Μελβούρνη 2016

Μελβούρνη 2016 η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο

Στη Μελβούρνη δεν είναι ανάγκη να πάει κανείς μακριά για να τραβήξει μερικές φωτογραφίες ενός απίθανα όμορφου τοπίου. Απλά βγαίνει από το γραφείο του και κάνοντας ένα μισάωρο περπάτημα δίπλα στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο κάλλιστα μπορεί να βγάλει μερικές φωτογραφίες που μάλλον θα θέλει να τις δείχνει γιατί είναι χάρμα οφθαλμών με την πρώτη όψη.

Η μηχανή τίποτα, απλά ένα κινητό, η μέρα βέβαια καλοκαιρινή, η διάθεση γεμάτη αναζήτηση από τις ομορφιές της φύσης, του ωραίου τοπίου, αν και η παρέα… ανύπαρκτη.

Απολαύστε λοιπόν 19 φωτογραφίες που τράβηξα στις 19 Ιανουαρίου από την αγαπημένη μου και αγαπημένη για σχεδόν μισό εκατομμύριο ελληνόγλωσσους στη Μελβούρνη σήμερα. Η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για πέντε συνεχή χρόνια τώρα. Η πόλη που αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Γιατί βιώσιμη; προσπαθήστε να καταλάβετε από τις φωτογραφίες. Γιατί πολιτιστική; προσπαθήστε να καταλάβετε από τις φωτογραφίες. Γιατί οικονομική; προσπαθήστε….

 

Στην πόλη αυτή, διοργανώνεται το παγκόσμιο κύπελλο αντισφαίρισης με τίτλο Australian Open κάθε Ιανουάριο, η κούρσα υπερ-αυτοκινήτων Φόρμουλα 1 κάθε Μάρτιο, η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη αλογοδρομία στον κόσμο “Melbourne Cup” κάθε Νοέμβριο, στην πιο μεγάλη “ελληνική πόλη” εκτός Ελλάδας στο κόσμο.

O πληθυσμός της Βικτώριας το 2011 ήταν 5354039 άτομα (4,9 εκατ. στη Μελβούρνη), μια αύξηση 8.5% σε 5 χρόνια και η αύξηση επιταχύνεται με πιο γοργούς ρυθμούς κάθε χρόνο.

  • 26.2% γεννήθηκαν σε περισσότερες από 200 χώρες εκτός Αυστραλίας.
  • 46.8% είτε γεννήθηκαν εκτός Αυστραλίας είτε έχουν έναν τουλάχιστον γονιό που γεννήθηκε εκτός Αυστραλίας.
  • 23.1% μιλούν άλλη γλώσσα εκτός της Αγγλικής καθημερινά.
  • 67.7% ακολουθούν 135 διαφορετικές θρησκείες.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στις κεντρικές αρτηρίες που συχνάζουν οι κάτοικοι της Μελβούρνης να βρει κανείς Κινέζικα, Γιαπωνέζικα, Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Λιβανέζικα, κ.ά. εστιατόρια. Αρτηρίες όπως το Glenferrie Road στο προάστειο Malvern, το Chapel Street, στο προάστειο Prahran, το Lygon Street, στο προάστειο Carlton, το High Street στο προάστειο Northcote, το Lonsdale Street στο κέντρο, και το κέντρο σύναξης του Ελληνισμού το Mall του προαστείου Oakleigh. Στην αγορά του Oakleigh, σ’ όποιο κατάστημα κι αν μπεις μπορείς να μιλήσεις Ελληνικά. Όλα τα Ελληνικά εισαγόμενα προϊόντα θα τα βρει κανείς σ’ αυτό το προάστειο, ακόμη και τους ηλικιωμένους καθισμένους στα καφενεδάκια με τις παρέες τους.

Πώς όμως να μην είναι το κέντρο του Ελληνισμού εκτός Ελλάδας η Μελβούρνη, αφού 47% των κατοίκων ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Αυστραλία βρίσκονται στη Μελβούρνη, οργανωμένοι με πέραν των 300 κοινοτήτων και οργανισμών που έχουν ακίνητη περιουσία, πάνω από 30 ενορίες/εκκλησίες και 50 σχολεία όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Και υπάρχουν περισσότερα: δύο ελληνικά φεστιβάλ το χρόνο, πρώτο αυτό της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης που σε δυο χρόνια θα γιορτάζει τα 120 χρόνια από την ίδρυσή της, με τίτλο “Αντίποδες” και της Ένωσης Θεσσαλονικέων που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Μελβούρνη που έγινε το 1984.

Ιάκωβος Γαριβάλδης

Author: Μνήμες