Αρχαιολογικά Μουσεία

_______Στη σελίδα αυτή περιλαμβάνουμε πανέμορφα ηλεκτρονικά βιβλία και συνδέσεις με ιστοσελίδες των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Αυτά που δείχνουν το τι μπορεί να καταφέρει ο ελληνισμός όταν είναι ενωμένος και προοδευτικός. Αλλά πέραν από αυτό επίσης μας διδάσκουν την πραγματική ιστορία των προγόνων μας και διαψεύδουν όλες τις φήμες και παραχαράξεις της ιστορίας που επιχειρούν οι “καλοί μας” γείτονες.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε όλα τα υπέροχα αυτά Μουσεία της πατρίδας μας, μη διστάσετε να διαβάσετε τα βιβλία που τα χαρακτηρίζουν με απίθανες φωτογραφίες. Έτσι για να μην ξεχνάμε και ίσως, λέμε ίσως, κάποτε να μπορέσουμε κι εμείς να φανούμε αντάξιοι αυτού του μεγαλείου που λέγεται Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός.

Οι παρόντες αφιερωματικοί τόμοι περιέχουν φωτογραφίες μνημείων και εκθεμάτων από αρχαιολογικούς χώρους και Αρχαιολογικών Μουσείων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΙΖ΄ Ε.Π.Κ.Α. Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) επί των απεικονιζομένων αρχαίων και επί των φωτογραφιών και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εισπράττει τα τέλη δημοσίευσης αυτών (ν. 3028/2002). Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού παραμένει αποκλειστικά αρμόδιο για την παραχώρηση νέας άδειας χρήσης των φωτογραφιών και των απεικονιζομένων αρχαίων σε οποιονδήποτε τρίτο.

Το Μουσείο Ακροπόλεως

Τα μνημεία της Ακρόπολης άντεξαν στις καταστροφές που συνέβησαν τόσο στους αρχαίους χρόνους όσο και στο Μεσαίωνα. Ως τον 17ο αιώνα, ξένοι περιηγητές απέδιδαν μια ανέπαφη εικόνα των μνημείων και αυτή ήταν η κατάσταση ως τα μέσα του ίδιου αιώνα, όταν τα Προπύλαια, που είχαν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη, ανατινάχτηκαν. Τριάντα χρόνια αργότερα, οι Οθωμανοί κατακτητές αποσυναρμολόγησαν το γειτονικό ναό της Αθηνάς Νίκης για να χρησιμοποιήσουν το υλικό του στην ενίσχυση της οχύρωσης της Ακρόπολης. Ζοφερή χρονιά για την Ακρόπολη ήταν το 1687, όταν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού διασκορπίστηκαν γύρω από το βράχο της Ακρόπολης, λόγω μιας βόμβας των Ενετών. Ξένοι επισκέπτες ψάχνοντας μέσα στα χαλάσματα πήραν αρχαία θραύσματα ως αναμνηστικά. Τον 19ο αιώνα, ο Λόρδος Elgin αφαίρεσε αρχιτεκτονικά γλυπτά από τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα.

Σήμερα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25,000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14,000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.

[vsw id=”IUrL9PUeUL4″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Ηλεκτρονική Έκδοση του Μουσείου Ακροπόλεως


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.

Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου.

Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Ηλεκτρονική Έκδοση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Αποτελεί υποχρέωση για κάθε ταξιδιώτη ν’ αφιερώσει χρόνο σ’ ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία, καθώς στα εκθέματά του συγκαταλέγονται η γλυπτή διακόσμηση του ναού του Διός, που ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, η Νίκη του Παιωνίου και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη. Εξίσου σπουδαία και η συλλογή των χάλκινων ευρημάτων, η μεγαλύτερη και πιο πλούσια στο είδος της παγκοσμίως.

Ηλεκτρονική Έκδοση Μουσείου Ολυμπίας


Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Το νέο Μουσείο Πέλλας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τµήµα του αρχαιολογικού χώρου (70 στρεµµάτων) της πόλης, δίπλα ακριβώς από τον σύγχρονο οικισµό, και η έκθεση αναπτύσσεται σε χώρο 2.500 τ.µ., σε πέντε θεµατικές ενότητες (καθηµερινή ζωή, δηµόσια ζωή, θρησκεία, νεκροταφεία και ανάκτορο – Μέγας Αλέξανδρος).

«Είναι εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική του και λειτουργεί ως άλλος, στεγασµένος αρχαιολογικός χώρος σε µικρότερη κλίµακα», λέει στα «ΝΕΑ» η επίτιµη έφορος αρχαιοτήτων της περιοχής (πρώην προϊσταµένη της ΙΖ’  Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) Μαρία Ακαµάτη που εκπόνησε σε συνεργασία µε τον αρχιτέκτονα Κωστή Σκρουµπέλο, τον Α. Βικέλα και τους συνεργάτες του τη µουσειολογική-µουσειογραφική µελέτη του µουσείου.

[vsw id=”BRRdWFJezDo” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Ηλεκτρονική Έκδοση Νέου Μουσείου Πέλλας


Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα βρίσκεται στη θέση Βρανά και αποτελεί στολίδι ιστορικής κληρονομιάς για την πόλη. Ωστόσο, η γέννησή του μοιάζει με ένα απίθανο παζλ μικρών ανθρώπινων ιστοριών που ξεκινά το 1969.

Τότε ο Μαραθώνας ήταν ένα μικρό χωριό και οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία. Στην περιοχή Τσέπι ζούσε η οικογένεια Μπουκουβάλα, τα μέλη της οποίας έψαχναν καθημερινά να βρουν νερό στη γη για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μια μέρα, κι ενώ έσκαβαν σε βάθος πέντε μέτρων, ανακάλυψαν μια μικρή σπηλιά που τους προξένησε μεγάλη εντύπωση. Άρχισαν να… ξετρυπώνουν περίεργα πετρώματα, φώναξαν συγγενείς και φίλους και μετά από λίγες ώρες κατάλαβαν ότι είχαν ανακαλύψει έναν αρχαίο τάφο. Τα υπόλοιπα είναι μια ιστορία πατριωτών οι οποίοι με δικά τους έξοδα ξεκίνησαν την διαδικασία της εδραίωσης και τελικά ανοικοδόμησης του Μουσείου αυτού. Ανάμεσά τους ο Σπυρίδων Μαρινάτος και Ευγένιος Παναγόπουλος… οι οποίοι έδειξαν έμπρακτα την άσβεστη φιλοπατρία τους.

Ηλεκτρονική Έκδοση Μουσείου Μαραθώνος


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου άρχισε να οικοδομείται το 1935 από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό. Το αντισεισμικής κατασκευής κτήριο είναι ένα σημαντικό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και βραβεύθηκε με έπαινο Bauhaus. Ο Καραντινός εφάρμοσε τις αρχές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στις ανάγκες ενός μουσείου εξασφαλίζοντας επαρκή φυσικό φωτισμό μέσω ανοιγμάτων στο ανώτερο τμήμα των τοίχων και διευκολύνοντας την κυκλοφορία μεγάλων ομάδων επισκεπτών. Επίσης, προέβλεψε την πιθανότητα μελλοντικής επέκτασης του κτηρίου. Τα χρώματα και, κυρίως, τα υλικά δομής που χρησιμοποιήθηκαν, όπως τα πολύχρωμα φλεβωτά μάρμαρα, ανακαλούν τις μινωικές τοιχογραφίες, οι οποίες μιμούνταν περίτεχνες ορθομαρμαρώσεις.

Το μουσείο είναι Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρμοδιότητές του ανάγονται σε θέματα σχετικά με την απόκτηση, φύλαξη, συντήρηση, τεκμηρίωση, μελέτη, δημοσίευση και προβολή της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς από την προϊστορική έως την υστερορωμαϊκή περίοδο. Το μουσείο μπορεί να εμπλουτίζει τις συλλογές του με την αποδοχή δωρεών εκ μέρους φυσικών προσώπων, φορέων ή ιδρυμάτων, με προϊόντα κατασχέσεων και με αγορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το έτος 2007 είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα επανέκθεσης των μουσειακών συλλογών. Μια προσωρινή έκθεση 400 επιλεγμένων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποια από τα σημαντικότερα και πιο αντιπροσωπευτικά ευρήματα από κάθε περίοδο, λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στη βορειοανατολική γωνία του κτηρίου.

Ηλεκτρονική Έκδοση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου


Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, με σπάνια εκθέματα όπως γλυπτά, αγγεία, επιγραφές, θαυμάσια μωσαϊκά κ.α. Η Δήλος και η Ρήνεια τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και απαγορεύονται ο ελλιμενισμός σκαφών και η διανυκτέρευση ατόμων χωρίς ειδική άδεια.

Ηλεκτρονική Έκδοση Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου


Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

Το πρώτο κτίσμα του μουσείου ιδρύθηκε το 1935 στον απαλλοτριωμένο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Ζέας και στεγάστηκε σε κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη γλυπτών. Από το 1960, συγκέντρωνε τα περισσότερα ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιούνταν στους δήμους του Πειραιά, της Σαλαμίνας, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, αλλά και και παραλιακών δήμων Γλυφάδας, Βούλας και Βάρης. Η συλλογή του εμπλουτίστηκε επίσης από σημαντικές δωρέες, όπως τη συλλογή Νομίδου και Βαλσαμάκη, καθώς και τη συλλογή Γερουλάνου.

Το σημερινό μουσείο διαμορφώθηκε ως επέκταση του παλαιού και εγκαινιάστηκε το 1981. Το 1996 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισής του και το 1988 εγκαινιάστηκαν δύο νέες αίθουσες, μία αφιερωμένη στο ρόλο του Πειραιά στην αρχαιότητα ως ναυστάθμου και εμπορικού κέντρου, και μία αφιερωμένη σε συλλογή κεραμικής και αντικειμένων του ιδιωτικού βίου των αρχαίων.

Ηλεκτρονική Έκδοση Μουσείου Πειραιώς


Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.

Ηλεκτρονική Έκδοση Μουσείου Δελφών


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων «παρά τη Γενική Διοικήσει Μακεδονίας» ήταν η πρώτη υπηρεσία που ιδρύθηκε, τον Νοέμβριο του 1912, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την υπογραφή παράδοσης της πόλης στο Ελληνικό Κράτος. Μέχρι το 1925 τόπος συγκέντρωσης των αρχαιοτήτων της Μακεδονίας ήταν το Διοικητήριο (το σημερινό κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), καθώς και η Οθωμανική Σχολή Ιδαδιέ, το κτήριο που στέγασε τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου, συγκεντρώνονται αρχαιότητες από τον Γαλλικό Στρατό της Ανατολής (Armee Francaise d’ Orient) αρχικά στο Καραμπουρνάκι και στη συνέχεια στη Ροτόντα, ενώ τα ευρήματα από τις έρευνες των Άγγλων συγκεντρώνονται στον Λευκό Πύργο.

Το 1925 παραχωρείται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το Γενή Τζαμί, το νεότερο τζαμί, των ντονμέδων, της άλλοτε τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης. Το Γενή Τζαμί θα αποτελέσει το πρώτο μουσείο της πόλης, όπως το δηλώνει και η επιγραφή που έχει απομείνει στην προμετωπίδα του. Το 1940 πολλές αρχαιότητες, κυρίως γλυπτά, θάφτηκαν σε ορύγματα προκειμένου να διασωθούν από τη λαίλαπα του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Οι αρχαιότητες ξεθάφτηκαν το 1951 και για πρώτη φορά εκτέθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου (Γενή Τζαμί), το 1953. Το 1950 παραχωρήθηκε ένα μεγάλο οικόπεδο σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. σε άμεση γειτνίαση με την μεγάλη έκταση όπου οργανωνόταν η Διεθνής Έκθεση. Ο σχεδιασμός του νέου μουσείου ανατέθηκε στον επιφανή Έλληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, σημαντικό εκπρόσωπο του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

Το νέο μουσείο εγκαινιάστηκε το 1962 με κάθε επισημότητα, μαζί με τις γιορτές για την επέτειο των πενήντα χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με έκθεση των εντυπωσιακών ευρημάτων των τάφων του Δερβενίου που είχαν αποκαλυφθεί την ίδια χρονιά. Στη συνέχει οργανώθηκε έκθεση γλυπτικής, από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, από τον ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Δεσπίνη.

Ηλεκτρονική Έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης


Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο

Κοντά στο λυκούργειο διατείχισμα, που χώριζε το ιερό απο την πόλη της Ελευσίνας, μέσα στο σημερινό αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το κτίριο του μικρού αρχαιολογικού μουσείου της Ελευσίνας. Χτισμένο το 1890, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Μούση και έχοντας υποστεί μια μικρή επέκταση το 1892, το Μουσείο Ελευσίνας φιλοξενεί στις 6 αίθουσές του πλούσια σειρά αντικειμένων χρονολογουμένων απο τα μεσοελλαδικά χρόνια (1900-1600 π.Χ.) έως τα πρώιμα χριστιανικά. Το Μουσείο Ελευσίνας οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και εκεί στεγάζονται, προστατεύονται και αναδεικνύοναι τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Ηλεκτρονική Έκδοση Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας

Author: Μνήμες