Κολλεγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Το Ανατόλια στην Τουρκία
Το Ανατόλια στην Τουρκία 1919

Το κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραπόστολους στη Μερζιφούντα του Πόντου με τον Charles Tracy ως πρώτο πρόεδρό του και με οικότροφους μαθητές, ελληνικής και αρμενικής καταγωγής από  διάφορα μέρη… και με διδακτικό προσωπικό Έλληνες, Αρμενίους και Αμερικανούς. Το 1920 οι εγκαταστάσεις του Κολλεγίου περιλαμβάνουν περισσότερα από 40 κτίρια, χτισμένα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της Νέας Αγγλίας. Την ίδια χρονολογία οι εγγεγραμμένοι μαθητές φτάνουν τους 218 με ίσο αριθμό μαθητριών στο Παρθεναγωγείο.

Το Ανατόλια συμπεριλάμβανε εκτός από το Κολεγιακό πρόγραμμα, Γυμνάσια για αγόρια και κορίτσια, θεολογικό Ιεροδιδασκαλείο, Νηπιαγωγείο καθώς επίσης Σχολή για κουφούς, Ορφανοτροφείο για 2.000 ορφανά, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Anatolia_stin_Tourkia3Το 1921 οι Τούρκοι εκτελούν τους ηγέτες των μαθητών και τον καθηγητή-σύμβουλο του κλαμπ «Πόντος», μιας λέσχης που ενδιαφέρεται για την ελληνική γραμματεία. Η τουρκική κυβέρνηση διατάσσει το κλείσιμο του Κολλεγίου Ανατόλια. Ο αριθμός των αποφοίτων του Σχολείου από το 1886 φτάνει τους 2.425.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και ύστερα από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Ανατόλια ξανανοίγει τις πύλες του το 1924 στη Θεσσαλονίκη, σε νοικιασμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή Χαριλάου με 13 μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες. Οι εγγραφές φτάνουν σύντομα τις 157… και το 1934 μετακομίζει σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις έξω από την πόλη κοντά στο τότε χωριό της Πυλαίας, στους πρόποδες του όρους Χορτιάτη.

Το 1944-1945 οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου.Το 1945, με το τέλος του πολέμου το Ανατόλια επαναλειτουργεί, ενώ προχωρούν οι επισκευές των εγκαταστάσεών του. Το Παρθεναγωγείο θα βρει προσωρινά στέγη στις εγκαταστάσεις του Ανατόλια, μετά την καταστροφή του κτιρίου του στην οδό Αλλατίνη από φωτιά.

Anatolia_College_in_Merzifon_overviewΤο 1949 οι τελευταίες βρετανικές δυνάμεις αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις του Σχολείου, ενώ το 1950 ανεγείρονται τα κτίρια του Παρθεναγωγίου.

Το 1974 ο Dr. William McGrew αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Προέδρου, ενώ φτάνουν στο Σχολείο 26 υπότροφοι μαθητές από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή στο νησί.

Το 1981 ιδρύεται το Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης (ACT), για να προσφέρει μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις Θεωρητικές Επιστήμες.

Το 1981 το Κολλέγιο Ανατόλια γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

Anatolia_me_fylakaΠιο πρόσφατο ιστορικό:

1999: Αναλαμβάνει πρόεδρος ο Richard Jackson.
2002: Εγκαινιάζεταιη βιβλιοθήκη του ACT, Bissell Library. Ξεκινάει εντατικό, αμερικανικού τύπου ΜΒΑ στο ACT.

2003: Ιδρύεται το Δημοτικό Σχολείο του Ανατόλια, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου.

2005: Εγκαινιάζεται  το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, δωρεά των αποφοίτων.

2007: Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Raphael Hall.

2008: Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο γυμναστήριο. To ACT λαμβάνει και την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση των πτυχιακών του προγραμμάτων μέσω του University of Wales της Μεγάλης Βρετανίας.

2009: Ο Δρ. Hans Giesecke αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως 10ος Πρόεδρος του Ανατόλια.

2010: Το Anatolia Elementary School (lower campus) μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις.

2011: Δημιουργία του President’s Club που βασίζεται στους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές του Ανατόλια. Εξυγχρονίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου ύστερα από δωρεά τους ΣΑΑΚ. Ξεκίνησε αλλά και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συγκέντρωση χρημάτων μέσω δωρεών για το 125th Anniversary Matching Fund.

2013: Ο Δρ. Πάνος Βλάχος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως 11ος Πρόεδρος του Ανατόλια.

Anatolia_stin_Tourkia2

COLLEGIO_Anatolia24

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιστορικού του Κολλεγίου εδώ.
Φωτογραφικό υλικό Κωνσταντίνου Νίγδελη

Author: Μνήμες