Ένας χάρτης μύριες λέξεις

XARTHS-PONTOY-Tas_Koympouridou

Οι Περισσότεροι από σαράντα παλαιοί χάρτες που συμπεριλαμβάνονται στη σελίδα αυτή αρχίζουν από την Αρχαία Ελλάδα, την εποχή του Ηροδότου, την Κλασική Εποχή τον Ε’ αιώνα π.Χ., το 200 π.Χ. και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Συμπεριλαμβάνουν επίσης, κατά ένα μεγάλο αριθμό, πολλούς χάρτες του Πόντου στην Αρχαιότητα, τις κατευθύνσεις της διασποράς των Ποντίων μετά το διωγμό και τη γενοκτονία, το Ρωμαϊκό κράτος, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τις εποχές του Θεοδοσίου, Ιουστινιανού, των Κομνηνών, των Οθωμανών στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο.

Μερικοί από τους χάρτες είναι τόσο παλαιοί που είναι χειρόγραφοι. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε ανοίγοντας τον κάθε ένα από τους 41 χάρτες ξεχωριστά.

Αρχείο Κωνσταντίνου Νίγδελη

Χάρτες

Χάρτης της Μαύρης Θάλασσας το 1865
Χάρτης της Μαύρης Θάλασσας το 1865 (Library of Congress)

 

Χειροποίητος χάρτης Κουβουκλίων
Χειροποίητος χάρτης Κουβουκλίων, περί τα 20 χλμ δυτικά της Προύσας.

 

Χειροποίητος χάρτης της περιοχής Τρίγλιας, Μ. Ασίας.
Χειροποίητος χάρτης της περιοχής Τρίγλιας, Μ. Ασίας.

Περισσότερους χάρτες Μ. Ασίας εδώ


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Ένας χάρτης μύριες λέξεις
  Συμπεριλαμβάνουν χάρτες, κατά ένα μεγάλο αριθμό, του Πόντου στην Αρχαιότητα, τη διασπορά των Ποντίων μετά το διωγμό και τη γενοκτονία, το Ρωμαϊκό κράτος, της Βυζαντινό Αυτοκρατορίας και τις εποχές του Θεοδοσίου, Ιουστινιανού, των Κομνηνών, των Οθωμανών στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο.
 2. Χάρτες Μικράς Ασίας
  Βιλαέτια-Σαντζάκια, έρευνα της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς - Σταύρος Ανθόπουλος
 3. Ραιδεστός, Τεκίρ Νταγκ
  Πόλη της ανατολικής Θράκης κτισμένη στις ακτές της Προποντίδος από αποίκους Σαμίους τον 6ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού πολέμου κυριεύθηκε από τους Βουλγάρους ........
 4. Εσκί Σεχίρ
  Καζάς ευρισκόμενος στη δεξιά πλευρά του ποταμού Θρύμβριου με κατοίκους οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μουσουλμάνοι…
 5. Τραπεζούντα (μέρος 1)
  Έδρα ομωνύμου βιλαετίου η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα είχε περί τις 50.000 κατοίκους από τους οποίους οι 15.000 Έλληνες. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Μπεζτεπέ- Μιθρίου και η ονομασία της, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στο τραπεζοειδές σχήμα της ακροπόλεως.

Author: Μνήμες