Η Μαρία του Τένις

Άρχισε πάλι το Αυστραλιανό Ανοιχτό Πρωτάθλημα τένις στη Μελβούρνη, όπως κάθε Ιανουάριο και παρ’ όλες τις οικολογικές δυσκολίες αποτελεί ένα άθλημα που λίγοι αποφεύγουν να το παρακολουθήσουν. Υπάρχουν οι τενίστες με αχαλίνωτο εγωισμό, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που προωθούν το σπορ με την επιμονή, επιμονή και το σεβασμό τους προς όλους.

Οι Έλληνες ως λαός δεν είχαν ποτέ τέσες επιτυχίες στο τένις όσο τα δυο τελευταία χρόνια της ανώδου του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Είναι δυο παιδιά που όχι μόνον έχουν ένα υπέροχο χαμόγελο και μια επίμονη στάση στο άθλημα που ακολουθούν, αλλά και προβάλλουν πολιτισμό, αποτελούν δε πρότυπα για τους νεότερους. Υπάρχουν κι άλλες Μαρίες, αλλά η δική μας θέλουμε να ξέρει ότι είναι η ανώτερη στο χαμόγελο, στην επιμονή, την αγωνιστικότητα και το θάρος της. Βέβαια ίσως υπάρχουν κι εξαιρέσεις, αλλά εκεί είναι που αντιλαμβανόμαστε πως είναι κι αυτοί άνθρωποι με ελαττώματα και εγωισμούς. Εφόσον όμως αυτά τα ελαττώματα δεν περνούν κάποια όρια μπορούμε να τα κατατάξουμε στις ανθρώπινες αδυναμίες.

Η Μαρία όμως είναι ένα κορίτσι που λάμπει από ψυχική γαλήνη, επιμονή και καρτερικότητα. Δεν έχει πάει πιο ψηλά από το νούμερο 20 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά για μας είναι το κορίτσι υπόδειγμα που κάθε μια κοπέλλα η οποία θέλει να κάνει το τένις δικό της άθλημα πρέπει να ακολουθήσει και να μιμηθεί.

Για μας δεν είναι τόσο σπουδαία η νίκη σε κάθε αγώνα όσο σπουδαία είναι η συμμετοχή και η ένδειξη σεβασμού στους θεσμούς του αθλήματος, στους οργανωτές και κυρίως στους συμπαίκτες και θεατές. Όταν ένας αθλητής καταφέρει αυτά τα ιδεώδη έχει κάνει την καλύτερη αρχή προβάλλοντας όχι μόνον τον εαυτό του, αλλά και την πατρίδα του, τους συμπατριώτες του, το άθλημα. Η Μαρία τα έχει καταφέρει όλα αυτά. Τώρα περνάει στο επόμενο στάδιο, της εδραίωσής της ως μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες τένις στον κόσμο και σίγουρα η πιο επιτυχημένη αντιπρόσωπος του τένις στην Ελλάδα.

Στις 22 Ιανουαρίου 2020, όταν η Μαρία έπαιζε με κάποια Ιαπωνέζα με το όνομα Nao Hibido, είχαμε την ίδια Μαρία να μας δείχνει πόσο σωστά σκέφτεται, πόσο σωστά ενεργεί και γιατί την αγαπάμε μ’ εκείνη την αγάπη που μας κάνει υπερήφανους. Βέβαια δεν έλειψαν και οι καλομαθημένοι μαμάκηδες νεαροί φίλαθλοι, ελληνικής καταγωγής, που έκαναν ότι ήταν δυνατό για να προσβάλλουν το κορίτσι και το Ελληνικό όνομα. Δεν νομίζω να έκαναν τις οικογένειές τους υπερήφανες γι’ αυτές τους τις ανεπίτρεπτες εκφάνσεις. Αν περιοριστούν σ’ αυτά θα ξεχαστούν οι βλακείες τους στο γήπεδο του τένις μελλοντικά, το οποίο όπως σωστά σημείωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας. Το αποτέλεσμα να τους διώξουν κακήν κακώς από τις κερκίδες και να τους σημαδέψουν ως ταραξίες, προσβάλλοντας για μια ακόμη φορά το Ελληνικό όνομα.

Η Μαρία όμως ήταν το κορίτσι θαύμα και πάλι όπως προείπαμε. Δυσκολεύτηκε αλλά τελικά νίκησε την αντίπαλο κι έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο σπουδαίο είναι το ν’ αγωνίζεται κανείς και παρ’ όλο που δεν κατατρόπωσε την αντίπαλο τη νίκησε σε όλα τα σημεία. Όπως έκανε και το ίδιο με την προηγούμενη αντίπαλο στον πρώτο γύρο τη Margarita Gasparyan.

Ναι είναι η Μαρία Σάκκαρη του τένις που μετράει. Η δική μας Μαρία που θα μείνει για πάντα δική μας εφόσον συνεχίζει σ’ αυτό το μοτίβο, σ’ αυτό το χαρακτήρα να τιμάει το ελληνικό όνομα, τον αθλητισμό και την οικογένειά της.

Ιάκωβος Γαριβάλδης

0 0 vote
Article Rating

Author: Μνήμες

Subscribe
Notify of
0 Comments / Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments