Η σχέση της Τρίγλιας…

Η Σχέση της Τρίγλιας με τις Μονές και Εκκλησίες της Περιοχής

Οι ιστορικές αναφορές για τον αρχικό οικισμό “Βρύλλειον” στην ευρύτερη περιοχή της Τρίγλιας, Βιθυνίας, έχουν αφετηρία το 500 π.Χ., αλλά η δημιουργία του πρώτου οικισμού της περιοχής αναφέρεται στον 12ο αιώνα, στη θέση “Παλαιοχώρια”, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του σημερινού παραθαλλάσιου οικισμού. Λεπτομερείς αναφορές, με όλα τα σχετικά ιστορικά στοιχεία, παρέχει ο Τρ. Ευαγγελίδης (Βρύλλειον-Τρίγλεια, σελ 9-18). Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ιδίου, ο παραθαλάσιος σημερινός οικισμός δημιουργήθηκε στην περίοδο 1283-1289.

Πριν, όμως, από τη δημιουργία του οικισμού αυτού, είχε προηγηθεί η ίδρυση Μονών, και συγκεκριμένα, η Μονή Χηνολάκκου ή του Αγίου Στεφάνου (710 μ.Χ.), η Μονή Μηδικίου ή Πατέρων (780 μ.Χ.), η Μονή Τριγλείας ή των Πάντων Βασιλίσσης (Θ’ αιώνας), η Μονή Βαθέως Ρύακος ή Σωτήρα (810 μ.Χ.), η Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ή Πελεκητής, (περί το 705-711 μ.Χ.), η Μονή Αγίας Μαρίνης, και η Μονή Αγίας Παραπολινής, όπως αναφέρονται από τον Τρ. Ευαγγελίδη.

Οι θέσεις των Μονών, εκτός των δύο τελευταίων, φαίνονται στη δορυφορική εικόνα και τις επισκεφθήκαμε την Τετάρτη 19/9/2018. Φαίνεται, επίσης, και η θέση “Παλαιοχώρια”, που αναφέρει ο Τρ. Ευαγγελίδης, για τον αρχικό οικισμό της περιοχής.

Από τις Μονές αυτές, η εκκλησία του Αγ. Στεφάνου ή Ευαγγελίστριας, όπως αναφέρεται στο από 14.7.1921 πρακτικό παράδοσής της από την Οθωμανική στην Ελληνική διοίκηση, που αποτελούσε το καθολικό της Μονής Χηνολάκκου, και η εκκλησία της Παντοβασίλισσας, που αποτελούσε το καθολικό της Μονής Τριγλείας, ενσωματώθηκαν στον αστικό ιστό του μετέπειτα παραθαλάσσιου οικισμού που ονομάστηκε Τρίγλια ή Τριγλεία, και περιγράφονται αναλυτικά στο επόμενο κεφάλαιο, με τις υπόλοιπες εκκλησίες.

Στο βιβλίο του Απ. Τσίτερ (Τρίγλια του Κιανού Κόλπου Προποντίδος, σελ. 15) αναφέρονται, για την περιφέρεια της Τρίγλιας, εκτός των ανωτέρω, και οι: Αγίου Ισιδώρου (Άη Σίδερος), του Θεσβίτου Ηλιού (ένα ανδρών και ένα γυναικών) στην τοποθεσία Σίσβη, κοντά στη θάλασσα όπου υπήρχε μέσα στη θάλασσα μια πελώρια πέτρα-βράχος, που την λέγαμε καραβόπετρα, του Προφήτου Ελισαιέ στην τοποθεσία Αλισαίος, στην ακρογιαλιά επίσης, του Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσιώτου, του Αγίου Γεωργίου Παληοχωρίσιου, κοντά στην τοποθεσία Καμάρες, μια ώρα περίπου από το χωριό, του Αγίου Τρίφωνος (Άη Τρύφου) κοντά στο Γιαλί-Τσιφλίκι, περισσότερο από μια ώρα απόσταση, κοντά στην τοποθεσία Μελισσόπετρες.

Την Τετάρτη 19/9/2018 ταξιδέψαμε, δια θαλάσσης, με επαγγελματικό σκάφος, από την Τρίγλια μέχρι τη Συγή, για να εντοπίσουμε τις θέσεις των ερειπίων της Μονής Θεσβίτου Ηλιού και του Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσιώτου και, στη συνέχεια, μέλη της ομάδας ακολούθησαν πεζή την παραλιακή διαδρομή προς τη Μονή Θεσβίτου Ηλιού και άλλα μέλη μετέβησαν στη Συγή για τον εντοπισμό της θέσης της Μονής Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσιώτου. Σε εργασία της Ευγενίας Μυτιληναίου περιγράφονται αναλυτικά οι λεπτομέρειες (συντεταγμένες, φωτογραφίες κλπ) και τα σχετικά συμπεράσματα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μέλη της ομάδας επιχείρησαν τον εντοπισμό της θέσης του Αγίου Σπυρίδωνος (Άϊ Σφύριδος) και τα συμπεράσματα και οι λεπτομέρειες (συντεταγμένες, φωτογραφίες κλπ) περιγράφονται αναλυτικά σε αντίστοιχη εργασία της Ευγενίας Μυτιληναίου.

Οι Εκκλησίες της Τρίγλιας Βιθυνίας
Οι Εκκλησίες της Τρίγλιας Βιθυνίας

 

Γεράσιμος Ν. Αποστολάτος
“Οι Εκκλησίες της Τρίγλιας Βιθυνίας” – Αθήνα 2019

______________
* Φωτογραφία – (1) Δορυφορική εικόνα (Yandex) της περιοχής νοτιοδυτικά της Τρίγλιας

0 0 vote
Article Rating

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η σχέση της Τρίγλιας...
  Οι ιστορικές αναφορές για τον αρχικό οικισμό "Βρύλλειον" στην ευρύτερη περιοχή της Τρίγλιας, Βιθυνίας, έχουν αφετηρία το 500 π.Χ., αλλά η δημιουργία του πρώτου οικισμού της περιοχής αναφέρεται στον 12ο αιώνα, στη θέση "Παλαιοχώρια", λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του σημερινού...
 2. Η Σωτηρία του Έθνους 1453
  Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της Φερράρα πραγματοποιήθηκε στις 10 Γενάρη του 1438 για να κηρύξει επίσημα και τη μεταφορά της συνόδου από την Βασιλεία στη Φερράρα και να ακυρώσει τις αποφάσεις των διαβουλεύσεων...
 3. Παναγία Σουμελά
  Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 386 από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο στο χώρο, όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ζωγραφισμένη από το χέρι του ευαγγελιστή Λουκά. Χτισμένη σε γιγαντιαίο βράχο της δασωμένης κοιλάδας του όρους Μελά, η μονή της Παναγίας Σουμελά παρέμεινε μέσα στους αιώνες κέντρο του χριστιανισμού και της καλλιέργειας των γραμμάτων.
 4. Άγιος Ευγένιος, ο Τραπεζούντιος
  Στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., μία εποχή, όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου υπό την αυτοκρατορία των Διοκλητιανου και Μαξιμιανού, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα. Σε μία περίοδο σκληρών, ίσως και των σκληροτέρων, διωγμών απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και Αρμενίας, Λυσίας και Αγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνουν κάθε πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε...
 5. Η Εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων
  Βρίσκεται στην περιοχή του Τσαβουσίν και λαξεύτηκε δίπλα στον μεγάλο περιστερώνα το έτος 963 από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά.
 6. Η Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης
  Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και είναι ένα μικρό λαξεμένο μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην αγία Αικατερίνη…
 7. Η Εκκλησία του Μήλου
  Η εκκλησία του Μήλου… Elmali Kilise… ή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Κοράματος και είναι μια μικρή τετρακίονη σταυρόσχημη λαξευ
 8. Η εκκλησία των Σανδάλων
  Η εκκλησία των Σανδάλων… Carikli Kilise… ή του Τιμίου Σταυρού Μια από τις ωραιότερες λαξευτές εκκλησιές της κοιλάδας του Κοράματος  του 12ουαιώνα  στο
 9. Η Εκκλησία των Όφεων
  Μακρόστενη μονόκλιτη εκκλησιά του 11ου αιώνα σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου, καμαρολάξευτη με αξιόλογες τοιχογραφίες μεταξύ των οποίων αυτές του αγίου Ονήσιμου …
 10. Η Εκκλησία των Στεφάνων
  Υπέροχο βυζαντινό μνημείο του 10ου αιώνα το οποίο απετέλεσε το καθολικό ενός μεγάλου μοναστικού συγκροτήματος …
 11. Σκοτεινή εκκλησιά
  Αριστούργημα της λαξευμένης ναοδομικής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με μια εκπληκτική εικονογράφηση του βράχου….
 12. Η Αγία Βαρβάρα
  Μικρή σταυρόσχημη εγγεγραμμένη λαξευτή εκκλησιά του 8ου αιώνα με πλούσια διακόσμηση και ζωγραφική λαϊκής τέχνης,

Author: Μνήμες

Subscribe
Notify of
0 Comments / Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments