Κυριάκος Αμανατίδης

Κυριάκος Αμανατίδης - (φωτο: εφημ. Νέος Κόσμος)
Κυριάκος Αμανατίδης – (φωτο: εφημ. Νέος Κόσμος)

Έργο – Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κυριάκος Αμανατίδης γεννήθηκε στο χωριό Άνω Ροδωνιά της Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, το 1936. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις αποπεράτωσε στη Αριδαία το 1955. Το 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία,  και έκτοτε ζει στη Μελβούρνη με την οικογένειά του. Με τη λογοτέχνιδα σύζυγό του Ντίνα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία και την Καλλιρρόη.

Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Μελβούρνης (Bachelor of Arts) και Νέας Αγγλίας (Bachelor of Letters), με μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Για πάνω από 30 χρόνια δίδαξε ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία σε προγράμματα Ελληνικών Σπουδών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μελβούρνη.

Είναι ιδρυτικό μέλος (1970) και Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης, τον οποίο υπηρέτησε από τη θέση του Πρόεδρου κατά την περίοδο 1971-1985. Επί σειρά ετών έχει εκτελέσει χρέη Γενικού Γραμματέα του Πολιτιστικού Συνδέσμου, και είχε την ευθύνη σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» που εκδίδει ο Σύνδεσμος από το 1974.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του οργανισμού συγγραφέων μη αγγλοσαξονικής καταγωγής “Victorian Association of Multicultural Writers”, και για μια διετία (1985-1986) χρημάτισε Πρόεδρος του Συλλόγου, και βοηθός εκδότης του αγγλόγλωσσου λογοτεχνικού περιοδικού “Rainbow Rising”.

Για πάνω από μια εικοσαετία υπήρξε μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής για τον καθορισμό της διδακτέας ύλης για το μάθημα των Νεοελληνικών σε δημόσια και ομογενειακά σχολεία της Μελβούρνης, και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξεταστών για τις απολυτήριες εξετάσεις κατά τη διετία 1985-1986.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Συμπαράστασης Ελλήνων Βορείου Ηπείρου, και Γραμματέας της από την σύστασή της το 1987.

Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος, και Γραμματέας του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Από το 1991 μέχρι το 2001 ήταν μέλος της Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου, και Γενικός Γραμματέας της κατά την περίοδο 1994 –1997.

Για περίπου μια δεκαετία ήταν μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας, Πανεπιστήμιο La Trobe, Μελβούρνη.

Έχει δώσει σειρά διαλέξεων πάνω σε ιστορικά, εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά θέματα, και έκανε τις παρουσιάσεις βιβλίων πολλών ομογενών λογοτεχνών. Πήρε μέρος σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες στην Αυστραλία και στην Ελλάδα, με εισηγήσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό, και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας στο Ε΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη το 2002, με την εισήγησή του «Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, και ειδικότερα ο Ποντιακός Ελληνισμός».

Το Δεκέμβριο του 2003 πήρε μέρος στην Ε΄ Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Είναι συγγραφέας μιας σειρά τριών βιβλίων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, με τίτλο «Τα Ελληνικά κι εγώ», και του Βιβλίου Ασκήσεων που συνοδεύει τη συλλογή διηγημάτων «Πέτρινα Σώματα» της λογοτέχνιδας συζύγου του Ντίνας. Το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΑΧΑ – Δοκίμια για τον Ελληνισμό».

Έχει γράψει τη βιογραφία του Βορειοηπειρώτη Πέτρου Πετράνη, και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου του «Οι Ηπειρώτες στην Αυστραλία», έκδοση του Πανεπιστημίου La Trobe, Μελβούρνη, 2004.

Έχει επιμεληθεί την έκδοση δύο Λευκωμάτων, το πρώτο για την ανακήρυξη του κ. Κώστα Μπαλτά το 2004 σε Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ώκλυ και Περιχώρων, με τη βιογραφία του κ. Μπαλτά, και το Λεύκωμα «Πατέρας Νικόλαος Μουτάφης – Αναμνηστικό Λεύκωμα, 2005, με εκτενή βιογραφία του μακαριστού π. Νικολάου, και δείγματα από το πεζογραφικό του έργο.

Το 2002 έκανε έρευνες στα ιστορικά αρχεία της Βρετανίας για αναφορές στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, και γενικά στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.

Με τη σύζυγό του Ντίνα είχαν για ενάμιση χρόνο επιμεληθεί το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Λογοτεχνικοί Αντίλαλοι», διάρκειας τεσσάρων περίπου χρόνων, από το οποίο παρουσίασαν το έργο 55 ομογενών ποιητών της Μελβούρνης, έκαναν εκτενή αναφορά στα δημοτικά μας τραγούδια, και αναφέρθηκαν σε ποιητές της Ελλάδας.

Από το 1995 συνεργάζεται με την ελληνόγλωσση εφημερίδα της Μελβούρνης Νέος Κόσμος, και από την εβδομαδιαία στήλη του «Επίκαιρα και Επίμαχα» καλύπτει θέματα κοινωνικού προβληματισμού, ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, και σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από τα κύρια εθνικά μας θέματα.

Άρθρα, δοκίμια, μελέτες και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Μετά από δική του εισήγηση, και με την έγκριση του πρώην Γενικού Προξένου, κ. Χρήστου Σαλαμάνη, δημιουργήθηκε σε χώρο του Γενικού Προξενείου στη Μελβούρνη η πρώτη Ελληνική Βιβλιοθήκη Ομογενειακού Βιβλίου, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το Νοέμβριο του 2009.

Υπήρξε ο εισηγητής για την καθιέρωση του θεσμού των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού, που άρχισαν το 2011 και συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση το 2012 στο κτίριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Το 1983 τιμήθηκε με τη Διάκριση Χελλένικ για την προσφορά του στην ελληνομάθεια.

Το 2007 η Πολιτειακή Κυβέρνηση της Βικτώριας του απένειμε το Μετάλλιο Πολυπολιτισμού για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια, και τη συμβολή του στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής παράδοσης στην Πολιτεία της Βικτώριας.

Το 2009 σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, ο τότε Γενικός Πρόξενος, κ. Χρήστος Σαλαμάνης, ενεχείρισε στον Κ. Αμανατίδη Πιστοποιητικό Αναγνώρισης «Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Ελληνισμό της Βικτώριας».

 

 


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η Περιφρονημένη Ομογένεια
  Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε
 2. Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
  Όπως όλες οι επιχειρήσεις, κυβερνητικές ή μη, έχουν επηρρεαστεί άμεσα από τη σύγχρονη πανδημία του 2020, έτσι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες που αισθάνονται ότι τα παιδιά τους χρειάζονται τις σχολικές εμπειρίες, την επαφή με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους επηρρεάστηκαν αρνητικά αρχικά.
 3. Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς
  Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια.
 4. Πραξιτέλης του Φιλίππου
  Σε μια γωνιά ενός χωριού με το όνομα Coober Pedy ( στη γλώσσα των ιθαγενών εννοεί η «τρύπα των λευκών») της παραμεθόριου περιοχής της Αυστραλίας, κάτω από τόνους χωμάτων και μέσα στη σκόνη με ένα κράνος μόνο για προστασία, ζωσμένος την απεριόριστη θέληση και αποφασιστικότητα του Έλληνα, βρίσκεται ο Πραξιτέλης Γεωργίου (οι Αυστραλοί τον φωνάζουν Telly), του Φιλίππου και της Νεφέλης.
 5. Αναστάσιος Κολοκτρώνης - μετανάστης Μέρος Β'
  Μετά από μία περιπέτεια ενός μηνός στο Κέντρο Μετανάστευσης της Greta NSW πήρα μαζί μου τους φίλους μου Λάζαρο Τύρη και Λεωνίδα Καρακατσάνη φύγαμε λαθραία και ήρθαμε στη Μελβούρνη. Η πρώτη μας κατοικία ήταν κοντά στο σταθμό Moreland του Coburg στο σπίτι μίας Πολωνέζας, δωμάτιο με πρωινό. Αυτή μετά από μία εβδομάδα μας έδιωξε με το δικαιολογητικό ότι τρώγαμε πολύ ψωμί, μισό πακέτο βούτυρο και ένα βάζο μαρμελάδα το πρωί και κάναμε ντουζ κάθε μέρα.
 6. Αναστάσιος Κολοκοτρώνης - Μέρος Α'
  Ο Αναστάσιος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσε στη Νέα Μαγνησία που απέχει 9 χιλ. από την πόλη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν τραυματικά λόγω του πολέμου και η παιδεία του έμεινε στάσιμη από το 1940 μέχρι το 1945 που έληξε ο πόλεμος. Μετά τη λήξη του πολέμου εισάγεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης για μία τετραετή εκπαίδευση στη γεωπονία και γεωργοτεχνική.
 7. Χρήστος Φίφης
  Ο Χρήστος Ν. Φίφης πρωτοδημοσίευσε δύο ποιητικές συλλογές το 1963 στην Αθήνα. Το 1965 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το 1972 δημοσίευσε στη Μελβούρνη τη συλλογή Βιολέτα. Κατά καιρούς δημοσίευσε ποιήματα σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Παράλληλα με την εργασία του σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και Νεοελληνική Φιλολογία στα πανεπιστήμια της Νέας Αγγλίας στο Armidale της Νέας Νότιας Ουαλίας, και της Μελβούρνης.
 8. Κυριάκος Αμανατίδης
  Ο Κυριάκος Αμανατίδης γεννήθηκε στο χωριό Άνω Ροδωνιά της Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, το 1936. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις αποπεράτωσε στη Αριδαία το 1955. Το 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία, και έκτοτε ζει στη Μελβούρνη με την οικογένειά του. Με τη λογοτέχνιδα σύζυγό του Ντίνα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία και την Καλλιρρόη. Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Μελβούρνης (Bachelor of Arts) και Νέας Αγγλίας (Bachelor of Letters), με μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία.
 9. Ο Δημήτρης Ευστρατιάδης
  Γεννήθηκε το 1935 στο Πορτ Σάιτ της Αιγύπτου και μετανάστεψε στην Αυστραλία το 1954. Μια σημαντικότατη πορεία δράσης 56 χρόνων στα δεδομένα της παροικιακής εγκατάστασης των Ελλήνων στην Αυστραλία. Άτομα σαν τον Δ.Ε. με τέτοια προσφορά στα παροικιακά δρώμενα της Μελβούρνης, στις καλές τέχνες, στη διοίκηση και συντονισμό οργανώσεων της παροικίας δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα επαναληφθεί για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού στους Αντίποδες. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι γεννημένος στην Αίγυπτο με μια αγάπη απεριόριστη για την Ελλάδα όπως δείχνει το βιογραφικό του.
 10. Ο καθηγητής Γιώργος Καναράκης ΟΑΜ
  Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διδακτική της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο (1964), καθώς επίσης, με υποτροφία Fulbright, αγγλική γλώσσα και αμερικανική λογοτεχνία στο Institute of International Education του Πανεπιστημίου Michigan State των ΗΠΑ (1967) και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, απ’ όπου έλαβε και δίπλωμα Master of Arts (1968).

Author: Μνήμες