Στυλοι του Ολυμπιου Διος

Στυλοι του Ολυμπιου Διος (Αθηνα)

Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο Αθήνας.  Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Ο ναός βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και περίπου 700 μέτρα από το κέντρο της Αθήνας.

Olympic Zeus

Ο Αριστοτέλης στην “Πολιτεία” αναφέρει ότι αφορμή για την κατασκευή του ναού από τον τύραννο Πεισίστρατο τον νεότερο ήταν η πάγια τακτική των τυράννων της εποχής, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή μεγάλων έργων απασχολούσε τον πληθυσμό και έτσι δεν αντιδρούσαν στη σκληρή διακυβέρνησή τους.

Ο ναός κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο και είχε 96 μέτρα μήκος στις άκρες του και 40 μέτρα στην ανατολική και δυτική πρόσοψη. Είχε 104 κολώνες Κορινθιακού ρυθμού, η κάθε μία 17 μέτρα ύψος, 2.6 μέτρα διάμετρο και βάρος 364 τόνους περίπου. 48 κολόνες στεκόταν σε τριπλή σειρά κάτω από τα αετώματα και 56 σε διπλή σειρά στα άκρα.

Σήμερα στέκονται οι 15 ενώ ο 16ος κείται στο έδαφος, θυμίζοντας την καταιγίδα του 1852 που τον σώριασε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Φωτογραφικό υλικό του Κωνσταντίνου Νίγδελη

Author: Μνήμες