Ο Πολυχρόνης Αμανατίδης

Βιογραφικό

Ο Χρόνης Αμανατίδης κατάγεται από την Κερασούντα του Πόντου αλλά γεννήθηκε στο Οχυρό Δράμας. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την ποντιακή και ελληνική μουσική και το ποντιακό θέατρο, δίπλα στο μεγάλο θεατράνθρωπο, Πόλυ Χάϊτα, του οποίου υπήρξε μαθητής. Έπαιξε στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο έργο «Οι τελευταίοι » του Πόλυ Χάϊτα καθώς και στο Λυκαβητό, όπου απέσπασε την καλύτερη κριτική από τον Κ. Γεωργουσόπουλο.

Την περίοδο της δεκαετίας του 80 πρωτοστάτησε μαζί με τον ιδρυτή του κέντρου ποντιακών μελετών Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τον πολιτικό-διανοούμενο που επαναπροσδιόρισε το ποντιακό ζήτημα και πρότεινε στο ελληνικό κοινοβούλιο την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και όχι μόνο. Το 1988 αγωνίστηκε για την αναγνώριση των ποντίων ΕΣΣΔ , ως κοινωνική ομάδα καθώς και των Ποντίων του ιστορικού Πόντου. Στο πλαίσιο αυτό, οργάνωσε πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και μαζί με τον αείμνηστο και ανιδιοτελή, Ιορδάνη Σουρμελή και τον Γιώργο Ελευθεριάδη οργάνωσε την πρώτη ομοσπονδία ποντιακών σωματείων στην Ελλάδα. Κατά την ίδια δεκαετία (του 80) πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου Γόρδιος για την έκδοση βιβλίων που αφορούσαν το ποντιακό και τα εθνικά ζητήματα.

"Αροθυμώ και τραγουδώ - Πόντος! εν άστρον φωτεινόν"

Είναι γνώστης της ιστορίας του Ποντιακού Ζητήματος και υπό το πρίσμα της γνώσης του αγωνίστηκε και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση του Ποντιακού Ζητήματος. Το 1995 τραγούδησε στην πράσινη γραμμή στη συνάντηση των ιστορικών λαών της Ανατολίας και της Μικράς Ασίας.

Από το 2000 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τη σχολή του Σίμωνα Καρά, ασχολούμενος με την επεξεργασία, καταγραφή κ συλλογή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Έκανε την ψηφιοποίηση ενός μέρους του τεράστιου αρχείου του Σίμωνα Καρά. Ως μουσικός, έχει δημιουργήσει το μουσικό σχήμα «Εύξεινος» και έχει μελοποιήσει το Έργο του Γιώργου Σαρακενίδη «Πόντος, Εν Άστρον Φωτεινόν». Τα τρία τελευταία χρόνια δημιούργησε το μουσικό σχήμα «Αρροθυμώ και τραγωδώ», στο οποίο ερμηνεύει κρητικά, ποντιακά και άλλα τραγούδια. Σήμερα, συνεχίζει τον αγώνα του για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με σκοπό την εξάλειψη της διαφθοράς από την πολιτική ζωή του τόπου.

[vsw id=”M56A_4e7OBI” source=”youtube” width=”625″ height=”480″ autoplay=”no”]

Από την προσωπική ιστοσελίδα του μουσικού και συγγραφέα http://xronisamanatidis.blogspot.com/

Διαδικτυακό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη, όπου τον Αύγουστο 2011, η επιμελήτρια και παρουσιάστρια του προγράμματος με τίτλο “Από το χτες στο σήμεραΣεβαστή Μπούτου παρουσιάζει τον μουσικό Χρόνη Αμανατίδη σε μια συζήτηση για τον Πόντο. Η συνέντευξη καλύπτει την επεξήγηση της λέξης “Επαναποντιοποίηση“, “εθνικά θέματα”, “αντιμετωπίζοντας τους γενοκτόνους από τον Χ.Α.” κ.ά. Η συζήτηση επεκτείνεται ακόμη και στην αδικία εισβολής και παράνομης κατοχής στην Κύπρο… (κάντε κλικ στην επόμενη γραμμή κειμένου για ν’ ακούσετε)

[mp3j track=”http://diasporic.org/ope/wp-content/uploads/2011/08/epanapontiopoihsh_xronis_amanatidis2.mp3″ title=”Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα Σ. Μπούτου, Νέας Υόρκης – ΕΠΑΝΑΠΟΝΤΙΟΠΟΙΗΣΗ” autoplay=”n”]

Author: Μνήμες