Η χαμένη Ατλαντίδα

Παραλία Ατλαντίδος
Η παραλία κοντά στην περιοχή όπου ισχυρίζεται ο Hubner βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα.

«Για εκατοντάδες χρόνια, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και δύτες έψαξαν – και απέτυχαν επανειλημμένα – να βρουν τη χαμένη Ατλαντίδα, την ένδοξη αρχαία μητρόπολη που λέγεται ότι χάθηκε στον πυθμένα της θάλασσας μετά από ένα τσουνάμι», πληροφορεί το άρθρο του “New York Post” και συνεχίζει:

»Αλλά ας υποθέσουμε ότι τα κύματα χάθηκαν κάτω από την πόλη; Δηλαδή αν η βυθισμένη μητρόπολη ήταν βυθισμένη μόνο για ένα βραχύ χρονικό διάστημα μετά το τσουνάμι που την κατέστρεψε ολοσχερώς και κατόπιν αποτραβήχτηκε.

morocco
Χρησιμοποιώντας τα 51 σημεία του Πλάτωνα ο Hubner είπε πως η Ατλαντίδα βρίσκεται σε μια παραλιακή τοποθεσία του Μαρόκο.

Αυτή είναι μια θεωρία του Γερμανού τεχνικού της πληροφορικής Michael Hubner. Ο ίδιος πίστευε ότι τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης βρίσκονται, στην πράξη, ανοιχτά και πάνω από τη θάλασσα του Ατλαντικού σ’ μια ξηρή, εύθραυστη παραλία του Μαρόκο.

Η Ατλαντίδα δεν είναι το Shangri-La, ούτε το Συντριβάνι Νεότητας, ούτε το Lockness Monster. Υποτίθεται ότι υπήρχε – αν όχι για άλλη αιτία εκτός της λεπτομερούς περιγραφής του Πλάτωνα. Ίσως το μεγαλείο της ήταν λίγο στολισμένο, αλλά τότε ποιος ο λόγος του Πλάτωνα να καταγράψει με τόση λεπτομέρεια μια πολιτεία αν αυτή δεν υπήρχε; Κι αν υποθέσουμε ότι υπήρχε, τότε πού βρίσκεται;

meetmein
Η έκδοση του Mark Adams

Η υπόθεση ‘πάνω από τα κύματα’ του Hubner είναι αυτό που ο συγγραφέας Mark Adams αποκαλεί ‘’ την πιο πειστική θεωρία ‘’ από μια σειρά θεωριών που ερεύνησε στο νέο του βιβλίο ‘’Meet Me in Atlantis” ( “Ραντεβού στην Ατλαντίδα»’’ ).

Σεν αντίθεση με άλλους ‘Ατλαντολόγους’ που οδήγησαν τον Adams στη Μάλτα, τη Σαντορίνη και την Ανδαλουσία στην Ισπανία, ο Hubner υποστηρίζει τη θεωρία με ανάλυση των πληροφοριών. Ο προγραμματιστής πληροφορικής με την κοτσίδα από τη Βόννη, κατάρτισε σειρά γεωγραφικών χαρακτηριστικών της Ατλαντίδος που συγκέντρωσε από τα έργα του Πλάτωνα ‘’Τιμαίος’’ και ‘’Κριτίας’’, τις δυο συγγραφές του φιλοσόφου όπου περιγράφει τη μεγαλοπρεπή πολιτεία. O Hubner κατόπιν χρησιμοποίησε αυτά τα χαρακτηριστικά – 51 στον αριθμό – στη στατιστική του ανάλυση μ’ ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης.

Οι 51 ενδείξεις του Πλάτωνα συμπεριλαμβάνουν και μια τοποθεσία κοντά στη θάλασσα. Μια τοποθεσία έξω από τις ‘’Πύλες του Ηρακλέους’’, που πολλοί ισχυρίζονται είναι το Γιβραλτάρ. Την παρουσία ελεφάντων, τα βουνά προς βορά, το κυκλικό σχήμα της πολιτείας, και το σπουδαιότερο έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5000 χιλιομέτρων μακριά από την Αθήνα (την απόσταση που ο Hubner επέλεξε χρησιμοποιώντας το μέτρο μέτρησης αποστάσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Εντός αυτού του κύκλου με επίκεντρο την Αθήνα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, μεγάλο μέρος της Αφρικής πάνω από τον ισημερινό και της Μικράς Ασίας.

Ο Hubner χαρτογράφισε αυτά τα 51 χαρακτηριστικά στο λογισμικό του υπολογιστή με επικάλυμμα 400 άλλων μικρότερων περιφερειών. Όσο περισσότερες συντεταγμένες συμφωνούσαν με τη γεωγραφική θέση, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπήρχε να εντοπιστεί η θέση της Ατλαντίδος. Όταν οι συντεταγμένες συνέπιπταν, ένα από τα 400 τετράγωνα του Hubner εξείχε πάνω από τα άλλα: μια τοποθεσία στην παραλία του Μαρόκο, περί τα 160 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, γνωστή ως η πεδιάδα Souss-Massa.

possible-sight of atlantis in marocco
Η πιθανή τοποθεσία της αρχαίας Ατλαντίδος στο Μαρόκο

Σε αντίθεση με άλλους επίδοξους ερευνητές της Ατλαντίδος, ο Hubner δεν επέλεξε μια περιοχή πρώτα και κατόπιν να προσπαθήσει να εφαρμόσει τα στοιχεία στη θεωρία. Άφησε τον υπολογιστή να προσδιορίσει τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Κατόπιν αγόρασε ένα αεροπορικό εισιτήριο, πήρε τις μπότες του και πήγε να εξετάσει το μέρος.

Σ’ ένα υψόμετρο της οροσειράς Άτλας, ο προγραμματιστής ανακάλυψε ότι στεκόταν στην άκρη μιας φυσικής ενδοχώρας, μιας λεκάνης στην έρημο, σε απόσταση επτά μιλίων μόνο από τη θάλασσα στους πρόποδες βουνών που την περιβάλλουν. Στο κέντρο υπήρχε ένας λόφος, όμοιος με αυτό που περιγράφει ο Πλάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ατλαντίδος, περικυκλωμένος από τρεις ομόκεντρους ξεροπόταμους. Αυτό το περιβάλλον συμφωνούσε απόλυτα με την περιγραφή του Πλάτωνα για μια πολιτεία στρογγυλή και μια νησίδα στο κέντρο που περιβαλλόταν από κύκλους γης και υδάτων.

«Η απόσταση αυτής με τον Ατλαντικό Ωκεανό διέφερε μόνο κατά 10 τοις εκατό από τους αριθμούς που παρουσιάζει ο Πλάτων», γράφει ο Adams για τους υπολογισμούς του Hubner. «Τουλάχιστον στα χαρτιά είχε μια συγκλονιστική πρόταση».

Βεβαίως η μεγαλύτερη υπόθεση στη θεωρία του Hubner είναι ότι μιλάει για ένα τσουνάμι, αρκετά μεγάλο να ισοπεδώσει την πολιτεία και να εξοντώσει τον πληθυσμό της. Αλλά και σ’ αυτό το σημείο η επιστήμη φαίνεται να στηρίζει τη θεωρία. Τα τσουνάμι δημιουργούνται από μεγάλους σεισμούς και το Souss-Massa υπήρξε χώρος πολλών σεισμικών δονήσεων. Ένα από αυτά το 1960 ισοπέδωσε την περιοχή της πρωτεύουσας Αγκαδίρ και αφήνοντας 15 χιλιάδες νεκρούς.

Ιστορικά, δεν είχε γίνει καμία αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή αυτή του Μορόκο. Η μοναρχία «κατέχει όλη τη γη στο Μαρόκο και δεν έδειξε ενδιαφέρον στη διατήρηση ερειπίων πριν την εποχή που ήρθε το Ισλάμ.

Ατλαντίδα του Πλάτωνα
Αριστερά σκίτσο της αρχαίας Ατλαντίδος του Πλάτωνα όπως περιγράφεται στον “Κριτία” και “Τίμαιο”, δεξιά ο φιλόσοφος.

Είναι δύσκολο να πείσεις ότι ανακάλυψες την Ατλαντίδα. Τελικά ο συγγραφέας Adams βρίσκει ελαττώματα σε όλες τις θεωρίες για την τοποθεσία, ακόμη και σ’ αυτή του Hubner, και καταλήγει ότι ίσως οι περιγραφές του Πλάτωνα να αποτελούνται από κάποιες δόσεις αλήθειας αλλά και φαντασίας.

Από την ανακάλυψή του το 2008, ο Hubner επίσης ομολόγησε δυσκολίες στο να πείσει τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στην εξέταση των ανακαλύψεών του – γιατί το να ψάχνει κανείς για την Ατλαντίδα δεν εμπνέει ή δεν χαίρει εκτίμησης από την επιστήμη. «Προσπάθησα να πείσω μερικούς Γερμανούς ειδικούς να συμμετέχουν, αλλά η εμπειρία μου», λέει ο Hubner που πέθανε το 2013, στον συγγραφέα, «είναι πολύ δύσκολο να πείσεις επιστήμονες να κοιτάξουν αυτό το χώρο. Νομίζω το λάθος μου ήταν ότι ανέφερα το όνομα Ατλαντίδα».

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Post.
Μετάφραση από το αγγλικό και συλλογή υλικού
για τις ΜΝΗΜΕΣ, Ιάκωβος Γαριβάλδης

Ντοκυμαντέρ στο youtube

[vsw id=”V2XP04g-S70″ source=”youtube” width=”640″ height=”480″ autoplay=”no”]

Άλλες εκδοχές για την τοποθεσία της Ατλαντίδος (υπάρχουν αμέτρητες)

 

Author: Μνήμες