Σμύρνη και 25 Οκτωβρίου 1920

13     Το δάγκωμα μιας μαϊμούς άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας

Όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα, η Συνθήκη των Σεβρών επικυρώθηκε στις 10 Αυγούστου 1920. Με τη Συνθήκη αυτή στο χαρτοφύλακά του, ο Βενιζέλος επέστρεψε στην Ελλάδα με τη βεβαιότητα πως ο ελληνικός λαός θα τον υποδεχόταν με ενθουσιασμό, και θα τον συγχωρούσε για τις ταλαιπωρίες που είχε υποστεί κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, τα δύο τελευταία χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918), και πιο πρόσφατα με την Μικρασιατική Εκστρατεία, που άρχισε με την απόβαση στρατεύματος στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919.

Ως εκ τούτου, βέβαιος για την λαϊκή αναγνώριση των διπλωματικών του επιτεύξεων, ο Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα καλούσε τον ελληνικό λαό στις κάλπες στις 25 Οκτωβρίου 1920.

Έτσι είχαν τα πράγματα, όταν στις 12 Οκτωβρίου 1920 ο βασιλιάς Αλέξανδρος, ο οποίος βρισκόταν στο θρόνο κατά τη διάρκεια της εξορίας του πατέρα του Κωνσταντίνου, πέθανε από σηψαιμία, ως αποτέλεσμα του δαγκώματος από μια μαϊμού, που είχαν στο παλάτι του Τατοΐου.

Εν όψει αυτού του γεγονότος, ο Βενιζέλος ανέβαλε τις εκλογές για μια εβδομάδα ως την 1η Νοεμβρίου, για να του δοθεί χρόνος να τακτοποιήσει το συνταγματικό θέμα που προέκυψε από το θάνατο του Αλέξανδρου.

Επειδή ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ανεπιθύμητος στους Συμμάχους, λόγω της φιλογερμανικής του στάσης κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο πρωτότοκος γιος του Γεώργιος δεν έχαιρε της εμπιστοσύνης των στελεχών του Φιλελεύθερου Κόμματος, ο Βενιζέλος αποφάσισε να καλέσει τον πρίγκιπα Παύλο, τον μικρότερο γιο του Κωνσταντίνου, για να αναλάβει το θρόνο.

Ο Παύλος δεν αποδέχθηκε την πρόταση, με τη δικαιολογία ότι πρώτα ο πατέρας του, και στη συνέχεια ο μεγαλύτερος αδελφός του, δεν είχαν παραιτηθεί από τα δικαιώματά τους στο θρόνο.

 

ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 1ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1920

Μη θέλοντας να δυσαρεστήσει τους Άγγλους, ανακηρύσσοντας αβασίλευτη δημοκρατία, ο Βενιζέλος αποφάσισε να κατέλθει στις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα τακτοποιούσε το θέμα του θρόνου στο άμεσο μέλλον.

Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε αυτήν την κατάσταση, και χρησιμοποίησε στην  προεκλογική της εκστρατεία το σύνθημα: «Βενιζέλος ή Κωνσταντίνος». Παράλληλα,  κατηγόρησε τον Βενιζέλο ότι δεν φρόντισε να αποσπάσει από τους Συμμάχους εγγυήσεις για την οικονομική και στρατιωτική τους βοήθεια, αν οι εξελίξεις στην Μικρασιατική Εκστρατεία το απαιτούσαν. Επίσης, η αντιπολίτευση εσκεμμένα δημιούργησε την εντύπωση στο εκλογικό σώμα ότι σύντομα θα έθετε τέρμα στον Μικρασιατικό πόλεμο.

Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 το κόμμα του Βενιζέλου υπέστη ταπεινωτική ήττα, παίρνοντας 118 από τις 362 έδρες, παρά το γεγονός ότι πήρε το 50% των ψήφων. Ούτε ο ίδιος ο Βενιζέλος επανεξελέγη, ο οποίος, μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ήττας του, αναχώρησε για το Παρίσι.

Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης ήταν η διενέργεια δημοψηφίσματος για την επιστροφή του εξόριστου Κωνσταντίνου. Το δημοψήφισμα έγινε για πολιτικούς λόγους, για να είναι σε θέση η νέα κυβέρνηση να πει στους Συμμάχους πως η επιστροφή του Κωνσταντίνου οφειλόταν στην επιθυμία του ελληνικού λαού.

Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, οι Σύμμαχοι – Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία – έκαναν γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση πως θα θεωρούσαν την επιστροφή του Κωνσταντίνου στο θρόνο ως «μη φιλική ενέργεια», γεγονός που θα συνεπαγόταν την αποδέσμευσή τους από τη Συνθήκη των Σεβρών.

Στις 21 Νοεμβρίου 1920, παραμονές του δημοψηφίσματος, οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας εξουσιοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις τους να γνωστοποιήσουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι Σύμμαχοι θα διέκοπταν κάθε οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αν ξαναγύριζε ο Κωνσταντίνος.

Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε αμετάπειστη, και προχώρησε στη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία, 99% του λαού ψήφισε υπέρ της επιστροφής του Κωνσταντίνου! Το ποσοστό αυτό είναι ενδεικτικό της έκτασης της νοθείας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τον Δεκέμβριο του 1920 ο Κωνσταντίνος έφτασε στην Αθήνα και ανέλαβε τα βασιλικά του καθήκοντα. Από την ημερομηνία εκείνη αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της Μικρασιατικής Καταστροφής.

 

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ,
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Σε άρθρο του στην αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθεροτυπία με τίτλο «Μεγάλη Ιδέα, Μεγάλη Υποκρισία, Μεγάλη Καταστροφή», ο Θάνος Κακουριώτης (1), γράφει μεταξύ άλλων:

«Το 1920 ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές και ο βασιλόφρονας Γούναρης που τις κερδίζει επαναφέρει τον Κωνσταντίνο, που ωσάν Δον Κιχώτης-Αρχιστράτηγος, ύστερα από τη μία νίκη των Ελλήνων στο Αφιόν Καραχισάρ, κραδαίνει τη σπάθη του έφιππος κραυγάζοντας : «Στην Άγκυρα!» Οι εμπειροπόλεμοι βενιζελικοί αξιωματικοί αντικαθίστανται από άπειρους και άπραγους φιλομοναρχικούς, ο ψυχολογικά προβληματικός στρατηγός Χατζηανέστης αντικαθιστά τον σώφρονα Παπούλα. Το χειρότερο, οι σύμμαχοι προσχηματικά και υποκριτικά αρνούνται κάθε βοήθεια στον ελληνικό στρατό, εφόσον κάθεται στον θρόνο γερμανόφιλος βασιλιάς. Οι Ελληνες μένουν εντελώς αβοήθητοι, ενώ οι Τούρκοι ενισχύονται από Γάλλους (κρυφά), Ιταλούς (φανερά) αλλά προπάντων τους Μπολσεβίκους…». 

Την επομένη των εκλογών ο Βενιζέλος προέβλεψε τη συμφορά. Η Πηνελόπη Δέλτα κατέγραψε τις προβλέψεις του ως ακολούθως:

«Θα φέρουν πίσω τούτοι τον Κωνσταντίνο. Και ο Κωνσταντίνος δεν θα έχει την φιλοπατρία ν’ αρνηθεί. Η Συνθήκη των Σεβρών δεν θα μας σώσει. Η Ιταλία με το ζόρι υπέγραψε. Η Γαλλία δεν θα μας υποστηρίξει, αν φέρουν τον Κωνσταντίνο. Μόνη η Αγγλία δεν θα επιμείνει ή θα βάλει όρους. Εγώ δεν υπολόγισα ποτέ στις δυνάμεις του στρατού μας για να κρατήσουμε τα σύνορά μας, αλλά στις συμμαχίες και στα γενικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η επιστροφή του Κωνσταντίνου θα διαλύσει τις συμμαχίες», (2).

Πράγματι, μέσα σε λίγες ημέρες οι διάδοχοι του Βενιζέλου είχαν καταστρέψει τις διασυνδέσεις και συμμαχίες, που επί χρόνια και με την διπλωματική του δεινότητα  είχε καλλιεργήσει ο Βενιζέλος με τις Μεγάλες Δυνάμεις της περιόδου εκείνης.

Το μεγάλο λάθος των φιλομοναρχικών κυβερνήσεων ήταν ότι συνέχισαν τον πόλεμο και μετά τη διάλυση της συμμαχίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως ο Μουσταφά Κεμάλ δεχόταν μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Σοβιετική Ρωσία.

Ακόμη μεγαλύτερο λάθος ήταν η απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση της πρότασης των Συμμάχων τον Ιούνιο του 1921 για μεσολάβηση μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας για διευθέτηση των μεταξύ τους διαφορών.

Στη φάση εκείνη της Μικρασιατικής Εκστρατείας η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας ήταν ισχυρή, καθότι το ελληνικό στράτευμα ήταν κατά πολύ ισχυρότερο από τις δυνάμεις του Κεμάλ, και η Αγγλία είχε πείσει τη Γαλλία να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Επιπλέον, ο Κεμάλ, αβέβαιος καθώς ήταν για την τελική έκβαση του πολέμου, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ήταν διατεθειμένος να αναγνωρίσει την αυτονομία της Σμύρνης, στο πλαίσιο του τουρκικού κράτους, και να συμφωνήσει στην προσάρτηση της Ανατολικής Θράκης, πλην της Κωνσταντινούπολης, στο ελληνικό κράτος.

Ως και ο Βενιζέλος από το Παρίσι έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση συμβουλεύοντάς την να δεχθεί την προσφορά των Συμμάχων.

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των Συμμάχων, και αγνόησε τη συμβουλή του Βενιζέλου, και στις αρχές του Ιουλίου 1921 διέταξε το ελληνικό στράτευμα να συνεχίσει την προέλαση προς την Άγκυρα.

Οι αποφασιστικές μάχες δόθηκαν στις όχθες του ποταμού Σαγγάριου.

Το σχέδιο του Κεμάλ, να παρασύρει το ελληνικό στράτευμα στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού, πέτυχε απόλυτα. Σε 20.000 στρατιώτες ανήλθαν τα θύματα στις μάχες του Σαγγάριου, με αποτέλεσμα όχι μόνο η προέλαση του ελληνικού στρατού να αναχαιτισθεί, αλλά και την ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων από τον Κεμάλ.

Από τη μια το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών, η δυσκολία ανεφοδιασμού του στρατεύματος, και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα, και από την άλλη η αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού από την στρατιωτική βοήθεια από την Ιταλία και Γαλλία, και την οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, είχαν ως αποτέλεσμα την πρωτοβουλία των κινήσεων να την αναλάβει ο Μουσταφά Κεμάλ.

Μετά από αποτελμάτωση ενός χρόνου, που ευνόησε την τουρκική πλευρά, άρχισαν οι τουρκικές επιθέσεις στις 26 Αυγούστου 1922, όταν ο Κεμάλ έκρινε πως βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση, με αποτέλεσμα την  υποχώρηση στην αρχή, και στη συνέχεια την άτακτη φυγή, του ελληνικού στρατεύματος προς τη Σμύρνη και άλλες πόλεις στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας.

Η Μικρασιατική Εκστρατεία, που μετατράπηκε σε νεοελληνική τραγωδία, έκλεισε, όπως θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα, με την πυρπόληση της ελληνικότατης Σμύρνης.

Του Κυριάκου Αμανατίδη
Bachelor of Arts, Melbourne University,
Bachelor of Letters, University of New England

Σημειώσεις

 1. Ο Θάνος Κακουριώτης είναι ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 2. Αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 8/12/09.

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Χαμιντιές (Μουραδιές)
  Το χωριό είναι πεδινό κτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Έρμου (Γκεντίζ) που το κάνει να είναι πολύ εύφορο. Ο Έρμος ποταμός, όπως μας έλεγαν οι κάτοικοι του Χαμιντιέ, ήταν βαθύς και πλατύς που είχε και άφθονα ψάρια.
 2. Σμύρνη - Γέφυρα Καραβανιών
  Ένας από τους τρεις συγκοινωνιακούς κόμβους της Σμύρνης. Το χτίσιμο της γέφυρας χρονολογείται στα 850 π.Χ, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη γέφυρα ακόμα εν χρήσει, σε όλο τον κόσμο, ένα σημαντικό επίτευγμα για τους Σμυρνιούς. Η Γέφυρα των Καραβανιών ή αλλιώς η Γέφυρα Μέλητος των Καραβανιών, έπαιζε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο, καθώς εξαιτίας της γερής κατασκευής της και της τοποθεσίας της, επέτρεπε την άνετη πρόσβαση των καραβανιών αλλά και μεμονωμένων καμήλων από την ανατολή, ώστε να μεταφέρουν και να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματά τους στη Σμύρνη.
 3. Σμύρνη - Όρος Πάγος
  Το όρος Πάγος ή Λόφος του Καντιφεκαλέ, που σημαίνει «Βελούδινο Κάστρο», βρίσκεται δυο χιλιόμετρα περίπου μακριά από την ακτή…. Επάνω του υπάρχει η αρχαία ακρόπολη που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, αρχικά με σαράντα πύργους, στους οποίους αργότερα προστέθηκαν και νέα οχυρωματικά έργα. Η πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Πάγου είναι καταλυτική τόσο σε μια επιτόπια επίσκεψη στη Σμύρνη όσο και σε μια εικονική περιήγηση. Εξίσου σημαντική είναι και η διαδρομή της ανάβασης, πραγματοποιούμενη μέσα από τις φτωχογειτονιές της Σμύρνης.
 4. Σμύρνη - Έντυπα, Εφημερίδες
  Η πνευματική κίνηση των Ελλήνων στη Σμύρνη άρχισε ν’ αναπτύσσεται στις αρχές του 19ο αιώνα. Πρώτος που φέρεται να ίδρυσε κοινωνικό πνευματικό κέντρο, ήταν ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, o οποίος ίδρυσε την "Ιωνική Λέσχη". Σημειώνεται ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1840, όπως μαρτυρείται από τον Χρήστο Σολομωνίδη, στη Σμύρνη λειτουργούσαν δέκα τυπογραφεία, όπου στα πέντε εξ' αυτών τυπώνονταν οι εβδομαδιαίες ελληνικές εφημερίδες "Αμάλθεια", "Ιωνικός Παρατηρητής", "Άργος" και η "Ιωνική Μέλισσα" καθώς και το περιοδικό "Αποθήκη των Ωφελίμων Γνώσεων". Στη μάλιστα στατιστική που είχε προβεί ο Κάρολος ντε Σερζέ (Charles de Scherzer) το 1870 στη Σμύρνη, λειτουργούσαν τότε 17 τυπογραφεία εκ των οποίων 10 ήταν ελληνικά, 3 αρμενικά, 2 γαλλικά, 1 τουρκικό και 1 εβραϊκό. Συνολικά κυκλοφορούσαν 134 εφημερίδες, περιοδικά και επιθεωρησιακά έντυπα.
 5. Σμύρνη - Κέντρα διασκέδασης
  Στην πλακόστρωτη προκυμαία της Σμύρνης συγκεντρώνονταν το πολύβουο πλήθος, στις ώρες της κοινωνικής συναναστροφής. Μεγαλέμποροι και εργάτες, μεσαίοι επαγγελματίες και άνθρωποι του μόχθου. Η θέα της θάλασσας από εδώ ήταν μοναδική… με τις ταράτσες των κτιρίων να έχουν μετατραπεί σε μπιραρίες, καφωδεία, στέκια για όλα τα γούστα. Εδώ υπήρχαν τα περισσότερα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι λέσχες, τα ξενοδοχεία και τα αναρίθμητα κέντρα αναψυχής (καφενεία, ζυθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) πολλά από τα οποία διέθεταν ορχήστρα με ξένη συνήθως ιταλική ορχήστρα ή λαϊκή μουσική και θεάματα.
 6. Σμύρνη - Υπηρεσίες πολιτών από 1675
  Το κτίριο που απεικονίζεται σε διάφορες φωτογραφίες της εποχής, ήταν έργο της γαλλικής Εταιρείας Societe des Quais de Smyrne… που είχε αναλάβει συνολικά το έργο της διευθέτησης του λιμένα, της προκυμαίας και διαφόρων απαραιτήτων έργων για την εύρυθμο και σύγχρονη λειτουργία της πόλης. Μια πόλη πολυάνθρωπη, πολυπολιτισμική, κέντρο βιομηχανικής παραγωγής, εμπορικό κέντρο, αλλά ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη ναυτική πύλη εισόδου και εξόδου προϊόντων, ταξιδιωτών και εμπορευομένων, με το μεγαλύτερο ίσως λιμάνι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν επόμενο πως έπρεπε να αναπτύξει και ιδιαίτερες υπηρεσίες ελέγχου αυτών που εισέρχονταν και εξέρχονταν… Αφενός με την ύπαρξη του τεράστιου ρολογιού, αριστουργήματος εποχής ύψους 25 μέτρων, αλλά και αφετέρου από το κονάκι- άλλοτε Διοικητήριο… σήμερα το κέντρο της κίνησης της πόλης με την αποβάθρα των μικρών επιβατηγών πλοίων που εξυπηρετούν τη συγκοινωνία με τα παράλια- περίχωρα της Σμύρνης.
 7. Σμύρνη - Κέντρο της πόλης
  Η «Γκιαούρ Ιζμίρ», δηλαδή η Σμύρνη των απίστων. Πραγματικότητα, μιας και άπιστος η Σμύρνη ήταν μια πόλη καθαρά Ελληνική… αλλά λόγω της θέσεώς της εμπλουτισμένη με όλες τις φυλές του κόσμου… Μια πόλη που στο διάβα του χρόνου υπέστη πολλές καταστροφές από φυσικά αίτια και ανθρώπινες παρεμβάσεις… αλλά άντεξε και ανδρώθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε να καταστεί ζηλευτή σε όλους. Από τα τέλη του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε ένα πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο, που συναγωνίζονταν τη Μασσαλία, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια στο θαλάσσιο εμπόριο της Μεσογείου και συγκέντρωνε τα βλέμματα θαυμασμού και φθόνου ολόκληρης της Ευρώπης.
 8. Η Σμύρνη μάνα καίγεται
  «Μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες σχετικά με την πυρκαγιά είναι η έκθεση που υπογράφει ο Αγγλικανός εφημέριος της Σμύρνης, Αιδεσιμότατος Charles Dobson, και μια επιτροπή από σημαίνοντες Βρετανούς κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικανών εφημερίων του Μπουρνόβα και του Μπουτζά. Η έκθεση αυτή επιρρίπτει την ευθύνη για την πυρκαγιά στους Τούρκους...
 9. Σμύρνη και 25 Οκτωβρίου 1920
  Η Συνθήκη των Σεβρών επικυρώθηκε στις 10 Αυγούστου 1920. Με τη Συνθήκη αυτή στο χαρτοφύλακά του, ο Βενιζέλος επέστρεψε στην Ελλάδα με τη βεβαιότητα πως ο ελληνικός λαός θα τον υποδεχόταν με ενθουσιασμό, και θα τον συγχωρούσε για τις ταλαιπωρίες που είχε υποστεί κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, τα δύο τελευταία χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918), και πιο πρόσφατα με την Μικρασιατική Εκστρατεία, που άρχισε με την απόβαση στρατεύματος στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919.
 10. Σμύρνη - Βενιζέλος και Μικρασιατική Καταστροφή
  Το ερώτημα αν η αποστολή ελληνικού στρατεύματος στη Σμύρνη ήταν σωστή ή λαθεμένη απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ακόμη απασχολεί τους ιστορικούς, 91 χρόνια αργότερα. Αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει, γιατί η απόβαση του ελληνικού στρατεύματος στην Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 υπήρξε η πρώτη πράξη ενός δράματος που διήρκεσε κοντά τρεισήμισι χρόνια.
 11. Σμύρνη - Βενιζέλος, Λόυντ Τζορτζ
  Βλέποντας το όνειρό του για την Μεγάλη Ιδέα να πλησιάζει την πλήρη πραγματοποίησή του – το πρώτο της μέρος είχε ήδη επιτευχθεί με την απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και των μεγάλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 – ο Βενιζέλος ενήργησε αστραπιαία, μήπως και η Ιταλία έπειθε τις τρεις σύμμαχες χώρες να αλλάξουν την απόφασή τους.
 12. Περιοχή Σμύρνης
  -- Τελευταία αυθεντικά στοιχεία προσφύγων από τη Σμύρνη Οι αναγνώστες εδώ μπορούν να παροτρύνουν κι άλλους συμπολίτες τους, μέλη προσφυγικών οικογενει
 13. Σμύρνη - Στήθηκε το σκηνικό
  Σε υπόμνημά του στο Συμβούλιο ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσδιόρισε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Μικρά Ασία, τις οποίες στήριξε σε δύο κύριους λόγους: (1) Στο γεγονός ότι από το πρόγραμμα βίαιου εκτουρκισμού που είχαν αρχίσει οι Νεότουρκοι το 1911, με την ενθάρρυνση της Γερμανίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), γύρω στις 900.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης είχαν εξοντωθεί με εκτελέσεις ή εκτοπισμούς, ενώ κοντά στο μισό εκατομμύριο διώχθηκαν ή έφυγαν τρομοκρατημένοι ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.
 14. Σμύρνη - Πολιτική Βενιζέλου
  Στόχος του Βενιζέλου ήταν η Ελλάδα να βρεθεί στο πλευρό των χωρών της Αντάντ – Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας – στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο προέβλεπε πως θα κέρδιζαν, για να πάρει μέρος στη συνδιάσκεψη της ειρήνης που θα ακολουθούσε. Βέβαιος πως οι σύμμαχοι θα προέβαιναν στο διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία στον πόλεμο είχε ενταχθεί στο πλευρό της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας, ο Βενιζέλος ήθελε η Ελλάδα να διεκδικήσει περιοχές που ιστορικοί και δημογραφικοί λόγοι συνηγορούσαν, κατά την άποψή του, για την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος.
 15. Σμύρνη - Βενιζέλος, Κωνσταντίνος
  Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκα στις εκλογές του Νοεμβρίου 1910, στις οποίες η παράταξη του Ελευθέριου Βενιζέλου πήρε 307 από τις 362 έδρες. Εδώ πρέπει να γίνει η διευκρίνιση ότι στις εκλογές εκείνες δεν πήραν μέρος τα παλαιά μεγάλα κόμματα, και ως εκ τούτου τις έδρες τις μοιράστηκε η παράταξη του Βενιζέλου με κάποια μικρά κόμματα, όπως ήταν η ομάδα των Κοινωνιολόγων του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, και διάφορους ανεξάρτητους πολιτικούς.
 16. Σμύρνη - Εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω στα 1900
  Πριν μπω στο θέμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, κρίνω πως είναι απαραίτητη η αναφορά σε κάποιες από τις σημαντικές εξελίξεις από τα τέλη του 19ου αιώνα, ως την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα (1900-1910), ως προοίμιο για την εμφάνιση του Ελευθέριου Βενιζέλου στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας το 1910, στο οποίο έμελλε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την επόμενη δεκαετία (1910-1920).
 17. Μνήμη Σμύρνης
  Στα τέλη Μαΐου του 1922, ο πολύ δραστήριος Μητροπολίτης Πάφου Ιάκωβος (1910-1929) επισκεπτόταν τη Σμύρνη και επέδιδε στο Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο (1910-1922), το μετέπειτα Εθνομάρτυρα, και στον αρχιστράτηγο Αναστάσιο Παπούλα (1859-1935) επιστολές του Εθνικού Συμβουλίου και της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις οποίες οι Έλληνες της Κύπρου χαιρετούσαν τις νίκες του Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και εύχονταν η Ιωνία να ανακτήσει την Ελληνικότητά της.
 18. Σμύρνη - Η Μεγάλη Ιδέα
  Μετά τα εισαγωγικά κεφάλαια για την ιστορία της Σμύρνης, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθώ με την Μικρασιατική Εκστρατεία, που άρχισε με την αποστολή στρατεύματος στις 15 Μαΐου 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για την κατάληψη της Σμύρνης, μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, και την πυρπόληση της πόλης τον Σεπτέμβριο του 1922. Για να γίνει κατανοητή η προσπάθεια του Βενιζέλου να πείσει τους Συμμάχους για την αποστολή ελληνικού στρατεύματος στην Μικρά Ασία, θα χρειασθεί να γίνει μια εισαγωγική αναφορά στην Μεγάλη Ιδέα, και πώς αυτή επηρέασε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920.
 19. Σμύρνη - Θέατρο και Τύπος
  Οι ελληνικές εφημερίδες και τα ελληνικά περιοδικά που κατά καιρούς κυκλοφόρησαν στη Σμύρνη συνέβαλαν, παράλληλα με τα ελληνικά σχολεία, τα μέγιστα στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, στην καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης, και στην ενημέρωση των Ελλήνων κατοίκων της πόλης για τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο. Οι απόψεις που διατυπώνει για τον ελληνικό τύπο της διασποράς ο Καθηγητής Γιώργος Καναράκης στον Πρόλογο του βιβλίου του «Ο Ελληνικός Τύπος στους Αντίποδες – Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία» (Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2000) ισχύουν εξίσου και για τον ελληνικό τύπο της Σμύρνης.
 20. Σμύρνη - Εστία του μικρασιατικού Ελληνισμού
  Την περασμένη εβδομάδα έκανα μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Σμύρνης από την αρχαιότητα μέχρι την κατάληψή της από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1424, είκοσι εννέα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Οι δύο πρώτοι αιώνες της τουρκοκρατίας υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί για τον μικρασιατικό Ελληνισμό, με την αφομοίωση που επιδιώχθηκε με τα μέτρα του εξισλαμισμού, και με το παιδομάζωμα.
 21. Μια διαχρονική αναφορά στην Σμύρνη
  Ομόφωνη είναι η γνώμη των ιστορικών ότι η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, που ακολούθησε, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει υποστεί ο Ελληνισμός από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.
 22. Σμύρνη
  Περιοχή Σμύρνης (στη σημερινή Τουρκία Ismir) στην αρχαία Ιωνία. Μπορείτε εδώ πιο κάτω να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ανάλογα με την περιοχή Σμύρνης π
 23. "Καλλίστη των πασών"
  Η «καλλίστη των πασών» κατά τον Στράβωνα, μια από τις επτά εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, ιδρύθηκε σύμφωνα με τον μύθο από Φρύγες με τον βασιλιά τους Τάνταλο που της έδωσε το όνομα Ναύλοχος …Στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Λέλεγες, λίγο αργότερα ο Αιολείς και τέλος οι Ίωνες… Στο διάβα το χρόνου απετέλεσε σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο. ‘Ήταν γνωστή για τη Εραστράτειο Ιατρική Σχολή, την Ευαγγελική Σχολή, την Εμπορική Σχολή Αρώνη, το Ιατρικό μουσείο, το νοσοκομείο, το ορφανοτροφείο, τα πάμπολλα τυπογραφεία της στα ποία τυπώνοντας επτά εφημερίδες και μια πληθώρα περιδικών…

Author: Μνήμες