Τρίγλια (Τρίγλεια) – μέρος 4

Στο έργο του Τρύφωνα Ευαγγελίδη «Τα ελληνικά σχολεία από της αλώσεως (1453) μέχρι του 1837», αναφέρονται τα εξής σχετικά με τα σχολεία που λειτούργησαν στην Τριγλεία της Μ. Ασίας. Σχολεία δεν έλειψαν από την Τριγλεία, αλλά λειτουργούσαν κρυφά στις Μονές Μηδικίου και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου για το φόβο των Τούρκων. Σ’ αυτά δίδασκαν λόγιοι ηγούμενοι ή μοναχοί.

Continue Reading →

Τρίγλια (Τρίγλεια) – μέρος 3

Εκτός από τις Εκκλησίες που υπήρχαν στους αυλόγυρους των µοναστηριών και τα διάφορα εξωκλήσια, υπήρχαν στην Τρίγλια και οι παρακάτω εκκλησίες: Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Δημητρίου και η Αγία Επίσκεψη. Από τις εκκλησίες αυτές, οι τρεις πρώτες λειτουργούσαν κάθε Κυριακή. Σ’αυτές λειτουργούσαν Τριγλιανοί ιερείς και µερικές φορές ιερείς από άλλα χωριά. Τα έξοδα· των ναών καλύπτονταν από τα ταµεία της Δηµογεροντίας.

Continue Reading →

Τρίγλια (Τρίγλεια) – μέρος 2

Η Τρίγλια της Μ. Ασίας βρίσκεται βορειοανατολικά και στα δεξιά αυτού που εισέρχεται στον κόλπο της Κίου. Είναι κτισµένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους. Ο ένας λόφος ονοµαζόταν λόφος Σταυροπηγής και ο άλλος, άγριος και απότοµος, ύψους 500 µ. περίπου, επειδή ήταν γεµάτος φωλιές κοράκων και γλάρων, ονοµαζόταν Κορακοφωλιά. Το 1915 είχε 3000 περίπου κατοίκους.

Continue Reading →

Κερύνεια

Η Κερύνεια είναι η μικρότερη από τις έξι πόλεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια από τις αρχαίες πόλεις της Κύπρου, όπως φανερώνει και η ονομασία της Κυρηνείας, αρχαιότατης πόλης της Αχαΐας. Σύμφωνα με τους αρχαίους ιστορικούς , η πόλη της Κερύνειας ιδρύθηκε γύρω στο 1300 π.Χ. από τον Πράξανδρο και τους Αχαιούς του, που έφτασαν από την Πελοπόννησο και εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. ΄Εκτοτε η πόλη παρέμεινε ελληνική, παρόλες τις βάρβαρες επιδρομές και κατακτήσεις που δέκτηκε στη μακραίωνη ιστορία της.

Continue Reading →

Τρίγλια (Τρίγλεια) – μέρος 1

Στις ανασκαφές που έγιναν το 1853 στην Ακρόπολη των Αθηνών βρέθηκε μια πλάκα. Εκεί αναφέρεται και κάποια πόλη με το όνομα Βρύλειο. Από το εύρημα αυτό πληροφορούμαστε ότι το Βρύλειο ήταν ελληνικό, χτίστηκε περίπου το 500 ή το 487 π.Χ. και έγινε σύμμαχος των Αθηναίων για να προφυλαχθεί από τις επιθέσεις των Περσών. Οι περιγραφές των αρχαίων για την τοποθεσία του Βρυλείου –αναφέρονται ως κοντινές πόλεις η Σιγή (Σιγείς), η Κίος (Κιανοί), με τις οποίες γειτονεύει και η Τρίγλια της Μ. Ασίας- οδηγούν τον Τριγλιανό φιλόλογο Τρύφωνα Ευαγγελίδη στο συμπέρασμα ότι η Τρίγλια βρισκόταν στην περιοχή του αρχαίου Βρύλειου.

Continue Reading →

Άι Δημήτρης – άι Ρημήτ

Η εκκλησία ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από το όνειρο μιας γυναίκας ονόματι Μαυρίτσα… «μι ντου όνουμα νουματίσταν…» που προσδιόριζε το πού και τα πώς. Με την προαναφερομένη επίσης εκκλησιά έχουν συνδεθεί οι παρακάτω παραδόσεις.

Continue Reading →

Το Κουλίκ (Κιουλιούκ)

Οι δικοί μας και άλλοι πολλοί Πόντιοι κατοικούσαν στην περιοχή της Αργυρούπολης[1](τουρκικά Κιουμουσχανέ). Εργάζονταν στα μεταλλεία (αργύρου και άλλων μετάλλων), που λειτουργούσαν εκεί. Τα μεταλλεία της Αργυρούπολης, μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828, σταμάτησαν να λειτουργούν και πολλοί άνθρωποι που ζούσαν απ΄αυτά στερήθηκαν το βιοπορισμό τους.

Continue Reading →

Το Καλλιό (τουρκικά Κράτσκιοϊ)

Το Καλλιό της Ανατολικής Θράκης (τώρα λέγεται και Esenyurt ή Eskinoz), ήταν ένα καθαρά ελληνικό αγροτοκτηνοτροφικό χωριό. Το όνομά του βρίσκεται γραμμένο με τέσσερις τρόπους: Καλλιό, Καλλιώ, Καλιό, Καλιώ. Χρησιμοποιώ τη γραφή “Καλλιό”, γιατί έτσι έγραφαν το χωριό τους ο πατέρας μου και οι άλλοι Καλλιώτες. Μόνο στη δοτική πτώση έγραφαν το όνομα του χωριού τους με ω: Καλλιώ (=Εν Καλλιώ) . . . (ημερομηνία)”, π.χ. “Καλλιώ 3 Απριλίου 1912”

Continue Reading →

Ο Γαρδάς (σημερινή ονομασία Kavakli)

Ο Γαρδάς (στο στρατιωτικό χάρτη σημειώνεται Γαρδάν) ήταν το χωριό των σταφυλιών, των πεπονιών και των ορτυκιών. Βρίσκεται 7 χλμ. νοτιοδυτικά του Τσεκμετζέ (Άθυρα). Από την Κωνσταντινούπολη απέχει 35 χλμ. και από το πλησιέστερο χωριό, την Αρσού, 3 χλμ.. Ο δρόμος από το Γαρδά προς τον Τσεκμετζέ περνούσε μέσα από την Αρσού. Η θάλασσα βρίσκεται κοντά στο Γαρδά, στα 2 χλμ., όμως δε φαίνεται από το χωριό, γιατί μεσολαβεί ένας λόφος κατάφυτος από πεύκα και οπωροφόρα δένδρα.

Continue Reading →