Ηλίας Ντεγιάννης

O Ηλίας Ντεγιάννης (1912-1943) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν αρχηγός της αντιστασιακής ομάδας ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε και εκτελέστηκε στις 18 Ιουνίου 1943 με την κατηγορία των φθορών, αφού ως ένα από τα βασικά μέλη της αντίστασης κατά του κατακτητή, υπήρξε αρχηγός μιας ομάδας που δρούσε στο Κερατσίνι και στον Πειραιά, η οποία προξενούσε πετυχημένες καταστροφές στα εχθρικά πλοία.

Αν περιμένετε καταγεγραμμένη τη δράση του από τις ελληνικές αρχές, μάλλον θα απογοητευτείτε. Υπάρχει όμως από το Αγγλικό Ναυαρχείο που καταγράφει τα εξής “Ο Ηλίας Ντεγιάννης σχημάτισε και διοικούσε Ομάδα Καταστροφών, που δρούσε στην περιοχή Πειραιά και Κερατσινίου, εκτελώντας πολλές τολμηρές επιθέσεις κατά των εχθρικών πλοίων».

Συνελήφθη κατόπιν προδοσίας και εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 18-6-1943, χωρίς να δεχτεί να του δέσουν τα μάτια κατά την πάγια τακτική των εκτελεστικών αποσπασμάτων, ή χωρίς να γυρίσει τα νώτα όπως του υπεδείχθη.

Πριν την εκτέλεση είπε με θάρρος:

“Δε γυρνώ τα νώτα μου στους στρατιώτες σας, μετατρέποντας τους σε δολοφόνους”, και ατένιζε το θάνατο αγέρωχα.

Απαντώντας ο Γερμανός αξιωματικός φαίνεται να λέει:

“Ηλία Ντεγιάννη, η πατρίδα μου τιμά τους γενναίους σαν και σένα. Αλλά σήμερα η πατρίδα μου διεξάγει ένα σκληρό αγώνα και συ είσαι επικίνδυνος γι’ αυτήν. Για το λόγο αυτό είναι υποχρεωμένη να σε εκτελέσει.”

Και οι σφαίρες κέντησαν το ανυπεράσπιστο κορμί του.
Συγκινητικά ήταν τα λόγια του δάσκαλου πατέρα του στη μάνα του Ηλία:

«Ο Ηλίας μας δεν πέθανε. Τώρα άρχισε να ζει»

Τονίζω το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πατέρας αρνήθηκε να λάβει σύνταξη Εθνικής Αντίστασης λέγοντας ότι

«ο Ηλίας πέθανε για την πατρίδα του, όχι για τον πατέρα του»

Όπως καταλαβαίνετε τα λόγια αυτά είχαν πολύ μεγαλύτερη ισχύ για την ελληνική πατριδοκαπηλία, από τις σφαίρες των Γερμανών κατακτητών.

Το Πολεμικό Ναυτικό πρός τιμήν του έδωσε, το 1981, το όνομά του σε μία Πυραυλάκατο πού κατασκευάσθηκε στά Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» (Ρ-26).

0 0 vote
Article Rating

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
  1. Ηλίας Ντεγιάννης
    Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν αρχηγός της αντιστασιακής ομάδας ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε και εκτελέστηκε στις 18 Ιουνίου 1943 με την κατηγορία των φθορών...
  2. Κώστας Περρίκος
    Kεντρώος αντιβασιλικός αξιωματικός της αεροπορίας ο Κώστας Περρίκος. Ίδρυσε τον Οκτώβριο του 1941 την «ΠΕΑΝ», την τέταρτη σε δύναμη και σπουδαιότητα αντιστασιακή οργάνωση μετά το ΕΑΜ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ.
  3. Αλέξανδρος Καΐρης
    Συνελήφθη από τους Γερμανούς αξιωματικούς της GFP στις 27 Απριλίου 1943. Οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και μετά στον Πειραιά για ανάκριση. Βασανίστηκε σκληρά από τους Γερμανούς για τέσσερα ημερόνυχτα. Όμως δεν λύγισε και δεν αποκάλυψε τίποτα για την αντιστασιακή οργάνωση που υπηρετούσε. Εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 2/11/1943.

Author: Μνήμες

Subscribe
Notify of
0 Comments / Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments