Οι Νέοι κι ο Δρόμος τους

 

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια λεφτεριάς για τη Θεσσαλονίκη

Απρίλης 1936

Μηνιαίο περιοδικό «ΟΙ ΝΕΟΙ» του Παν. Θεσ/νίκης

Τεύχος Α. – Τιμή Φύλλου Δρχ. 4

«Παίρνουμε επί τέλους ένα δρόμο… Άβουλοι πλανιώμαστε χρόνια τώρα άσκοπα στην πόλη με τους μεσαιωνικούς πύργους και τα μουράγια, στην πόλη με τις βυζαντινές εκκλησίες, στην πόλη με το συγχρονισμένο ρυθμό και το λιμάνι το πολύβουο. Χρόνια τώρα πλανιώμαστε σ’ αφώτιστο χάος, χωρίς φωτεινούς οδηγούς που με το δαυλό της πείρας στο χέρι να μας χειραγωγήσουν από το σκοτάδι στο φως. Χρόνια ολόκληρα πέρασαν, κι οι νέοι στον τόπο μας, πελαγωμένοι στην απέραντη ερημιά μιας παγερής  αδιαφορίας, βουτηγμένοι στην ανωνυμία, χτυπημένοι άστοργα από την κατακριτική, έσερναν βαρειά κι αργόρρυθμα τα βήματά τους χωρίς κατεύθυνση, χωρίς νάχουν στο νου ένα σκοπό, χωρίς τα μάτια της ψυχής τους ν’ αντικρύζουν κάπου ένα φωτολουσμένο τέρμα. Ναυαγισμένοι πριν ακόμα ξεκινήσουμε για το ταξίδι της ζωής, πάνω στα νιάτα μας γηρασμένοι ψυχικά, μπουμπούκια μαραμένα πριν ανθίσουν.

»Μα ήρθε η Άνοιξη κι η γεννήτρα πλάση, που δίνει πράσινα φύτρα στη μαυρισμένη γης και χλωρά βλαστάρια στους ξεραμένους κλώνους, η ίδια η γεννήτρα πλάση, που μας έδωκε τη ζωή, έδωκε τώρα την άνοιξη και στη μαραμένη νεανική ψυχή μας μπουμπούκια κι ανθούς, τις λαχτάρες και τις ελπίδες.

»Κι έτσι παίρνουμε ένα δρόμο… Ο δρόμος μας αρχίζει με κουραστική ανηφοριά. Μα από τον τόπο, που ξεκινάμε, αγναντεύουμε πέρα μακρυά τον ρόδινο ήλιο της επιτυχίας, που μας μαγνητίζει με τις φωτεινές αχτίνες του. Εμείς ελπίζουμε ο δρόμος να μας βγάλη εκεί, στην επιτυχία, κι έχουμε όλην την αυτοπεποίθηση, πως οι δυνάμεις μας θ’ ανθέξουν για τη μακρυνή προσπάθεια. Οι μεγάλοι, που ξέρουν περισσότερα, ίσως δεν είναι σίγουροι γι’ αυτό. Πέρασαν κι αυτοί τον ίδιο δρόμο κι αισθάνουνται  τώρα τα γόνατά τους να λυγίζουν. Αλλ’ ας μη μας πουν λόγια γι’ απογοήτευση, ας μας δώσουν μόνο συμβουλές για την πορεία. Οι νέοι πρέπει να προχωρούν μοχθώντας το δρόμο τους κι όχι ν’ απομείνουν απαγοητευμένοι στο σταυροδρόμι και να χαζεύουν με τους διαβάτες, που προσπερνάν. Τέτοια ζωή είναι ανώφελη. Το κέρδος δίνει μονάχα ο μόχθος. Και στην αρχή μονάχα μόχθο, μόνο προσπάθειες κι αγωνιώδεις αναζητήσεις, μόνο θερμούς πόθους και λαχτάρες θα δη στους ‘’Νέους’’ κι ο νέος αναγνώστης κι ο πολύξερος κριτής.

»Παίρνουμε ένα δρόμο… Πίσω μας σαλπίζουμε συναγερμό και καλούμε τους νέους, όλους τους νέους, που λαχταρούν για φως, για μια ψυχική και πνευματική ανάταση, να μας ακολουθήσουν στο δρόμο μας. Όσοι νοιώθουν να ξεχειλίζη μέσα τους ένα περίσσευμα νεανικής ζωής, όσοι με ψυχική λαχτάρα ερευνούν, όσοι μοχθούν πνευματικά, ας έλθουν μαζί μας, να σπάσωμε μαζί τους γρανίτες, να κυλίσωμε μαζί τους ογκόλιθους και ν’ ανοίξωμε διάπλατα το δρόμο προς το φως και την αλήθεια. Εμείς οι λίγοι, που πήραμε στους νεανικούς μας ώμους πρώτοι τα βάρη του αγώνα, εμείς που πρώτοι χαράξαμε αποφασιστικά το δρόμο μας, δε φράζουμε σε κανένα το πέρασμα. Όποιον η μοίρα προώρισε να φτάση στο φως της αλήθειας, θα προσπεράση, θ’ αγωνιστή πρώτος και πρώτος θα φτάση στο τέρμα της δόξας και θ’ αποχτήση ‘’όνομα’’. Εμείς πίσω του θα συνεχίζωμε ανώνυμοι το δρόμο με αγωνία μαζί και με λαχτάρα. Θα παίρνουμ ε ανήφορο ιδρωκοπώντας, θα δροσιζόμαστε σε δροσερή βουνοπλαγιά και θα ξεκινάμε πάλι με καινούργια ψυχική δύναμη περνώντας βουνά και λαγκάδια με τα’ όνειρο πάντα στο νου και πάντα με την ελπίδα να βρη τ’ όνειρο πραγμάτωση. »

‘’ΟΙ ΝΕΟΙ’’


Η Μοίρα της Νέας Γενεάς

Ι. Θεοδωρακοπούλου
καθηγητού του Παν. Θεσ/νίκης
άρθρο Απριλίου 1936

 

«Όπως ανοίγει κάθε χρόνο η άνοιξη, έτσι ανοίγουν κάθε χρόνο μπροστά μου μάτια νέων, που έρχονται κι αυτοί, όπως και τα λουλούδια, μεσ’ από τη γη, και μιλάνε τη γλώσσα της πλάσης.

» Όπως την άνοιξη γεμίζει η πλάση άρωμα, χρώμα και χαρά, έτσι και κάθε άνοιξη του χρόνου των γραμμάτων, γιομίζει η ψυχή μου χαρά, όταν τα μάτια της αντικρύζουν τα μάτια των νέων, που έρχονται από κάθε γωνιά της μάννας γης της Ελληνικής, για να βρουν φως και πνεύμα, να βρουν τάγια νάματα να ποτισθή η ψυχή τους κατά πως είναι γραμμένο από τη μοίρα, που έπλασε τον άνθρωπο.

»Όλων των νέων τα μάτια, που έρχονται, που ανεβαίνουν από το χώμα στο πνεύμα, όπως τα λουλούδια από τη γη στο φως, είναι κατακάθαρα, γεμάτα λάμψη, πλημμυρισμένα μ’ ανείπωτο πόθο, μα και στο βάθος γεμάτα άγνοια, γιατί δεν ξέρουν ακόμα ούτε κατά πού πάνε, ούτε από πού έρχονται. Δεν ξέρουν οι νέοι, ούτε το πριν του εαυτού των, ούτε το μετά, γιατί δεν έχουν ακόμα γράψει ιστορία, αλλά πλάθουν μονάχα ένα μύθο και για τα περασμένα, και για τα μελλούμενα. Γίνεται μέσα τους ένα όραμα για όλα, όσα εζήσανε οι άλλοι, κι άλλο ένα δράμα για όσα θε να ζήσουν οι ίδιοι. Και τι άλλο αξίζει για νάχη ο νέος, εχτός απ’ αυτόν τον μύθο, εχτός από το όραμα τούτο; Το όραμα τούτο είναι το πρώτο άνθισμα της ψυχής των νέων. Κι όσο πιο πλούσιο, τόσο και πιο δυνατή η ψυχή. Κι όσο πιο πολύ κρατάει τ’ άνθισμα της νιότης, τόσο πιο πολλή δύναμη θάχη η ψυχή τ’ ανθρώπου για την κατοπινή ζωή της σκληρής δουλειάς και του πεζού του μόχθου…»

Ιωάννης Θεοδορακόπουλος

Από το αφιέρωμα του Θοδωρή Βοριά για τη Θεσσαλονίκη
στα “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ”


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ¨Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ¨
  Η ιστορία του κτιρίου: Το κτίριο κτισμένο σε σχήμα Π χρονολογείται από το 1880 και χτίστηκε για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της έφιππης Οθωμανικής Σχολής Χωροφυλακής. Γράφει ο Δρ Εμμανουήλ Χριστοφορίδης
 2. Αψίδες Θεσσαλονίκης
  Ο Διοκλητιανός δύο χρόνια μετά την ανάρρησή του στο θρόνο της Ρώμης πήρε ως συνάρχοντα το Μαξιμιανό και επτά χρόνια αργότερα, στις 21 Μαΐου 293 το Γαλέριο και τον Κωνστάντιο το Χλωρό, ως Καίσαρες. Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός είναι ο πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Έτσι ιδρύθηκε η λεγόμενη Πρώτη Τετραρχία και η αυτοκρατορία μοιράστηκε σε τέσσερα τμήματα. Ο Γαλέριος ήταν διοικητής του τμήματος εκείνου στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η ελληνική χερσόνησος. Ως έδρα του είχε ορίσει το Σίρμιο της Πανονίας, τη σημερινή Μητροβίτσα στη Σερβία, αργότερα όμως προτίμησε τη Θεσσαλονίκη.
 3. Απελευθερωση της Θεσσαλονικης
  Στις 5 το πρωί της 26ης Οκτωβρίου ο Σεφίκ Πασάς επέστρεψε φέρνοντας την απάντηση του Ταχσίν Πασά, ο οποίος δεχόταν όλους τους όρους εκτός από την παράδοση του Καραμπουρνού και της διατήρησης υπό τα όπλα 5.000 ανδρών για τη προστασία των αόπλων αιχμαλώτων του.
 4. Αχειροποίητος
  Η Αχειροποίητος, ο μεγάλος ναός της Παναγίας, ιδρύθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και λίγα μέτρα βορειότερα από τη μεγάλη Λεωφόρο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, περίπου στη συμβολή των σημερινών οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας. Το κτίσμα ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με νάρθηκα και υπερώα, και απολήγει σε μεγάλη ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά.
 5. Μπέη Χαμάμ
  Όπως μας πληροφορεί η κτητορική επιγραφή στα αραβικά επάνω από την είσοδό του χτίστηκε στα 1444 από τον Σουλτάνο Μουράτ Β΄, που ήταν γνωστός περισσότερο με τον τίτλο του Μπέη. Πρόκειται για το πρώτο οθωμανικό λουτρό που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο που σώζεται σήμερα στην Ελλάδα.
 6. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
  Ο ναός του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά βασίζεται αρχιτεκτονικά στον βυζαντινό οκταγωνικό τύπο· παράλληλα, διαθέτει νεοκλασικά και νεορωμανικά μορφολογικά στοιχεία, ακολουθώντας την τάση του εκλεκτικισμού που χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης στον 19ο αιώνα. Ο κυρίως ναός έχει σχήμα εγγεγραμμένου ισοσκελούς σταυρού και καλύπτεται από μεγάλο τρούλο, ενώ τέσσερα ψηλά και ραδινά κωδωνοστάσια καταλαμβάνουν τις γωνίες του οικοδομήματος.
 7. Γυναίκα της Θεσσαλονίκης
  Για τη θέση της γυναίκας στο διάβα του χρόνου γνωρίζουμε αρκετά. Παρακολούθημα του ανδρός, βρίσκονταν σχεδόν πάντοτε στη μεγαλοπρέπεια της σκιάς του. Ή σχεδόν πάντοτε, εκτός από ορισμένες απειροελάχιστες χρονικές- ειδικές εξαιρέσεις, φωτεινές είναι αλήθεια, που και αυτές χαμήλωσαν υπό την πίεση της κυρίαρχης ιδεολογίας, που την ήθελε ως ανδράποδο.
 8. Τραμ
  Τα πρώτα ιππήλατα τραμ δρομολογήθηκαν το 1893 και ηλεκτροδοτήθηκαν το 1908. Στη μεγάλη τους ακμή οι τροχιόδρομοι κάλυπταν μεγάλο μέρος της πόλης, περίπου 25 χιλιομέτρων διαθέτοντας πάνω από 100 συνολικά βαγόνια.
 9. Ροτόντα
  Η Ροτόντα ανήκει στην κατηγορία των περίκεντρων κτισμάτων και οφείλει το όνομά της στο σχεδόν κυκλικό σχήμα της. Ιδρύθηκε γύρω στο 300 μ.Χ., πολύ κοντά στα ανατολικά τείχη της πόλης από το Ρωμαίο καίσαρα Γαλέριο, όταν αυτός επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα της διακυβέρνησής του. Το μνημείο ιδρύθηκε αρχικά ως ναός αφιερωμένος στο Δία ή στον Κάβειρο ή, σύμφωνα με μια λιγότερο πιθανή εκδοχή, προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλερίου.
 10. Η Θεσσαλονίκη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
  Η ολοκληρωμένη διαδρομή της Θεσσαλονίκης στον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί ιστοριογραφικά: Απαιτεί μια πολυπρισματική και ολόπλευρα τεκμηριωμένη ανίχνευση της πολιτικής, πολιτιστικής και καθημερινής ζωής στην πόλη. Ούτε και το ιστορικό μυθιστόρημα γι’ αυτήν την ζοφερή περίοδο (1940 – 1944) έχει γραφεί: Υπάρχουν μόνο αποσπασματικές αναφορές. Καταφεύγουμε λοιπόν σ’ ένα απάνθισμα αντλημένο από τα βιβλία και τα κείμενα που περιέχουν εικόνες, μαρτυρίες και πληροφορίες και πολλά ερεθίσματα για έρευνα, σχετικά με τη Θεσσαλονίκη κατά τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 11. Κέντρο Ιστορίας Δήμου Συκεών
  Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2002, στεγαζόμενο σε ιδιόκτητο ισόγειο χώρο, που βρίσκεται επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 40-42. Σκοποί του: (α) Η έρευνα, η καταγραφή, η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων και στοιχείων της περιοχής αρχικά και, κατ’ επέκταση, της ευρύτερης αργότερα. (β) Η έρευνα και η καταγραφή κάθε στοιχείου από τις «αλησμόνητες πατρίδες», τόπων καταγωγής των κατοίκων. (γ) Η «μεταλαμπάδευση» της γνώσης στη νέα γενιά.
 12. Καπετανίκιον Καλαμαριάς
  Στα τέλη του 12ου αιώνα, ιδιαίτερα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, προκύπτει από τα βυζαντινά έγγραφα μια σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση που πολύ πιθανόν επήλθε επί Κομνηνών κατά τα έτη 1081-1180. Πριν τη μεταρρύθμιση αυτή, ο όρος «κατεπανίκιον» δήλωνε το μεγάλο θέμα[1], το οποίο διοικούσε ο «κατεπάνω», διοικητικός άρχοντας που στην ιεραρχική κλίμακα ήταν μετά το δούκα ( δουξ-κατεπάνω-στρατηγός).Με τη μεταρρύθμιση αυτή ο όρος «καπετανίκιον» δήλωνε πλέον μια μικρή διοικητική υποδιαίρεση του θέματος.
 13. Οι Νέοι κι ο Δρόμος τους
  Παίρνουμε ένα δρόμο… Πίσω μας σαλπίζουμε συναγερμό και καλούμε τους νέους, όλους τους νέους, που λαχταρούν για φως, για μια ψυχική και πνευματική ανάταση, να μας ακολουθήσουν στο δρόμο μας. Όσοι νοιώθουν να ξεχειλίζη μέσα τους ένα περίσσευμα νεανικής ζωής, όσοι με ψυχική λαχτάρα ερευνούν, όσοι μοχθούν πνευματικά, ας έλθουν μαζί μας, να σπάσωμε μαζί τους γρανίτες, να κυλίσωμε μαζί τους ογκόλιθους και ν’ ανοίξωμε διάπλατα το δρόμο προς το φως και την αλήθεια. Εμείς οι λίγοι, που πήραμε στους νεανικούς μας ώμους πρώτοι τα βάρη του αγώνα, εμείς που πρώτοι χαράξαμε αποφασιστικά το δρόμο μας, δε φράζουμε σε κανένα το πέρασμα....
 14. Θεσσαλονίκη... Η πυρκαγιά του 1917
  Ένα από τα κορυφαία γεγονότα της πόλης, στο διάβα του χρόνου, είναι η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα της 5ης (18ης) Αυγούστου του 1917. Μα φωτιά που ξεκίνησε στο βορειοδυτικό άκρο της και πιο συγκεκριμένα έξω από τη σημερνή παλαιά λαχαναγορά, στην πλατεία Χορ-χορ… και η οποία σε διάστημα μόλις 30 ωρών κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της...
 15. Η Θεσσαλονίκη τότε...Λεύκωμα
  Όπως στα τότε…Ρωμιούς και Τούρκους μαζί… Όπως στα χθες… Αρμένιους μα και Εβραίους κοντά της… Όλους ένα πράγμα, σιμά της…Γιατί λάτρεψε και λατρεύτηκε παθιασμένα. Πολυάνθρωπη, περιμάζεψε στη θερμή αγκαλιά της τους ανθρώπους κάθε φάρας, φυλής, πατρίδας. Χωνευτήρι ψυχών… Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, ολίγοι Ιταλοί, μα και μπόλικοι Εβραίοι και κάπου στη μέση, ανάμεσα, οι Ρωμιοί. Κι όλοι αδελφωμένοι κάτω από το αραχνοΰφαντο πέπλο του κορμιού της, πιστοί με όρκους υποταγής στην ύπαρξή της…
 16. Οι Ζηλωτές της Θεσσαλονίκης
  Η Σύνοδος των Εκκλησιών στη γαλλική πόλη Λυών το 1274, αντί να φέρει θρησκευτική συνένωση Ανατολής και Δύσης επέφερε την ουσιαστική διαίρεση στις τάξεις του κλήρου και του λαού του Βυζαντίου. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Παλαιολόγος και οι περί αυτόν πίστευαν στην ένωση, την υποστήριζαν και εργάστηκαν για την υλοποίησή της. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος του κλήρου τάχτηκε εναντίον της και, υποκινώντας κατάλληλα και το λαό, την καταπολέμησε με πείσμα.
 17. Περίπατοι Κληρονομιάς
  Το βιβλίο "Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη" αποτελεί μία συνεργασία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Πρόκειται για έναν οδηγό πόλεως για τη Θεσσαλονίκη στον οποίο προτείνονται συγκεκριμένες διαδρομές ιστορικού ενδιαφέροντος για την πόλη. Στις προτεινόμενες διαδρομές, οι οποίες αποτυπώνονται και σε κατατοπιστικούς χάρτες της Εθνικής Χαρτοθήκης, περιγράφονται διεξοδικά, με κατατοπιστικά κείμενα, όλα τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα αξιοθέατα που περιβλαμβάνονται.
 18. Καλαμαριά 1927-1960
  Το φωτογραφικό αυτό υλικό ελήφθη από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 29Α στον Άγιο Ιωάννη. Ευχαριστούμε τους υπευθύνους του Ιστορικού Αρχείου για τη συνεργασία και τιμή που μας κάνουν να παραχωρήσουν τέτοιες σπάνιες φωτογραφίες που απεικονίζουν την Καλαμαριά μερικών αξέχαστων δεκαετιών.
 19. Προέλευση του Μωμόγερου
  Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή χρονολογική γέννηση του θεατρικού δρώμενου Μωμόγερος. Πιθανολογείται όμως ότι προήλθε από τον 6ο αι. π.Χ., από τις γιορτές των Μεγάλων Διονυσίων, που διεξάγονταν με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα, προς τιμή του θεού Διόνυσου, του θεού του κρασιού και της ευθυμίας. Η διονυσιακή θρησκεία είναι συνδυασμένη με το κρασί και το χορό και στη διάρκεια των τελετών αυτών ψελνόταν από χορωδίες, με τη συνοδεία αυλών, ο διθύραμβος, το λατρευτικό τραγούδι του Διόνυσου.

Author: Μνήμες