Ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας

Μήνυμα Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

προς τις ΜΝΗΜΕΣ – Αλησμόνητες Πατρίδες

“Η μνήμη, αδελφοί μου, φθαρτή αλλά και αιώνια είναι το αρχείο του μυαλού… είναι αυτή που μας κάνει να μένουμε κοντά σε όσους αγαπούμε. Η απώλειά της ήταν πάντοτε οδυνηρή… και φυσικά όποιος σβήνει ένα κομμάτι από το ιστορικό του παρελθόν, σβήνει ταυτόχρονα ένα κομμάτι από το παρόν και σίγουρα από το μέλλον.

Εμείς όμως που ζούμε στις εκτός των τειχών δυτικές συνοικίες της συμβουλεύουσας πόλης του Αγίου Δημητρίου, παιδιά προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής, είμαστε υπερήφανοι γιατί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της καθ’ ημάς Μητροπόλεως που διατηρούμε, μια αναγνωρισμένη πηγή ιστορικών πληροφοριών,  αλλά και ένα αποτελεσματικό μέσο διατήρησης της ιστορικής μνήμης, εγκαινίασε μαζί με τις ΜΝΗΜΕΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, μια νέα σημαντικότατη συλλογική προσπάθεια η οποία έρχεται την κατάλληλη στιγμή να προσθέσει ένα λιθαράκι σε τούτη την εργώδη παρουσία, μια ανθρωπογεωγραφική μελέτη στη βάση του κοινού γένους, κτήμα ες αεί.  Σπεύδουμε μάλιστα να  επικροτήσουμε με συναισθήματα που δεν χωρούν σε λέξεις και μας κατακλύζουν το νέο οδοιπορικό στη μυστικότητα της ιστορίας, στη μαρτυρία των γεγονότων και τη μαγεία των εικόνων.

Ταγμένοι υπηρέτες όλοι στη διάσωση κάθε πολύτιμου κομματιού της πατρίδας των προγόνων μας που αγαπήσαμε και ξεπροβάλλει από τις γερές ρίζες της μνήμης, της περηφάνιας και της συγκίνησης, τους επαινούμε και συνάμα τους ευλογούμε. Οι διδαχές από την καταγραφή της διαχρονικής γνώσης είναι θησαυρός σπάνιος και ευεργετικός, τον οποίο φυλάσσουμε με δέος και σεβασμό.”

Μετ’ ευχών και αγάπης Χριστού
Ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας

Author: Μνήμες