Αναστάσιος Κολοκοτρώνης – Η Χριστίνα Μέρος Γ’

Το βιογραφικό σημείωμα της γυναίκας μου Χριστίνας

1942 Η οικογένεια Τζέγκα. Από αριστερά ο πατέρας Δημητρός, Ευθυμία, Λόλα η μητέρα Άννα. με τη μικρή Γιαννούλα, Αμαλία και Χριστίνα δεξιά.
1942 Η οικογένεια Τζέγκα. Από αριστερά ο πατέρας Δημητρός, Ευθυμία, Λόλα η μητέρα Άννα. με τη μικρή Γιαννούλα, Αμαλία και Χριστίνα δεξιά.

Η Χριστίνα Τζέγκα του Δημητρίου και της Άννας γεννήθηκε στα Άνω Πορρόια του Νομού Σερρών στις 24 Οκτωβρίου του 1930. Ήταν η δεύτερη κόρη μετά την Ευθυμία και μεγαλύτερη από την Λόλα την Αμαλία και την Γιαννούλα. Τα Πορόια είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο στους πρόποδες του Μπέλες που συνορεύει με τα Βουλγαρικά σύνορα και είναι δασωμένο με πλατάνια, οξιές, δρυς κέδρα και διάφορα άλλα δένδρα που το καθιστούν και σαν ξυλεμπορικό κέντρο που προμηθεύει καυσόξυλα αλλά και για οικοδομές εκτός τούτου η περιοχή είναι και γεωργική που παράγει ως επί το πλείστον καπνά σιτάρι και γαλακτοκομικά είδη. Το κλίμα είναι υπέροχο γι’ αυτό τα καλοκαίρια πλήθος κόσμου επισκέπτονται τα Πορρόια είτε με ημερήσια εκδρομή η και για πολυήμερες εκδρομές που μένουν στα 3-4 άνετα ξενοδοχεία που υπάρχουν γι αυτό τον σκοπό . Η οικογένεια του πατέρα της αποτελείτο από επτά αδέλφια, έξι αγόρια και ένα κορίτσι τον Αθανάσιο, Στέργιο, Σωτήρη, Βασίλη, Χρίστο, Μαριόνγκα και Δημήτρη. Ο πατέρας των παιδιών πέθανε όταν γεννήθηκε το τελευταίο παιδί του γι’ αυτό και τον ονόμασαν Δημητρό, η χήρα μητέρα τους τα μεγάλωσε με μεγάλη δυσκολία δουλεύοντας στα χωράφια με τα μεγαλύτερα παιδιά της και τελικά κατάφερε να τα αποκαταστήσει όλα και να κάνουν καλές οικογένειες.

Η οικογένεια της μαμάς της ήταν σε καλύτερη μοίρα, ο Γκίνης Αστέριος και η Αμαλία η (Μουλιώ) είχαν τέσσαρα παιδιά την Άννα (μητέρα της Χριστίνας) τον Γεώργο και τον Γιάννη, ο Γιάννης σε ηλικία 18 ετών κάηκε ζωντανός όταν υπηρετούσε στο στρατό το 1940 μέσα σε μία αποθήκη από ατύχημα. Τα άλλα αδέλφια πέθαναν σε μεγάλη ηλικία από διάφορες αρρώστιες. Ο Γκίνης ήταν αρκετά ευκατάστατος είχε αποκτήσει στα Κάτω Πορρόια ένα αρκετά μεγάλο οίκημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν ξενοδοχείο. Είχε και δύο καταστήματα στο ισόγειο και με ένα άλλο κατάστημα στην κεντρική πλατεία του χωριού που ήταν παντοπωλείο και ακόμα είναι αλλά έχει πουληθεί. Η Αμαλία η γιαγιά της Χριστίνα προήρχετο από πολύ εύπορη οικογένεια των Τσαμπάζηδων. Ο Χρήστος Τζαμπαζής είχε δύο κόρες την Αμαλία και την Κατίνα ήταν προύχοντας του χωριού και ασχολείτο με το εμπόριο, με την γεωργία και διετέλεσε δήμαρχος των Άνω και Κάτω Πορροίων για μεγάλα χρονικά διαστήματα Οι παππούδες και οι προ-παππούδες της ήταν ντόπιοι στην καταγωγή τους προερχόμενοι από την Ήπειρο. Λέγεται δε ότι οι Ηπειρώτες που εμπορεύονταν με την Πόλη και ακολουθούσαν τον δρόμο αυτό διανυκτέρευαν κάτω από τα πλατάνια και στις όχθες με τα γάργαρα νερά του ποταμού που έρεε από το Μπέλες για να ενωθούν με τα νερά του Στρυμόνα. Μία παράδοση λέει ότι το Όνομα Πορρόια προέρχεται από την ροή των υδάτων και μερικοί που δεν μπορούσαν να ταξιδεύουν μένανε σ’ αυτό το μέρος για πολύ καιρό και σιγά σιγά μείνανε μόνιμα και κτίσανε μόνιμες κατοικίες για να εξελιχθεί σήμερα σε μία υπέροχη δίδυμη κωμόπολη με πανοραμική θέα το κάμπο των Σερρών και τα όρη Κρούσια.

Οι γονείς ,οι παππούδες και οι προ-παππούδες της Χριστίνας πήραν μέρος σε όλους τους αγώνες για την απελευθέρωση του γένους από τον τουρκικό ζυγό πήραν δε μέρος και στον Μακεδονικό αγώνα κατά των Βουλγάρων. Με την Γερμανοβουλγαρική κατοχή οι Βούλγαροι τους είχαν όλους τους άντρες ονομαστικώς για να εκτελεστούν αλλά πρόλαβαν και με την βοήθεια ορισμένων που ήξεραν τα σχέδια τους να τους φυγαδεύσουν πρώτα στο Κιλκίς και μετά στην Θεσσαλονίκη όπου δεν είχαν τον έλεγχο εκεί .Φεύγοντας όμως άφησαν πίσω τις οικογένειες τους στην τύχη και στα χέρια των Βουλγάρων οι οποίοι καθημερινώς τους ενοχλούσαν και τους κακοποιούσαν να μαρτυρήσουν πού ήταν κρυμμένοι οι άντρες τους. Η αλήθεια όμως ήταν ότι δεν ήξερε κανένας που βρισκόντουσαν. Όταν έμαθαν ότι ήταν ασφαλείς κατάφερε η μητέρα της Χριστίνας που μιλούσε άπταιστα τα βουλγάρικα και τα τουρκικά να πλησιάσει τον Βούλγαρο διοικητή με τα πέντε μικρά κοριτσάκια της και να τον παρακαλέσει να τους αφήσουν να πάνε στο Κιλκίς. Ο Βούλγαρος βλέποντας την μάνα με τα μικρά της φαίνεται συγκινήθηκε και το βλέμμα του έπεσε στην μικρή Χριστίνα, ρώτησε πως την λένε της έδωσε καραμέλες, και στις άλλες αδελφές, και είπε στην μαμά της «έχω κι εγώ μία κορούλα που της μοιάζει καταπληκτικά .Θα σας δώσω μία βοδάμαξα και έναν φρουρό να σας συνοδεύσει μέχρι τα σύνορα που ελέγχουμε εμείς, και δεν θα σας πειράξει κανένας» Την άλλη μέρα κιόλας με τις λίγες αποσκευές φόρτωσαν το αμάξι και με τα απαραίτητα χαρτιά που τους έδωσε πήραν το δρόμο για το ταξίδι της προσφυγιάς.

Μετά από λίγα χιλιόμετρα και κοντά στο χωριό Καστανούσα τους σταμάτησαν ‘Έλληνες κομιτατζήδες και όταν είδαν ότι ήταν η Άννα Τζέγκα με τα παιδιά της δημιούργησαν μεγάλη φασαρία και ζητούσαν να μάθουν που ήταν ο άντρας της και που πήγαινε .Επενέβη όμως ο Βούλγαρος συνοδός με απειλή να τους σκοτώσει εάν δεν τον άφηναν να εκτελέσει την διαταγή του διοικητή του να τους περάσει τα σύνορα .’Έτσι μπόρεσαν και πέρασαν τα σύνορα. Μείνανε σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Ραγιάμ και μετά από μερικές μέρες συναντήθηκαν με τον πατέρα τους στην Θεσσαλονίκη που ήταν υπό Γερμανικής κατοχής.

Είναι 1941, η οικογένεια τώρα με τα πέντε παιδιά ηλικίας 13, 11, 9, 7 και με το νεογέννητο βολευτήκανε σε ένα μικρό σπίτι κοντά στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και μετά από μερικούς μήνες μετακινήθηκαν να συγκατοικήσουν με τον αδελφό του πατέρα τους που και αυτός είχε τρία παιδιά και όλοι μαζί τώρα μένανε σε ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια .Οι συνθήκες ήταν τρομερά δύσκολες και λίγους μήνες αργότερα η κυρά Άννα βρήκε ένα σπίτι άδειο μπήκε μέσα με τα πέντε κορίτσια της και αρνήθηκε να μετακινηθεί. Το σπίτι άνηκε σε μία εβραϊκή οικογένεια οι οποίοι ήταν φαρμακοποιοί. Το σπίτι φανέρωνε ότι οι ιδιοκτήτες ήταν εύποροι ήταν καλά διακοσμημένο με ακριβά φώτα και σε ένα δωμάτιο υπήρχαν πολλά φάρμακα. Αυτοί συνελήφθηκαν όμως και μεταφέρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας. Τα χρόνια της κατοχής ήταν πολύ δύσκολα δεν υπήρχαν τρόφιμα και οι ελλείψεις ήταν πολλές και το πρώτο μέλημα τους ήταν να βρουν δουλειά .Όσο γι’ αυτό δεν δυσκολεύτηκαν και ιδιαίτερα η κυρά Άννα που ήταν τρομερά δραστήρια και εργατική τα καλοκαίρια νοίκιαζε χωράφια στην περιοχή του Λαγκαδά και καλλιεργούσε σιτάρι και καλαμπόκια με τον άντρα της για να συντηρήσουν την οικογένεια.

Λίγο αργότερα βρήκαν μόνιμες δουλειές, ο Κυρ Δημητρός βρήκε δουλειά σε ένα αρτοποιείο και η κυρά Άννα στο υφαντήριο της ΥΦΑΝΕΤ. Στο σπίτι αυτό η οικογένεια του Τζέγκα έμεινε μέχρι που τελείωσε ο πόλεμος. Λίγους μήνες αργότερα εμφανίσθηκε κάποιος κληρονόμος από την Γαλλία και ήρθε να διεκδικήσει το σπίτι και τα υπάρχοντα και να το πουλήσει…

I957 Μπροστά στο σπίτι μας με το Ford Custom line με την Κική να κάθεται επάνω
I957 Μπροστά στο σπίτι μας με το Ford Custom line με την Κική να κάθεται επάνω
Η Χριστίνα η κόρη μας Αγγελική (Κική) κι εγώ μπροστά στο σπίτι μας
Η Χριστίνα η κόρη μας Αγγελική (Κική) κι εγώ μπροστά στο σπίτι μας

 


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Αναστάσιος Κολοκοτρώνης - Ταξίδι στην Ελλάδα Μέρος Ε'
  Η αδελφή μου Βασιλική με τη μητέρα μου μπροστά στην αυλή του σπιτιού (1950)
 2. Αναστάσιος Κολοκοτρώνης - Ίδρυση Σχολείου Μέρος Δ'
  Ενώ τα χρόνια περνούσαν και οι μετανάστες έφταναν κατά χιλιάδες οι ανάγκες να γίνουν και άλλες εκκλησίες και σχολεία Ελληνικά ήταν προτεραιότητα των ιθυνόντων. Οι συνοικίες που συγκέντρωναν πολλούς μετανάστες ήταν τα γύρω προάστια που ήταν κοντά στην πόλη της Μελβούρνης εκεί που υπήρχαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα βιοτεχνικά κέντρα. Αυτά ήταν το Μπράνσγουϊκ (Brunswick), Πρέστον (Preston), Κόλινγουντ (Collingwood), Ρίτσμοντ (Richmond), Περάν (Prahran), Πορτ Μέλμπουρν (Port Melbourne), Φούτσκραη (Footscray), Γιάρραβιλ (Yarraville) και άλλες περιοχές
 3. Αναστάσιος Κολοκοτρώνης - Η Χριστίνα Μέρος Γ'
  Η Χριστίνα Τζέγκα του Δημητρίου και της Άννας γεννήθηκε στα Άνω Πορρόια του Νομού Σερρών στις 24 Οκτωβρίου του 1930. Ήταν η δεύτερη κόρη μετά την Ευθυμία και μεγαλύτερη από την Λόλα την Αμαλία και την Γιαννούλα.
 4. Αναστάσιος Κολοκτρώνης - μετανάστης Μέρος Β'
  Μετά από μία περιπέτεια ενός μηνός στο Κέντρο Μετανάστευσης της Greta NSW πήρα μαζί μου τους φίλους μου Λάζαρο Τύρη και Λεωνίδα Καρακατσάνη φύγαμε λαθραία και ήρθαμε στη Μελβούρνη. Η πρώτη μας κατοικία ήταν κοντά στο σταθμό Moreland του Coburg στο σπίτι μίας Πολωνέζας, δωμάτιο με πρωινό. Αυτή μετά από μία εβδομάδα μας έδιωξε με το δικαιολογητικό ότι τρώγαμε πολύ ψωμί, μισό πακέτο βούτυρο και ένα βάζο μαρμελάδα το πρωί και κάναμε ντουζ κάθε μέρα.

Author: Μνήμες