Ερζερουμ

erzerumΤο Ερζερούμ, που σημαίνει «Γη των Ρωμαίων» στα αρμενικά, είναι η Θεοδοσιούπολη των Βυζαντινών. Η απομακρυσμένη αυτή πόλη, που βρίσκεται στις απαρχές του Αντικαυκάσου, πήρε το όνομα Θεοδοσιούπολις όταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος ο Μέγας (379-395) έκανε έργα ενίσχυσης και οχύρωσης της πόλης, καθιστώντας την σημαντικό εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο της εποχής.

Έχει πληθυσμό 361.235 κατοίκων, κατά την απογραφή του 2000. Είναι η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό και πρωτεύουσα της Επαρχίας Ερζερούμ, η οποία επαρχία είναι η μεγαλύτερη στην Ανατολική Τουρκία επαρχία από όλες τις υπόλοιπες. Η Πόλη έχει επίσης υψόμετρο 1.900 μέτρα.

“Η Ερζερούμ, που ο κωδικός της από το ΝΑΤΟ, είναι The Rock, ήταν η πόλη από την οποία χρησιμοποιούσαν την Πολεμική Αεροπορία, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και χρησιμοποιούν σαν σύμβολο, το Σουλτανάτο του Ρουμ. Αυτοί που είναι στην ξηρά, έχουν ως έμβλημα τον Δικέφαλο του Βυζαντίου”, σύμφωνα με την Βικιπαιδεία.

Όμως και σε άλλη σελίδα η Βικιπαιδεία γράφει για τη Μάχη του Ερζερούμ μεταξύ των Ρώσων και Τούρκων κατά την εκστρατεία του Καυκάσου, όπου νίκησε ο ρωσικός στρατός.

Για τον Ελληνισμό το Ερζερούμ θυμίζει “Φωνή αγωνίας πριν από έναν αιώνα προερχόμενη από τη ρωμαίικη κοινότητα του Ερζερούμ (τη βυζαντινή Θεοδοσιόπολη) στα βάθη της Ανατολικής Μικράς Ασίας. Το ημερολόγιο Δημητρίου Αυγερινού (φωτογρ.) «Ερζερούμ 1916» πρόσφατα πρωτοκυκλοφόρησε (εκδόσεις «Αρμός») μ’ εκτενή εισαγωγή – αναλυτικά σχόλια του Γιώργου Σιγαλού, που είναι μακρινός συγγενής του δημιουργού του ενενηντασέλιδου ημερολογίου από το σόι της μητέρας του.”

Οι πιο πάνω μαρτυρίες στην Ελευθεροτυπία εδώ σε ένα άρθρο με τίτλο “Η Εκδίωξη των Ελλήνων του Ερζερούμ”.

 

Author: Μνήμες