Ο Κωνσταντίνος Φασσουλαρίδης

Ο Κωνσταντίνος Δ. Φασσουλαρίδης (1866 – 1909) γεννήθηκε στη νήσο του Αιγαίου Νίσυρο, όταν ήταν ακόμη υπό Τουρκική κατοχή. Ο Φασσουλαρίδης έκδωσε την εφημερίδα «Νέος Κόσμος» η οποία ήταν και η πρώτη ελληνόγλωσση εφημερίδα που εκδόθηκε στην Αμερική στις 25 Μαρτίου 1892 στο Boston.

Σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και εργάστηκε για την εφημερίδα «Νεολόγος» της Πόλης. Παρακολούθησε το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης) το 1889 αλλά δεν αποφοίτησε. Αργότερα εργάστηκε για την επιτυχημένη εφημερίδα “Atlantis” (Νέα Υόρκη) η οποία ιδρύθηκε το 1894 από τους Σόλωνα και Δημήτρη Βλαστό και υπήρξε συνιδρυτής των εφημερίδων «Σημαία» και «Θερμοπύλαι» επίσης στη Νέα Υόρκη. _________

Την 1η Αυγούστου 1901 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός μετά από δέκα περίπου χρόνια διαβίωσης στη χώρα. Η καταγωγή του στο πιστοποιητικό αναφέρεται ως “Τουρκική” γιατί, όπως προειπώθηκε, η Νίσυρος ήταν υπό Τουρκική κατοχή όταν γεννήθηκε.

Στην Αμερική, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, φαίνεται να βοήθησε αρκετούς συμπατριώτες στην αποκατάσταση και εξεύρεση εργασίας όπως είναι εμφανές από μια επιστολή στον εφημέριο του Κονγκρέσου Samuel J. Barrows, το 1892.

Ο Φασσουλαρίδης ήταν ένθερμος και ευγενής πατριώτης που εργάστηκε σθεναρά και για την ομοψυχία των Ελλήνων της Αμερικής, καταπολέμησε κομματικές πολιτικές αλλά απεβίωσε αδέκαρος λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα το 1909. Τα χρήματα για το ταξίδι του συλλέχτηκαν μετά από έρανο και προσφορές.

Δεν είναι γνωστός ο τόπος όπου ενταφιάστηκε. Αντίγραφο της πρώτης ελληνόγλωσσης εφημερίδας της Αμερικής «Νέος Κόσμος» ποτέ δεν βρέθηκε.

 

Emmanuel (Manny) Paraschos, Ph.D.
Professor and Graduate Program Director
Department of Journalism, Emerson College, 120 Boylston St., Boston, MA USA
Emmanuel_Paraschos@Emerson.edu

The first Greeks of Boston

Μετάφραση από το αγγλικό
με σχετική συγκατάθεση από το συγγραφέα
Ιάκωβος Γαριβάλδης

Βιβλιογραφία

Author: Μνήμες