Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών

«Όσα φέρνει μια στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος». Αυτό είναι το ρητό που διάλεξα εδώ παρουσιάζοντας την τόσο σημαντική έρευνα, δραστηριότητα και πάνω από όλα δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που σκοπό έχει την επιστημονική έρευνα του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και που εδρεύει στη Γαλλία. Το ρητό το χρησιμοποιώ γιατί κατά τύχη συνάντησα την τόσο αξιόλογη αυτή Ερευνήτρια της ομογένειας στο Διαδίκτυο. Στην όμορφη ιστοσελίδα του Κέντρου μπορεί ο αναγνώστης να βρει αρκετό υλικό για τις δραστηριότητες του. Το Δ.Κ.Ε.Ε. αποτελεί ένα σημαντικότατο πνευματικό Κέντρο προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού της Διασποράς.

Εδώ παρουσιάζουμε τις σημαντικές διαδικασίες των γυρισμάτων και της κινηματογραφικής επεξεργασίας του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο”, το οποίο εστιάζει στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Φαναριώτες για τη διατήρηση του Ελληνισμού μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Το έργο αυτό του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών, το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη εργασία του ινστιτούτου Δ.Κ.Ε.Ε. για την προβολή του Οικουμενικού Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, επελέγη και παρουσιάστηκε σε  διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ Ελλάδας και εξωτερικού. Η πρώτη προβολή είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 (περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών αποτελείται από τα εξής άτομα:

Δρ. Ερατώ Πάρη (Πρόεδρος – φωτο πιο πάνω), Γαλλία, Ελλάδα)
Δρ. Κωνσταντίνος Δροσάτος ( Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, ΗΠΑ)
Δρ. Richard Dubois (Ταμίας, Γαλλία)

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το 2009 σε άρθρο με τίτλο “Ντοκιμαντέρ: Έλληνες, Φανάρι και Φαναριώτες στον κόσμο” της Διαμαντένιας Ριμπά έγραφε τα εξής:

«Έτος Φαναριωτών», έχει οριστεί διεθνώς το 2009, με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης 300 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (1641-1709), γνωστού και ως «ο εξ απορρήτων της κραταιάς βασιλείας των Οθωμανών», με τον οποίο ουσιαστικά ξεκινά η δυναστεία των Φαναριωτών.
Την επέτειο αυτή έρχεται να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H), με έδρα τη Νίκαια της Γαλλίας. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάσει το φθινόπωρο, με τίτλο «Έλληνες: Φανάρι και Φαναριώτες στον κόσμο», ιχνηλατεί την πορεία των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μεγάλων οικογενειών.

Η διεθνής αυτή συμπαραγωγή, διάρκειας 90 λεπτών, τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών και υλοποιείται με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει, μεταξύ άλλων, την οικονομική υποστήριξη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης – ΕΡΤ Α.Ε., που είναι και συμπαραγωγός, του Δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ Α.Ε.- ERT WORLD και του ΕΟΤ.

«Ψυχή» της όλης προσπάθειας είναι μία Ελληνίδα της Διασποράς. Πολίτης του κόσμου, η Ιστορικός-Ερευνήτρια Δρ. Ερατώ Πάρη, ιδρύτρια και διευθύντρια του C.I.R.H, έχει θέσει ως στόχο ζωής την προώθηση της αντικειμενικής επιστημονικής έρευνας του Ελληνισμού, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της απήχησης που έχουν διαχρονικά, στον παγκόσμιο Ελληνισμό, διάσημοι Φαναριώτες, οι οποίοι και σήμερα, όπως τονίζει η Δρ. Πάρη, διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εκτενής αναφορά στις οικογένειες Μαυροκορδάτου, Μπενάκη, Ζαΐμη, Νεγρεπόντε, Ροδοκανάκη, Ζαρίφη και Ζαφειροπούλου, τα «ΖΖ», σήμα ευμάρειας των «Πολίτικων» οικογενειών στη Μασσαλία, καθώς και στις δραστηριότητές τους στους τομείς των τραπεζών, της βιομηχανίας και του εμπορίου.

«Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται η παραγωγή ενός φιλμ, διεθνών προδιαγραφών, για τη σημαντική επιρροή των Φαναριωτών στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτισμικής ταυτότητας», επισημαίνει με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Νίκαια της Γαλλίας η Δρ. Πάρη.

«Η διεθνής αυτή συμπαραγωγή- συνεχίζει- έχει ως στόχο την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών “μεγάλων” οικογενειών στη διάπλαση και αναδιαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής, αλλά και διεθνούς ταυτότητας και πολιτισμού στην Ανατολή και στη Δύση, από τον 15ο έως και τον 21ο αιώνα, σε πολιτισμικό, οικονομικό, ιστορικό, γλωσσολογικό, πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο πολιτισμός αυτός έπαιξε, μέχρι και τις μέρες μας, ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας κοσμοπολίτικης, πολυεθνικής ταυτότητας και παράδοσης, ενώ οι πολυεθνικές επιρροές που αναδεικνύει εναρμονίζονται και μας οδηγούν στο σήμερα, όπως και στο όραμα ενός πολυεθνικού ανθρώπινου μωσαϊκού που ζει ειρηνικά».
Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, η Δρ. Πάρη και οι συνεργάτες της ταξίδεψαν ακόμα και σε πόλεις μακρινές, ακολουθώντας τα βήματα των επιφανών Φαναριωτών. Γυρίσματα έγιναν στην Αλεξάνδρεια, τη Βομβάη και την Καλκούτα, τη Μασσαλία, το Βουκουρέστι, τη Χίο, το Παρίσι, την Αθήνα και φυσικά την Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολουθούν η Μόσχα, το Μόναχο, η Κολωνία, η Βιέννη, το Λονδίνο και η Οδησσός.
Στις άμεσες προτεραιότητες του Κέντρου είναι η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για την προώθηση του ντοκιμαντέρ, που θα γυριστεί στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Η πρεμιέρα του έργου αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο, στην Αθήνα και στη συνέχεια, το Νοέμβριο, στην Κωνσταντινούπολη.

Με τη στήριξη του ΕΟΤ, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει στο Παρίσι παρουσίαση, σε ειδικό κοινό διακεκριμένων εκπροσώπων της γαλλικής κυβέρνησης και διάσημων Γάλλων και Ελλήνων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, ανθρώπων της Τέχνης και γνωστών φιλελλήνων. Η σημαντική αυτή βραδιά θα καλυφτεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ και ΕΡΤ World, από γαλλικά και άλλα ευρωπαϊκά κανάλια.

Θα ακολουθήσουν επίσημες βραδιές στη Χίο, τη Μασσαλία, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, το Σακραμέντο, το Σικάγο, το Μόντρεαλ, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Ενδιαφέρον για την προώθηση του ντοκιμαντέρ έχει δείξει και ο οργανισμός EBU (European Broadcasting Union)…

Το παρακάτω φωτογραφικό υλικό είναι παρμένο από την εν λόγω κινηματογραφική ταινία η οποία παρουσιάστηκε σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ Ελλάδας και εξωτερικού. Ανήκει στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών (Δ.Κ.Ε.Ε. http://www.icher.eu) και ευχαριστούμε την Δρα Ερατώ Πάρη, διευθύντρια του Κέντρου και κινητήρια δύναμη των δραστηριοτήτων του όπως επίσης μαρτυρεί και η κ. Δ. Ριμπά στο άρθρο της.

Είμαστε υπερήφανοι που η Δρ Ε. Πάρη ανήκει στον Ελληνισμό της Διασποράς και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το Ελληνικό όνομα και τον Ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό.

Στη σελίδα του Κέντρου θα βρούμε περισσότερες λεπτομέρειες γιατην παραγωγή αυτού του κινηματογραφικού έργου.

Στόχος αυτής της παραγωγής είναι η ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών «μεγάλων» οικογενειών στη διάπλαση και αναδιαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής και διεθνούς ταυτότητας και πολιτισμού στην Ανατολή και στην Δύση, από τον 15ο έως και τον 21ο αιώνα, σε πολιτισμικό, οικονομικό, ιστορικό, γλωσσολογικό, πολιτικό, θρησκευτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Το πρωτότυπο σενάριο του φιλμ είναι βασισμένο στην νέα και σε βάθος επιστημονική έρευνα της προσφοράς των Φαναριώτικων οικογενειών από το παρελθόν έως και σήμερα, στο Παρίσι, Αθήνα, Μασσαλία, Κωνσταντινούπολη, Βομβάι, Οδησσό, Αλεξάνδρεια, Καλκούτα, Χίο, Βουκουρέστι, Ιάσιο, Σύρο, κτλ. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται η παραγωγή ενός φιλμ για την σημαντική επιρροή των Φαναριωτών στην διαμόρφωση της διεθνούς πολιτισμικής ταυτότητας και όσα πρεσβεύει ο Ελληνισμός: την πολιτιστική του κληρονομιά και πολιτισμό.

Ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων συμμετείχαν στην έρευνα όπου βασίζεται αυτό το ντοκιμαντέρ.

Μεταξύ των συνεργατών μας από διαφορετικά πανεπιστημιακά κέντρα και ιδρύματα είναι η Sorbonne Paris IV, η Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (Γαλλία), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wurzburg (Γερμανία), η Ακαδημία της Μασσαλίας, το Πανεπιστήμιο του Montpellier III (Paul Valery), η Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού (Σόφια, Βουλγαρία), το Interuniveristy Centre for Neo-Hellenic Studies of Montreal (Κεμπέκ, Καναδάς), το Ίδρυμα Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών Σπουδών στον Μυστρά, η Romanian Society of Greek Studies (Bucharest Academy of Genealogy (Paris), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (Αθήνα), το Κέντρο Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών : Queens College/CUNY (Νέα Υόρκη), το California State University, Sacramento (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), California State University, Sacramento (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), Columbia University (Ν.Υ., ΗΠΑ), η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.

Ιάκωβος Γαριβάλδης
Μνήμες Αλησμόνητες Πατρίδες

 


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η Περιφρονημένη Ομογένεια
  Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε
 2. Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
  Όπως όλες οι επιχειρήσεις, κυβερνητικές ή μη, έχουν επηρρεαστεί άμεσα από τη σύγχρονη πανδημία του 2020, έτσι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες που αισθάνονται ότι τα παιδιά τους χρειάζονται τις σχολικές εμπειρίες, την επαφή με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους επηρρεάστηκαν αρνητικά αρχικά.
 3. Η Έξοδος των Ελλήνων από την Αίγυπτο
  1955-1965 Ο Νάσερ, το κύμα φυγής και η επίσκεψη Κωνσταντίνου Καραμανλή Η ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο πηγαίνει βαθιά πίσω στους αιώνες, στην εποχή των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο τις πρώτες αμιγώς ελληνικές κοινότητες με εθνική συνείδηση συνέπηξαν οι Έλληνες μετανάστες που αναζήτησαν στη φιλόξενη γη της Αιγύπτου καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όσο η Ελλάδα παρέμενε υπόδουλη υπό οθωμανικό ζυγό. Την περίθαλψη και φροντίδα τους ως την ίδρυση του πρώτη ελληνικού προξενείου στην Αλεξάνδρεια, το 1833, είχε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αργότερα και πάσης Αφρικής, ένας μακραίων θεσμός και φάρος της Ορθοδοξίας από την εποχή της ιδρύσεώς του, τον πρώτο αιώνα μ.Χ.
 4. Οι Έλληνες της Προαζοφικής
  Οι Έλληνες αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα έθνη που διέμεναν στα εδάφη της σημερινής Ουκρανικής Επικράτειας. Από τον 8ο έως τον 6ο π. Χ. αιώνα οι Έλληνες εμφανίσθηκαν στα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου, ασχολήθηκαν με το εμπόριο και ίδρυσαν πόλεις-αποικίες. Η πρώτη από αυτές ιδρύθηκε από Έλληνες καταγόμενους από τη Μίλητο (Μικρά Ασία) στη νήσο Μπερεζάν το δεύτερο ήμισυ του 7ου π. Χ. αιώνα.
 5. Ο παροικιακός Ελληνισμός της Βιέννης
  Η παρουσία του Ελληνισμού στην Βιέννη έχει τις ρίζες της στις αρχές του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα στις συνθήκες του Κάρλοβιτς (1699) και του Πασάροβιτς (1718) που υπογράφτηκαν μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Αψβούργων. Οι συνθήκες αυτές προέβλεπαν μια σειρά από αμοιβαία προνόμια για τους υπηκόους των 2 Αυτοκρατοριών που είχαν ως στόχο την τόνωση του εμπορίου. Γενικότερα η μακροπρόθεσμη πολιτική των Αψβούργων στην περιοχή είχε ως τελικό στάδιο την εμπορική (και πιθανά εδαφική) έξοδο της Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Θεσσαλονίκης. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από το γεωπολιτικό αυτό πλαίσιο ευνόησαν τους Έλληνες της Ηπείρου και της Μακεδονίας που γνώριζαν αρκετά καλά τους χερσαίους δρόμους μέσω Βοσνίας και Βουλγαρίας προς την Βιέννη και ως υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στην Βιέννη και να αναπτύξουν μια ζωηρή εμπορική αλλά και πολιτισμική δραστηριότητα.
 6. Ελληνικη Κοινοτητα Βενετιας
  Δυο βήματα από τη φημισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στο κέντρο της Βενετίας, υπάρχει το κανάλι των Ελλήνων (Rio dei Greci), το οποίο οριοθετεί μία ομώνυμη νησίδα (Campo dei Greci). Σ’ αυτή έζησαν, πρόκοψαν και παρήγαγαν επί αιώνες ανεκτίμητο πνευματικό έργο χιλιάδες Έλληνες μέτοικοι από την Ελλάδα και φυγάδες από την αλωμένη Κωνσταντινούπολη.
 7. Ελληνική Κοινότητα Μπρνο
  Η Ελληνική Κοινότητα Μπρνο είναι μία οργάνωση μη κερδοσκοπική. Ο σκοπός της είναι να φέρνει ποιο κοντά μεταξύ τους, τους Έλληνες και τις οικογένειές τους που ζουν στο Μπρνο και τα περίχωρα του, αλλά και να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας με αλλοεθνής φίλους της Ελλάδας, της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
 8. Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης
  Οι πρώτοι Έλληνες εργάτες έφτασαν στην Στουτγάρδη το 1941/1942. Οι περισσότεροι ήρθαν με συμβόλαια ως „Fremdarbeiter“, αφού είχαν περάσει τις ιατρικές εξετάσεις που διεξήγαγαν τα γερμανικά κλιμάκια. Ορισμένα ονόματα από εκείνη την εποχή: Χατζηανδρέου, Γιώργος και Παναγιώτης Παπαηλιού, Γιάννης Κοφτερός, Σταύρος Καραγκούνης, Τάκης Βελισσάριος, Σταμάτης Νισύριος
 9. Ελληνικη Κοινοτητα Συδνεϋ
  Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας (Ε.Ο.Κ. NNO) δημιουργήθηκε αρχικά για να στηρίξει την κατασκευή μιας εκκλησίας, της Αγίας Τριάδας. Η Ορθόδοξη Αγία Τριάδα ήταν η πρώτη εκκλησία του νοτίου ημισφαιρίου εφόσον κτίστηκε το 1898 από Έλληνες και Σύριους επιχειρηματίες.
 10. Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου
  Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου υποστηρίζει και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρη τη γερμανόφωνη Ευρώπη. Από το 1995, χρονιά ίδρυσης του Παραρτήματος, στεγάζεται στο κέντρο του Βερολίνου και διαθέτει βιβλιοθήκη και χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων. Η εργασία του επικεντρώνεται κυρίως στην παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων, λογοτεχνικών αναγνώσεων, θεατρικών και κινηματογραφικών έργων από την Ελλάδα, στη διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων, καθώς και στην λειτουργία της βιβλιοθήκης, την παροχή γενικών πληροφοριών για πολιτιστικά θέματα καθώς και την προσφορά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας.
 11. Ελληνικη Κοινοτητα Βερολινου
  Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου ιδρύθηκε το 1975 ως διάδοχος της Ελληνικής Κοινότητας της δεκαετίας του ’60. Την 1η Ιουνίου 1990 η έδρα της μεταφέρθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Ε.Π.Κ.) στο κτίριο της οδού Mittelstr. 33, Berlin-Steglitz bezogen.
 12. Ελληνικη Κοινοτητα Στοκχολμης
  Το 1642 βασίλισσα της Σουηδίας ήταν η Χριστίνα. Ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων βρισκόταν ήδη στη Σουηδία και περιφέρονταν σε πόλεις και χωριά της Σουηδίας κάνοντας εράνους για να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωση Ελλήνων που ήταν φυλακισμένοι σε Οθωμανικές φυλακές.
 13. Ελληνικη Κοινοτητα Ζυριχης
  Η Ελληνική Κοινότητα Ζυρίχης (ΕΚΖ) στην σημερινή της μορφή σαν θρησκευτικά και κομματικά ανεξάρτητη οργάνωση των Ελλήνων μεταναστών στη Ζυρίχη και στην ευρύτερη περιφέρειά της υπάρχει από τον Οκτώβριο του 1979. Λειτουργεί σαν Νομικό Πρόσωπο σύμφονα με το άρθρο 60 του Ελβετικού Αστικού Κώδικα και αποτελείται σήμερα από 310 μέλη.
 14. Μελβούρνη - Οι Διακρίσεις Χελλένικ
  Παρά την εντυπωσιακά μεγάλη και πολυσχιδή δράση του, ο Σύνδεσμος Χελλένικ έμεινε περισσότερο γνωστός για τη διοργάνωσή του των απονομών διακρίσεων εξαίρετης απόδοσης στους ομογενείς μας της Μελβούρνης. Οι βραβεύσεις αυτές, με τη γενική ονομασία "Διακρίσεις Χελλένικ - Hellenic Distinctions", απονέμονταν επί είκοσι συναπτά χρόνια σε άτομα που είχαν ξεχωρίσει με τις επιτεύξεις τους στους τομείς της δραστηριότητας τους και βασίζονταν στις κρίσεις επιτροπών, που επιλέγονταν ανεξάρτητα από τον ίδιο το Σύνδεσμο.
 15. Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής
  Με πρωτοβουλία των Ηπειρωτικών οργανώσεων της Νέας Υόρκης,Φιλαδελφείας και Γούστερ και κατόπιν πολλών συσκέψεων, αποφασίστηκε η πρώτη σύγκληση Πανηπειρωτικού Συνεδρίου σε μιά έπαυλη στο Northboro, μιά μικρή πόληκοντά στο Γούστερ. Το Συνέδριο ορίστικε γιά την 19-21 Ιουλίου 1942. Ιστορική θα μείνη στα χρονικά του Ηπειρωτισμού της Αμερικής αυτή η Πανηπειρωτική συγκέντρωση. Η αθρόα προσέλευση των Ηπειρωτών από κάθε γωνιά τηςΑμερικής, ο ενθουσιασμός, η αγάπη, η ευθυμία και οι παντός είδους εκδηλώσεις εκείνωντων τριών ημερών θα μείνουν αξέχαστες
 16. ΟΕΚ Γερμανίας
  Η ΟΕΚ επιδιώκει τη δημιουργία στενών φιλικών σχέσεων μεταξύ του Ελληνισμού στην ΟΔΓ και του γερμανικού λαού καθώς και των άλλων εθνικοτήτων στη χώρα που ζούμε και εργαζόμαστε. Η ΟΕΚ είναι ανεξάρτητη από κρατικές ή άλλες αρχές, οργανισμούς και πολιτικά κόμματα. Η ύπαρξή της και δραστηριότητά της βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της φιλίας ανάμεσα στους λαούς και της ειρήνης. Σε ζητήματα εθνικής σημασίας ή που αφορούν τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της.
 17. Σύνδεσμος Ιθακησίων Μελβούρνης
  Ο Ρόλος του Συνδέσμου Ιθακησίων Οδυσσεύς στα παροικιακά και στις σχέσεις Αυστραλών και Ελλήνων. Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά αυτό τον ερχομό μου στη Μελβούρνη 6-12-37, παρευρέθηκα σε Συνέλευση του Συνδέσμου που είχε σκοπό να μαζέψει χρήματα δια την Ελληνική Αεροπορία. Με εντυπωσίασε ο θερμός πατριωτισμός των ομιλητών και επίσης έμαθα δια τη δράση του Συνδέσμου, δια την οποίαν διαβεβαιώθηκα στα μεθεπόμενα 11 χρόνια ως Γραμματέας του Συνδέσμου.
 18. Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Ερευνών
  «Όσα φέρνει μια στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος». Αυτό είναι το ρητό που διάλεξα εδώ παρουσιάζοντας την τόσο σημαντική έρευνα, δραστηριότητα και πάνω από όλα δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών που εδρεύει στη Γαλλία. Στην όμορφη ιστοσελίδα του Κέντρου μπορεί ο αναγνώστης να βρει αρκετό υλικό για τις δραστηριότητες του. Το Δ.Κ.Ε.Ε. αποτελεί ένα σημαντικότατο πνευματικό Κέντρο προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού της Διασποράς.
 19. Ελληνική Κοινότητα Βραΐλας
  Στα τέλη της δεκαετίας του 1860 ιδρύθηκαν, χάρη στην πρωτοβουλία ελληνικών συλλόγων, κατώτερο αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο, που φρόντιζε για τους άπορους "ελληνόπαιδες". Τα σχολεία αυτά, που μετατράπηκαν σε κοινοτικά στις επόμενες δεκαετίες, δεν ήταν τα μόνα ελληνικά σχολεία, καθώς στη Βραΐλα, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, ιδρύθηκαν πάρα πολλά ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, τόσο θηλέων, όσο και αρρένων.
 20. Ελληνικές Κοινότητες Βελγίου
  Η ελληνική παρουσία στο Βέλγιο έγινε αισθητή μόνο κατά τη μεταπολεμική περίoδο. Ώς τα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι χίλιοι περίπου Έλληνες της χώρας αυτής ήταν,στην πλειονότητά τους, εγγράμματοι έμποροι ή γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες. Από το 1953 ώς και το 1964 η εικόνα αυτή αλλάζει ποσοτικά και ποιοτικά: στην περίοδο αυτή ο αριθμός των Ελλήνων που ζούσαν στο Βέλγιο πολλαπλασιάστηκε δραματικά, φτάνοντας τα 20.069 άτομα.
 21. Έλληνες δούλοι στη Βοστώνη - 1827
  Ο Χριστόφορος Πλάτων Καστάνης (1814-1866) καταγόταν από τη Λιβαδειά της Χίου. Έχασε την οικογένειά του στη σφαγή του νησιού και αιχμαλωτίστηκε, πουλήθηκε ως δούλος και αναγκάστηκε να γίνει Μωαμεθανός. Η Γ. Μοχάλβη (μάλλον Γαρυφαλιά Μοχάλβη στην Ελληνική 1817-1830) γεννήθηκε στα Ψαρά και οι γονείς της σκοτώθηκαν στην σφαγή της Χίου. Πουλήθηκε στους Τούρκους ως δούλη και ο Αμερικανός Πρόξενος Joseph Langston την βρήκε στη Σμύρνη και την απελευθέρωσε το 1827.
 22. Η ελληνική παροικία της Οδησσού στα τέλη του 19ου αιώνα
  Τα απογραφικά δελτία είναι συγκεντρωμένα στο Κρατικό Αρχείο Οδησσού (G.A.O.O.). Βάση της απογραφής είναι το νοικοκυριό που διαρθρώνεται γύρω από τον αρχηγό της οικογένειας. Κάθε απογραφικό δελτίο καταγράφει τα μέλη μιας εστίας, συμπεριλαμβάνοντας το υπηρετικό προσωπικό και άλλα άτομα μη συγγενικά προς την οικογένεια που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη. Τα δελτία έχουν συμπεριλάβει 5086 Έλληνες, με βάση τη μητρική γλώσσα.
 23. Ελληνικη Κοινοτητα Αδελαϊδας - Σχολεια
  Δικαίωμα αναλλοίωτο κάθε Έλληνα της διασποράς ή Ελληνο-Αυστραλού απολετεί ο εμπλουτισμός της διάνοιάς του διαμέσου της μετάδοσης και διδασκαλίας τόσο της Ελληνικής γλώσσας όσο και των στοιχείων πολιτισμού, ιστορίας και φιλοσοφίας που σε αφθονία υφίστανται στην πολιτισμική μας κληρονομιά. Τόσο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όσο και η πιο σύγχρονη λαϊκή σοφία αποτελούν δυναμικά εφόδια για την διάπλαση του ήθους των νέων μας αλλά και την ενδυνάμωσή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ζωής και του μέλλοντος.
 24. Ελληνική Κοινότητα Αδελαΐδας
  Αν προσπαθήσουμε να εξετάσουμε πώς η έννοια της κοινότητας εφαρμόζεται στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας, θα πρέπει στις διαστάσεις της εθνικής ταυτότητας και του διοικητικού χαρακτήρα του οργανισμού να προσθέσουμε την ψυχή και την καρδιά των Ελλήνων της διασποράς. Αλλά ας εξετάσουμε πιο διεξοδικά τη γέννηση, το ξεκίνημα, το δυνάμωμα και την ανάπτυξη του ζωντανού αυτού δημοκρατικού οργανισμού που αποκαλούμε Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Α.
 25. Ελληνική Κοινότητα Πιατιγκόρσκ
  Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη στο Πιατιγκόρσκ μιας οργάνωσης που να ενώνει όλους τους έλληνες της πόλης μας, αναφέρονται στην αρχή του περασμένου αιώνα. Όμως ένα από τα φύλλα της δημοτικής εφημερίδας «Γκόλος» (μπορείτε να το δείτε εδώ) που διασώθηκε τυχαία στο δημοτικό εθνογραφικό μουσείο διηγείται μια βραδιά που έκανε η ελληνική κοινότητα της πόλης Πιατιγκόρσκ στις 26 Δεκεμβρίου το 1917. - Η Πόλη Πιατιγκόρσκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Σταυρούπολης.
 26. Ελληνική Κοινότητα Νέας Ζηλανδίας
  To 2006 υπολογίζεται ότι υπήρχαν γύρω στους 3000 Ελληνικής καταγωγής πολίτες στη Νέα Ζηλανδία πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Οι περισσότεροι ζούσαν στο Wellington, την πρωτεύουσα της χώρας, με διάσπαρτες άλλες ομάδες στα υπόλοιπα διαμερίσματά της όπως στο Auckland, Christchurch, Napier, Wanganui, Palmerston North και αλλού. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος (Pan-Hellenic Association) ήταν ο πρώτος εγγεγραμμένος οργανισμός των Ελλήνων της Νέας Ζηλανδίας και δημιουργήθηκε στο Wellington το 1929.
 27. Ελληνική Κοινότητα Λονδίνου
  Η ελληνική παρουσία στο Λονδίνο μπορεί να φτάσει μέχρι τις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα. Οι δύο αδελφοί, Aνδρόνικος και Aλέξιος Εφφομάτος, που περιγράφηκαν στα εναπομείναντα έγγραφα ως “Γρεκοί”, καταγράφηκαν ώς κάτοικοι στην πόλη το έτος 1440. Ήταν από την Κωνσταντινούπολη, τώρα Ινσταμπούλ, η οποία έγινε έπειτα η πρωτεύουσα της ελληνόφωνης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από τo 1440, η Κωνσταντινούπολη ήταν κάτω από πολιορκία και μόνο δέκα τρία έτη αργότερα, τον Μάιο του 1453
 28. Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
  Η μετανάστευση Ελλήνων στην Πολιτεία της Βικτώριας άρχισε με την ανακάλυψη του χρυσού (Αύγουστος 1851) στην τότε νεοϊδρυθείσα βρετανική αποικία. Σύμφωνα με μια από τις πρώτες απογραφές που διεξήχθησαν στη Βικτώρια το 1854, υπήρχαν 65 άντρες από την «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» που κατοικούσαν στην τότε αποικία. Το πρώτο κύμα των Ελλήνων μεταναστών υιοθέτησε τη νοοτροπία του «Ελντοράντο» αναζητώντας τον εύκολο πλουτισμό. Η πλειοψηφία αυτών των Ελλήνων, αναζητώντας εργασία, υπέγραφαν συμφωνίες με ναυτιλιακές εταιρείες σε διάφορα λιμάνια της Αγγλίας.
 29. Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας
  Ιστορικό υλικό που λάβαμε από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και τον κύριο Γιώργο Δήμα για την ιστορία της Κοινότητας από το 1843 μέχρι τις μέρες μας. Με τι όνομα ξεκίνησε, ποιοι ήταν οι πρώτοι ηγέτες της, ποιοι στήριξαν την Κοινότητα και ποιοι την έφεραν στο ζηλευτό αυτό σημείο της ακμής της, όλη αυτή την περίοδο. 1843-1854 Ακόμα και πριν απ' την επίσημη ίδρυση της Ε.Κ.Α., το 1843, η μικρή παροικία της Αλεξάνδρειας συντηρούσε σχολείο και νοσοκομείο.
 30. Η Ελληνική Παροικία στην Αίγυπτο
  Πρόκειται για μια πολύ συνοπτική, πολύ περιληπτική περιγραφή της παροικίας μας στην Αίγυπτο. Δεν είναι δυνατό να αποδοθεί ικανοποιητικά και σε λίγα λεπτά μια ιστορία σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων, ένα πέρασμα που δημιούργησε σημαντικότατα ορόσημα στην ιστορία όλου του κόσμου. Βέβαια πολλές από τις λεπτομέρειες της ομιλίας είναι – ή τουλάχιστον πρέπει να είναι – γνωστές στους Αιγυπτιώτες, καλό όμως είναι κάθε τόσο να τις ξαναζωντανεύουμε στη μνήμη μας για να μη ξεχνούμε την υποχρέωση που έχουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις που μας κληροδότησαν όλες οι γενιές, που παλαιότερα πάσχισαν να δημιουργήσουν όσα άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη γη των πυραμίδων.

Author: Μνήμες