Νίσυρος

Η Νίσυρος, το νησί που γεννήθηκε όταν ο Ποσειδώνας, καταδιώκοντας τον Γίγαντα Πολυβώτη, έσπασε με την τρίαινά του ένα κομμάτι από την Κω και το έριξε πάνω του, είναι ένα μεγάλο ηφαιστειακό οικοδόμημα, ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, με μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων και άφθονες θερμές πηγές.

Οι εναλλαγές του τοπίου, το ηφαίστειο, τα κάστρα, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, τα ασβεστωμένα σοκάκια μαγεύουν τους επισκέπτες της Νισύρου.  Continue reading “Νίσυρος”

Προσωπικότητες της Μακεδονίας

Μετά αυτή τη σύντομη περιήγηση στο χώρο της Μακεδονίας, περνάμε σε έναν άλλο χώρο, των προσωπικοτήτων της, που προέρχονται από διάφορες πόλεις της και διακρίνονται για τα ποικίλα προσόντα τους. Σε αυτή την αναφορά τηρείται μία χρονολογική πορεία που ξεκινάει τον 5ο αι. με το Στωβαίο Ιωάννη, γραμματικό και συγγραφέα Ανθολογίας της Ελληνικής Γραμματείας.

Ακολουθούν δύο άντρες, με το όνομα: Ποσείδιππος, που έζησαν τον 4ο και 3ο αι.  Ο ένας -από την Κασσάνδρεια της Χαλκιδικής- ήταν ποιητής της νέας Αττικής κωμωδίας, ο άλλος   -από την Πέλλα- ήταν επιγραμματοποιός[1].

Τον 4ο αι.  γεννιέται ο Αριστοτέλης,  ο περίφημος Σταγειρίτης  διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγγραφέας  του γνωστού έργου: Αθηναίων Πολιτεία. Ο Αριστοτέλης κατέφθασε στην Αθήνα  το 367, 17 χρονών. Μαθήτευσε δύο χρόνια στη Σχολή του Πλάτωνα και ύστερα από  το θάνατο του διδασκάλου του, πήγε στο συγγενή του Ερμεία, ηγεμόνα του Αταρνέως στην Τρωάδα, και εκείθεν στη Μακεδονία,  με πρόσκληση του Φιλίππου, για να αναλάβει την εκπαίδευση του Αλεξάνδρου. Continue reading “Προσωπικότητες της Μακεδονίας”

Περιήγηση Μακεδονίας

Μακεδονία: γεωγραφική και ιστορική περιήγηση

Το κείμενο ετούτο, πονήθηκε
για να χρησιμεύσει  ως ομιλία,
στην περίοδο των εορτών
«Δημήτρια»
της Παμμακεδονικής Ένωσης,
Σύδνεϋ, 2005
Dr Pipina Elles

 

Ως Ηπειρώτισσα, σκέφτηκα να αρχίσω αυτό το νοερό ταξίδι στο χώρο της Μακεδονίας, από την Δυτική της πτέρυγα, έτσι ώστε να τονίσω την φυσική σύνδεση της περιοχής με την Ήπειρο και την ως εκ τούτου ηθογραφική ή όποια άλλη συγγένειά της με αυτήν.  Στη συνέχεια θα προχωρήσω στα ανατολικότερα τμήματα της Μακεδονίας.

Η σύνδεση λοιπόν των δύο ελληνικών διαμερισμάτων, πραγματοποιείται με την διαδρομή μέσω της Ηπειρωτικής κωμόπολης της Κόνιτσας και της Μακεδονικής Νεάπολης και είναι πιστεύω η μοναδική για την απευθείας σύνδεση   της Ηπείρου με την Δ. Μακεδονία.

Η διαδρομή από την ακριτική Κόνιτσα εξελίσσεται με την αναρρίχησή της στα Δυτικά υψώματα του όρους Σμόλικα, που είναι το ψηλότερο στην οροσειρά της Πίνδου[1] και συνεχίζεται με την κάθοδό της στην πεδιάδα του θρυλικού ποταμού Σαραντάπορου.

Έτσι απαντά το Πεντάλοφο, μικρή πόλη, που οφείλει το όνομά της στους απέναντί της λοφίσκους. Χαρακτηριστικό του τόπου είναι οι κατοικίες, που κτισμένες με πέτρα και γκρίζες πλάκες στις σκεπές, ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο κτισίματος και χρήσης υλικών της γείτονος Ηπείρου και δη της Κόνιτσας. Continue reading “Περιήγηση Μακεδονίας”