Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής

TO ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΚΑΝΑΡΑΚΗ
ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

kanarakisΚυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Παπαζήση ένας τόμος με τίτλο Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες σε επιστημονική επιμέλεια του γνωστού γλωσσολόγου και ελληνιστή Δρα Γιώργου Καναράκη, Καθηγητή στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Charles Sturt.

Ο τόμος αυτός, το περιεχόμενο του οποίου στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα και απλώνεται σε 775 σελίδες, δεν απευθύνεται μόνο στους γλωσσολόγους και ιστορικούς της ελληνικής γλώσσας αλλά γενικά σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και την παγκόσμια παρουσία της, καθώς επίσης στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν δεύτερες ή ξένες γλώσσες.

Όπως υποδηλώνεται και από τον τίτλο του, το έργο πραγματεύεται το ουσιώδες αλλά και πολύπλοκο θέμα της πολυεπίπεδης ακτινοβολίας της Ελληνικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην εξελικτική πορεία άλλων γλωσσών του κόσμου. Άλλωστε ως γνωστόν, η Ελληνική, μία από τις σημαντικότερες πολιτισμικές γλώσσες της υφηλίου, στη διαδρομή του χρόνου έχει εμπλουτίσει γλωσσικά και πολιτισμικά αρχικά τις γλώσσες της Ευρώπης και μέσα από αυτές πολλές άλλες του λοιπού κόσμου.

Τα πρωτοποριακά προσόντα του νέου αυτού τόμου συνοψίζονται στα εξής:

 1. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται συλλογικός τόμος σχετικά με τη συμβολή μιας γλώσσας στον εμπλουτισμό άλλων γλωσσών με 34 λεπτομερείς και αναλυτικές μελέτες, γραμμένες μάλιστα από 32 καταξιωμένους επιστήμονες (φιλόλογους, γλωσσολόγους κ.ά.), Έλληνες και μη.
 2. Η εξέταση της διαγλωσσικών και διαπολιτισμικών επιδράσεων της Ελληνικής δεν περιορίζεται σε μία, δύο ή τρεις γλώσσες αλλά αναφέρεται σε 28 που γεωγραφικά απλώνονται σε διάφορες ηπείρους από την Ευρώπη έως την Άπω Ανατολή και ανήκουν σε διάφορες γλωσσικές οικογένειες, γεγονός που αποδεικνύει την παγκόσμια αναγνώριση της συνεισφοράς της Ελληνικής στην εξέλιξη άλλων γλωσσών και στην έκφραση των ανθρωπίνων διανοημάτων. Μερικές από τις γλώσσες που περιλαμβάνονται είναι η Λατινική, η Γαλλική, η Τουρκική, η Ρωσική, η Αφρικάανς, η Φινλανδική, η Εβραϊκή, η Αραβική, η Κορεατική, η Ταϊλανδική, η Ιαπωνική, η Κινεζική κ.ά. Παρόμοιο έργο, που να εξετάζει την επίδραση μιας μόνο γλώσσας σε πάρα πολλές άλλες, όπως στην περίπτωση του τόμου αυτού, δεν έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα.
 3. Όπως βεβαιώνουν και ορισμένοι από τους συγγραφείς για μερικές από τις γλώσσες αυτές, όπως λ.χ. για την Κορεατική, Κινεζική, Ιαπωνική, Αφρικάανς κ.ά., δεν είχαν αναληφθεί μέχρι σήμερα παρόμοιες εργασίες.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη «επιβάλλεται να τονιστεί ότι το έργο αυτό αποτελεί πολύτιμο απόκτημα στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Με νηφάλιο επιστημονικό λόγο και σοβαρή τεκμηρίωση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, παρουσιάζεται με εύληπτο τρόπο από Έλληνες και ξένους ερευνητές το παρεξηγημένο θέμα της διαχρονικής συμβολής της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες».

Ο Δρ Γεώργιος Καναράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου στη Μελβούρνη
Ο Δρ Γεώργιος Καναράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου στη Μελβούρνη

Παρόμοια, ο διαπρεπής γλωσσολόγος-διαλεκτολόγος και πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών κ. Νικόλαος Κοντοσόπουλος αναφέρει εμφατικά τα εξής: «Το έργο  αυτό είναι κάτι που έλειπε. Σε παγκόσμια κλίμακα [είναι] πρωτοποριακό… καλύπτοντας το σχετικό κενό στη γλωσσική βιβλιογραφία μιας γλώσσας με την εγνωσμένη διεθνώς βαρύτητα της προσφοράς της. Το έργο του κ. Καναράκη και των, Ελλήνων και μη, συνεργατών του είναι ένα άπαξ, για την ώρα τουλάχιστον».

Συμπερασματικά, το έργο αυτό ξεναγεί τον αναγνώστη σε ένα ελληνικό γλωσσικό ταξίδι ανά τον κόσμο.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη από τον κύριο Κυριάκο Αμανατίδη στις 19 Απριλίου 2015 σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο, το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας στο υπέροχο κτίριο του Παναρκαδικού Συλλόγου “Ο Κολοκοτρώνης”.

ΜΝΗΜΕΣ Διασπορικής

Ένα αξιόλογο βίντεο για την Ελληνική Γλώσσα


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Τα ελληνικά της Καππαδοκίας
  Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, οι διάφορες εθνικές ομάδες που κατοικούσαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας άρχισαν σταδιακά και χρόνο με τον χρόνο να χάνουν τη γλώσσα τους και να μιλάνε τη γλώσσα που είχε το υψηλότερο κύρος στον χώρο αυτό, την τουρκική.
 2. Ελληνική Γλώσσα
  Πέρα από τον Εθνικό μας ποιητή Δ. Σολωμό, ο Ν. Καζαντζάκης, αναφέρεται επίσης στο πολυσυζητημένο θέμα της γλώσσας. Ο Κρητικός την υμνεί με τον δικό του ιδιάζοντα γοητευτικό τρόπο. Προφανώς η δημιουργική επιτυχία του οφείλεται αφενός στην ανυπέρβλητη ικανότητά του, ως προς τον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας και του πλούσιου λεξιλογίου της, και αφετέρου στην καθ’ όλα μεγαλειώδη τεχνική
 3. Ελληνική Γλώσσα - Παράδοση
  "Η παράδοση" ετυμολογείται με την πρόθεση "παρά" και το ρήμα "δίδωμι". Η παράδοση λοιπόν δεν έχει καμία σχέση νοηματική με τη συντήρηση η οποία κατά τη γνώμη πολλών θεωρείται κάτι το παρωχημένο (ξεπερασμένο). Οι γονείς μας και γενικά οι πρόγονοί μας, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, μας παρέδωσαν πολιτισμό, ήθος, έθιμα με σκοπό να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εάν λοιπόν μόνον τα παραλαμβάνουμε, χωρίς να τα παραδώσουμε, δεν θα μιλούσαμε για "παράδοση" αλλά για "παράληψη"!
 4. Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής
  Κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Παπαζήση ένας τόμος με τίτλο Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες σε επιστημονική επιμέλεια του γνωστού γλωσσολόγου και ελληνιστή Δρα Γιώργου Καναράκη, Καθηγητή στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Charles Sturt.
 5. Ο Άνθρωπος
  Η Ελληνική γλώσσα, είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα της γης, δηλαδή η μόνη γλώσσα στην οποίαν το σημαίνον (όνομα) εμπεριέχει απολύτως και άνευ παρερμηνείας το σημαινόμενον (νόημα). Το ότι δίδονται σήμερα διά κάθε λέξιν της Ελληνικής καθομιλουμένης διάφορες ερμηνείες, αυτό είναι απόδειξις της απωλείας της σοφίας, η οποία ενυπάρχει στην γλώσσα μας, από τους σημερινούς χρήστες αυτής, δηλαδή από εμάς τους σημερινούς Έλληνες.

Author: Μνήμες