Συντριβανι Θεσσαλονικης

Συντριβανι

Το Συντριβάνι (ή Σιντριβάνι) της Θεσσαλονίκης “συστήνεται” σε όλη τη χώρα, μέσα από την αρχαιολογική ταινία μικρού μήκους “Σιντριβάνι, ο ήχος του νερού”, όπως διαβάζουμε στις σελίδες Πολιτισμού της εφημερίδας “Έθνος”.

Με την ταινία αυτή συμμετέχει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στη δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες”.

καρτ-ποστάλ από το αρχείο Κωνσταντίνου Νίγδελη

Το Σιντριβάνι, μνημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε το 1889, μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους, στον χώρο όπου βρισκόταν η Κασσανδρεωτική Πύλη. Ηταν δώρο του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ προς τους Θεσσαλονικείς και εντασσόταν, μαζί με άλλα έργα, σε μια προσπάθεια “εξωραϊσμού” της πόλης.

H ταινία, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του “Έθνους”, προβλήθηκε με επιτυχία το 2010 και επιλέχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στη δράση “Περιβάλλον και Πολιτισμός”, γι’ αυτό και προβάλλεται παράλληλα σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης.

[vsw id=”8k5PIvoy-jM” source=”youtube” width=”650″ height=”430″ autoplay=”yes”]

 

 

Author: Μνήμες