Ελληνικη Κοινοτητα Συδνεϋ

 

Όταν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Σύδνεϋ ψάξεις τη λέξη “Ελληνικά” δεν πρόκειται να βρεις κανένα άρθρο που ν’ αντιπροσωπεύει την ομορφιά της Ελληνικής Γλώσσας. Μην απογοητεύεστε όμως από κάτι τέτοιο, η Ελληνική Κοινότητα του Σύδνεϋ δεν είναι μόνον δραστήρια, δεν είναι μόνον προνοητική στις ανάγκες της Ελληνικής Παροικίας του Σύδνεϋ αλλά είναι και πολιτιστική, δραματική, καλλιτεχνική, φιλανθρωπική…

eoknsw

Ιστορία

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας (Ε.Ο.Κ. NNO) δημιουργήθηκε αρχικά για να στηρίξει την κατασκευή μιας εκκλησίας, της Αγίας Τριάδας. Η Ορθόδοξη Αγία Τριάδα ήταν η πρώτη εκκλησία του νοτίου ημισφαιρίου εφόσον κτίστηκε το 1898 από Έλληνες και Σύριους επιχειρηματίες. Μέχρι το τέλος του 1897 είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 257 λιρών από τις δωρεές εξήντα-δυο ατόμων. Τα ονόματα αυτών των ατόμων καταλογίζονται στο βιβλίο του ιστορικού Hugh Gilchrist που εξιστορεί την ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας.

Το να χτιστεί η εκκλησία ήταν ένα όνειρο ενός μετανάστη του Αθανασίου Κοντού ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να τη χαρεί εφόσον απεβίωσε το 1897, ένα χρόνο πριν τον θεμέλιο λίθο. Ο τότε Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ ήταν ο Μάρκος Μανιάκης που παρευρέθηκε στον εορτασμό, καθώς επίσης και πρόξενοι άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ρωσσίας, της Σουηδίας, της Αργεντινής. Ανάμεσα στα μέλη του πρώτου Δ.Σ. της Ελληνικής Ορθόοδοξης Κοινότητας ΝΝΟ ήταν και δυο Σύριοι. Για πολλά χρόνια Σύριοι παρακολουθούσαν τις λειτουργίες και γι’ αυτό το ΔΣ θεώρησε σωστό να έχει η εκκλησία παπά δίγλωσσο, στην Ελληνική και Αραβική.

Από το 1909 ως το θάνατό του το 1940 ο Σύριος επιχειρηματίας Αβραάμ Αμπάουτ ήταν ένας από τους επιτρόπους της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας καθώς και την περιουσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας. Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες επίτροποι κατάγονταν από τα Κίθυρα.

Ο πρώτος Έλληνας παπάς ήταν ο Δωρόθεος Βακαλιάρος το 1898. Το 1899 ο πατήρ Σεραφούν Φωκάς ήρθε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ένας από τους σκοπούς της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας ήταν να δημιουργήσει την συχνή επαφή των Ελλήνων της πολιτείας. Ήταν ο μόνος τρόπος να μεταλαμπαδέψουν την παράδοση, τη θρησκεία, τη γλώσσας και τα έθιμα στα παιδιά τους. Μέσω της εκκλησίας της η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα συγκέντρωνε χρήματα για να βοηθάει τους Ελληνικής καταγωγής μετανάστες στην αναζήτηση εργασίας και τις στερήσεις τους.

Τα κεντρικά γραφεία της Κοινότητας βρίσκονται –

Greek Orthodox Community of NSW
206 – 210 Lakemba St.
Lakemba NSW 2195
+61 (02) 9740 6022
+61 (02) 9740 6842
+61 (02) 9740 6362 Fax

harrydanalis
Πρόεδρος Χάρης Δανάλης

Έτσι η Ε.Ο.Κ. είναι μια από τους παλαιότερους οργανισμούς της Αυστραλίας που αντιπροσώπευε Έλληνες μετανάστες. Εκτός όμως από τις εκκλησίες, απογευματινά σχολεία και ένα γηροκομείο η Ε.Ο.Κ. προσφέρει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών προγραμμάτων για μετανάστες. Πιο πρόσφατα έχει αναλάβει να εκπληρώσει και να προωθήσει τις πολιτιστικές ανάγκες Ελληνο-Αυστραλών της ΝΝΟ αλλά και ολοκλήρου της Αυστραλίας. Ο γράφων γνωρίζει αυτό πολύ καλά εφόσον το 2000 που έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις 200 χρόνων ύπαρξης της Ε.Ο.Κ. και σε διαγωνισμό πεζογραφίας έλαβε το Α’ βραβείο λογοτεχνίας στην Ελληνική. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Ορθ. Κοινότητα ΝΝΟ για την πολιτιστική της δράση που δύσκολα να βρεθεί δεύτερη στην Αυστραλία, τουλάχιστον στην τέχνη του λόγου.

Πρόεδρος της Ε.Ο.Κ. για δεκαετίες είναι ο διακεκριμένος δικηγόρος κ. Χάρης Δανάλης  όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της Κοινότητας.

Όλα όμως δεν είναι πάντα ρόδινα, όπως συμβαίνει τουλάχιστον σ’ Ελληνικούς οργανισμούς στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα η εφημερίδα “Νέος Κόσμος” της Μελβούρνης σ’ ένα άρθρο του Θέμη Καλού στις 30 Αυγούστου 2012 λέει πως ο κύριος Χ. Δανάλης ήταν έτοιμος να παραιτηθεί των καθηκόντων του λόγω διαφόρων διαμαρτυριών για τα οικονομικά της Κοινότητας όταν ένα κτίριο κινηματογράφου το οποίο νοίκιαζε η Κοινότητα έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως ενοικιαστή κι έτσι η Κοινότητα έχανε εισόδημα. Ο κύριος Χ. Δανάλης σε συνέντευξη του Εθνικού ραδιοσταθμού SBS δικαιολογημένα έδειξε δυσφορία για τη συμπεριφορά μελών της Κοινότητας, όπως συνήθως γίνεται με τον Ελληνισμό που δεν δείχνει υπομονή και δεν έχει σεβασμό σε άτομα τα οποία εργάζονται εθελοντικά για το κοινό καλό.

hostel_2_image

Το “Ελληνικό Σπίτι”

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ έχει χτίσει και το Γηροκομείο με τη βοήθεια της Πολιτειακής και Κοινοπολιτειακής κυβέρνησης. Η σκέψη για ένα γηροκομείο άρχισε το 1987 και τον αμέσως επόμενο χρόνο το κατάληλο οικόπεδο αποκτήθηκε στην περιοχή του Earlwood όπου και θα κτιζόταν. Τις διαδικασίες ανέλαβε ειδική επιτροπή της Κοινότητας που θα διενεργούσε και τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων.

Πολλοί Ελληνικές αδελφότητες καθώς και η Ελληνική παροικία ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα συγκέντρωσης των απαιτούμενων κονδυλίων μέσα από εκδηλώσεις που διοργάνωσε η επιτροπή της Κοινότητας. Η στήριξη που έλαβε η Κοινότητα και η γενναιοδωρία των Ελλήνων ξεπέρασε κάθε αναμενόμενο. Οι δωρεές που συγκεντρώθηκαν συντόμευσαν κατά πολύ την ανέγερση του κτιρίου που άρχισε το 1991 και ολοκληρώθηκε σε ένα μόνο χρόνο. Με τη επιπρόσθετη βοήθεια πολλών εθελοντών της Ελληνικής παροικίας και των Ελληνικών αδελφοτήτων η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ κατάφερε να στεγάσει πολλούς γερόντους της Ελληνικής παροικίας.

goc_elderly

Υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του “Ελληνικού Σπιτιού” σήμερα είναι η Επιτροπή της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του γηροκομείου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. ΝΝΟ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κλίνες στο “Ελληνικό Σπίτι” και η Κοινότητα έχει καθορίσει διάφορες διαδικασίες στη σελίδα αυτή που προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες για να συμπληρώσει κάποιος την απαιτούμενη αίτηση. Δεκτοί γίνονται μόνον όσοι έχουν Ελληνική καταγωγή ενώ το 38% των κλινών διατίθεται για άπορες οικογένειες.

goc_elder_weekΗ  Ε.Ο.Κ. ΝΝΟ επίσης διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν ηλικιωμένα άτομα όπως την Εβδομάδα των Ηλικιωμένων (Seniors Week) καθώς και τα τέσσερα κλαμπ των ηλικιωμένων όπου υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων για τα μέλη. Σ’ αυτά τα κλαμπ καθημερινά υπάρχουν προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν χαμηλού κόστους γεύματα και ροφήματα, ομιλίες και εκδρομές όπως εμφανίζονται στο ημερολόγιο της ιστοσελίδας.

goc_cc1

 

Παιδικοί Σταθμοί

Η Ε.Ο.Κ. ΝΝΟ διαθέτει και τρεις παιδικούς σταθμούς για να καλύψει έτσι τις άμεσες ανάγκες των Ελλήνων της ΝΝΟ. Οι τρεις Παιδικοί Σταθμοί βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες του Σύδνεϋ, Petersham, Stanmore, Marrickville όπου ο Ελληνισμός είναι συγκεντρωμένος σε μαγάλο αριθμό.

Ακόμη και οι Παιδικοί Σταθμοί της Κοινότητας έχουν μεγάλη ζήτηση από τον Ελληνισμό των περιοχών και η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις πάμπολες αιτήσεις που συμπληρώνονται.

Διευθύντρια στους δυο από τους τρεις Παιδικούς Σταθμούς είναι η κ. Σαμάνθα Δαμουλάκη ενώ στο τρίτο η Αγγελική Λιουδάκη.

Οι Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Πολιτειακής και Κοινοπολιτειακής κυβένρησης και οι τακτικές καταχωρίζονται σ’ αυτή τη σελίδα για τους ενδιαφερόμενους.

 

Άλλες δραστηριότητες

goc_festivalΗ  Ε.Ο.Κ. ΝΝΟ διοργανώνει μια πληθώρα εκδηλώσεων κάθε χρόνο με αποκορύφωμα το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ που γίνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Άλλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τις Ελληνικές Κοινότητες Μελβούρνης, Αδελαΐδας και Βρισβάνης, Οκτώβριο και Νοέμβριο κάθε χρόνο.

Η Ε.Ο.Κ. ΝΝΟ παραδίδει επίσης δωρεάν νομικές πληροφορίες σε ενδιαφερόμενους και πάνω σε οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί. Έμπειροι και καθιερωμένοι δικηγόροι της ελληνικής παροικίας του Σύδνεϋ αφιερώνουν το χρόνο τους για να βοηθήσουν τον ελληνισμό να λύσει τα νομικά του προβλήματα. Οι δωρεάν αυτές πληροφορίες παραδίδονται τρεις φορές την εβδομάδα και γίνονται μόνον μετά από ραντεβού με σκοπό να γνωρίζουν οι δικηγόροι για τα θέματα και τη ζήτηση που υπάρχει.

Η Ε.Ο.Κ. ΝΝΟ συγκεντρώνει επίσης ένα μεγάλο αριθμό αρχειακού υλικού από την ελληνική παροικία που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση των Ελλήνων στην  Αυστραλία. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα “Ιστορίας και Παράδοσης της ΝΝΟ” της Κοινότητας.

Το Ελληνικό Κέντρο Ιστορίας και Παράδοσης είναι γεγονός. Παρόμοια κέντρα όπως αυτά της Ιταλικής και Εβραϊκής παροικίας είναι σημαντικά γιατί προσφέρουν πληροφορίες από γεγονότα και δραστηριότητες της εγκατάστασης των μεταναστών στην Αυστραλία. Οι μετανάστες οι οποίοι διαμόρφωσαν το τοπίο, εμπλούτισαν με πολιτισμό και εκσυγχρόνησαν την κοινωνία με την άφιξή τους. Οργανισμοί και ιδιώτες αναφέρονται ως δωρητές και σημαντικοί παράγοντες κληρονομιάς που έφεραν όχι μόνον την Ελληνική Κοινότητα, αλλά και την Ελληνική Παροικία στο αξιοζήλευτο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Η Ε.Ο.Κ. ΝΝΟ διαθέτει επίσης τμήματα απογευματινών και Σαββατιανών σχολείων, καθώς και μια σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημαντικό είναι ότι στα σχολεία αυτά διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνική παράδοση και κουλτούρα μέσα από τα μαθήματα χορού και Ελληνικής μαγειρικής.

Από πλευράς μας συγχαίρουμε την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ για τις πάμπορες υπηρεσίες που προσφέρει στον Ελληνισμό και τοιουτοτρόπως δείχνει το δρόμο σε άλλες κοινωνικές ομάδες του Ελληνισμού που επιθυμούν να τους μιμηθούν.

Ιάκωβος Γαριβάλδης
για τις ΜΝΗΜΕΣ – Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού

 


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η Περιφρονημένη Ομογένεια
  Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε
 2. Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
  Όπως όλες οι επιχειρήσεις, κυβερνητικές ή μη, έχουν επηρρεαστεί άμεσα από τη σύγχρονη πανδημία του 2020, έτσι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες που αισθάνονται ότι τα παιδιά τους χρειάζονται τις σχολικές εμπειρίες, την επαφή με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους επηρρεάστηκαν αρνητικά αρχικά.
 3. Η Έξοδος των Ελλήνων από την Αίγυπτο
  1955-1965 Ο Νάσερ, το κύμα φυγής και η επίσκεψη Κωνσταντίνου Καραμανλή Η ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο πηγαίνει βαθιά πίσω στους αιώνες, στην εποχή των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο τις πρώτες αμιγώς ελληνικές κοινότητες με εθνική συνείδηση συνέπηξαν οι Έλληνες μετανάστες που αναζήτησαν στη φιλόξενη γη της Αιγύπτου καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όσο η Ελλάδα παρέμενε υπόδουλη υπό οθωμανικό ζυγό. Την περίθαλψη και φροντίδα τους ως την ίδρυση του πρώτη ελληνικού προξενείου στην Αλεξάνδρεια, το 1833, είχε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αργότερα και πάσης Αφρικής, ένας μακραίων θεσμός και φάρος της Ορθοδοξίας από την εποχή της ιδρύσεώς του, τον πρώτο αιώνα μ.Χ.
 4. Οι Έλληνες της Προαζοφικής
  Οι Έλληνες αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα έθνη που διέμεναν στα εδάφη της σημερινής Ουκρανικής Επικράτειας. Από τον 8ο έως τον 6ο π. Χ. αιώνα οι Έλληνες εμφανίσθηκαν στα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου, ασχολήθηκαν με το εμπόριο και ίδρυσαν πόλεις-αποικίες. Η πρώτη από αυτές ιδρύθηκε από Έλληνες καταγόμενους από τη Μίλητο (Μικρά Ασία) στη νήσο Μπερεζάν το δεύτερο ήμισυ του 7ου π. Χ. αιώνα.
 5. Ο παροικιακός Ελληνισμός της Βιέννης
  Η παρουσία του Ελληνισμού στην Βιέννη έχει τις ρίζες της στις αρχές του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα στις συνθήκες του Κάρλοβιτς (1699) και του Πασάροβιτς (1718) που υπογράφτηκαν μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Αψβούργων. Οι συνθήκες αυτές προέβλεπαν μια σειρά από αμοιβαία προνόμια για τους υπηκόους των 2 Αυτοκρατοριών που είχαν ως στόχο την τόνωση του εμπορίου. Γενικότερα η μακροπρόθεσμη πολιτική των Αψβούργων στην περιοχή είχε ως τελικό στάδιο την εμπορική (και πιθανά εδαφική) έξοδο της Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Θεσσαλονίκης. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από το γεωπολιτικό αυτό πλαίσιο ευνόησαν τους Έλληνες της Ηπείρου και της Μακεδονίας που γνώριζαν αρκετά καλά τους χερσαίους δρόμους μέσω Βοσνίας και Βουλγαρίας προς την Βιέννη και ως υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στην Βιέννη και να αναπτύξουν μια ζωηρή εμπορική αλλά και πολιτισμική δραστηριότητα.
 6. Ελληνικη Κοινοτητα Βενετιας
  Δυο βήματα από τη φημισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στο κέντρο της Βενετίας, υπάρχει το κανάλι των Ελλήνων (Rio dei Greci), το οποίο οριοθετεί μία ομώνυμη νησίδα (Campo dei Greci). Σ’ αυτή έζησαν, πρόκοψαν και παρήγαγαν επί αιώνες ανεκτίμητο πνευματικό έργο χιλιάδες Έλληνες μέτοικοι από την Ελλάδα και φυγάδες από την αλωμένη Κωνσταντινούπολη.
 7. Ελληνική Κοινότητα Μπρνο
  Η Ελληνική Κοινότητα Μπρνο είναι μία οργάνωση μη κερδοσκοπική. Ο σκοπός της είναι να φέρνει ποιο κοντά μεταξύ τους, τους Έλληνες και τις οικογένειές τους που ζουν στο Μπρνο και τα περίχωρα του, αλλά και να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας με αλλοεθνής φίλους της Ελλάδας, της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
 8. Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης
  Οι πρώτοι Έλληνες εργάτες έφτασαν στην Στουτγάρδη το 1941/1942. Οι περισσότεροι ήρθαν με συμβόλαια ως „Fremdarbeiter“, αφού είχαν περάσει τις ιατρικές εξετάσεις που διεξήγαγαν τα γερμανικά κλιμάκια. Ορισμένα ονόματα από εκείνη την εποχή: Χατζηανδρέου, Γιώργος και Παναγιώτης Παπαηλιού, Γιάννης Κοφτερός, Σταύρος Καραγκούνης, Τάκης Βελισσάριος, Σταμάτης Νισύριος
 9. Ελληνικη Κοινοτητα Συδνεϋ
  Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας (Ε.Ο.Κ. NNO) δημιουργήθηκε αρχικά για να στηρίξει την κατασκευή μιας εκκλησίας, της Αγίας Τριάδας. Η Ορθόδοξη Αγία Τριάδα ήταν η πρώτη εκκλησία του νοτίου ημισφαιρίου εφόσον κτίστηκε το 1898 από Έλληνες και Σύριους επιχειρηματίες.
 10. Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου
  Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου υποστηρίζει και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρη τη γερμανόφωνη Ευρώπη. Από το 1995, χρονιά ίδρυσης του Παραρτήματος, στεγάζεται στο κέντρο του Βερολίνου και διαθέτει βιβλιοθήκη και χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων. Η εργασία του επικεντρώνεται κυρίως στην παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων, λογοτεχνικών αναγνώσεων, θεατρικών και κινηματογραφικών έργων από την Ελλάδα, στη διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων, καθώς και στην λειτουργία της βιβλιοθήκης, την παροχή γενικών πληροφοριών για πολιτιστικά θέματα καθώς και την προσφορά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας.
 11. Ελληνικη Κοινοτητα Βερολινου
  Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου ιδρύθηκε το 1975 ως διάδοχος της Ελληνικής Κοινότητας της δεκαετίας του ’60. Την 1η Ιουνίου 1990 η έδρα της μεταφέρθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Ε.Π.Κ.) στο κτίριο της οδού Mittelstr. 33, Berlin-Steglitz bezogen.
 12. Ελληνικη Κοινοτητα Στοκχολμης
  Το 1642 βασίλισσα της Σουηδίας ήταν η Χριστίνα. Ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων βρισκόταν ήδη στη Σουηδία και περιφέρονταν σε πόλεις και χωριά της Σουηδίας κάνοντας εράνους για να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωση Ελλήνων που ήταν φυλακισμένοι σε Οθωμανικές φυλακές.
 13. Ελληνικη Κοινοτητα Ζυριχης
  Η Ελληνική Κοινότητα Ζυρίχης (ΕΚΖ) στην σημερινή της μορφή σαν θρησκευτικά και κομματικά ανεξάρτητη οργάνωση των Ελλήνων μεταναστών στη Ζυρίχη και στην ευρύτερη περιφέρειά της υπάρχει από τον Οκτώβριο του 1979. Λειτουργεί σαν Νομικό Πρόσωπο σύμφονα με το άρθρο 60 του Ελβετικού Αστικού Κώδικα και αποτελείται σήμερα από 310 μέλη.
 14. Μελβούρνη - Οι Διακρίσεις Χελλένικ
  Παρά την εντυπωσιακά μεγάλη και πολυσχιδή δράση του, ο Σύνδεσμος Χελλένικ έμεινε περισσότερο γνωστός για τη διοργάνωσή του των απονομών διακρίσεων εξαίρετης απόδοσης στους ομογενείς μας της Μελβούρνης. Οι βραβεύσεις αυτές, με τη γενική ονομασία "Διακρίσεις Χελλένικ - Hellenic Distinctions", απονέμονταν επί είκοσι συναπτά χρόνια σε άτομα που είχαν ξεχωρίσει με τις επιτεύξεις τους στους τομείς της δραστηριότητας τους και βασίζονταν στις κρίσεις επιτροπών, που επιλέγονταν ανεξάρτητα από τον ίδιο το Σύνδεσμο.
 15. Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής
  Με πρωτοβουλία των Ηπειρωτικών οργανώσεων της Νέας Υόρκης,Φιλαδελφείας και Γούστερ και κατόπιν πολλών συσκέψεων, αποφασίστηκε η πρώτη σύγκληση Πανηπειρωτικού Συνεδρίου σε μιά έπαυλη στο Northboro, μιά μικρή πόληκοντά στο Γούστερ. Το Συνέδριο ορίστικε γιά την 19-21 Ιουλίου 1942. Ιστορική θα μείνη στα χρονικά του Ηπειρωτισμού της Αμερικής αυτή η Πανηπειρωτική συγκέντρωση. Η αθρόα προσέλευση των Ηπειρωτών από κάθε γωνιά τηςΑμερικής, ο ενθουσιασμός, η αγάπη, η ευθυμία και οι παντός είδους εκδηλώσεις εκείνωντων τριών ημερών θα μείνουν αξέχαστες
 16. ΟΕΚ Γερμανίας
  Η ΟΕΚ επιδιώκει τη δημιουργία στενών φιλικών σχέσεων μεταξύ του Ελληνισμού στην ΟΔΓ και του γερμανικού λαού καθώς και των άλλων εθνικοτήτων στη χώρα που ζούμε και εργαζόμαστε. Η ΟΕΚ είναι ανεξάρτητη από κρατικές ή άλλες αρχές, οργανισμούς και πολιτικά κόμματα. Η ύπαρξή της και δραστηριότητά της βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της φιλίας ανάμεσα στους λαούς και της ειρήνης. Σε ζητήματα εθνικής σημασίας ή που αφορούν τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της.
 17. Σύνδεσμος Ιθακησίων Μελβούρνης
  Ο Ρόλος του Συνδέσμου Ιθακησίων Οδυσσεύς στα παροικιακά και στις σχέσεις Αυστραλών και Ελλήνων. Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά αυτό τον ερχομό μου στη Μελβούρνη 6-12-37, παρευρέθηκα σε Συνέλευση του Συνδέσμου που είχε σκοπό να μαζέψει χρήματα δια την Ελληνική Αεροπορία. Με εντυπωσίασε ο θερμός πατριωτισμός των ομιλητών και επίσης έμαθα δια τη δράση του Συνδέσμου, δια την οποίαν διαβεβαιώθηκα στα μεθεπόμενα 11 χρόνια ως Γραμματέας του Συνδέσμου.
 18. Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών
  «Όσα φέρνει μια στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος». Αυτό είναι το ρητό που διάλεξα εδώ παρουσιάζοντας την τόσο σημαντική έρευνα, δραστηριότητα και πάνω από όλα δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών που εδρεύει στη Γαλλία. Στην όμορφη ιστοσελίδα του Κέντρου μπορεί ο αναγνώστης να βρει αρκετό υλικό για τις δραστηριότητες του. Το Δ.Κ.Ε.Ε. αποτελεί ένα σημαντικότατο πνευματικό Κέντρο προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού της Διασποράς.
 19. Ελληνική Κοινότητα Βραΐλας
  Στα τέλη της δεκαετίας του 1860 ιδρύθηκαν, χάρη στην πρωτοβουλία ελληνικών συλλόγων, κατώτερο αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο, που φρόντιζε για τους άπορους "ελληνόπαιδες". Τα σχολεία αυτά, που μετατράπηκαν σε κοινοτικά στις επόμενες δεκαετίες, δεν ήταν τα μόνα ελληνικά σχολεία, καθώς στη Βραΐλα, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, ιδρύθηκαν πάρα πολλά ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, τόσο θηλέων, όσο και αρρένων.
 20. Ελληνικές Κοινότητες Βελγίου
  Η ελληνική παρουσία στο Βέλγιο έγινε αισθητή μόνο κατά τη μεταπολεμική περίoδο. Ώς τα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι χίλιοι περίπου Έλληνες της χώρας αυτής ήταν,στην πλειονότητά τους, εγγράμματοι έμποροι ή γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες. Από το 1953 ώς και το 1964 η εικόνα αυτή αλλάζει ποσοτικά και ποιοτικά: στην περίοδο αυτή ο αριθμός των Ελλήνων που ζούσαν στο Βέλγιο πολλαπλασιάστηκε δραματικά, φτάνοντας τα 20.069 άτομα.
 21. Έλληνες δούλοι στη Βοστώνη - 1827
  Ο Χριστόφορος Πλάτων Καστάνης (1814-1866) καταγόταν από τη Λιβαδειά της Χίου. Έχασε την οικογένειά του στη σφαγή του νησιού και αιχμαλωτίστηκε, πουλήθηκε ως δούλος και αναγκάστηκε να γίνει Μωαμεθανός. Η Γ. Μοχάλβη (μάλλον Γαρυφαλιά Μοχάλβη στην Ελληνική 1817-1830) γεννήθηκε στα Ψαρά και οι γονείς της σκοτώθηκαν στην σφαγή της Χίου. Πουλήθηκε στους Τούρκους ως δούλη και ο Αμερικανός Πρόξενος Joseph Langston την βρήκε στη Σμύρνη και την απελευθέρωσε το 1827.
 22. Η ελληνική παροικία της Οδησσού στα τέλη του 19ου αιώνα
  Τα απογραφικά δελτία είναι συγκεντρωμένα στο Κρατικό Αρχείο Οδησσού (G.A.O.O.). Βάση της απογραφής είναι το νοικοκυριό που διαρθρώνεται γύρω από τον αρχηγό της οικογένειας. Κάθε απογραφικό δελτίο καταγράφει τα μέλη μιας εστίας, συμπεριλαμβάνοντας το υπηρετικό προσωπικό και άλλα άτομα μη συγγενικά προς την οικογένεια που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη. Τα δελτία έχουν συμπεριλάβει 5086 Έλληνες, με βάση τη μητρική γλώσσα.
 23. Ελληνικη Κοινοτητα Αδελαϊδας - Σχολεια
  Δικαίωμα αναλλοίωτο κάθε Έλληνα της διασποράς ή Ελληνο-Αυστραλού απολετεί ο εμπλουτισμός της διάνοιάς του διαμέσου της μετάδοσης και διδασκαλίας τόσο της Ελληνικής γλώσσας όσο και των στοιχείων πολιτισμού, ιστορίας και φιλοσοφίας που σε αφθονία υφίστανται στην πολιτισμική μας κληρονομιά. Τόσο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όσο και η πιο σύγχρονη λαϊκή σοφία αποτελούν δυναμικά εφόδια για την διάπλαση του ήθους των νέων μας αλλά και την ενδυνάμωσή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ζωής και του μέλλοντος.
 24. Ελληνική Κοινότητα Αδελαΐδας
  Αν προσπαθήσουμε να εξετάσουμε πώς η έννοια της κοινότητας εφαρμόζεται στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας, θα πρέπει στις διαστάσεις της εθνικής ταυτότητας και του διοικητικού χαρακτήρα του οργανισμού να προσθέσουμε την ψυχή και την καρδιά των Ελλήνων της διασποράς. Αλλά ας εξετάσουμε πιο διεξοδικά τη γέννηση, το ξεκίνημα, το δυνάμωμα και την ανάπτυξη του ζωντανού αυτού δημοκρατικού οργανισμού που αποκαλούμε Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Α.
 25. Ελληνική Κοινότητα Πιατιγκόρσκ
  Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη στο Πιατιγκόρσκ μιας οργάνωσης που να ενώνει όλους τους έλληνες της πόλης μας, αναφέρονται στην αρχή του περασμένου αιώνα. Όμως ένα από τα φύλλα της δημοτικής εφημερίδας «Γκόλος» (μπορείτε να το δείτε εδώ) που διασώθηκε τυχαία στο δημοτικό εθνογραφικό μουσείο διηγείται μια βραδιά που έκανε η ελληνική κοινότητα της πόλης Πιατιγκόρσκ στις 26 Δεκεμβρίου το 1917. - Η Πόλη Πιατιγκόρσκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Σταυρούπολης.
 26. Ελληνική Κοινότητα Νέας Ζηλανδίας
  To 2006 υπολογίζεται ότι υπήρχαν γύρω στους 3000 Ελληνικής καταγωγής πολίτες στη Νέα Ζηλανδία πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Οι περισσότεροι ζούσαν στο Wellington, την πρωτεύουσα της χώρας, με διάσπαρτες άλλες ομάδες στα υπόλοιπα διαμερίσματά της όπως στο Auckland, Christchurch, Napier, Wanganui, Palmerston North και αλλού. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος (Pan-Hellenic Association) ήταν ο πρώτος εγγεγραμμένος οργανισμός των Ελλήνων της Νέας Ζηλανδίας και δημιουργήθηκε στο Wellington το 1929.
 27. Ελληνική Κοινότητα Λονδίνου
  Η ελληνική παρουσία στο Λονδίνο μπορεί να φτάσει μέχρι τις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα. Οι δύο αδελφοί, Aνδρόνικος και Aλέξιος Εφφομάτος, που περιγράφηκαν στα εναπομείναντα έγγραφα ως “Γρεκοί”, καταγράφηκαν ώς κάτοικοι στην πόλη το έτος 1440. Ήταν από την Κωνσταντινούπολη, τώρα Ινσταμπούλ, η οποία έγινε έπειτα η πρωτεύουσα της ελληνόφωνης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από τo 1440, η Κωνσταντινούπολη ήταν κάτω από πολιορκία και μόνο δέκα τρία έτη αργότερα, τον Μάιο του 1453
 28. Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
  Η μετανάστευση Ελλήνων στην Πολιτεία της Βικτώριας άρχισε με την ανακάλυψη του χρυσού (Αύγουστος 1851) στην τότε νεοϊδρυθείσα βρετανική αποικία. Σύμφωνα με μια από τις πρώτες απογραφές που διεξήχθησαν στη Βικτώρια το 1854, υπήρχαν 65 άντρες από την «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» που κατοικούσαν στην τότε αποικία. Το πρώτο κύμα των Ελλήνων μεταναστών υιοθέτησε τη νοοτροπία του «Ελντοράντο» αναζητώντας τον εύκολο πλουτισμό. Η πλειοψηφία αυτών των Ελλήνων, αναζητώντας εργασία, υπέγραφαν συμφωνίες με ναυτιλιακές εταιρείες σε διάφορα λιμάνια της Αγγλίας.
 29. Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας
  Ιστορικό υλικό που λάβαμε από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και τον κύριο Γιώργο Δήμα για την ιστορία της Κοινότητας από το 1843 μέχρι τις μέρες μας. Με τι όνομα ξεκίνησε, ποιοι ήταν οι πρώτοι ηγέτες της, ποιοι στήριξαν την Κοινότητα και ποιοι την έφεραν στο ζηλευτό αυτό σημείο της ακμής της, όλη αυτή την περίοδο. 1843-1854 Ακόμα και πριν απ' την επίσημη ίδρυση της Ε.Κ.Α., το 1843, η μικρή παροικία της Αλεξάνδρειας συντηρούσε σχολείο και νοσοκομείο.
 30. Η Ελληνική Παροικία στην Αίγυπτο
  Πρόκειται για μια πολύ συνοπτική, πολύ περιληπτική περιγραφή της παροικίας μας στην Αίγυπτο. Δεν είναι δυνατό να αποδοθεί ικανοποιητικά και σε λίγα λεπτά μια ιστορία σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων, ένα πέρασμα που δημιούργησε σημαντικότατα ορόσημα στην ιστορία όλου του κόσμου. Βέβαια πολλές από τις λεπτομέρειες της ομιλίας είναι – ή τουλάχιστον πρέπει να είναι – γνωστές στους Αιγυπτιώτες, καλό όμως είναι κάθε τόσο να τις ξαναζωντανεύουμε στη μνήμη μας για να μη ξεχνούμε την υποχρέωση που έχουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις που μας κληροδότησαν όλες οι γενιές, που παλαιότερα πάσχισαν να δημιουργήσουν όσα άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη γη των πυραμίδων.

Author: Μνήμες