Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη εποχή μια εθνική επέτειος δεν θα μπορούσε να έχει τόση σημασία για ό,τι ονομάζεται «εθνική αυτοπερισυλλογή», όσο εκείνη που εορτάζεται στο επόμενο έτος για την έναρξη του μεγάλου, όσο και δύσκολου αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. Και ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναγκαία η με κάθε τρόπο συμπαράσταση της Ομογένειας, όσο στην παρούσα περίσταση. Τα δεινά που έφερε η κρίση των δέκα προηγουμένων ετών συνοδεύουν τις φθορές από την πρωτόγνωρη δοκιμασία της πανδημίας και την διαρκή απειλή από τον επικίνδυνο γείτονα. Ό,τι ήθελε και μπορούσε να πράξει για την πατρίδα απέναντι σε όλα αυτά, αλλά δεν μπόρεσε, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας που δεν μπορεί με την αναγκαία τεκμηρίωση να εκτεθεί εδώ. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:*
- Η πρόταση του Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ Θ. Σπυρόπουλου για την έκδοση ομολόγων για τους ομογενείς ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά και Γερμανίας με σκοπό την «τόνωση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στο Εξωτερικό (24-9-2010).
- Η πρόταση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού για την συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση ελληνικών προϊόντων στις ξένες χώρες (Βρυξέλλες,14-7-2010).
- Οι προτάσεις του προέδρου της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» Α. Λιβέρη για την προσέλκυση επενδύσεων (29-7-2012, 7-7-2019) και του επιχειρηματία Τζων Κατσιματίδη (11-9-2016).
Τι εσήμαινε για την χώρα στο παρελθόν και τι θα μπορούσε να της προσφέρει σε ένα καταθλιπτικό παρόν η Ομογένεια, περιέγραφε ο διευθυντής έγκριτης ελληνικής εφημερίδας σε δυο άρθρα με τον τίτλο «Η προσφορά της Ομογένειας και «Η αναγέννηση θα έρθει από το Εξωτερικό» («Καθημερινή»,10-7-2016, !8-9-2016): «Καταξιωμένοι άνθρωποι από την Ομογένεια σε δεκάδες τομείς μπορούν να λειτουργήσουν ως μέντορες για όσους προσπαθούν να κάνουν την διαφορά στην Ελλάδα της κρίσης» έγραφε στο πρώτο «από την ίδρυση του ελληνικού κράτους η Ομογένεια έπαιξε καταλυτικό ρόλο, όταν η χώρα έπρεπε να ξαναχτιστεί πάνω στα συντρίμμια» στο δεύτερο. Άρθρα με παρόμοιες επισημάνσεις από δημοσιογράφους με σχετικά ενδιαφέροντα και ειδικές γνώσεις ή από Έλληνες του Εξωτερικού δημοσιεύθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης αρκετά, όμως δεν άλλαξαν ούτε μπορούσαν να αλλάξουν την δεσπόζουσα τότε-όπως και τώρα-πραγματικότητα της «επίσημης αδιαφορίας».
- Στους πολυάριθμους κρατικούς ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως και στην Εκπαίδευση (δηλαδή στα Αναγνωστικά από την πρώτη Δημοτικού έως και την τρίτη Λυκείου) η παρουσία του Απόδημου Ελληνισμού εξακολουθεί να είναι μηδενική.
- Υποβαθμισμένος είναι επίσης ο Απόδημος Ελληνισμός στην κεντρική διοίκηση, εφόσον η σχετική αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού είναι ισόβαθμη με διάφορες άλλες, όπως η Γ.Γ. Αθλητισμού.
- Το ΣΑΕ καταργήθηκε, το κτίριο στη Θεσσαλονίκη όπου στεγαζόταν, περιήλθε στον Δήμο Θεσσαλονίκης για άλλες υπηρεσίες του και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα επανίδρυσή του έκτοτε, εξ όσων γνωρίζω, ούτε καν συζητήθηκε.
- Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, τα μέλη της οποίας-πρώην υπουργοί ή βουλευτές σε ξένες χώρες-θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων στο διεθνές περιβάλλον, αγνοείται.
- Η από κάθε άποψη μόνη ορθή ρύθμιση, το δικαίωμα της ψήφου των ομογενών να ασκείται στον τόπο της διαμονής τους με κάθε δυνατή διευκόλυνση, αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το εθνικό χάσμα.
Όπως με διαφορετικές αφορμές, γνώσεις ή εμπειρίες υπονοείται ή περιγράφεται, το χάσμα αυτό αποτελεί εθνικό πρόβλημα, την άμεση αντιμετώπιση του οποίου καθιστά εξαιρετικά επείγουσα η παρούσα περίσταση.
«Χωρίς την απαραίτητη ριζοσπαστική προσπάθεια κινδυνεύουμε να βιώσουμε μια δεύτερη τουρκική εκδίκηση για το 1821. Η πρώτη ένα αιώνα μετά την Επανάσταση μας στέρησε από την μικρασιατική ακτή. Η δεύτερη, μετά από δυο αιώνες, απειλεί τον θαλασσινό μας ορίζοντα… Η συνεισφορά της Ομογένειας και της Ναυτιλίας στην αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι δυνάμει τεράστια:Διεθνής επιρροή, μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους για την πολεμική προετοιμασία τομείς, ενημέρωση εκ των έσω για τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις: Ωστόσο η Ομογένεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται περιθωριακά ως οιονεί επαρχία του ελληνικού κράτους. Όποτε κλήθηκαν οι Έλληνες του Εξωτερικού να συνδράμουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τους εντόπιους. Οι πικρίες είναι πολλές και βάσιμες».(Από το άρθρο του Γ. Πρεβελάκη, ομ. καθηγητού Γεωπολιτικής στην Σορβόννη-Paris 1: «Οι αναγκαίες ριζικές αναθεωρήσεις», εφ. «Καθημερινή» 2-6-2020, βλ. επίσης το άρθρο του ίδιου «Δημόσια Διπλωματία» «Καθημερινή 11-10- 2020)
- Στην «ριζοσπαστική προσπάθεια που απαιτεί η περίσταση, η υπέρβαση που χρειάζεται μπορεί να επιχειρηθεί μόνο από την Ομογένεια για να γνωρίσει ο Ελληνικός λαός όσα πολλά και χρήσιμα μπορεί να του προσφέρει. Ο πρώτος τρόπος είναι η ίδρυση και λειτουργία (με αποκλειστική από την ίδια φροντίδα) τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη ως έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
«Να συμβάλει στην συνέχιση του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, με έμφαση στην διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού, των παραδόσεων και της θρησκείας ενεργώντας ως η φωνή και η συνείδηση της Ομογένειας στην Νέα Υόρκη όπου εκδίδεται», διάβασε ο αναγνώστης της αθηναϊκής εφημερίδας στη συνέντευξη του «Εθνικού Κήρυκα» στην εφημερίδα «Καθημερινή» φ. της 21-5-2017.
«Έχουμε ιδρύσει τρία νέα σχολεία για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες, προσφέρουμε μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών που έχουν σταματήσει από άλλους φορείς. Την Ελληνομάθεια ακόμη μεταξύ της δεύτερης και τρίτης γενιάς θεωρούμε μεγάλο επίτευγμα, γι’ αυτό και υποστηρίζουμε θερμά τον θεσμό « Μιλούμε ελληνικά τον Μάρτιο» δήλωνε στην Αθήνα δυο μήνες αργότερα ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης (Καθημερινή 9-7-2017)
Στη μεγάλη επέτειο του 1821 θα πρέπει όλοι που θα την γιορτάσουν στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό να μπορούν να μάθουν αυτά και πολύ περισσότερα.
Ιω. Τουλουμάκος
Ομ. καθηγητής
της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
- Η Επέτειος, Η Κρίση και ο Λόγος της Ομογένειας
Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη εποχή μια εθνική επέτειος δεν θα μπορούσε να έχει τόση σημασία για ό,τι ονομάζεται «εθνική αυτοπερισυλλογή», όσο εκείνη που εορτάζεται στο επόμενο έτος για την έναρξη του μεγάλου, όσο και δύσκολου αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. Και ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναγκαία η με κάθε τρόπο συμπαράσταση της Ομογένειας, όσο στην παρούσα περίσταση. Τα δεινά που έφερε η κρίση των δέκα προηγουμένων ετών... - Η Περιφρονημένη Ομογένεια
Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε - Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς
Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια. - Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής
Καθώς αναφέρει στα χρονικά του ο ιστοριογράφος των ταξιδιών του Κολόμβου, Βαρτολομέ δε Λας Κάσας, οι καραβέλες των εξερευνήσεων είχαν επανδρωθεί από δοκιμασμένους και έμπειρους θαλασσοπόρους όλων των προελεύσεων και κατά συνέπεια και από Έλληνες. - Ο Εμμανουήλ Ε. Παράσχος
O Δρ Παράσχος έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μισσούρι (Missouri), Σχολή Δημοσιογραφίας το 1975. Η διατριβή του είχε τον τίτλο “National Security and the People’s Right to Know” (Εθνική Ασφάλεια και το Δικαίωμα του Λαού να Γνωρίζει). Έκτοτε έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, Σχολή Δημοσιογραφίας και στο Πανεπιστήμιου του Αρκάνσας στο Little Rock, όπου διηύθυνε και το Τμήμα Δημοσιογραφίας. - Οι πρώτες Ελληνικές Εκκλησίες της Βοστώνης
Το 1899 ο Πατήρ Κ. Παπαγεωργίου (Fr. K. Papageorgiou) λειτούργησε στην ίδια αίθουσα, ακολουθούμενος από το Πατέρα Κ. Παπακωνσταντίνο, τον Πατέρα Παναγιώτη Φιαμπόλη που λειτούργησαν σε ενοικιασμένη αίθουσα επί των οδών Stuart & Tyler το 1901. Στο Ναό Της Αγίας Τριάδος στο Lowell δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένος ενορία στη Νέα Αγγλία (New England) το 1900 και ακολούθησε ο Καθεδρικός Ναός της Ενορίας του Boston το 1903. - Νοτιος Αμερικη
Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής
Καθώς αναφέρει στα χρονικά του ο ιστοριογράφος των ταξιδιών του Κολόμβου, Βαρτολομέ δε Λας Κάσας, οι καραβέλες των εξερευνήσεων είχαν επανδρωθεί από δοκιμασμένους και έμπειρους θαλασσοπόρους όλων των προελεύσεων και κατά συνέπεια και από Έλληνες.
Posted in Αργεντινή, Βίοι Ομογενών Αμερικής, Νότιος Αμερική Tagged Αργεντινή, ομογενείς Comments Off on Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής