσωπική αφιέρωση της μαθήτριας τότες Μαρίας Κουρίσου -Θωμαδάκη στη μητέρα της Καλομοίρα! Εκτιμώ ότι, αφενός δείχνει όλο το σεβασμό των Ρεϊσδεριανών παιδιών προς τους γονείς τους και αφετέρου αναδεικνύει την αυθόρμητη ποιητική και μουσικολογική κληρονομιά των όμορφων αυτών προγόνων μας, τόσο στην ψυχή τους όσο και στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους!
Σημειωτέον ότι η εγγονή της μαθήτριας Μαρία Μικρουδάκη, έχει ακόμη προίκα από τη γιαγιά της ένα τετράδιο, γραμμένο ολόκληρο με Ρεϊστεριανά τραγούδια, όμως αυθόρμητα τα κατέγραψε η γιαγιά της. Θα αξιοποιηθούν αυτά στο μέλλον! Ευχαριστώ!
2012-10-03 20:22:06 +10:00
Ιάκωβος Γαριβάλδης
Γαβριήλ Γαριβάλδης στο Ναυτικό
1947 - Ο Γαβριήλ Γαριβάλδης στο Ελληνικό Ναυτικό
2012-10-06 17:11:06 +10:00
Κυριάκος Χατζηκοσμάς
Σαββίδης, Χατζηκοσμάς
Σε αυτή την φωτογραφία φαίνονται ο παππους μου Σαββιδης Κυριάκος (ο ψηλός) γιος του προδρομου Σαββίδη και γαμπρός του τοπάλ γιοβάν (Λαζαρίδη Ιωάννη), με τον αδερφό του Κοσμά. Όταν ήρθαν το 1924 όλοι μαζι γονεις και πεθερικά εγκαταστάθηκαν στο κρανοχώρι Καβάλας. Στη συνέχεια ο πρόδρομος Σαββίδης επειδή μαλωσε με τον πατερα του αλλαξε το επώνυμό του και πήρε το πατρικό της μητέρας του (χατζηκοσμά) και έφυγε με την οικογένειάτου και εγκαταστάθηκε στο καλαμπάκι, Δράμας.
2014-11-17 02:05:38 +11:00
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ο παπας¨Σιμεον Σιμεονογλου με τα τρια αγορια του. νεοχωρι νικομηδειας. φοτογραφια του 1912
2015-05-08 01:05:53 +10:00
Σπυριδούλα Παπαδατου
Αθανάσιος και Μαρίκα Λιαπη
Αθανάσιος Λιαπης, γεννήθηκε στα Μουδανιά Μικρας Ασίας, έζησε μέχρι τέλους της ζωής του στην Νέα Βαρνα, Δήμος συκεων Θεσσαλονίκης. Μαρίκα Αλτινη - Λιαπη, γεννήθηκε στην Προύσα της Μικρας Ασίας και με τον διωγμό εζησε στην Νέα Βαρνα Δήμου συκεων Θεσσαλονίκης. Μαζί με τιν άντρα της εδω, στο καφενείο τους με το όνομα "αυγη", που επι χούντας κατέβηκε η πινακίδα και αλλαξαν το όνομα του σε "χαραυγη", στην δεκαετία του 1960. Αγαπημένοι με απεραντο σεβασμό ο ένας προς τον αλλον, αμοιβαία εκτίμηση κ αγάπη, έζησαν με περισσή αξιοπρέπεια και ολοι στη γειτονιά είχαν να λένε για την ομορφη ψυχη τους. Αυτοι ήταν οι λατρεμενοι μου παπους και γιαγιά απο την πλευρά της μητέρας μου... Απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Σταύρο, την Ελένη, τον Χρυσόστομο, και τον Βασίλη Λιαπη...