Ελληνικός Κινηματογράφος, στην Αυστραλία

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος ήρθε στην Αυστραλία τις δεκαετίες του 1950-1960 και εκείνοι που τον έφεραν έκαναν ευθύνη τους να τον προβάλλουν σε όλη τη χώρα, όπου υπήρχε συγκέντρωση του Ελληνισμού. Ο Παναγιώτης Γιαννούδης,  ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Στάθης Ραφτόπουλος ήταν τα άτομα που δούλεψαν σκληρά για να υλοποιήσουν αυτό το όνειρο και να εξυπηρετήσουν έτσι τις ανάγκες του Ελληνισμού της Αυστραλίας.

Πολλές φορές με το τρένο και όταν προμηθεύτηκαν αυτοκίνητο, διένυσαν τεράστιες αποστάσεις της μεγάλης αυτής χώρας/ηπείρου για να προβάλλουν τα ελληνικά (και άλλων γλωσσών) έργα σε διάφορες πόλεις και χωριά της Αυστραλίας. Σε μια επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Π. Γιαννούδη μας είπε ότι προεβλήθησαν περί τις 2400 κινηματογραφικές ταινίες στην Αυστραλία την εποχή εκείνη. Συνάμα οι ίδιοι αγόρασαν και μια σειρά θεατρικών εγκαταστάσεων της Μελβούρνης όπου τα έργα προβαλλόταν. Ένα από αυτά ήταν και το Westgarth Theatre επί της οδού High Street, στο προάστειο Northcote στη Μελβούρνη το οποίο είναι ακόμη στα χέρια της οικογένειας Π. Γιαννούδη.

westgarth-cinema
Westgarth, Μελβούρνη

Στις 10-10-2010 και ώρα 3.00 μ.μ. παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Παναγιώτη Γιαννούδη στην γεμάτη αίθουσα του Westgarth Theatre στη Μελβούρνη. Η αίθουσα, χωρητικότητας 400 περίπου θέσεων, έφερε μνήμες σε όλους τους συνδαιτημόνες για τα χρόνια εκείνα που σημάδεψαν την ιστορία της προβολής του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία, όταν ο Παναγιώτης Γιαννούδης, ο Στάθης Ραυτόπουλος και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να δημιουργήσουν τη μοναδική ιστορία την οποία καλύπτει άριστα το συγκεκριμένο βιβλίο.

Την παρουσίαση έκανε ο καθηγητής από την Κύπρο κύριος Μίμης Σοφοκλέους ο οποίος έδωσε άριστα δέκα στο συγγραφέα, για την επίπονη και χρονοβόρα εργασία του των 20 χρόνων στη συγκέντρωση των στοιχείων τα οποία κοσμούν το εικονογραφιμένο βιβλίο με το χοντρό εξώφυλλο των 256 σελίδων.

panagiotis-166x300Ο καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους σημείωσε ότι η ιστορία του κινηματογράφου βασίζεται σ’ ένα ψέμα, το οποίο τελικά προσφέρει μια αλήθεια την αλήθεια της ζωής και της βιοπάλης. Μια αλήθεια η οποία για να συγκεντρωθεί και να γίνει το μοναδικό βιβλίο που καλύπτει την πτυχή της ιστορίας αυτής της εγκατάστασης των Ελλήνων στην Αυστραλία πήρε αρκετό καιρό, όμως τελικά κόσμισε τη δημιουργία μιας παροικίας που συνεχώς κινείται και προοδεύει.

Στην παρουσίαση μίλησαν δυο από τα παιδιά του συγγραφέα, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σπύρος Κοροσίδης καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος κατασυγκινημένος πήρε πέντε λεπτά από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα να συνέλθει και να ευχαριστήσει τους συνεργούς του, την οικογένειά τους και όλους τους παρευρισκόμενους.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε δυο διαφορετικά έντυπα είναι ένα αξιόλογο κόσμημα και μια μαρτυρία της αγάπης των ομογενών για την πατρίδα της καταγωγής τους στην ξένη.

Ο Παναγιώτης Γιαννούδης, οι τέως Στάθης Ραυτόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Χρήστος Λούης, υπήρξαν πρωτοπόροι στην προώθηση των Ελληνικών ταινιών ως επιχειρηματίες, περισσότερο στη Μελβούρνη. Αυτοί συνεργάστηκαν με τους Ανδρέα Κατωπόδη, Θεόδωρο Κανελλόπουλο, Μιχάλη Ιωάννου Φώτη Χατζηπαυλίδη, Κώστα Βραχνά Ευάγγελο Τέρπενο, Διονύση Λουράντο, Δημήτρη Γεωργίου, Βασίλη Φλωριά, Jim Gragie, στους οποίος και αφιερώνει το βιβλίο ο συγγραφέας.

Γράφει, λοιπόν, ο κ. Παναγιώτης Γιαννούδης στον Πρόλογο του βιβλίου:

“… Εγώ, ένα φτωχόπαιδο από το χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου, βρέθηκα το 1948 στην τρικυμισμένη κοινωνία της Λεμεσού, μικρός, άβγαλτος, ντροπαλός, αλλά με όνειρα κι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Εκείνες οι δεκαετίες είναι η εποχή που το σινεμά έφερνε στις οθόνες έναν καινούριο κόσμο, που μάγευε τους πάντες και με μάγεψε κι εμένα. Έτσι, όταν αργότερα, το 1956 βρέθηκα στη Μελβούρνη, συνέχισα εκείνο που έμαθα στα σινεμά της Λεμεσού.

Εκεί στην Αυστραλία, εργάστηκα, έκανα οικογένεια, δραστηριοποιήθηκα στα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα της ευρύτερης ελληνικής παροικίας κι αυτά θα ήθελα να τα κλείσω τώρα στο βιβλίο αυτό. Θέτω, κυρίως, ερωτήματα για το πώς μεγάλωσε, πώς εξελίχθηκε αλλά και πώς “έσβησε” φυσιολογικά ο κινηματογράφος στην Αυστραλία αφού έκανε τη δική του προσφορά στην εξέλιξη της παροικίας…”

Καθώς η περιοδία του κινηματογράφου διαδραματιζόταν μια σειρά από διάφορα αντικείμενα και αφίσες έρχονταν από την Ελλάδα τα οποία και συνέλεξε ο κ. Παναγιώτης Γιαννούδης από τη Μελβούρνη. Μερικά από αυτά τα έχει καταγράψει η προσπάθεια ομογενών της Αυστραλίας ονομαζόμενη Plutarch Project. Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά ήταν και μια σειρά από αφίσες του Ελληνικού κινηματογράφου τις οποίες έχουμε καταγράψει εδώ και σας τις προσφέρουμε. Οι αφίσες αυτές ανήκουν στον κ. Παναγιώτη Γιαννούδη και μάλιστα μερικές από αυτές δεν υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα, συνεπώς αποτελούν δυσεύρετο υλικό συλλογής.

Σε γενικές γραμμές όμως ο Ελληνικός Κινηματογράφος άφησε εποχή στην Αυστραλία χάρις σε άτομα όπως τον κ. Παναγιώτη Γιαννούδη και τον Στάθη Ραφτόπουλο που με προσωπικά έξοδα και επιμονή και υπομονή έχουν καταγράψει την ιστορία της τέχνης αυτής την οποία θα απολαύσετε αν προμηθευτείτε το βιβλίο.

Ιάκωβος Γαριβάλδης
Μελβούρνη

Author: Μνήμες