“Αντάντ”

Ο όρος προήλθε εκ του γαλλικού Entente που σημαίνει συμφωνία.

Πρόκειται για τη συμμαχία Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας η οποία επεκτάθηκε δια της ξεχωριστής Αγγλορωσικής Συνεννόησης του 1907, μετασχηματιζόμενη στη λεγόμενη “Τριπλή ΑΝΤΑΝΤ” που στρεφόταν εναντίον της συμμαχίας των Κεντρικών Δυνάμεων, στην οποία πρωτοστατούσε η Γερμανία.

Μετά την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η συμμαχία επεκτάθηκε με την εισδοχή της Σερβίας, του Βελγίου, της Ιαπωνίας (1914), της Ιταλίας (1915), της Ρουμανίας (1916), της Ελλάδας(1917) και των Η.Π.Α. (1917).

Στην ουσία η ΑΝΤΑΝΤ
ή
τριπλή συνεννόηση:

  • ήταν σύστημα συμμαχιών του 18981905 … με κύριο σκοπό την έξοδο της Γαλλίας από την πολιτική της απομόνωσης το οποίο στηρίζονταν σε διμερείς συμφωνίες μεταξύ Γαλλίας-Αγγλίας, Αγγλίας-Ρωσίας, Ρωσίας-Γαλλίας.
  • η Τριπλή Συνεννόηση ήταν η αντίπαλη παράταξη στη Τριπλή Συμμαχία.
  • σήμανε το τέλος της αγγλικής πολιτικής της “Λαμπρής Απομονώσεως” και την απευθείας ανάμιξή της στα ευρωπαϊκά θέματα.
  • ο όρος “Αντάντ” χρησιμοποιείται για να δηλώσει το νικηφόρο συμμαχικό μπλοκ κατά τον πόλεμο αυτό.

Η έκρηξη του Α’ παγκόσμιου πολέμου, καλοκαίρι του 1914, βρίσκει την Ελλάδα μοιρασμένη σε δυο στρατόπεδα. Από τη μια μεριά βρίσκονται οι οπαδοί της ΑΝΤΑΝΤ, με ηγέτη τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων Ε. Βενιζέλο και από την άλλη μια ευρύτατη σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων, που περιλάμβανε γερμανόφιλους και θιασώτες της ουδετερότητας, με ουσιαστικό εκφραστή το βασιλιά Κωνσταντίνο.

Η πρώτη παράταξη υποστήριζε τη συμπόρευση με τους Αγγλογάλλους που κατά την άποψή της θα λειτουργούσε υπέρ της εκπλήρωσης των ελληνικών αλυτρωτικών πόθων… με δεδομένο ότι η Τουρκία είχε ήδη συστρατευτεί με τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες, ενώ η Βουλγαρία προσανατολιζόταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δεύτερη παράταξη υποστήριζε πως η όποια εμπλοκή της χώρας θα οδηγούσε σε επικίνδυνες εθνικές περιπέτειες.

Με την πτώση του Ελευθέριου Βενιζέλου τον Σεπτέμβριο του 1915 άνοιξε ο δρόμος για την de facto εμπλοκή της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με πρώτο βήμα τη συμμαχική απόβαση στη Θεσσαλονίκη δια της οποίας καταργήθηκε η ελληνική ουδετερότητα.

Άμεσα μάλιστα ακλούθησε πολιτικοστρατιωτική κίνηση που κατέληξε στη συγκρότηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας… η οποία υποστηρίχθηκε ανοιχτά από τους συμμάχους και κυρίως από τον  διοικητή των δυνάμεων της Μακεδονίας Γάλλο στρατηγό Σαράιγ.

Η Ελλάδα συνεπώς γνωρίζει μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή εμπειρία.

Χωρίζεται σε δυο κράτη:

  • -αυτό των Αθηνών με κυβέρνηση πλήρως εξαρτημένη από τον Κωνσταντίνο
  • -και αυτό της Θεσσαλονίκης με κύριο θιασώτη τον  Βενιζέλο.

 

Η διάσπαση της χώρας σε δύο κράτη θα ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, με την άφιξη του Ε. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη που θα σχηματίσει επαναστατική φιλοσυμμαχική κυβέρνηση και θα κηρύξει τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.

αρχείο φωτογραφιών Γαλλικό υπουργείο Πολιτσμού
κείμενο- επιμέλεια φωτογραφικού αρχείου
Κωσταντίνος Νίγδελης

Author: stavros