Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

Ιστορικό υλικό που λάβαμε από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και τον κύριο Γιώργο Δήμα για την ιστορία της Κοινότητας από το 1843 μέχρι τις μέρες μας. Με τι όνομα ξεκίνησε, ποιοι ήταν οι πρώτοι ηγέτες της, ποιοι στήριξαν την Κοινότητα και ποιοι την έφεραν στο ζηλευτό αυτό σημείο της ακμής της, όλη αυτή την περίοδο. 1843-1854 Ακόμα και πριν απ’ την επίσημη ίδρυση της Ε.Κ.Α., το 1843, η μικρή παροικία της Αλεξάνδρειας συντηρούσε σχολείο και νοσοκομείο.

Continue Reading →

Η Ελληνική Παροικία στην Αίγυπτο

Πρόκειται για μια πολύ συνοπτική, πολύ περιληπτική περιγραφή της παροικίας μας στην Αίγυπτο. Δεν είναι δυνατό να αποδοθεί ικανοποιητικά και σε λίγα λεπτά μια ιστορία σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων, ένα πέρασμα που δημιούργησε σημαντικότατα ορόσημα στην ιστορία όλου του κόσμου. Βέβαια πολλές από τις λεπτομέρειες της ομιλίας είναι – ή τουλάχιστον πρέπει να είναι – γνωστές στους Αιγυπτιώτες, καλό όμως είναι κάθε τόσο να τις ξαναζωντανεύουμε στη μνήμη μας για να μη ξεχνούμε την υποχρέωση που έχουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις που μας κληροδότησαν όλες οι γενιές, που παλαιότερα πάσχισαν να δημιουργήσουν όσα άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη γη των πυραμίδων.

Continue Reading →

Ορφέας Βεϊνόγλου

Ο παππούς Ορφέας Βεϊνόγλου κατάγονταν από το Αϊδίνι της Μ. Ασίας, σπούδασε στο Εμπορικό Τμήμα της Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως διευθυντής στη BANK OTTOMAN.
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήλθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Το 1923 ίδρυσε την εταιρία μεταφορών «ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου Διεθνών Διαμεταφορέων Ελλάδος. Παράλληλα ήταν ιδρυτικό μέλος της «ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

Continue Reading →

Μακεδονικό Πρόβλημα – μέρος α’

Το Μακεδονικό ζήτημα, όπως είναι γνωστό στις μέρες μας, είναι ένα παρακλάδι ή παράγωγο, κατάλοιπο του μεγάλου Ανατολικού Ζητήματος, του οποίου η αρχή ή καλύτερα η διπλωματική του διατύπωση πάει 140 χρόνια πίσω. Οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσία και Αυστρία εποφθαλμιούν τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία αρχίζει να καταρρέει και κάθε μια απ’ αυτές ετοιμάζεται και προσπαθεί, με την πτώση του σουλτάνου, να ιδιοποιηθεί, όχι μόνο το πιο μεγάλο αλλά και το πιο ζωτικό τμήμα της καταρρέουσας αυτοκρατορίας.

Continue Reading →

Ταστσί

Το Ταστσί βρίσκεται 61 χλμ της Καισάρειας και 43 χλμ ΒΑ των Φαράσων Καππαδοκίας, στην κοιλάδα του ποταμού Ζαμαντή. Οι κάτοικου του το 1924 ήταν Έλληνες τουρκόφωνοι(55 οικογένειες, 219 άτομα). Το Ταστσί ήταν μουχταριλίκι (κοινότητα) και υπαγόταν στο μουδουρλίκι (δήμος) της Κίσκας…

Continue Reading →

Η γυναικεία παρουσία με σχέδια

Η γυναικεία παρουσία στον μικρασιατικό χώρο στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια, δια χειρός της Βασιλικής Ντίνα. Παραδοσιακές ενδυμασίες και φράγκικες φορεσιές.

Continue Reading →

Διαφημίσεις 1955-1960

Η δύναμη της διαφήμισης και το τι κατάφερναν τότε με απλά μηνύματα, μας κατάτασσε σε αυτό που έλεγαν… «αστροπελέκια». π.χ. “Η υγεία είναι το κλειδί της ευτυχίας… και το κλειδί της υγείας είναι η μπύρα. Η μπύρα σου χαρίζει δύναμη και υγεία. Η μπύρα σε κάνει να ζης, να γελάς, ν’ αγαπάς… να ερωτεύεσαι την ίδια τη ζωή. Γιατί η μπύρα είναι η τροφή, ο δημιουργός της μυικής δυνάμεως, ο χτίστης του εγκεφάλου και του σώματος. Η χρυσαφένια με το ωραίο της άρωμα μπύρα θα σε ωφελήσει πολύ…”

Continue Reading →

Ο καθηγητής Γιώργος Καναράκης ΟΑΜ

Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διδακτική της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο (1964), καθώς επίσης, με υποτροφία Fulbright, αγγλική γλώσσα και αμερικανική λογοτεχνία στο Institute of International Education του Πανεπιστημίου Michigan State των ΗΠΑ (1967) και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, απ’ όπου έλαβε και δίπλωμα Master of Arts (1968).

Continue Reading →

Γαμήλιες φωτογραφίες 1900-1960

Ους ο Θεός συνέζευξεν άνθρωπος μη χωριζέτω…
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν έρχονται από διάφορα διαμερίσματα της τότε Ελλάδας, όπως Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη κ.ά. Οι φωτογραφίες ανήκουν στην πρώτη εξηκονταετία του εικοστού αιώνα.

Continue Reading →