Ο Ιωάννης Καλίβεργος Ζάχος

Ο Καθηγητής Ιωάννης Καλίβεργος Ζάχος (John Calivergos Zachos, 1820 – 1898) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στην Αμερική τον έφερε ο S. G. Howe σε ηλικία 10 ετών. Σπούδασε στην Ακαδημία Amherst Academy και στο κολέγιο Kenyon College. Παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Miami αλλά ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα αυτό εκτός του ότι υπηρέτησε σαν βοηθός χειρουργός στο Union Army (στρατός ξηράς που πολέμησε για ένωση κατά τον Αμερικανικό εμφύλιο 1861-1865).

Δίδαξε στη σχολή θεολογίας Meadville School of Theology και ήταν διευθυντής στη σχολή γραμμάτων του Κολεγίου Αντιόχειας. Ήταν θεολόγος και υποστηρικτής πάταξης της δουλείας (abolitionist).

Υπηρέτησε σαν ιερέας της Ένωσης (Unitarian) στο W. Newton, MA και ιεραπόστολος στην Αφρικανο-Αμερικανική Κοινότητα στο Port Royal, SC. Ήταν επιμελητής του Πανεπιστημίου Cooper Union University για πάνω από 25 χρόνια και έφορος από το 1870.

Ο Ζάχος έγραψε αρκετά εκπαιδευτικά βιβλία με επίκεντρο την ειδικότητά του στην φωνογραφία και ευγλωττία.

Δημιούργησε ένα φωνητικό σύστημα γραφής για τους δούλους που απελευθερώθηκαν πρόσφατα και μια μηχανή λήψης στενογραφίας που ονομάστηκε «Stenotype» και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στις μεταγραφές στα δικαστήρια.

 

 

Emmanuel (Manny) Paraschos, Ph.D.
Professor and Graduate Program Director
Department of Journalism, Emerson College, 120 Boylston St., Boston, MA USA
Emmanuel_Paraschos@Emerson.edu

The first Greeks of Boston

Μετάφραση από το αγγλικό
με σχετική συγκατάθεση από το συγγραφέα
Ιάκωβος Γαριβάλδης

Βιβλιογραφία

Author: Μνήμες