Ορφέας Βεϊνόγλου

Ορφέας Βεϊνόγλου

Ορφέας Βεϊνόγλου… Αϊδίνι-Μ. Ασίας 1889

Ο  παππούς Ορφέας Βεϊνόγλου κατάγοταν από το Αϊδίνι της Μ. Ασίας, σπούδασε στο Εμπορικό Τμήμα της Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως διευθυντής στη BANK OTTOMAN.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήλθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Το 1923 ίδρυσε την εταιρία μεταφορών «ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου Διεθνών Διαμεταφορέων Ελλάδος.  Παράλληλα ήταν ιδρυτικό μέλος της «ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

Ορφέας Βεϊνόγλου
Ορφέας Βεϊνόγλου

Ο Ορφέας Βεϊνόγλου γεννήθηκε το 1889 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και ήταν το τρίτο παιδί μιας οκταμελούς οικογένειας. Επειδή ήταν πολύ ζωηρός και δε συμβιβαζόταν εύκολα με τους κανόνες πειθαρχίας του σχολείου, ο πατέρας του, προκειμένου ο Ορφέας να αποκτήσει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις, ζήτησε από τον καθηγητή Φαρλέκα Γενικό Γραμματέα της Αρχιεπισκοπής, να του παραδίδει μαθήματα. Η συνεργασία με το σπουδαίο αυτό εκπαιδευτικό, είχε ως αποτέλεσμα ο νεαρός Ορφέας να αγαπήσει τη μάθηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπει εσωτερικός στο Εμπορικό Τμήμα της Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα με τις σπουδές του μάθαινε ξένες γλώσσες, έτσι σε ηλικία 18 ετών, γνώριζε πάρα πολύ καλά τέσσερις ξένες γλώσσες. Τα δε γραπτά των αποφοιτηρίων εξετάσεών του τιμήθηκαν με έπαινο διάκρισης από την Εμπορική Σχολή της Γαλλίας, όπου και είχαν αποσταλεί.

Μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε στη BANK OTTOMAN στην περιοχή Δενισλί της Σμύρνης και πολύ σύντομα έγινε διευθυντικό στέλεχος με δικαίωμα υπογραφής. Σε ηλικία 30 ετών περίπου παντρεύτηκε τη Ζωή Πανταζοπούλου, κόρη εργοστασιάρχη αλεύρων, κι απέκτησαν την πρώτη τους κόρη την ΄Αννα.

Η ζωή του με την οικογένειά του κυλούσε ήρεμα, ως τη στιγμή που φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα του πολέμου στον ουρανό της Μικρασίας.  ΄Όλα άλλαξαν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι ΄Ελληνες, που μέχρι τότε συνυπήρχαν ειρηνικά με τους Τούρκους, τώρα κινδύνευαν απ΄ αυτούς. Κάποια στιγμή ο Ορφέας συνελήφθη από τσέτες και τη στιγμή που ένας απ’ αυτούς πήγαινε να τον σκοτώσει, κάποιος Τούρκος πολίτης που έτυχε να βρίσκεται εκεί ζήτησε σαν χάρη από τον Τούρκο στρατιώτη να του τον παραδώσει ώστε τον σκοτώσει αυτός, με την αιτιολογία ότι δεν είχε τύχει μέχρι τότε να σκοτώσει έναν «γκιαούρη». Πράγματι ο στρατιώτης τον παρέδωσε κι ο Τούρκος πολίτης οδήγησε τον Ορφέα προς το νεκροταφείο της περιοχής. ΄Όταν απομακρύνθηκαν αρκετά από τους άλλους του ψιθύρισε ότι γνώριζε τον πατέρα του και είχε ωφεληθεί στο παρελθόν απ΄αυτόν, γι’ αυτό θα πυροβολούσε στον αέρα κι ο Ορφέας θα έπρεπε να πέσει κάτω προσποιούμενος το νεκρό και να μη σηκωθεί μέχρι να’ ρθουν οι ΄Ελληνες για να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς. Ετσι ακριβώς ο Ορφέας κατα τύχη συνέχισε να ζεί.

Ο μεγάλος διωγμός τον βρήκε κυνηγημένο στη Σμύρνη. Μέσα στη σύγχυση που επικρατούσε είχε χάσει τη γυναίκα του και το παιδί τους.  Η Ζωή Βεϊνόγλου με τη μικρή ΄Αννα έφθασαν στη Σάμο, χωρίς να γνωρίζουν τι απέγινε ο Ορφέας. Εν τω μεταξύ εκείνος βρέθηκε στον Πειραιά μη γνωρίζοντας τι απέγινε η οικογένειά του. Μετά από τρία χρόνια και ύστερα από πολλές περιπέτειες κατάφεραν επιτέλους να ξανασμίξουν μετανάστες πλέον στην Αθήνα του 1925.

Εγκαταστάθηκαν στο Παλαιό Φάληρο και λίγο αργότερα, το 1927, απέκτησαν τη δεύτερη κόρη τους, τη Δέσποινα.

Στη νέα πατρίδα πια, ο Ορφέας Βεϊνόγλου αποφασίζει να κάνει πλέον μια νέα αρχή. Με τις γνώσεις που είχε, μπήκε στο χώρο του εμπορίου, κάνοντας εισαγωγές βασικών προϊόντων από τη Ρουμανία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Οι εισαγωγές όμως τον βάζουν στο πνεύμα της μεταφοράς. Το 1923 ιδρύει την εταιρία «Οίκος Διεθνών Μεταφορών Ορφεύς Βεϊνόγλου», σε μια εποχή που στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε κλάδος ούτε εταιρίες μεταφορών.

Το 1923 ο Ορφέας Βεϊνόγλου, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, ιδρύει μια μικρή εταιρία για τις τότε ανάγκες της αγοράς, με μόλις 5 άτομα προσωπικό. Χωρίς δικά του μεταφορικά μέσα και με ένα γραφείο μόλις 18 τ.μ. αναλαμβάνει μετακομίσεις σπιτιών και γενικές μεταφορές από και προς τις γειτονικές χώρες. Ειδικεύεται στις οικοσκευές και η εταιρία του «ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ» είναι η πρώτη στην Ελλάδα που υλοποιεί μεταφορά οικοσκευής στο εξωτερικό.

Επρόκειτο δηλαδή για την πρώτη οργανωμένη μεταφορική εταιρία στην Ελλάδα…

Η πρώτη οργανωμένη μεταφορική εταιρία στην Ελλάδα(1923)
Η πρώτη οργανωμένη μεταφορική εταιρία στην Ελλάδα (1923)

 

αρχείο Ομίλου  “Ορφέας Βεϊνόγλου”
www.beinoglou.gr

0 0 vote
Article Rating

Author: stavros

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
7 years ago

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάρτηση για την πρώτη οργανωμένη μεταφορική εταιρεία στην Ελλάδα και τον ιδρυτή της.