Ελληνική Κοινότητα Βέρνης

Ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Βέρνης

Η Ελληνική Κοινότητα Βέρνης ιδρύθηκε το 1962 ως  “Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Βέρνης“.
Είχε λίγα μόνο μέλη που θέλησαν να φτιάξουν και να διατηρήσουν ένα “κομμάτι“ από την πατρίδα τους στην Ελβετία.To έτος 1972 μετονομάστηκε σε “Ελληνική Κοινότητα Βέρνης“, όνομα που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Οι σκοποί της Ελληνικής Κοινότητας Βέρνης είναι:

α) Η διατήρηση και ανάπτυξη της θρησκευτικότητας και του πατριωτισμού, η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και η διατήρηση των ελληνικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων

β) Η τέλεση της Θείας Λατρείας (Λειτουργίας) κατά το δόγμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

γ) Η ίδρυση, συντήρηση και λειτουργία Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στοιχειώδους εκπαίδευσης, που θα λειτουργεί με βάση τον κανονισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας για την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού.

δ) Η κατά το δυνατόν βοήθεια και υποστήριξη των μελών της.

ε) Η συμπαράσταση και  ηθική βοήθεια προς τους εργαζομένους, σπουδάζοντες και παρεπιδημούντες ομοεθνείς που έχουν την ανάγκη της.

Οι καιροί αλλάζουν και το ίδιο και η Ελληνική Κοινότητα Βέρνης. Την δεκαετία του `60 ήρθαν στην Ελβετία πολλοί Έλληνες προς αναζήτηση εργασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα έχουν ενσωματωθεί καλά στην ελβετική πραγματικότητα. Το ίδιο και οι απόγονοί τους που γεννηθηκαν και μεγάλωσαν εδώ.

Κυριώς πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι οδήγησαν στο να μεταναστεύσουν στην Ελβετία λίγοι μόνο Έλληνες τα τελευταία χρόνια και κυρίως επιστήμονες.

Έτσι άλλαξε το κοινό και η σύνθεση των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Βέρνης- καθώς και του Συμβουλίου της. Οι πατριώτες νεαροί “Secondos” (Έλληνες δεύτερης γενιάς) έχουν ισχυρή παρουσία και κίνητρο, να ακολουθήσουν, να ενστερνιστούν , να εκμοντερνίσουν και να βελτιώσουν τις ιδέες και τα ιδανικά της Κοινότητας. Προσπαθούμε να καλύψουμε νέες ανάγκες, χωρίς να παραβλέπουμε τις παλιές.

Η αρμονική συμβίωση και ο σεβασμός μεταξύ των μελών, η μεταβίβαση της γνώσης και εμπειρίας από τους παλιούς στους νέους, η συνεισφορά νέων δυνάμεων είναι στοιχεία της συνταγής επιτυχίας για την Ελληνική Κοινότητα Βέρνης στο δρόμο της προς το μέλλον.

Ελληνικό Σχολείο

Ένας από τους σκοπούς της Ελληνικής Κοινότητας Βέρνης είναι και η διεξαγωγή μαθημάτων σε ελληνικό σχολείο. Έτσι έχουμε το προνόμιο να διδάσκουμε στην Ελληνική Γλώσσα παιδιά ελληνικής καταγωγής.

Στο τρέχον σχολικό έτος περισσότερα από 15 παιδιά παρακολουθούν το σχολείο στο σχολικό κτίριο Tscharnergut I – Schulhaus (Fellerstrasse 18, 3027 Βέρνη).

Το μάθημα γίνεται κάθε Παρασκευή από τις  16:30 μέχρι τις 19:15.

Αν θέλετε επιπλέον πληροφορίες και αν θέλετε το παιδί σας να μην χάσει την ελληνική του ταυτότητα καθώς δεν νοείται έλληνας που να μην ξέρει να μιλάει και να γράφει την ελληνική γλώσσα, τότε επικοινωνήστε με το Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Βέρνης .

Ελληνορθόδοξη Θεία Λειτουργία

Η Ελληνική Κοινότητα Βέρνης ιδρύθηκε το 1962 ως  „Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Βέρνης“. Οι ρίζες λοιπόν της Κοινότητας είναι τα ελληνικά έθιμα και τελετουργίες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι και η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Περίπου μια φορά το μήνα πραγματοποιείται μια Θεία Λειτουργία κατά το ελληνορθόδοξο δόγμα. Μπορείτε να βρείτε τις ημερομηνίες των εκκλησιαστικών λειτουργιών αυτού του έτους εδώ.

Η ελληνορθόδοξη Θεία Λειτουργία είναι ανοιχτή για όλους.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται είτε στο προτεσταντικό είτε στο καθολικό παρεκκλήσι του νοσοκομείου Inselspital στη Βέρνη (εδώ μπορείτε να βρείτε την τοποθεσία του στο χάρτη). Τα παρεκκλήσια έχουν τα νούμερα εισόδου 24 και 24 και βρίσκονται στο μέσο επάνω.

Αν χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες τότε επικοινωνήστε με το Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Βέρνης.

Το Συμβούλιο

Το Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Βέρνης 2011 αποτελείται από τα 6 ακόλουθα μέλη:

Λειτουργία Όνομα
Πρόεδρος,
Δημόσιες Σχέσεις,
Ελευθερία
Μαρκογιαννάκη – Αντώνογλου
Αντιπρόεδρος, 

Εκδηλώσεις: Κοινωνικά

Ελένη Μιχαηλίδου
Γραμματέας Internet: Κατερίνα Λάτση Nazzaro
Ταμίας, Περιουσιακά
στοιχεία:
Παναγιώτης Λαζαρἰδης
Ελληνικό σχολείο 1: Κατερίνα Γκούμα
Ελληνικό σχολείο 2: Μαρία Μανώλακα
Ορθόδοξη Εκκλησία** Μαρία Μανώλακα

** Με τη συνεργασία των κ. Κασαπίδη και κ. Σταματιάδη

Από την ιστοσελίδα της Κοινότητας Βέρνης
http://www.grgb.ch

 

Author: Μνήμες