Ο Δημήτρης Ευστρατιάδης

 

Ο Δημήτρης (Τάκης) Ευστρατιάδης γεννήθηκε το 1935 στο Πορτ Σάιτ της Αιγύπτου και μετανάστεψε στην Αυστραλία το 1954. Μια σημαντικότατη πορεία δράσης έξι δεκαετιών στα δεδομένα της παροικιακής μας εγκατάστασης. Άτομα σαν τον Δ.Ε. με τέτοια προσφορά στα παροικιακά δρώμενα της Μελβούρνης, στις καλές τέχνες, στη διοίκηση και συντονισμό οργανώσεων της παροικίας δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα επαναληφθεί για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού στους Αντίποδες. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι γεννημένος στην Αίγυπτο με μια αγάπη απεριόριστη για την Ελλάδα όπως δείχνει το πιο κάτω βιογραφικό του. Τόση αγάπη έχει ο ίδιος καθώς και η γυναίκα του Φρόσω (κι αυτή γεννημένη στην Αίγυπτο) που την μετέδωσαν στο γιο τους Αλέξανδρο εμπαιδώνοντάς αυτή τη δίψα για μια πατρίδα που κουβαλούσαν μέσα τους αλλά που πλέον δεν υπάρχει. Έτσι τελικά όταν ο γιος του μεγάλωσε, σπουδασμένος επιστήμονας της Αυστραλίας και καλλιτέχνης ο ίδιος, πήγε να ζήσει στη Θεσσαλονίκη, όπου και παντρεύτηκε αποκτώντας ένα γιο.

Επαγγελματική δραστηριότητα του Δημήτρη Ευστρατιάδη:

Υπήρξε επιχειρηματίας (Διευθυντής – Ιδιοκτήτης “Polyprint Pty Ltd.”, Vic), δημοσιογράφος, καλλιτέχνης, συγγραφέας, πρόσκοπος, διευθυντικό στέλεχος παροικιακών εφημερίδων και οργανισμών, διοργανωτής σημαντικότατων αθλητικών, πολιτιστικών, προσκοπικών συναντήσεων και εδηλώσεων της παροικίας της Μελβούρνης καθώς και του μοναδικού οργανισμού Χελλένικ, ιδρυτικό μέλος άλλων παροικιακών οργανισμών, ελληνικών προγραμμάτων ραδιοσταθμών και όχι μόνον.

ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1968 – Ίδρυσε την Ελληνική Κοινότητα Μποξ Χιλ και Περιχώρων.
Ίδρυσε τα πρώτα τρία ελληνικά σχολεία στα ανατολικά προάστια της Μελβούρνης.

1974 – Εκλέγηκε μέλος της προγραμματικής επιτροπής του ελληνικού προγράμματος του ραδιοσταθμού 3ΖΖ.

1975 – Ιδρυτικό μέλος του ραδιοσταθμού 3ΕΑ. Του απονεμήθηκε ειδικό πιστοποιητικό για τις υπηρεσίες του από τον τότε Υπουργό Μετανάστευσης, Αλ Γκράσμπι.
Οργανωτικός Γραμματέας της “Ελληνικής Εβδομάδας”, του πρώτου ελληνικού φεστιβάλ στην Αυστραλία. Αναγνωρίστηκε σαν ο ιδρυτής του. Οργάνωσε όλες τις εκδηλώσεις της πρώτης “Ελληνικής Εβδομάδας”.

1977 – Πρόεδρος της μικτής επιτροπής Κοινότητας Μπράνσγουικ και Δημοτικού Συμβουλίου Μπράνσγουικ για την ανέγερση και διεύθυνση του κοινοτικού κτηρίου “Άγιος Βασίλειος”.

1979 – Ίδρυσε το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τμήμα του εμπορικού επιμελητηρίου της Μελβούρνης. Πρόεδρος του για δύο χρόνια.
Ίδρυσε το Σύνδεσμο Χελλένικ. Πρώτος και επί εικοσαετία πρόεδρος του.

1980 – Πέτυχε την εισαγωγή μαθημάτων ελληνικής κουλτούρας στην ειδίκευση των νοσοκόμων στο νοσοκομείο Μποξ Χιλ.
Οργάνωσε την εθελοντική υπηρεσία Ελλήνων διερμηνέων στο νοσοκομείο Μποξ Χιλ.
Ίδρυσε και οργάνωσε τα ελληνικά τμήματα στις δημοτικές βιβλιοθήκες Μποξ Χιλ και Ντονκάστερ.

1976-1980 – Συμμετέσχε σε διάφορες κυβερνητικές και δημαρχιακές επιτροπές για καλύτερη οργάνωση των εθνοτικών παροικιών.

1982 – Ο Σύνδεσμος Χελλένικ οργάνωσε την πρώτη ετήσια απονομή διακρίσεων σε ελληνικής καταγωγής κατοίκους Βικτωρίας, που διέπρεψαν με τις επιτεύξεις τους στους τομείς της δραστηριότητας τους. Οι διακρίσεις ήταν δική του πρωτοβουλία και σε δική του οργάνωση. Από το 1982 και επί 20 χρόνια προέδρευσε σε όλες τις κριτικές επιτροπές όλων των τομέων. Η καλλιτεχνική παρουσίαση των εκδηλώσεων άφησαν εποχή για το ποιοτικό και οργανωτικό τους περιεχόμενο.

1988 – Του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος Αυστραλίας (ΟΑΜ) για τις υπηρεσίες του στις εθνικές παροικίες.

1991 – Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών ήλθε στη Μελβούρνη ειδικά για την απονομή των Διακρίσεων Χελλένικ και του επέδωσε ψήφισμα της Συγκλήτου της Ακαδημίας με το οποίο η Ακαδημία αναγνώρισε τους αγώνες του Ελληνισμού Αυστραλίας για διατήρηση της κουλτούρας και της γλώσσας μας. Η Ακαδημία Αθηνών τον τιτλοφόρησε εντολοδόχο της στην Ωκεανία.

1992 – Οι διακρίσεις Χελλένικ απονεμήθηκαν από τον Κυβερνήτη Βικτωρίας.

1996 – Περιλήφθηκε στον Κατάλογο Τιμής της Αυστραλίας (Australian Roll of Honour).

2001 – Υποψήφιος στην Αθήνα για τη διάκριση “Πρεσβευτές του Ελληνισμού”.

2006 – Οι τρεις οργανισμοί Ελλήνων λογοτεχνών και συγγραφέων Μελβούρνης του έκαναν μια ειδική απονομή για τις υπηρεσίες του στην παροικιακή λογοτεχνική κίνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

1957 – Μέλος της ΄Ενωσης Δημοσιογράφων Αυστραλίας, σίγουρα από τους πρώτους μετανάστες που έγιναν δεκτοί σαν μέλη της.

1956-1964 – Συνεργάστηκε με περισσότερες από 12 εφημερίδες και περιοδικά στην Αυστραλία και με εφτά άλλα έντυπα σε άλλες χώρες.

1962 – Υπεύθυνος σύνταξης στα τότε “Νέα”, την πρώτη ξενόγλωσση εφημερίδα στην Αυστραλία που εκτυπώνονταν με σύστημα όφσετ.
Εκδότης της “Αθλητικής Ηχούς”, της πρώτης ξενόγλωσσης εφημερίδας σε όλη την Αυστραλία που εκδίδονταν ενωρίς το πρωί της Δευτέρας με τα ευρωπαϊκά αθλητικά αποτελέσματα μόλις της προηγούμενης Κυριακής.

1965-1976 – Υπεύθυνος Μελβούρνης των τρισεβδομαδιαίων εφημερίδων “Πανελλήνιος Κήρυκας” και “Νέα Πατρίδα”, οι πρώτες και έως τώρα οι μόνες ξενόγλωσσες εφημερίδες στην Αυστραλία που εκτυπώνονταν ταυτόχρονα σε τρεις πολιτείες και σε ξέχωρες και διαφορετικές εκδόσεις.

1975 – Ετοίμαζε ολοκληρωτικά όλα τα αρχικά ελληνικά προγράμματα του ραδιοσταθμού 3ΕΑ για τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του.

1977-1980 – Παρουσίαζε ένα εβδομαδιαίο σχόλιο με παροικιακά θέματα στο 3ΕΑ.

1978 – Εκδότης του δίγλωσσου εκπαιδευτικού περιοδικού “Ορίζοντες”.

1979 – Εκδότης της με δωρεάν κυκλοφορία εφημερίδας “Διαφημιστική”.

1980-1999 – Δημοσίευσε πολλά άρθρα με θέματα τα προβλήματα των εθνικών παροικιών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

1958 – Υπεύθυνος της σελίδας για πνευματική συνεργασία της εφημερίδας “Πυρσός”, στην οποία πρωτοφάνηκαν πολλοί συμπάροικοι λογοτέχνες.
Συνεργάστηκε έντονα με το Πρακτορείο Πνευματικής Συνεργασίας της Αθήνας.

1960 – Ίδρυσε και οργάνωσε την πρώτη τακτική ελληνική επιτροπή στη Μελβούρνη για παρουσίαση φιλολογικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με μια μεγάλη σειρά διαλέξεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων και άλλων παρόμοιων κινήσεων.

1962 – Εξέδωσε το βιβλίο του “Αποδημικά Ξεσπάσματα” με παροικιακά χρονογραφήματα του. Η κυκλοφορία του απετέλεσε ρεκόρ που ίσως επικρατεί ακόμη.

1983 – Έργα του περιλήφθηκαν στη συλλογή “Εκατό Κείμενα” νεοελληνικών αναγνωσμάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής στα κυβερνητικά σχολεία του NSW.

1986 – Περιλήφθηκε στο βιβλίο “Η Λογοτεχνική Παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία” με 70 συμπάροικους λογοτέχνες από όλη την Αυστραλία. Το βιβλίο εκδόθηκε στην ελληνική και στην αγγλική.

1989 – Σε συνεργασία με τον Αλέκο Αγγελίδη εξέδωσε την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Μπράνσγουικ.

1986-1999 – Έγραψε την εισαγωγή σε έξη βιβλία, μετάφρασε πέντε από τα αγγικά και έδωσε πολλές διαλέξεις.
Εκπόνησε μερικές από τις πρώτες συλλογές στοιχείων της ιστορικής εξέλιξης υης ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας.

1994 – Άρθρα του περιλήφθηκαν στην ιστορία της περιοχής του Μπράνσγουικ, έκδοση της τοπικής δημαρχίας.

2001 – Περιλήφθηκε στο αναγνωστικό “Χελιδόνια” του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, για χρήση των εκεί σχολείων.

2000-2003 – Έδωσε διάφορες διαλέξεις και δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά της Ελλάδας.

2005 – Εξέδωσε το βιβλίο “Μια Μπερδεμένη Ζωή”.

2007 – Διάλεξη στο Κράουν Καζίνο της Μελβούρνης με θέμα την οργανωτική δομή της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης.

ΤΕΧΝΕΣ

1956 – Σπούδασε ζωγραφική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο RMIT.

1957-1960 – Συμμετέσχε σε διάφορες εκθέσεις με πορτραίτα κι άλλα έργα του. Εικόνες του προσφέρθηκαν σε δύο εκκλησίες.

1958 – Οργάνωσε την πρώτη ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στη Βικτώρια με τη συμμετοχή 20 ζωγράφων και γλυπτών.

1958-1959 – Ο μόνος μόνιμος κριτικός τέχνης σε ξενόγλωσση εφημερίδα της Αυστραλίας σαν μέλος του Οργανισμού Καλλιτεχνών Βικτωρίας.

1960-1964 – Οργάνωσε τέσσερεις ατομικές εκθέσεις συμπάροικων καλλιτεχνών.

1975 – Οργάνωσε τη δεύτερη ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών.
Οργάνωσε μια έκθεση με θέμα “Τοπία της Ελλάδας” με τη συμμετοχή 25 Αυστραλών ζωγράφων που εργάστηκαν εκεί.

1960-1980 – Φιλοτέχνησε τα εξώφυλλα τεσσάρων βιβλίων και τους πρωτοσέλιδους τίτλους εφτά εφημερίδων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

1957-1958 – Σαν γραμματέας της Πανελλήνιας Αθλητικής Συνομοσπονδίας Αυστραλίας συνετέλεσε σημαντικά στην οργάνωση των τότε ετήσιων πανελλήνιων αγώνων.

1960 – Οργάνωσε τους πρώτους σχολικούς αγώνες στο Ολύμπικ Παρκ της Μελβούρνης με τη συμμετοχή 1500 μαθητών και μαθητριών των τότε 14 ελληνικών απογευματινών σχολείων.

1960-1961 – Οργάνωσε τα πρώτα ατομικά και διασυλλογικά παροικιακά πρωταθλήμτα πινγκ-πονγκ στη Μελβούρνη.

1964 – Οργάνωσε την πρώτη ελληνική καλαθοσφαιρική ομοσπονδία στη Μελβούρνη με την  συμμετοχή 12 ανδρικών και γυναικείων ομάδων. Η ομοσπονδία οργάνωνε το ελληνικό διασυλλογικό πρωτάθλημα και σχημάτιζε ελληνικά εκπροσωπευτικά συγκροτήματα. Πρόεδρος της ομοσπονδίας για δύο χρόνια.
Οργάνωσε μια σχολή Ελλήνων διαιτητών ποδοσφαίρου υπό την αιγίδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βικτωρίας. Από τη σχολή αποφοίτησαν διάφοροι διατητές.

1965 – Οργάνωσε το πρώτο “Ελληνικό Κύπελλο” στη Μελβούρνη με τη συμμετοχή έξη ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων.
Οργάνωσε στο γήπεδο Μίντελ Παρκ τον πρώτο αγώνα Ελλήνων βετεράνων ποδοσφαιριστών.
Οργάνωσε στη Μελβούρνη το πρώτο συνέδριο όλων των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων Αυστραλίας για ίδρυση ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Αυστραλίας. Εκλέγηκε οργανωτικός της γραμματέας.

1966 – Οργάνωσε το δεύτερο “Ελληνικό Κύπελλο” με τη συμμετοχή 28 ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ

1969 – Ίδρυσε το ελληνικό προσκοπικό Σύστημα Μποξ Χιλ με λυκόπουλα, προσκόπους, πουλιά, οδηγούς, ανιχνευτές και ακρίτες.
Του απονεμήθηκε το μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού από την αυστραλιανή εφορία Μποξ Χιλ.

1973 – Οργάνωσε την πρώτη ελληνική έκθεση προσκοπικής χειροτεχνίας με τη συμμετοχή έξη ελληνικών προσκοπικών Συστημάτων.
Εκπροσώπησε τον ελληνικό προσκοπισμό Αυστραλίας στο γενικό αρχηγείο της Αθήνας.

1973-1974 – Ενήργησε για ίδρυση εφορίας Ελλήνων προσκόπων Μελβούρνης υπό την αιγίδα του αρχηγείου προσκόπων Βικτωρίας.

1976 – Οργάνωσε μια παμπαροικιακή προσκοπική “πυρά”.
Του απονεμήθηκε μια ειδική διάκριση από όλα τα ελληνικά προσκοπικά Συστήματα Μελβούρνης.

Ιάκωβος Γαριβάλδης


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η Περιφρονημένη Ομογένεια
  Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε
 2. Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
  Όπως όλες οι επιχειρήσεις, κυβερνητικές ή μη, έχουν επηρρεαστεί άμεσα από τη σύγχρονη πανδημία του 2020, έτσι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες που αισθάνονται ότι τα παιδιά τους χρειάζονται τις σχολικές εμπειρίες, την επαφή με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους επηρρεάστηκαν αρνητικά αρχικά.
 3. Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς
  Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια.
 4. Πραξιτέλης του Φιλίππου
  Σε μια γωνιά ενός χωριού με το όνομα Coober Pedy ( στη γλώσσα των ιθαγενών εννοεί η «τρύπα των λευκών») της παραμεθόριου περιοχής της Αυστραλίας, κάτω από τόνους χωμάτων και μέσα στη σκόνη με ένα κράνος μόνο για προστασία, ζωσμένος την απεριόριστη θέληση και αποφασιστικότητα του Έλληνα, βρίσκεται ο Πραξιτέλης Γεωργίου (οι Αυστραλοί τον φωνάζουν Telly), του Φιλίππου και της Νεφέλης.
 5. Αναστάσιος Κολοκτρώνης - μετανάστης Μέρος Β'
  Μετά από μία περιπέτεια ενός μηνός στο Κέντρο Μετανάστευσης της Greta NSW πήρα μαζί μου τους φίλους μου Λάζαρο Τύρη και Λεωνίδα Καρακατσάνη φύγαμε λαθραία και ήρθαμε στη Μελβούρνη. Η πρώτη μας κατοικία ήταν κοντά στο σταθμό Moreland του Coburg στο σπίτι μίας Πολωνέζας, δωμάτιο με πρωινό. Αυτή μετά από μία εβδομάδα μας έδιωξε με το δικαιολογητικό ότι τρώγαμε πολύ ψωμί, μισό πακέτο βούτυρο και ένα βάζο μαρμελάδα το πρωί και κάναμε ντουζ κάθε μέρα.
 6. Αναστάσιος Κολοκοτρώνης - Μέρος Α'
  Ο Αναστάσιος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσε στη Νέα Μαγνησία που απέχει 9 χιλ. από την πόλη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν τραυματικά λόγω του πολέμου και η παιδεία του έμεινε στάσιμη από το 1940 μέχρι το 1945 που έληξε ο πόλεμος. Μετά τη λήξη του πολέμου εισάγεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης για μία τετραετή εκπαίδευση στη γεωπονία και γεωργοτεχνική.
 7. Χρήστος Φίφης
  Ο Χρήστος Ν. Φίφης πρωτοδημοσίευσε δύο ποιητικές συλλογές το 1963 στην Αθήνα. Το 1965 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το 1972 δημοσίευσε στη Μελβούρνη τη συλλογή Βιολέτα. Κατά καιρούς δημοσίευσε ποιήματα σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Παράλληλα με την εργασία του σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και Νεοελληνική Φιλολογία στα πανεπιστήμια της Νέας Αγγλίας στο Armidale της Νέας Νότιας Ουαλίας, και της Μελβούρνης.
 8. Κυριάκος Αμανατίδης
  Ο Κυριάκος Αμανατίδης γεννήθηκε στο χωριό Άνω Ροδωνιά της Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, το 1936. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις αποπεράτωσε στη Αριδαία το 1955. Το 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία, και έκτοτε ζει στη Μελβούρνη με την οικογένειά του. Με τη λογοτέχνιδα σύζυγό του Ντίνα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία και την Καλλιρρόη. Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Μελβούρνης (Bachelor of Arts) και Νέας Αγγλίας (Bachelor of Letters), με μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία.
 9. Ο Δημήτρης Ευστρατιάδης
  Γεννήθηκε το 1935 στο Πορτ Σάιτ της Αιγύπτου και μετανάστεψε στην Αυστραλία το 1954. Μια σημαντικότατη πορεία δράσης 56 χρόνων στα δεδομένα της παροικιακής εγκατάστασης των Ελλήνων στην Αυστραλία. Άτομα σαν τον Δ.Ε. με τέτοια προσφορά στα παροικιακά δρώμενα της Μελβούρνης, στις καλές τέχνες, στη διοίκηση και συντονισμό οργανώσεων της παροικίας δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα επαναληφθεί για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού στους Αντίποδες. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι γεννημένος στην Αίγυπτο με μια αγάπη απεριόριστη για την Ελλάδα όπως δείχνει το βιογραφικό του.
 10. Ο καθηγητής Γιώργος Καναράκης ΟΑΜ
  Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διδακτική της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο (1964), καθώς επίσης, με υποτροφία Fulbright, αγγλική γλώσσα και αμερικανική λογοτεχνία στο Institute of International Education του Πανεπιστημίου Michigan State των ΗΠΑ (1967) και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, απ’ όπου έλαβε και δίπλωμα Master of Arts (1968).

Author: Μνήμες