Το νέο φιάσκο των Βρυξελών

Πήγε ο πρόεδρος της ημι-κατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “αποφασισμένος” να υπερασπιστεί μέχρι τέλους Κυπριακά συμφέροντα. Με ατράνταχτα επιχειρήματα αρχικά υποστήριξε (ορθώς) ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και απαιτούσε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Προέκυψε όμως νέο φιάσκο. Τώρα μας λέει ότι το βέτο δεν ήταν αυτοσκοπός.

Δυστυχώς για την Κύπρο, πλέον υπάρχει προηγούμενο (αν και δεν είναι η πρώτη φορά που “δεσμεύτηκε” ο πρόεδρος μας). Οι παρανομίες της Τουρκίας είναι πια γνωστές αλλά και “εμπεδωμένες” και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αρκείται σε ανούσιες ανακοινώσεις και παροτρύνσεις προς την Τουρκία (δεν είναι τελικά καν απειλές, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία ότι τις εκλαμβάνει) για να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες της.  Γιατί να σταματήσει όμως, όταν ξέρει ότι δεν έχει κόστος για τις παράνομες πράξεις της; Πιστεύει κανείς ότι στην λήξη του νέου ορόσημου που δόθηκε, θα δούμε κάτι διαφορετικό να συμβαίνει από αυτά που βιώσαμε μέχρι σήμερα; Έδωσαν το περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβριο για να προλάβουν μέχρι τότε να τα “φτιάξουν” με τέτοιον τρόπο, ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι, με μόνους χαμένους τους Έλληνες.  Δίνουν τον χρόνο και την δυνατότητα στον Τράμπ να κοροϊδέψει τους Ελληνοαμερικανούς με υποσχέσεις, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α. Βγάζοντας ξανά το Κυπριακό από το ντουλάπι, ξέρουν ότι η Τουρκία περίπου φεύγει από το εδώλιο του κατηγορουμένου και τις δίδεται η ευκαιρία να ελίσσεται και να εκβιάζει: «Μην με πιέζετε, μην με απειλείτε με κυρώσεις (μην τολμήσετε, είπε κατά λέξη ο Τσαβούσογλου), γιατί θα θυμώσω και θα τα “τουμπάρω” στο Κυπριακό και στον επικείμενο Ελληνο-Τουρκικό διάλογο που θα γίνει, για την εκτόνωση της κρίσης.» Βολεύονται και οι Γερμανοί και οι λοιποί εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας μέσω αυτών των μεθοδεύσεων που έγιναν με πρώτο βιολί την Μέρκελ, γιατί το πάρε δώσε τους με την Τουρκία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Μόνοι χαμένοι είμαστε εμείς, η Κύπρος και η Ελλάδα, με “διεύρυνση” των γκρίζων ζωνών στις θάλασσες που μας περιβάλλουν.  Αναστασιάδης και Μητσοτάκης όμως, επιμένουν να… εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Γιατί άραγε; Τώρα οι Ευρωπαίοι μπορούν κάλλιστα να δικαιολογήσουν την δική τους απάθεια και αδράνεια, επικαλούμενοι την δική μας ανοχή σε αυτά που γίνονται.  Γιατί μπουν αυτοί μπροστά, γιατί να υπερασπιστούν τα δικά μας συμφέροντα, ειδικά όταν αισθάνονται ότι εμείς οι ίδιοι δεν θα επιμένουμε όσο θα έπρεπε; Αφού εξάλλου, θα μας πουν, υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη και αφού οι ίδιοι οι Έλληνες μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, ενώ η Τουρκία δηλώνει ξεκάθαρα ποιες είναι οι επιδιώξεις της και ότι θα συνεχίσει να παρανομεί, υπερασπιζόμενη – όπως ισχυρίζεται – τα δικαιώματα της.  Ας σημειωθεί, ότι δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν η προσωρινή απόσυρση του Γιαβούζ από την Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Γιατί δηλαδή να θέλουν να μας σώσουν οι ξένοι, όταν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να σωθούμε; Ήξεραν, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι οι “δεσμεύσεις” του προέδρου μας ήταν και πάλι άνευ αντικρίσματος.  Παρά τα μεγάλα λόγια που είχε ξεστομίσει, πριν την αναχώρηση του.  Έτσι καταλήξαμε στο νέο φιάσκο (κυρώσεις στην Λευκορωσία, αλλά όχι στο χαϊδεμένο παιδί των “εταίρων” την Τουρκία).  Το τραγικό είναι ότι οι κυβερνώντες σε Κύπρο και Ελλάδα, συμπεριφέρονται ως να έχουν θριαμβεύσει.  Είναι απίστευτο! Μπαίνουμε στο γήπεδο γνωρίζοντας ότι το παιγνίδι είναι σικέ, ελπίζουμε όμως ότι θα κερδίσουμε.  Δεν μπορούσαμε για περισσότερα θα μας πουν, γιατί τα βέτο δεν είναι για τα μικρά κράτη. Αφήστε τότε την Τουρκία να αλωνίζει ανενόχλητη!

Τελικά η Τουρκία, χώρα μη μέλος, η χώρα με πειρατικές συμπεριφορές, είναι αυτή που κάνει κουμάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τι στο καλό κάναμε τόσον αγώνα, τόσες θυσίες για να ενταχθούμε στην Ε.Ε.; Για να συνεχίζει να κερδίζει η Τουρκία, χωρίς το παραμικρό κόστος; Για να θριαμβεύσει και στο Κυπριακό, όπου μαγειρεύεται η συνέχιση της διαδικασίας “επίλυσης” μέσω της πενταμερούς που σχεδιάζουν εις βάρος μας.  Έπονται πολύ χειρότερα με αυτούς που εκλέγουμε για να κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους. και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αρκείται σε ανούσιες ανακοινώσεις και παροτρύνσεις αυτούς την Τουρκία για να σταματήσει να πράττει αυτά που κανει. Γιατί να σταματήσει αυτούς όταν ξέρει ότι δεν έχει κόστος για αυτούς παράνομες ενέργειες αυτούς; Πιστεύει κανείς ότι στην λήξη του νέου ορόσημου που δόθηκε, θα δούμε κάτι διαφορετικό; Έδωσαν περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβριο για να προλάβουν μεχρι τότε να τα «φτιάξουν» με τέτοιον τρόπο, ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι, με μόνους χαμένους αυτούς Ελληνες. Δίνουν τον χρόνο και την δυνατότητα στον Τραμπ να κοροϊδέψει αυτούς Ελληνοαμερικανους ενόψει των προεδρικών αυτούς ΗΠΑ. Βγάζοντας ξανά το Κυπριακό από το ντουλάπι, ξέρουν ότι η Τουρκία περίπου φεύγει από το εδώλιο του κατηγορούμε νου και αυτούς δίδεται η δυνατότητα να ελίσσεται και να εκβιάζει.

«Μην με πιέζετε, μην με απειλειτε με κυρώσεις, γιατί θα θυμωσω και θα τα τουμπαρω στο Κυπριακό και στον εδωμενες» και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αρκείται σε ανούσιες ανακοινώσεις και παροτρύνσεις αυτούς την Τουρκία για να σταματήσει να πράττει αυτά που κανει. Γιατί να σταματήσει αυτούς όταν ξέρει ότι δεν έχει κόστος για αυτούς παράνομες ενέργειες αυτούς; Πιστεύει κανείς ότι στην λήξη του νέου ορόσημου που δόθηκε, θα δούμε κάτι διαφορετικό; Έδωσαν περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβριο για να προλάβουν μεχρι τότε να τα «φτιάξουν» με τέτοιον τρόπο, ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι, με μόνους χαμένους αυτούς Ελληνες. Δίνουν τον χρόνο και την δυνατότητα στον Τραμπ να κοροϊδέψει αυτούς Ελληνοαμερικανους ενόψει των προεδρικών αυτούς ΗΠΑ. Βγάζοντας ξανά το Κυπριακό από το ντουλάπι, ξέρουν ότι η Τουρκία περίπου φεύγει από το εδώλιο του κατηγορούμε νου και αυτούς δίδεται η δυνατότητα να ελίσσεται και να εκβιάζει. «Μην με πιέζετε, μην με απειλειτε με κυρώσεις, γιατί θα θυμωσω και θα τα τουμπαρω στο Κυπριακό και στον Ελληνο-τουρκικο διαλογο για την εκτόνωση αυτούς κρίσης» . Αφού υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη και αφού οι ίδιοι οι Έλληνες μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία, ενώ η Τουρκία επιμένει να δήλωνει προκαταβολικά ότι προτίθεται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, γιατί να αυτούς σώσουν οι Ευρωπαίοι; Ειδικά όταν αισθάνονται ότι εμείς οι ίδιοι δεν θα επιμένουμε όσο θα έπρεπε; Ήξεραν, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η κολοτουμπα του Αναστασιαδη (και του Μητσοτάκη) ήταν δεδομένη. Παρά τα μεγάλα λόγια που είχε ξεστομίσει, πριν την αναχώρηση του. Έτσι καταλήξαμε στο νέο φιάσκο (κυρώσεις στην Λευκορωσία, αλλά όχι στο χαιδεμενο παιδί των «εταίρων» την Τουρκία). Το τραγικό είναι το ότι οι κυβερνώντες δηλώνουν ευχαριστημένοι, λες και πέτυχαν κάτι. αυτούς τραγικό! Ξέρουμε ότι το παιγνίδι είναι σικέ, αλλά μπαίνουμε στο γήπεδο ελπίζοντας ότι θα κερδίσουμε. Γιατί το βέτο θα αυτούς πουν, δεν είναι για τα μικρά κράτη. Αφήστε τότε την Τουρκία ανενόχλητη να αλωνίζει. Έπονται χειρότερα με αυτούς που εκλεγουμε για να κρατούν το πηδάλιο….

Πανίκος Ελευθερίου

Άσσια – Κατεχόμενη Αμμόχωστος – Κύπρος (06.10.2020)

0 0 vote
Article Rating

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Το νέο φιάσκο των Βρυξελών
  Πήγε ο πρόεδρος της ημι-κατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "αποφασισμένος" να υπερασπιστεί μέχρι τέλους Κυπριακά συμφέροντα. Με ατράνταχτα επιχειρήματα αρχικά υποστήριξε (ορθώς) ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και απαιτούσε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
 2. Η Αχίλλειος Πτέρνα των Τούρκων στο Κυπριακό
  Δύο χρόνια μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η Άγκυρα πίστευε ότι είχε «λύσει» το κυπριακό πρόβλημα και πως ήταν ζήτημα χρόνου η ελληνική πλευρά να το «χωνέψει».
 3. «Στα παιδικά μου χρόνια άκουγα αεροπλάνο και έβαζα τα κλάματα»
  Τα τραύματα που άφησαν στο υποσυνείδητο της τα όσα οι αισθήσεις της κατέγραψαν την 14η Αυγούστου του 1974 όταν οι Τούρκοι μπήκαν στο χωριό της αλλά και τα τραύματα των γονιών της, τραύματα που ξεπηδούσαν μέσα από ιστορίες, εικόνες και κενά βλέμματα, μέσα στα οποία μεγάλωσε έστω και αν ένα χρόνο μετά την εισβολή όλη η οικογένεια μετανάστευσε στην Αδελαΐδα, καθόρισαν τη ζωή της.
 4. Γρηγόρης Αυξεντίου
  Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά το δημοτικό σχολείο φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και είχε μεγάλη αδυναμία στη Ιστορία. Ως μαθητής υποδύθηκε το ρόλο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού σε δράμα με βάση το γνωστό ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου 1821».
 5. Κυπρος 1945
  Περιλαμβάνονται εδώ μερικές μαυρόασπρες φωτογραφίες από την Κύπρο και τον Αύγουστο του 1945. Οι φωτογραφίες αυτές ανήκουν στο αρχείο Library of Congress της Αμερικής, στον κατάλογο εκτυπωμένου υλικού και φωτογραφιών (Prints & Photographs Catalog).
 6. Τα αρχαία ευρήματα της Κύπρου
  Ο μεγάλος αρχαιολόγος της Κύπρου Βάσος Καραγιώργης σε βιβλίο του με τίτλο “Ancient Art from Cyprus: The Cesnola Collection” (βλ. εικόνα 7), έκδοση 2000, μιλάει για μια συλλογή αρχαίων της Κύπρου κατά τον 19ο αιώνα που βρίσκεται στην Αμερική. Η συλλογή χιλιάδων αρχαιοτήτων είναι λεία του «κυρίου» Palma di Cesnola (Πάλμα Τσεσνόλα, βλ. εικ. 2), «συναδέλφου» του Άγγλου Λόρδου Έλγιν.
 7. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ;
  Με την κατάκτησή της από τους Τούρκους το 1571 μ.Χ. και μετά από μια τυραννική, καταπιεστική διακυβέρνηση των κατακτητών στα επόμενα 300 χρόνια οι κάτοικοί της μειώθηκαν από 1.2 εκατομμύρια στους 150 χιλιάδες (εφημ “The Ottawa Free Trader”, 1859).
 8. Το Καπούτι
  Στις 11 Ιανουαρίου '12, παρουσιάστηκε στα Εξάρχεια ένα πρωτότυπο ημερολόγιο του 2012 της ποιήτριας και κόρης προσφύγων από την περιοχή Καπουτίου της Μόρφου στην Κύπρο, Άντρεας Δημητρίου. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει ποίηση και φωτογραφίες της συγγραφέα και διατίθεται στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αρμός στην Αθήνα. Την έκδοση που απεικονίζει την ομορφιά των κατεχόμενων περιοχών σε συνδυασμό με την ερήμωση, τη νοσταλγία και τον ρεαλισμό προλογίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης ενώ επίσης συμμετείχαν οι Νάνος Βαλαωρίτης, Βάσια Καρκαγιάννη-Καραμπελιά κ.ά.
 9. Καρπασία
  Σήμερα παραμένουν στην Καρπασία 330 περίπου ψυχές. Η γη τους όχι μόνο έχει υφαρπαχτεί, αλλά δεν απολαμβάνουν ούτε καν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. H Κυπριακή Δημοκρατία προμηθεύει τους εγκλωβισμένους με πετρέλαιο, γκάζι και κάποια βασικά τρόφιμα. Τους προσφέρει και ένα μικρό χρηματικό επίδομα, σίγουρα πολύ μικρότερο από αυτό που προσφέρει στους πολιτικούς πρόσφυγες και λαθρομετανάστες...
 10. Κερύνεια
  Η Κερύνεια είναι η μικρότερη από τις έξι πόλεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια από τις αρχαίες πόλεις της Κύπρου, όπως φανερώνει και η ονομασία της Κυρηνείας, αρχαιότατης πόλης της Αχαΐας. Σύμφωνα με τους αρχαίους ιστορικούς , η πόλη της Κερύνειας ιδρύθηκε γύρω στο 1300 π.Χ. από τον Πράξανδρο και τους Αχαιούς του, που έφτασαν από την Πελοπόννησο και εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. ΄Εκτοτε η πόλη παρέμεινε ελληνική, παρόλες τις βάρβαρες επιδρομές και κατακτήσεις που δέκτηκε στη μακραίωνη ιστορία της.
 11. Η Εκδίκηση της Ιστορίας
  Πρόσφατα ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα σπάνιας αξίας από ναυάγιο πλοίου στο βυθό της περιοχής του Μαζωτού, στη νότια παράκτια θάλασσα της Κύπρου. Η επικεφαλής της αποστολής επεσήμανε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της εναλίας αρχαιολογίας στην Κύπρο. Το εμπορικό πλοίο προερχόταν από το Αιγαίο και μετέφερε χίλιους αμφορείς γεμάτους κρασί καθώς βυθίστηκε γύρω στο 350 π.Χ. στη θάλασσα του Μαζωτού.

Author: Μνήμες

Subscribe
Notify of
0 Comments / Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments