Ενδοσωματική γονιμοποίηση

Νεοϊπποκρατική Ιατρική – Ενδοσωματική γονιμοποίηση

Εισαγωγή

Η Νεοϊπποκρατική Ιατρική αποτελεί μια σύγχρονη συμβολή στην Ιατρική επιστήμη. Βασίζεται σε παρατηρήσεις που έγιναν εκ μέρους του Ιπποκράτη ή σε άλλες παρατηρήσεις που όμως έχουν πρακτικό ενδιαφέρον για την υγεία μας και που εξηγούνται ή στηρίζονται σε σύγχρονα ιατρικά ερευνητικά δεδομένα κυρίως της φυσιοπαθολογίας.

Στην ιατρική υπάρχουν πολλά δεδομένα, τα οποία θεωρούνται βασικές γνώσεις ή γνώσεις από παράδοση αλλά δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε ακόμα με τα γνωστά παθοφυσιολογικά δεδομένα, όπως είναι: «πόσα γεύματα πρέπει να έχουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας;» ή «οι πόνοι χαμηλά στην πλάτη γιατί παραμένουν χρονίως σε ένα μεγάλο ποσοστό σε φυσιολογικά άτομα;» ή «μπορούμε να αποφύγουμε την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς που γίνεται με την πάροδο του χρόνου;». Παρακάτω, γίνεται προσπάθεια να συζητήσουμε και να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στις παραπάνω ή και σε άλλες ερωτήσεις που ίσως θεωρηθούν χρήσιμες. Οπωσδήποτε οι απαντήσεις και οι συστάσεις αυτές είναι ακίνδυνες, απλές και δε χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να εφαρμόζονται από τους ενδιαφερομένους.

Ενδοσωματική γονιμοποίηση και κυκλικός ρυθμός ορμονών

Η ενδοσωματική γονιμοποίηση (ΕΣΓ) παρόλο ότι αποτελεί τη μόνη φυσιολογική και το καλύτερο είδος γονιμοποίησης, δεν είναι δυνατή πολλές φορές μεταξύ των ζευγαριών. Υπάρχουν μαγικές συμβουλές που δίνουν πολλοί για την επίτευξη της ΕΣΓ. Πληροφορηθήκαμε ότι σε κάποια ορεινή κωμόπολη εκτός Ελλάδας υπήρχε μεγάλη γονιμότητα και τα ζευγάρια συχνά γεννούσαν μέχρι και 10 παιδιά. Επισκέπτες της κωμόπολης αυτής μας είπαν ότι τα ζευγάρια πριν έρθουν σε σεξουαλική επαφή ξυπνούσαν περίπου στις 06.30πμ, έπαιρναν ένα λουτρό καθαριότητας και ακολουθούσε η σεξουαλική επαφή κατά τις 07.00-07.30πμ. Σκεφτήκαμε ποια ήταν τα επίπεδα των ορμονών που μπορούσαν να έχουν σχέση με την αναπαραγωγή κατά το χρονικό αυτό διάστημα. Διαπιστώσαμε ότι η τεστοστερόνη του ορού, τότε βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στον άνδρα. Πρακτική απόδειξη του υψηλού αυτού επιπέδου της τεστοστερόνης είναι ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα, δηλαδή γύρω στις 07.00πμ ο άνδρας παρουσιάζει στύση. Ως προς τις γυναίκες οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν ότι οι γόνιμες μέρες τους είναι περίπου από τη 12η ως τη 16η μέρα μετά την εμφάνιση της περιόδου.

Για να δειχθεί η σχέση και η σημασία της δράσης ορισμένων ορμονών σε ορισμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας και επίσης η σημασία ενός φυσιολογικού ή παθολογικού κυκλικού ρυθμού (circadian rhythm-από το circus και diem) για τα επίπεδα ορισμένων ορμονών σημειώνουμε το εξής: Υπάρχει η σύσταση ότι ο προσωρινός αποσυντονισμός του κυκλικού ρυθμού παραγωγής ορμονών μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη μείζονος συστηματικής πάθησης [1]. Επίσης αναφέρεται ότι η ολική και η ελεύθερη τεστοστερόνη σε νεαρούς άνδρες μπορεί να παρουσιάζει μέγιστη συγκέντρωση στον ορό και νωρίτερα από την παραπάνω ώρα που αναφέρθηκε [2].

Οι ηλικιωμένοι άνδρες με μέση ηλικία 71 ετών είχαν περίπου τη μισή από τη φυσιολογική πυκνότητα τεστοστερόνης. Το επίπεδο της τεστοστερόνης είναι ανάλογο με τη δεσμευτική ικανότητα της ειδικής σφαιρίνης προς την τεστοστερόνη (SNBG), η οποία φυσιολογικά είναι 2±0,6mMol/L. Παρά ταύτα το 60% των παραπάνω ηλικιωμένων είχαν φυσιολογικό κύκλο αυξημένης τεστοστερόνης [2]. Είναι πιθανό ότι η με ιατρικό τρόπο αύξηση της παθολογικά χαμηλής τεστοστερόνης του ορού, όπως μελετήθηκε σε ηλικιωμένους, έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα εκτός αν το άτομο υποβάλλεται σε ικανού βαθμού φυσική άσκηση. Η αυξητική ορμόνη (GH) του ορού πιθανώς έχει και αυτή σχέση με τον κύκλο της τεστοστερόνης, διότι, όπως γνωρίζουμε, αυξάνεται μετά μιάμιση ώρα από τη στιγμή που κοιμόμαστε και η αύξησή της σχετίζεται με τα βραδέα κύματα του ύπνου [3].

Ως προς την κορτιζόλη παρουσιάζει ένα χαμηλό επίπεδο τις πρώτες πρωινές ώρες και αυξάνεται προοδευτικώς μέχρι τις 18.00-19.00μμ. Η διαφορά μεταξύ των πρωινών και απογευματινών επιπέδων της κορτιζόλης του ορού είναι περίπου 35% [4]. Η κορτιζόλη του ορού φαίνεται ότι δε σχετίζεται με τον κυκλικό ρυθμό της τεστοστερόνης.

ΜελατονίνηΗ μελατονίνη επίσης αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και αυτής η σχέση με την τεστοστερόνη δε μας είναι γνωστή.

Τόσο η αυξητική ορμόνη όσο και η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη και η μελατονίνη βρίσκονται στο μέγιστο της πυκνότητας στον ορό περίπου κατά την πρώτη ώρα του ύπνου (22.00-24.00μμ) ενώ η κορτιζόλη το χρονικό αυτό διάστημα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της [1].

Φαίνεται από τα παραπάνω ότι τόσο ο ύπνος, ο οποίος ξεκουράζει τον οργανισμό μας προφανώς με κάποιο πρόγραμμα (αυτό είναι αξιόλογο θέμα για μελέτη) όσο και η ηλικία έχουν σχέση με τον κυκλικό ρυθμό παραγωγής των διαφόρων ορμονών [2, 3] χωρίς να έχει επακριβώς μελετηθεί η μεταξύ των διαφόρων ορμονών σχέση προς τις λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος.

Συμπερασματικά: Τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης του ορού τις πρώτες πρωινές ώρες υποδεικνύουν τις γόνιμες ώρες για τον άνδρα. Άλλες ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχουν σχέση με την ΕΣΓ χωρίς όμως να έχουμε ακόμα σχετικά ιατρικά δεδομένα.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον Dr. Δημήτριο Γ. Γουλή, Ενδοκρινολόγο, για τη συνεργασία του στο παραπάνω κεφάλαιο της ενδοσωματικής γονιμοποίησης.

 Φίλιππος Κ. Γραμματικός
Ομότιμος Καθηγητής. Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διάλεξη που δόθηκε στη 2η Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα στις 18 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιογραφία

 1. Hastings M, O’Neill JS, Maywood ES. Circadian clocks: regulators of endocrine and metabolic rhythms. J of Endocrinol 2007; 195: 187-98.
 2. Plymate SR, Tenover JS, Bremner WJ. Circadian variation in testosterone, sex hormone-binding globulin and calculated non-sex hormone-binding globulin bound testisterone in healthy young and elderly men. J of Andrology 1989; 10(5): 366-71.
 3. Davidson JR, Moldofsky H, Lue FA. Growth hormone and cortisol secretion in relation to sleep and wakefulmess. J Psychiatr Neurosc 1991; 16(2): 96-101.
 4. Van Hulle CA, Shirtcliff EA. Lemery-Chalfant K, Hill H. Genetic and environmental influences on individual differences in cortisol level and circadian rhythm in middle childhood. Horm Behav 2012; 62(1): 36-42.

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  Η τριχοειδική κυκλοφορία του οφθαλμού είναι ιδιαίτερα πλούσια (Εικ. 1). Αναφέρεται όμως πως η τριχοειδική κυκλοφορία του κερατοειδούς των ηλικιωμένων είναι πολύ φτωχότερη από εκείνη των νεαρών ατόμων. Η τριχοειδοσκόπηση που γίνεται με ένα σύνηθες μικροσκόπιο και πλάγιο φωτισμό έδειξε ότι ο αμφιβληστροειδής των ηλικιωμένων περιλαμβάνει ανώμαλα λεπτά αρτηριόλια, σκωλιά, που διαιρούνται σε πολλά πλατιά τριχοειδή, τα οποία απολήγουν απότομα όπως κόβεις με πέλεκυ ένα ξύλο.
 2. Ενδοσωματική γονιμοποίηση
  Η ενδοσωματική γονιμοποίηση (ΕΣΓ) παρόλο ότι αποτελεί τη μόνη φυσιολογική και το καλύτερο είδος γονιμοποίησης, δεν είναι δυνατή πολλές φορές μεταξύ των ζευγαριών. Υπάρχουν μαγικές συμβουλές που δίνουν πολλοί για την επίτευξη της ΕΣΓ.
 3. Χαμηλή Oσφυαλγία
  Οι μέχρι σήμερα γνώσεις μας περί της εμφάνισης και της θεραπείας της χαμηλής οσφυαλγίας (ΧΟ) περιγράφονται και αξιολογούνται παρακάτω.
 4. Κυκλοφοριακό Σύστημα
  Η βαθύτερη και μακρότερης διάρκειας εισπνοή σε σχέση με την εκπνοή προσφέρει περισσότερο οξυγόνο στο στηθαγχικό μυοκάρδιο. Η σύντομη ίσχαιμη απόφραξη της κερκιδικής αρτηρίας προκαλεί με το γνωστό μηχανισμό της υποξίας αγγειογένεση στα στεφανιαία αγγεία και αύξηση της αιματικής ροής.
 5. Πεπτικό σύστημα
  Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: «Οι δυο πιο σημαντικοί νοσογόνοι παράγοντες για τον άνθρωπο είναι η δίαιτα και οι κληρονομικοί παράγοντες» [1]. Ο Ιπποκράτης έλεγε επίσης: «Οι Έλληνες τρώνε μόνο το μεσημέρι ενώ μερικοί τρώνε και δεύτερη φορά νωρίς το βράδυ».

Author: Μνήμες