Σμύρνη – Υπηρεσίες πολιτών από 1675

Τελωνείο της Σμύρνης

Βρισκόταν στο παλιό λιμάνι και δέσποζε στην είσοδό του, μαζί με μια σειρά ξενοδοχειακών μονάδων που εξυπηρετούσαν τους επισκέπτες της πόλης.

Η ύπαρξή του ως μονάδα οικονομικού ελέγχου άρχισε από το 1675, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Φράγκων… και στεγαζόταν σε ένα μικρό κτίριο στην παραλία του Φραγκομαχαλά… Continue reading “Σμύρνη – Υπηρεσίες πολιτών από 1675”

Σμύρνη – Κέντρο της πόλης

Γκιαούρ Ιζμίρ

Η «Γκιαούρ Ιζμίρ», δηλαδή η Σμύρνη των απίστων. Πραγματικότητα, μιας και άπιστος η Σμύρνη ήταν μια πόλη καθαρά Ελληνική… αλλά λόγω της θέσεώς της εμπλουτισμένη με όλες τις φυλές του κόσμου…

Μια πόλη που στο διάβα του χρόνου υπέστη πολλές καταστροφές από φυσικά αίτια και ανθρώπινες παρεμβάσεις… αλλά άντεξε και ανδρώθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε να καταστεί ζηλευτή σε όλους.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε ένα πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο, που συναγωνίζονταν τη Μασσαλία, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια στο θαλάσσιο εμπόριο της Μεσογείου και συγκέντρωνε τα βλέμματα θαυμασμού και φθόνου ολόκληρης της Ευρώπης. Continue reading “Σμύρνη – Κέντρο της πόλης”

Σμύρνη – Ιωνικό Πανεπιστήμιο

Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης

Επρόκειτο περί ενός οράματος- προσπάθειας του Ελ. Βενιζέλου, ο οποίος ανέθεσε τον σχεδιασμό μα και την υλοποίησή του στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Γοτίγγης Κ. Καραθεοδωρή και τον καθηγητή της Μικροβιολογίας του Πανεπιστήμιου Βερολίνου Γ. Ιωακείμογλου.

Κατά την άποψη αμφοτέρων των συντελεστών το Πανεπιστήμιο:

  • θα μπορούσε όχι μόνο να συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση των διαφόρων εθνικών κοινοτήτων αλλά και να αποδείξει «ότι η Ελλάς δεν πήγε στη Μικρά Ασία για να κατακτήσει άλλους λαούς αλλά για να τους μεταδώσει τον ανώτερο πολιτισμό της»…
  • πως το Ιωνικό Πανεπιστήμιο έπρεπε να είναι ο αντίποδας του Καποδιστριακού των Αθηνών, το οποίο ήταν στραμμένο προς την κλασσική αρχαιότητα…
  • έμβλημα του Ιδρύματος ήταν το Ex oriente lux «εξ ανατολών το φως» και επρόκειτο να λειτουργήσει με βάση ένα σύστημα που αντλούσε τόσο από το αγγλοσαξωνικό όσο και από το γερμανικό πρότυπο.

Στόχος του ιδρύματος: η ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ανατολής μέσω της παιδείας. Continue reading “Σμύρνη – Ιωνικό Πανεπιστήμιο”