Πραξιτέλης του Φιλίππου

Ένας ακόμη ακαταμάχητος ομογενής

ΠραξιτέληςΣε μια σκονισμένη γωνιά ενός απόμακρου χωριού με το όνομα Coober Pedy ( στη γλώσσα των ιθαγενών εννοεί η «τρύπα των λευκών») της παραμεθόριου περιοχής της Αυστραλίας, κάτω από τόνους χωμάτων και μέσα στη σκόνη με ένα κράνος μόνο για προστασία, ζωσμένος την απεριόριστη θέληση και αποφασιστικότητα του Έλληνα, βρίσκεται σήμερα (αρχές Δεκεμβρίου 2014) ο Πραξιτέλης Γεωργίου (οι Αυστραλοί τον φωνάζουν Telly), του Φιλίππου και της Νεφέλης.

Το χωριό Cooba Pedy έχει σχεδόν δυο χιλιάδες κατοίκους, διακόσιοι των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής. Δεκαπέντε περίπου χρόνια πριν οι κάτοικοι Ελληνικής καταγωγής ξεπερνούσαν τους χίλιους. Ακόμη και σήμερα το εννεαμελές Δημοτικό Συμβούλιο στελεχώνουν τρεις ομογενείς. Στο χωριό αυτό υπάρχει το εστιατόριο του Tom & Marys, το Underground Cafe, η πίτσα, τα δυο από τα τέσσερα βενζινάδικα, δυο μαγαζιά οπαλίων, το Μουσείο Οπαλίου Umoona Opal Mine & Museum ανήκουν σε Ελληνο-Αυστραλούς και είναι τα καλύτερα στο είδος τους.

Underground Cafe
Underground Cafe

Το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας (το οποίο δεν καταφέραμε να δούμε το εσωτερικό του), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τα αρχαία μνήματα στον ενδιάμεσο χώρο δείχνουν πόσο δραστήριος ήταν ο ελληνισμός εκεί. Για αρκετά χρόνια μάλιστα είχαν και ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο που διέθεσε ένα μεγάλο δημοτικό χώρο αρκετών στρεμμάτων για να φυτέψει περί τις τριακόσιες ρίζες ελιές κυρίως, επιπλέον ροδιές, ροδακινιές, κυδωνιές, συκιές, λεμονιές. Όλα δωρεάν για τους πολίτες του Coober Pedy.

cooba-pedy-council
Από αριστερά: Ο Δημοτικός Σύμβουλος Boro Rapaic, o Δημοτικός Σύμβουλος Albert McCormack, o Δήμαρχος Steve Staines, η Δημοτικός Σύμβουλος Rose Berry, o Δημοτικός Σύμβουλος Μπάντη Παντελής, o Δημοτικός Σύμβουλος Λάκης Ατηανασιάδης και ο ιθαγενής Δημοτικός Σύμβουλος Ian Crombie. Λείπουν η Δημοτικός Σύμβουλος Sharyn Baines και η Δημοτικός Σύμβουλος Μισέλ Προβατίδη.

 

Στο χώρο αυτό για πάνω από είκοσι χρόνια ο εβδομηντάρης σήμερα Πραξιτέλης με τις εννέα παιδιά από δύο γυναίκες και καταγωγή από την Κύπρο (ένα χωριό της Πάφου), περνάει καθημερινά ατέλειωτες ώρες. Κι αυτές οι ατέλειωτες ώρες δεν πάνε χαμένες ούτε κι όταν ξεκουράζεται στο μικρό σαλονάκι που έκανε για να τρώει το κολατσιό του, γιατί διαβάζει Όμηρο, Ευριπίδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη και όλους  τους μεγάλους Αυστραλούς και Άγγλους ποιητές. Ο Πραξιτέλης ήρθε στην Αυστραλία το 1955 με την οικογένειά του και αρχικά εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη και φοίτησε στο Γυμνάσιο του Frankston.

Ακούστε όμως μια μικρή συζήτηση που είχαμε μαζί του. Άλλες φωνές που ακούγονται είναι των φίλων Μιχάλη Παή και Θύμιου Χαραλαμπόπουλου.

Όταν τον κοιτάξεις στο πρόσωπο αμέσως αντιλαμβάνεσαι τα δύσκολα χρόνια που έχει περάσει εκεί κι ακόμη παραμένει ένα λυγερόκορμο παλικάρι με ατσαλένια θέληση. Εργάζεται μόνος με έναν μικρό εκσκαφέα για συντροφιά εκτός από τις σκέψεις του.

Τον γνωρίσαμε στον κεντρικό δρόμο του Coober Pedy, εμείς, τέσσερις φίλοι που αποφασίσαμε να κάνουμε μια εξόρμηση δύο χιλιάδων επτακοσίων χιλιομέτρων στο Uluru (Ayers Rock) από τη Μελβούρνη, έναν Δεκέμβρη που έκαιγε ο ήλιος το κόκκινο χώμα. Μόλις άκουσε να μιλάμε ελληνικά ήρθε κοντά και μετά από ένα χαμόγελο που έσκασε σαν να είδε την παρέα του, μας διηγήθηκε την ιστορία του δίνοντάς μας να καταλάβουμε τι μπορεί να κάνει ένας Έλληνας αν στην πραγματικότητα το θέλει.

Του ζητήσαμε τότε εμείς να μας δείξει το ορυχείο οπαλίων που έλεγε πως έχει και όπως ισχυριζόταν ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Πάνω από δυο χιλιόμετρα κάτω από τη γη έσκαψε μόνος τα προηγούμενα εννέα χρόνια.

Την επομένη τον ακολουθήσαμε, μερικοί από εμάς χωρίς να είμαστε σίγουροι αν θα δούμε κάτι το αξιόλογο, αλλά δεν απογοητευτήκαμε. Καθ’ οδόν περάσαμε κι από ένα σπίτι στην ερημιά του Coober Pedy όπου η ελληνική σημαία κρεμόταν μπροστά στην αυλή και καμάρωνα εγώ. Οδηγώντας περίπου 10 λεπτά βόρεια του Coober Pedy, φτάσαμε στο ορυχείο του Πραξιτέλη. Στα δέκα περίπου μέτρα βάθος βρεθήκαμε ανάμεσα στις μηχανές του και στις σκοτεινές στοές που περνούσε καθημερινά, μόνον μ’ ένα φως κολλημένο στο κίτρινο κράνος του. Μας πήγε περί τα εκατό μέτρα από την είσοδο και αμέσως το φως της ημέρας χάθηκε εντελώς οπότε άναψε τις λάμπες του εκσκαφέα και είπε:

– Να πως κάνω τη δουλειά αυτή.

[vsw id=”kWAv9oaLbfo” source=”youtube” width=”720″ height=”480″ autoplay=”no”]

Δεν πίστευα στα μάτια και στ’ αυτιά μου όταν μας μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει ψάχνοντας τη φλέβα οπάλιου. Πέρυσι μας είπε είχε έσοδα τετρακόσιες χιλιάδες δολάρια από τα οπάλια που πούλησε.  Μας διαβεβαίωσε όμως ότι όλοι οι οπαλορύχοι δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν και πολλοί απογοητεύονται και φεύγουν.

Μεγάλες εταιρείες δεν περνάνε από το Coober Pedy ψάχνοντας για οπάλια γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν. Οπότε η κυβέρνηση δίνει άδεια σε οποιονδήποτε Αυστραλό πολίτη να βρει το χώρο και να αρχίσει το σκάψιμο δίχως πολλούς περιορισμούς. Έχει μερικούς που έγιναν εκατομμυριούχοι κι έχει άλλους που απλά έχασαν τα χρήματά τους. Για να συνεχίζει όμως ο Πραξιτέλης να σκάβει για πάνω από είκοσι χρόνια κάτι βρήκε που τον τραβάει περισσότερο από τους άλλους. Στο παρελθόν, όταν τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα δούλευε και ως μάγειρας στο τοπικό νοσοκομείο αλλά τελευταία σταμάτησε αφιερώνοντας το χρόνο του αποκλειστικά στο ορυχείο.

Όταν σταμάτησε να αφηγείται τα της ζωής του, άρχισε να απαγγέλλει ποιήματα στην Αγγλική από διάφορους ποιητές και είμαι χαρούμενος που κατόρθωσα να καταγράψω σε ήχο ένα από τα ποιήματα που μας απήγγειλε αφού το αποστήθισε.

Ιάκωβος Γαριβάλδης
Μελβούρνη, Αυστραλία
για τις ΜΝΗΜΕΣ


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η Περιφρονημένη Ομογένεια
  Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε
 2. Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
  Όπως όλες οι επιχειρήσεις, κυβερνητικές ή μη, έχουν επηρρεαστεί άμεσα από τη σύγχρονη πανδημία του 2020, έτσι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες που αισθάνονται ότι τα παιδιά τους χρειάζονται τις σχολικές εμπειρίες, την επαφή με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους επηρρεάστηκαν αρνητικά αρχικά.
 3. Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς
  Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια.
 4. Πραξιτέλης του Φιλίππου
  Σε μια γωνιά ενός χωριού με το όνομα Coober Pedy ( στη γλώσσα των ιθαγενών εννοεί η «τρύπα των λευκών») της παραμεθόριου περιοχής της Αυστραλίας, κάτω από τόνους χωμάτων και μέσα στη σκόνη με ένα κράνος μόνο για προστασία, ζωσμένος την απεριόριστη θέληση και αποφασιστικότητα του Έλληνα, βρίσκεται ο Πραξιτέλης Γεωργίου (οι Αυστραλοί τον φωνάζουν Telly), του Φιλίππου και της Νεφέλης.
 5. Αναστάσιος Κολοκτρώνης - μετανάστης Μέρος Β'
  Μετά από μία περιπέτεια ενός μηνός στο Κέντρο Μετανάστευσης της Greta NSW πήρα μαζί μου τους φίλους μου Λάζαρο Τύρη και Λεωνίδα Καρακατσάνη φύγαμε λαθραία και ήρθαμε στη Μελβούρνη. Η πρώτη μας κατοικία ήταν κοντά στο σταθμό Moreland του Coburg στο σπίτι μίας Πολωνέζας, δωμάτιο με πρωινό. Αυτή μετά από μία εβδομάδα μας έδιωξε με το δικαιολογητικό ότι τρώγαμε πολύ ψωμί, μισό πακέτο βούτυρο και ένα βάζο μαρμελάδα το πρωί και κάναμε ντουζ κάθε μέρα.
 6. Αναστάσιος Κολοκοτρώνης - Μέρος Α'
  Ο Αναστάσιος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσε στη Νέα Μαγνησία που απέχει 9 χιλ. από την πόλη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν τραυματικά λόγω του πολέμου και η παιδεία του έμεινε στάσιμη από το 1940 μέχρι το 1945 που έληξε ο πόλεμος. Μετά τη λήξη του πολέμου εισάγεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης για μία τετραετή εκπαίδευση στη γεωπονία και γεωργοτεχνική.
 7. Χρήστος Φίφης
  Ο Χρήστος Ν. Φίφης πρωτοδημοσίευσε δύο ποιητικές συλλογές το 1963 στην Αθήνα. Το 1965 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το 1972 δημοσίευσε στη Μελβούρνη τη συλλογή Βιολέτα. Κατά καιρούς δημοσίευσε ποιήματα σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Παράλληλα με την εργασία του σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και Νεοελληνική Φιλολογία στα πανεπιστήμια της Νέας Αγγλίας στο Armidale της Νέας Νότιας Ουαλίας, και της Μελβούρνης.
 8. Κυριάκος Αμανατίδης
  Ο Κυριάκος Αμανατίδης γεννήθηκε στο χωριό Άνω Ροδωνιά της Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, το 1936. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις αποπεράτωσε στη Αριδαία το 1955. Το 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία, και έκτοτε ζει στη Μελβούρνη με την οικογένειά του. Με τη λογοτέχνιδα σύζυγό του Ντίνα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία και την Καλλιρρόη. Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Μελβούρνης (Bachelor of Arts) και Νέας Αγγλίας (Bachelor of Letters), με μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία.
 9. Ο Δημήτρης Ευστρατιάδης
  Γεννήθηκε το 1935 στο Πορτ Σάιτ της Αιγύπτου και μετανάστεψε στην Αυστραλία το 1954. Μια σημαντικότατη πορεία δράσης 56 χρόνων στα δεδομένα της παροικιακής εγκατάστασης των Ελλήνων στην Αυστραλία. Άτομα σαν τον Δ.Ε. με τέτοια προσφορά στα παροικιακά δρώμενα της Μελβούρνης, στις καλές τέχνες, στη διοίκηση και συντονισμό οργανώσεων της παροικίας δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα επαναληφθεί για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού στους Αντίποδες. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι γεννημένος στην Αίγυπτο με μια αγάπη απεριόριστη για την Ελλάδα όπως δείχνει το βιογραφικό του.
 10. Ο καθηγητής Γιώργος Καναράκης ΟΑΜ
  Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διδακτική της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο (1964), καθώς επίσης, με υποτροφία Fulbright, αγγλική γλώσσα και αμερικανική λογοτεχνία στο Institute of International Education του Πανεπιστημίου Michigan State των ΗΠΑ (1967) και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, απ’ όπου έλαβε και δίπλωμα Master of Arts (1968).

Author: Μνήμες