Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου

Η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου ιδρύθηκε το 1975 και λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο περί ενώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο, που εκλέγεται για θητεία 2 ετών. Το Δ.Σ. εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία των τακτικών μελών, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού.

Οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν στο Λουξεμβούργο  αρχές της δεκαετίας του 1950. Το καταστατικό  του πρώτου σύλλογος Ελλήνων, με την επωνυμία  “Amicale des Hellenes” (Σύνδεσμος Ελλήνων Λουξεμβούργου), δημοσιεύτηκε το 1975 και πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Πετυχάκης.

Εκδήλωση "Νίκος Καζαντζάκης Ταξιδευτής", 17/03/2007

Το 1968 έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες του κλιμακίου της NAMSA (Μονάδας Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ). Το 1981, με την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, έφθασαν περισσότεροι από 100 Ελληνες στο Λουξεμβούργο, ως υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και ιδρύθηκε ελληνική πρεσβεία και προξενείο.

Το 1976 παραχωρήθηκε, από τον δήμο του Λουξεμβούργου, τριώροφο κτήριο στον αριθμό 3 της οδού Pulvermühl. Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται το σχολείο ελληνικής γλώσσας και η ελληνική πνευματική εστία.

Το 1986, επί προεδρίας Λεωνίδα Καρκούλια (1944-1994), τροποποιήθηκε το καταστατικό και ο σύλλογος μετονομάστηκε σε ”Association des Hellenes du Luxembourg” (Σύλλογος Ελλήνων Λουξεμβούργου). Προσαρμόστηκε στο νέο νόμο του Λουξεμβούργου περί ASBL (μη κερδοσκοπικών σωματείων).

Το 1994 ο σύλλογος εξέδωσε το περιοδικό ΣΕΛίδες (του οποίου κυκλοφόρησαν 4 τεύχη).

Ο αριθμός των Ελλήνων του Λουξεμβούργου αυξάνεται συνεχώς. Το 1998 έφθασε τους 1.300, εκ των οποίων οι 1.100 άνω των 18 χρόνων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους του Λουξεμβούργου την 1η Ιανουαρίου 2009 ο αριθμός των Ελλήνων ήταν 1.562 (0,31% του συνολικού πληθυσμού).

Το 2001 ιδρύεται η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου, αντικαθιστώντας τον σύλλογο. Πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας ήταν ο Κώστας Παπαγεωργόπουλος.

Τον Νοέμβριο του 2002 εκδίδεται το “Φαινόμενο του Λουξεμβούργου“. Μια φιλόδοξη προσπάθεια που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της συντακτικής επιτροπής.

Τον Μάιο του 2005 ο Σύλλογος Φίλων της Ελλάδας (Les Amis de la Grèce asbl) και η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου θεσμοθετούν το βραβείο Ελληνο-Λουξεμβουργιανής Φιλίας “Henri et Madeleine Muller“. Τα έσοδα του βραβείου προέρχονται από χορηγίες και τις πωλήσεις της μετάφρασης της Οδύσσειας στη λουξεμβουργιανή γλώσσα, από τον φιλέλληνα καθηγητή Henri Muller. H πρώτη απονομή του βραβείου έγινε τον Ιανουάριο του 2007, στον Guy Wagner, συγγραφέα και βιογράφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι Έλληνες στο Λουξεμβούργο έχουν δημιουργήσει και άλλους συλλόγους, όπως ο Σύλλογος Κρητών (ιδρύθηκε το 1993), ενώ στα πλαίσια του Πολιτιστικού Ομίλου (Cercle Culturel) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ιδρυθεί η (Ελληνική) Θεατρική Εταιρεία Λουξεμβούργου, ο Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Πολιτισμού, το ποδοσφαιρικό σωματείο “Ευρωάτλας” και η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη.

Διάλεξη της συγγραφέας Αγγέλας Καστρινάκη, 21/03/2010 (Φωτ. Βύρων Γκουλάκης).

Η Ελληνική Κοινότητα και/ή σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους και φορείς, διοργανώνει τακτικές γιορτές, επ’ευκαιρία του Νέου Έτους, των Απόκρεω και του Πάσχα.  Καλεί συχνά Έλληνες καλλιτέχνες για συναυλίες και εκθέσεις, καθώς επίσης και επιστήμονες για παντός τύπου διαλέξεις. Τέλος, προσπαθεί να αξιοποιήσει το εντόπιο δυναμικό για τη δημιουργία μιας πλούσιας πολιτιστικής ζωής.

Βασικό έσοδο της Κοινότητας είναι οι συνδρομές και συνεισφορές των μελών της, αλλά έχει λάβει και έκτακτες επιχορηγήσεις.

Βασικός σκοπός της Ελληνικής Κοινότητας παραμένει η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων του Λουξεμβούργου, η αλληλοβοήθεια και η προσαρμογή στη ζωή της χώρας.

Αριθμός Μητρώου Νομικών Προσώπων: 1975 61 0095

Αριθμός Μητρώου Εταιρειών: RCS Luxembourg F5406

Στοιχεία επικοινωνίας:
Communaut
é hellénique de Luxembourg asbl
B.P. 2316
L-1023 Luxembourg

Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@ekl.lu

Ιστοχώρος Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου
Τελευταία Ενημέρωση στοιχείων ( 24/07/2009 )

 

Author: Μνήμες