Άλλοι πρώτοι Έλληνες της Βοστώνης

Ο συγγραφέας Αλέξης Παράσχος (βλ. φωτογραφία), ο οποίος έχει καταγράψει την εξαιρετικής σημασίας έρευνα του πατέρα του και καθηγητή Εμμανουήλ Παράσχου, αναζήτησης των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στη Βοστώνη (Boston) της Αμερικής, παρουσίασε την εργασία του σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Cambridge, MA στις 12 Απριλίου 2010 και στο Ελληνικό Ινστιτούτο (Greek Institute) στις 4 Απριλίου 2011.

Ο Ελληνισμός απανταχού γης τους χρωστά ευγνωμοσύνη και η ομάδα συνεργατών στις ΜΝΗΜΕΣ θεωρούν την εργασία αυτή πρωτεύουσας σημασίας για την καταγραφή της ιστορίας της ομογένειας στην Αμερική. Φωτογραφικό και άλλο υλικό από τις εκδηλώσεις αυτές θα βρείτε στην ιστοσελίδα εδώ που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίπτωση της έρευνας. Ευχαριστούμε τον καθηγητή Εμμανουήλ Παράσχο όσο και στον γιο του και συγγραφέα Α. Παράσχο και εκφράζουμε την ελπίδα να καταγράψουμε κάποια στιγμή και τη δική τους παρουσία στο χώρο όπου εργάστηκαν.


Το 1828, ο καθηγητής του Harvard Αλέξανδρος Νέγρης (Prof. Alexander Negris), ένα από τα ορφανά παιδιά της Χίου, δημοσίευσε στο Boston την πρώτη έκδοση βιβλίου Ελληνικής γραμματικής στα Ελληνικά (βλ. φωτογραφία). Ξεκίνησε το Νέο Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας του Harvard (Modern Greek Language Program) το 1828. Εδώ θα βρείτε το πιστοποιητικό γάμου του Νέγρη με την Eliza Sweet στο Λονδίνο που χρονολογείται το 1838. Το επάγγελμά του καταγράφεται ως «Καθηγητής των Ελληνικών» (Professor of Greek).

 


O Γρηγόρης Α. Περδικάρης (Gregory A. Perdicaris, 1808-1872) γεννήθηκε στη Νάουσα, στην Ελλάδα, σπούδασε στο Ινστιτούτο Mt. Pleasant Classical Institute του Κολεγίου Amherst, δίδαξε αρχαία Ελληνικά στο Harvard και διορίστηκε Πρόξενος της Αμερικής στην Αθήνα από το 1837 ως το 1947. Επέστρεψε στο Boston (Βοστώνη) το 1866 με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα μαζί με τον S.G. Howe για την επανάσταση της Κρήτης. Έγραψε το βιβλίο «The Greece of the Greeks» (Η Ελλάδα των Ελλήνων) το 1845 (βλ. φωτογραφία). Ένα χρόνο μετά μετακόμισε στο Trenton, N.J., όπου συνεργάστηκε με την εταιρεία Trenton Gas Co. Ο γιος του Ίων απήχθηκε στο Μαρόκο από τον περιβόητο ληστή Raisouli το 1904, κι έτσι δημιουργήθηκε το «Ζήτημα Περδικάρη» (Perdicaris Incident) μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μαρόκο σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. T. Roosevelt (Ρούσβελτ) έστειλε ένα μια μοίρα στόλου στο Tangiers απαιτώντας την απελευθέρωσή του. Η κυβέρνηση του Μαρόκο πλήρωσε τα λίτρα και έτσι ο Ίων απελευθερώθηκε.


Ο Τζον Ροδοκανάκης (John Rodocanachi, 1829-1906) γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στην Ακαδημία Andover (Andover Academy). Ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που το 1865 διορίστηκε Πρόξενος της Ελλάδας στο Boston, θέση την οποία κατείχε για 26 χρόνια. Ήταν μεγάλος ευεργέτης του Μουσείου Καλών Τεχνών του Boston καθώς και του Μουσείου Fogg του Harvard. Ο θείος του Κωνσταντίνος υιοθετήθηκε από την οικογένεια Newell στο Boston και καταχωρήθηκε το 1835 στον Κατάλογο Επιχειρηματιών του Boston ως Constantine Newell & Co. στη διεύθυνση 629 Commercial Street. (Στην εικόνα η αίτηση διαβατηρίου του Ροδοκανάκη).

 


Ο Νικόλαος Τσικλητήρας ή Αλατάς (Nikolaos Tsikliteras or Alatas) γεννήθηκε στην Πύλο, στην Ελλάδα, και ήταν υπασπιστής του ναυάρχου Σαχτούρη της Ελληνικής Επανάστασης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Εγκαταστάθηκε στο Boston το 1823 και έκανε φιλικές σχέσεις με τον ποιητή John Pickering, στον οποίο δίδαξε Ελληνικά. Παντρεύτηκε μια Γαλλίδα με το όνομα Catherine Ouvre με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Μετά το θάνατο της συζύγου του ο Τσικλητήρας επέστρεψε στην Πύλο και ξαναπαντρεύτηκε. Ένα από τα παιδιά του, ο Νικόλαος, ήταν πατέρας του Ηρακλή, ενός πολύ γνωστού ιατρού της περιοχής. Ο Ηρακλής ήταν ο πατέρας του Κώστα Τσικλητήρα (1888-1913) (βλ. φωτογραφία), του πιο παρασημοφορημένου Έλληνα αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων τότε, που κέρδισε αρκετά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1908) και της Στοκχόλμης (1912) στο άθλημα ύψους άνευ φοράς και πηδήματος μήκους (Wikipedia).

 


Τον Γεώργιο Μουσάλα Κολβοκορέσση (George Musalas “Colvos” Colvocoresses, 1816-1872) γένος πλούσιας οικογένειας από τη Χίο απήγαγαν μαζί με τη μητέρα του οι Τούρκοι το 1822 στην τότε σφαγή του νησιού. Ο πατέρας του κατάφερε να πληρώσει τα λίτρα και να τον απελευθερώσει στέλνοντάς τον στην Αμερική, όπου τον δέχτηκε η οικογένεια του Καπετάνιου του Ναυτικού της Αμερικής Captain Alden Partridge, ιδρυτή του Πανεπιστημίου του Norwich στο Βέρμοντ (Vermont). Ο Κολβοκορέσσης παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο με επιτυχία και εισήχθη στο Ναυτικό των Η.Π.Α. το 1831. Ήταν διοικητής του USS Saratoga κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Αμερική. Συμμετείχε στην εκστρατεία με το όνομα US Wilkes Expedition στον Ειρηνικό και έγραψε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του. Πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport), CT. Πολλοί από τους απογόνους του είχαν διακεκριμένες σταδιοδρομίες στο Ναυτικό της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του Υποναυάρχου Rear Admiral George Partridge Colvocoresses, έναν διοικητή στη Ναυτική Ακαδημία της Αμερικής το 1905. (βλ. φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο Norwich).


O Πέτρος Παπαδάκης (Petros Papadakis) ήρθε στο Boston (Βοστώνη) από την Ελλάδα το 1815 και παντρεύτηκε την Louisa Miles. Με την επιμονή της γυναίκας του άλλαξε το όνομά του στο αγγλικό «Patterson» (υιός του πατέρα). Πέθανε το 1833. Ο γιος του, ιερέας Rev. George Papadakis (1828-1902, βλ. φωτογραφία), γεννήθηκε στο Boston, και έγινε ιερέας (Episcopal priest) υπηρετώντας στη Βόρεια Καρολίνα (Νorth Corolina) και στο Memphis.


O Δημοσθένης Τιμαγένης (Dimosthenis Timayenis 1855-1923) γεννήθηκε στη Σμύρνη και ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της εταιρείας United Fruit Company. Ήταν εκδότης της εφημερίδας Easter-Western Review και υπηρέτησε ως Τιμητικός Πρόξενος της Ελλάδας στην περιοχή του Boston. Ο αδελφός του Τηλέμαχος το 1888 κι έγραψε το βιβλίο με τίτλο “The Original Mr Jacob”, κριτικάροντας τους Εβραίους.


To επιτελείο της εταιρείας Kibbe Bros. Candy Co. (εργοστάσιο Ζαχαροπλαστικής Αδερφών Κίμπη) με διεύθυνση 33-51 Harrison Ave., στο Springfield, MA ήταν μια από τις πρώτες Αμερικανικές εταιρείες που είχε Έλληνα μετανάστη ως διευθυντή, τον Ελευθέριο Πιλάλα, ο οποίος είχε καταγωγή από τα Βρέσθενα, βόρεια της Σπάρτης. Ο Πιλάλας πρώτα πήγε στη Σμύρνη, μετά στη Νέα Υόρκη (όπου ίδρυσε το πρώτο Ελληνικό κατάστημα από γλυκίσματα/λουκούμια στην Αμερική με τον Παναγιώτη Χατζητύρη), κατόπιν στη Βοστώνη (Boston) προτού καταλήξει στο Springfield. Η ιστοσελίδα του Καθεδρικού Ναού του Springfield αναφέρει τον Πιλάλα ως τον πρώτο Έλληνα μετανάστη που ήρθε το 1884 (αν και η αίτηση διαβατηρίου του γράφει το 1877) και προσέφερε μεγάλη βοήθεια σε άλλους Έλληνες που έψαχναν εργασία όχι μόνο στην εταιρεία Κίμπη αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις που είχε αργότερα. Παντρεύτηκε την Catherine (26 χρόνια νεότερη) και έκανε τρία παιδιά την Αλεξάνδρα, τη Θάλια και τον Μιλτιάδη. Αργότερα έφερε στην Αμερική τον αδελφό του Σταύρο (βλ. την απόκομμα της απογραφής 1910).


Emmanuel (Manny) Paraschos, Ph.D.
Professor and Graduate Program Director
Department of Journalism, Emerson College, 120 Boylston St., Boston, MA USA
Emmanuel_Paraschos@Emerson.edu

The first Greeks of Boston

Μετάφραση από το αγγλικό
με σχετική συγκατάθεση από το συγγραφέα
Ιάκωβος Γαριβάλδης

[vsw id=”_rQtVPpyvbA” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Βιβλιογραφία

Author: Μνήμες