Ο Εμμανουήλ Ε. Παράσχος

Δρ Ε. Παράσχος

Δρ Εμμανουήλ Παράσχος

Καθηγητής Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημοσιογραφίας
του Κολεγίου
Emerson

Βιογραφία

Ο Δρ Εμμανουήλ Ε. (Μένη) Παράσχος είναι καθηγητής μέσων μαζικής επικοινωνίας και δημοσιογραφίας στο Κολέγιο Emerson από το 1988. Το 1991-94, υπηρέτησε ως Κοσμήτορας του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Κολεγίου Emerson για Παγκόσμιες Επικοινωνίες στο Μάσχτριχτ της Ολλανδίας. Το 1995 τιμήθηκε με το Distinguished Faculty Award (Βραβείο Διακεκριμένων Καθηγητών της Σχολής) του Κολεγίου Emerson.

O Δρ Παράσχος έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μισσούρι (Missouri), Σχολή Δημοσιογραφίας το 1975. Η διατριβή του είχε τον τίτλο “National Security and the People’s Right to Know” (Εθνική Ασφάλεια και το Δικαίωμα του Λαού να Γνωρίζει). Έκτοτε έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, Σχολή Δημοσιογραφίας και στο Πανεπιστήμιου του Αρκάνσας στο Little Rock, όπου διηύθυνε και το Τμήμα Δημοσιογραφίας. Εκεί επίσης ίδρυσε το περιοδικό Journal of Arkansas Journalism Studies (Περιοδικό Δημοσιογραφίας, Δημοσιογραφικών Σπουδών του Αρκάνσας) και το Αστικό Δημοσιογραφικό Εργαστήρι της πολιτείας για φοιτητές μειονοτήτων. Σήμερα είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημοσιογραφίας του Κολεγίου Emerson.

To 1986-87, o Δρ Παράσχος έλαβε την υποτροφία Φούλμπραϊτ στη Σκανδιναβία, όπου δίδαξε στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας της Νορβηγίας και έδωσε διαλέξεις στα τμήματα μέσων ενημέρωσης και πολιτικών επιστημών της Νορβηγίας, Σουηδίας και Δανίας.

Ως δημοσιογράφος ο Δρ Παράσχος διετέλεσε ανταποκριτής και αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη των εφημερίδων Εθνικός Κήρυξ και Εμπρός των Αθηνών στην Ελλάδα. Στην Αμερική εργάστηκε για την εφημερίδα North Little Rock (Ark.) Times, την Fayette (Mo.), Democrat-Leader και The Columbia (Mo.) Missourian, όπου υπηρέτησε ως συντονιστής των σελίδων αρθρογραφίας σύνταξης και έκδοσης. Από το 1994, ο Δρ Παράσχος είναι συνεκδότης του περιοδικού Media Ethics στο οποίο γράφει συχνά και στη στήλη Ethicalia. Είναι ιδρυτής / εκδότης του ηλ. περιοδικού Journalism StudentsOnline News Service (JSONS), οι σελίδες του οποίου το 2001 αναγνωρίστηκαν από την εταιρεία Apple Corp. ως μια από τις καλύτερες σελίδες ακαδημαϊκών νέων της χώρας στο Διαδίκτυο.

Η ερευνιτική ειδικότητα και τα ενδιαφέροντα του Δρα Παράσχου βρίσκονται στον κλάδο του διεθνή νόμου μέσων ενημέρωσης, τύπου και εξωτερικής πολιτικής, ροή νέων παγκοσμίως, ηθικές μέσων ενημέρωσης, κοινωνικά μέσα και δημοσιογραφία πολυμέσων. Οι ακαδημαϊκές του εργασίες παρουσιάστηκαν σε πολλα ακαδημαϊκά περιοδικά στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Media Law and Regulation in the European Union (Νομοθεσίες Μέσων Ενημέρωσης και Κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση), Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Iowa, 1998, συνεργαζόμενος συγγραφέας του Mass Media in Greece: Power, Politics and Privatization (Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδας: Ισχύς, Πολιτική και Ιδιωτικοποίηση), Praeger 1993, και εκδότης του Greece and the American Press (Ελλάδα και ο Τύπος της Αμερικής) Κρίκος 1986.

Έγραψε αρκετά κεφάλαια σε βιβλία όπως τα εξής: Global Journalism (Longman, 1991), Foreign News and the New World Information Order (Iowa State University Press, 1984), Religion, Law and Freedom: A Global Perspective (Greenwood, 2000), The NewWorld Press Encyclopedia (Facts on File, 1981), Greece Prepares for the Twenty-first Century (Woodrow Wilson Press, 1995) και το Modern Greek Studies Yearbook  (University of Minnesota Press, 1991).

Το 2008 έγραψε το κεφάλαιο με τίτλο Boston Journalism για την Εγκυκλοπαίδεια Δημοσιογραφίας του Sage, και το 2009 δημιούργησε το βιβλιαράκι και την ιστοσελίδα με τίτλο “On The Boston Journalism Trail”, (Στα Ίχνη της Δημοσιογραφίας της Βοστώνης) το οποίο προσδιόρισε τις τοποθεσίες και επεκτάθηκε στην ιστορία 36 ορόσημων δημοσιογραφίας της Αμερικής στην ηλ. διεύθυνση (http://journalism.emerson.edu/journalismtrail/). Το βιβλιαράκι διαμοιράστηκε στους παρευρισκόμενους του συνεδρίου της Ένωσης Δημοσιογράφων και Μέσων Επικοινωνίας στη Βοστώνη το 2009.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου της ιστοσελίδας The First Greeks of Boston (Οι Πρώτοι Έλληνες της Βοστώνης) που αποτελεί μια μελέτη για την μετανάστευση των Ελλήνων στην περιοχή του Boston κατά τον 17ο και 18ο αιώνα που συμπεριλαμβάνει ειδική αναφορά στην πρώτη εφημερίδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική που δημοσιεύθηκε στην περιοχή Boston το 1892 (http://web.me.com/mparaschos/Boston_Greeks/The_Colonial_Era.html). Η μελέτη αυτή βρίσκεται και στις ιστοσελίδες «Μνήμες – Αλησμόνητες Πατρίδες» της ομογένειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://www.mnimes.org) μεταφρασμένη στην Ελληνική γλώσσα.

Έχει διδάξει συγκριτική νομοθεσία μέσων, μαζικής ενημέρωσης και μοντέρνας κοινωνίας, δημοσιογραφίας πολυμέσων, διεθνούς μαζικής επικοινωνίας, παγκόσμιας δημοσιογραφίας, ηθικές μέσων, προπαγάνδα και ο τύπος, ρεπορτάζ νέων και έκδοσης, έγγραφης γνώμης και συμβουλές δημοσίευσης για φοιτητές.

Ο Δρ Παράσχος γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα, Ελλάδα από γονείς Μικρασιάτες και είναι Αμερικανός υπήκοος. Ζει στην περιοχή της Βοστώνης με τη γυναίκα του Janet, και τα δυο παιδιά του, τη Σοφία και τον Αλέξανδρο.

Μετάφραση από την αγγλική
Ιάκωβος Γαριβάλδης
ΜΝΗΜΕΣ- Αλησμόνητες Πατρίδες

Για το πιο πάνω βιογραφικό στην Αγγλική ακολουθήστε αυτή τη σύνδεση


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η Περιφρονημένη Ομογένεια
  Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε
 2. Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς
  Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια.
 3. Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής
  Καθώς αναφέρει στα χρονικά του ο ιστοριογράφος των ταξιδιών του Κολόμβου, Βαρτολομέ δε Λας Κάσας, οι καραβέλες των εξερευνήσεων είχαν επανδρωθεί από δοκιμασμένους και έμπειρους θαλασσοπόρους όλων των προελεύσεων και κατά συνέπεια και από Έλληνες.
 4. Ο Εμμανουήλ Ε. Παράσχος
  O Δρ Παράσχος έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μισσούρι (Missouri), Σχολή Δημοσιογραφίας το 1975. Η διατριβή του είχε τον τίτλο “National Security and the People’s Right to Know” (Εθνική Ασφάλεια και το Δικαίωμα του Λαού να Γνωρίζει). Έκτοτε έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, Σχολή Δημοσιογραφίας και στο Πανεπιστήμιου του Αρκάνσας στο Little Rock, όπου διηύθυνε και το Τμήμα Δημοσιογραφίας.
 5. Οι πρώτες Ελληνικές Εκκλησίες της Βοστώνης
  Το 1899 ο Πατήρ Κ. Παπαγεωργίου (Fr. K. Papageorgiou) λειτούργησε στην ίδια αίθουσα, ακολουθούμενος από το Πατέρα Κ. Παπακωνσταντίνο, τον Πατέρα Παναγιώτη Φιαμπόλη που λειτούργησαν σε ενοικιασμένη αίθουσα επί των οδών Stuart & Tyler το 1901. Στο Ναό Της Αγίας Τριάδος στο Lowell δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένος ενορία στη Νέα Αγγλία (New England) το 1900 και ακολούθησε ο Καθεδρικός Ναός της Ενορίας του Boston το 1903.
 6. Νοτιος Αμερικη

  Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής

  Καθώς αναφέρει στα χρονικά του ο ιστοριογράφος των ταξιδιών του Κολόμβου, Βαρτολομέ δε Λας Κάσας, οι καραβέλες των εξερευνήσεων είχαν επανδρωθεί από δοκιμασμένους και έμπειρους θαλασσοπόρους όλων των προελεύσεων και κατά συνέπεια και από Έλληνες.

  Posted in Αργεντινή, Βίοι Ομογενών Αμερικής, Νότιος Αμερική | Tagged , | Comments Off on Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής

Author: Μνήμες