Ο Καθηγητής Σοφοκλής Αποστολίδης

Ο Καθηγητής Prof. Evangelinus Apostolides Sophocles (Ευαγγελινός Αποστολίδης Σοφοκλής) (1814-1883) γεννήθηκε στην κωμόπολη Τσανγκαράδα του Όρους Πηλίου και με την οικονομική βοήθεια του θείου του Κωνστάντιου σπούδασε στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (St. Catherine) στο Όρος Σινά (Mt Sinai της Αιγύπτου). Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα και δίδαξε στο Amherst College και στο Harvard. Ξεκίνησε ως βοηθός δάσκαλος στο Harvard αλλά σύντομα πήρε προαγωγή και έγινε δεύτερος διευθυντής στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Harvard (Harvard Greek Studies Department).

Δίδαξε Ελληνικά και Λατινικά για περίπου σαράντα χρόνια και θεωρείτο πραγματικός θρύλος για τους φοιτητές του. Η υποτροφία του ήταν σεβαστή παντού. Έγραψε το πρώτο βιβλίο Ελληνικής Γραμματικής (Greek Grammar for the Use of Learners) στ’ Αγγλικά (δεξιά) το 1838.

Στην προσωπική του ζωή ήταν μοναχικός που ποτέ δεν μιλούσε για τον εαυτό του. Δεν έλεγε σε κανέναν πόσων χρονών ήταν και μερικές πηγές λένε ότι γεννήθηκε το 1807. Ήταν εκκεντρικός τύπος με ειδικές ευαισθησίες προς τα αδύνατα και εύθραυστα όντα, όπως τις κότες. Είχε έναν αριθμό από αυτές, τις έδινε ονόματα φίλων του και τις εκπαίδευε. Έλεγε ότι ποτέ δεν θα φάει κρέας κότας γιατί «δεν τρώει αυτό που αγαπάει». Άφησε σχεδόν όλη του την περιουσία, που υπολογίζεται ότι ανερχόταν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, στο Harvard και ξεκίνησε ένα ταμείο συλλογής βιβλίων στο όνομα του μέντορά του Κωνστάντιου (Constantius).

Emmanuel (Manny) Paraschos, Ph.D.
Professor and Graduate Program Director
Department of Journalism, Emerson College, 120 Boylston St., Boston, MA USA
Emmanuel_Paraschos@Emerson.edu

The first Greeks of Boston

Το εγκωμιαστικό άρθρο της εφημερίδας The New York Times (ΝΥΤ), στις 18 Δεκεμβρίου 1883 αναφέρει ότι ήταν Καθηγητής των Αρχαίων, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Harvard που πέθανε στο δωμάτιό του στο Hohworth Hall. Ο Καθηγητής Σοφοκλής είχε συνδεθεί αρχικά με το Harvard το 1842, ενώ από το 1860 έλαβε τη θέση του Καθηγητή. Εκτός από το βιβλίο ελληνικής γραμματικής δημοσίευσε και έναν αριθμό άλλων βιβλίων και κριτικών στην ελληνική γλώσσα. Από τα ταξίδια του στην Ελλάδα κάθε φορά έφερνε μαζί του και κάτι σπουδαίο όπως το “The Glossary of Later and Byzantine Greek” («Γλωσσάριο Βυζαντινής και Νεότερης Ελληνικής»).
 
 
Στις 27 Δεκεμβρίου 1883 επίσης η εφημερίδα ΝΥΤ ανέφερε ότι ο Καθηγητής Σοφοκλής άφησε την περιουσία του στον Πρόεδρο και στους Συναδέλφους του στο Harvard μόνιμα και να ονομαστεί Κωνστάντιο Ταμείο (Constatius Fund), στη μνήμη του θείου του ενώ να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για την αγορά βιβλίων στην Ελληνική, Λατινική και Αραβική γλώσσα και τα υπόλοιπα να χρησιμοποιηθούν στην έκδοση Ελληνικού λεξικού, με το οποίο είχε ασχοληθεί τον καιρό που απεβίωσε. Κληροδοτήματα έδωσε και στις κόρες του T.W. Harris για διάφορους σκοπούς.

Μετάφραση από το αγγλικό
με σχετική συγκατάθεση από το συγγραφέα
Ιάκωβος Γαριβάλδης

 

     

Βιβλιογραφία

Author: Μνήμες