Οι ξυνές τροφες

lemonmint

Όλες οι όξυνες τροφές που καταναλώνουμε, διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

 1. Σε πεπτικά αποβαλλόμενες ή αιθέριες (volatile)
 2. Σε πεπτικά σταθερές η αμετάλλακτες(fixed)

Τι σημαίνει αυτό;

 • Όλες οι αμαγείρευτες τροφές που περιέχουν όξυνα άλατα (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ανανάς, πράσινα μήλα/granny smith, ροδάκινα, πετροκέρασα, βερίκοκα, αγριοστάφυλα και πολλά αλλά), καθαρίζουν το αίμα όταν χωνεύονται και αποβάλουν το οξέα τους 3-4 ώρες αργότερα, αφήνοντας πίσω μόνο αλκαλικά άλατα η τη φυσική στάθμη ανηλικότητας στον οργανισμό.
 • Όλες οι μαγειρεμένες αμυλούχες και λευκωματούχες (πρωτεΐνες) τροφές (κρέατα, ψάρια, ψωμί, ζυμαρικά και όλα τα δημητριακά, όσπρια, ξίδια και κάθε είδους τροφή που προέρχεται από ζύμωση, ανήκουν στις αμετάλλακτες τροφές ή σταθερές.

Δηλαδή το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει τα μεταλλαγμένα τους οξέα και έτσι παραμένουν σταθερά και επιβλαβή στον ανθρώπινο οργανισμό, κατεβάζοντας το PH χαμηλότερα, δημιουργούντας το γνωστό σκορβούτο η acidosis.

Όλες οι οξείες και χρόνιες αρρώστιας προέρχονται επί το πλείστον από υπερβολικά οξέα συσσωρευμένα στον οργανισμό (κρυολογήματα, δερμικά οιδήματα, εντερικές φλογώσεις, πεπτικά έλκη, κυστικές ανωμαλίες, ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων, ανωμαλίες του προστάτη, μήτρας, ωοθήκες, μαστικούς αδένες, ανικανότητα, αϋπνίες, ημικρανίες, νευρικότητα, χαμηλό θυμητικό, έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης, ακόμη και νευρασθένειες) προέρχονται από υπερβολικά οξέα πολλές φορές.

lemons

Σας κούρασα νομίζω. Ε…! κάνετε λίγο ακόμη κουράγιο να πω και κάτι ποιο χρήσιμο για το λεμόνι.

1. Το λεμόνι πρέπει να τρώγεται όταν κάποιος είναι νηστικός, όπως το πρωί με λίγο μέλι, αλλά χωρίς καμιά τροφή μετέπειτα για μια ώρα και παραπάνω τουλάχιστον

2. Όταν η σωματική και νοητική ενέργεια είναι πολύ χαμηλά (όπως σε μερικούς ηλικιωμένους και γέροντες ) το λεμόνι δεν χωνεύεται εύκολα και τα οξέα του παραμένουν αμετάλλακτα και επιβλαβή στον οργανισμό.

Για αυτό πολλοί γέροι ενστικτωδώς αποφεύγουν τα όξυνα φρούτα καταλήγοντας στις σούπες, φρυγανιές, τσάγια κ.τ.λ. Δύσκολα τα γερόντια και οι πρόωροι εξαντλημένοι σε νευρική ενέργεια, χωνεύουν τα όξυνα φρούτα όπως τα μικρά παιδάκια.

Μόνο ένας πεπειραμένος οικογενειακός γιατρός μπορεί να τους καθοδηγήσει σωστά, εάν βέβαια μόνοι τους δεν το κατάλαβαν για να το διορθώσουν.

Καλή σου εβδομάδα και να είναι πολύ δημιουργική.

Δρ Δημήτρης Καραλής
Νότια Αφρική

 


Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Το θαυματουργο λεμονι
  Tα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα.
 2. Οι ξυνές τροφες
  Όλες οι αμαγείρευτες τροφές που περιέχουν όξυνα άλατα (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ανανάς, πράσινα μήλα/granny smith, ροδάκινα, πετροκέρασα, βερίκοκα, αγριοστάφυλα και πολλά αλλά), καθαρίζουν το αίμα όταν χωνεύονται και αποβάλουν το οξέα τους σε 3-4 ώρες...
 3. Κρεμμυδια Μαγιονεζα και Πατατες
  Ιδιότητες του Κρεμμυδιού, της Μαγιονέζας και της Πατάτας σε σαλάτες. Εμπειρίες ανθρώπων που ίσως να μην έχουν αποδειχτεί επιστημονικά, αλλά ας θυμηθούμε την εποχή που γιατροί παντού στον κόσμο ήταν οι βοτανολόγοι, οι γαστρονόμοι και οι εμπειρίες του λαού που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα.

Author: Μνήμες