Σμύρνη – Στήθηκε το σκηνικό

O Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου 1917 - φωτο Wikipedia
O Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου 1917 – φωτο Wikipedia

10    Στήθηκε το σκηνικό για την Μικρασιατική τραγωδία

Όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα, μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Συμβούλιο Ειρήνης, απαρτιζόμενο από τις νικήτριες χώρες της Αντάντ, άρχισε τις εργασίες του τον Ιανουάριο του 1919 και κράτησε σχεδόν για όλη τη διάρκεια του 1919.

Σε υπόμνημά του στο Συμβούλιο ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσδιόρισε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Μικρά Ασία, τις οποίες στήριξε σε δύο κύριους λόγους:

1) Στο γεγονός ότι από το πρόγραμμα βίαιου εκτουρκισμού που είχαν αρχίσει οι Νεότουρκοι το 1911, με την ενθάρρυνση της Γερμανίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), γύρω στις 900.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης είχαν εξοντωθεί με εκτελέσεις ή εκτοπισμούς, ενώ κοντά στο μισό εκατομμύριο διώχθηκαν ή έφυγαν τρομοκρατημένοι ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ο Βενιζέλος είχε κάθε λόγο να πιστεύει πως οι διώξεις αυτές θα συνεχίζονταν και κατά τη διάρκεια του 1919, όπως πράγματι έγινε, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ άρχισε το νέο κύμα των διωγμών στον Πόντο από τα μέσα του Μαΐου 1919.

2) Στο γεγονός ότι η Ιωνία (τμήμα των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας, με κέντρο τη Σμύρνη), διατηρούσε αναλλοίωτο τον ελληνικό της χαρακτήρα από τα πανάρχαια χρόνια, και ως εκ τούτου επιβαλλόταν η ενσωμάτωσή της με την Ελλάδα.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έβλεπαν ευνοϊκά τις προτάσεις του Βενιζέλου, ενώ αρχικά οι Η.Π.Α. είχαν επιφυλάξεις, ενώ η Ιταλία αντιδρούσε έντονα, γιατί οι Σύμμαχοι της είχαν υποσχεθεί περιοχές της Μικράς Ασίας που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα του Βενιζέλου, όπως η Αττάλεια και η Σμύρνη (Συνθήκη του Λονδίνου, 1915, και συνδιάσκεψη Αγίου Ιωάννη της Μωριέννης, 1917).

Έτσι είχαν τα πράγματα, όταν τον Απρίλιο του 1919 η Ιταλία, ενοχλημένη από την ευνοϊκή στάση των Αγγλογάλλων προς την Ελλάδα, αποχώρησε για ένα διάστημα από το Συνέδριο Ειρήνης, και έστειλε πολεμικά πλοία στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, με πρόθεση να καταλάβει τις περιοχές που της είχαν υποσχεθεί.

Ο Θάνος Βερέμης (1), σε άρθρο του με τίτλο «Η απόφαση για την απόβαση στη Σμύρνη» στην αθηναϊκή εφημερίδα Η Καθημερινή (8/11/2009), δίνει την ακόλουθη εξήγηση για την εντολή που οι Σύμμαχοι έδωσαν στον Βενιζέλο να στείλει ελληνικό στράτευμα στη Σμύρνη:

{…} « Όμως, η ιταλική βουλιμία και οι επιθετικές αυθαιρεσίες, που οι ιταλικές δυνάμεις διέπρατταν την άνοιξη του 1919 σε περιοχές πέραν της αρμοδιότητάς τους, ανάγκασαν τους Άγγλους, τους Γάλλους, ακόμα και τους Αμερικανούς, που υπήρξαν αρχικά αντίθετοι, να λογαριάσουν σοβαρά τις διεκδικήσεις του Βενιζέλου για μια ζώνη ελληνικού ενδιαφέροντος στη Μικρά Ασία, η οποία θα περιελάμβανε και τη Σμύρνη».

{…} «Όταν ο Lloyd George, με τη σύμφωνη γνώμη του Clemenceau, πρότεινε στον Βενιζέλο να στείλει ειρηνευτική δύναμη στη Σμύρνη, αυτός άρπαξε την πολυπόθητη ευκαιρία με ενθουσιασμό».

 

Η ΜΟΝΗ ΕΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, και των μυστικών ενεργειών των Ιταλών, επανήλθε σε συνάντηση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Η.Π.Π.) στο Παρίσι στις 6 Μαΐου 1919, μία ημέρα πριν από την επιστροφή του Ιταλού Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, που είχαν αποχωρήσει από το Συνέδριο για να οργανώσουν, μυστικά, αποστολή στρατευμάτων στην Μικρά Ασία.

Ο Michael Llewellyn Smith (2) καλύπτει εκτενώς τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών Λόυντ Τζορτζ (Μεγάλη Βρετανία), Ζωρζ Κλεμανσώ (Γαλλία) και Γούντροου Ουίλσον (Η.Π.Α.), στις οποίες λήφθηκε η απόφαση να δοθεί εντολή στην Ελλάδα να στείλει στράτευμα στη Σμύρνη, όχι τόσο γιατί είχαν πεισθεί από τα επιχειρήματα του Βενιζέλου, αλλά γιατί οι μυστικές κινήσεις της Ιταλίας αντέβαιναν στα συμφέροντα των χωρών τους.

Σημειώνω εδώ πως, σύμφωνα με τον Michael Llewellyn Smith, οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των παραπάνω πολιτικών ηγετών ήταν της γνώμης πως η απόφασή τους για την αποστολή ελληνικού στρατεύματος ήταν εκ των πραγμάτων καταδικασμένη σε αποτυχία.

Συγκεκριμένα ο Άγγλος στρατηγός Χένρυ Ουίλσον, ο οποίος ήταν στρατιωτικός σύμβουλος του Λόυντ Τζορτζ, έγραψε στο ημερολόγιό του:

«Φυσικά, η όλη υπόθεση είναι σκέτη παραφροσύνη» (3).

Το απόγευμα της ημέρας που πάρθηκε η απόφαση (6 Μαΐου 1919), ο Τζορτζ Λόυντ κάλεσε τον Βενιζέλο να τον συναντήσει στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Llewellyn Smith (4) μεταφέρει ως ακολούθως τη συζήτηση στη συνάντηση εκείνη:

Τζορτζ Λόυντ: Έχετε διαθέσιμο στρατόν;

Βενιζέλος: Έχομε. Περί τίνος πρόκειται;

Τζορτζ Λόυντ: Απεφασίσαμεν σήμερον μετά του Προέδρου Ουίλσωνος και του κυρίου Κλεμανσώ ότι δέον να καταλάβετε την Σμύρνην.

Βενιζέλος: Είμεθα έτοιμοι.

Ο Llewellyn Smith (5) σχολιάζει ως ακολούθως την απόφαση των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων:

{…} «Η απόφαση να στείλουν τους Έλληνες στη Μικρά Ασία ελήφθη ξαφνικά, πρόχειρα, και με μεγάλη μυστικότητα από τους Τρεις Μεγάλους, με την ενθάρρυνση του Βενιζέλου αλλά με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς σοβαρή ανταλλαγή απόψεων με τους εμπειρογνώμονες και χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες. Ο Λόυντ Τζορτζ, βασιζόμενος στα στοιχεία που του έδωσε ο Βενιζέλος, προκάλεσε την απόφαση. Ο πρόεδρος Ουίλσον, παρακάμπτοντας τις απόψεις των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή των Ελληνικών Εδαφικών Διεκδικήσεων, έδωσε τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο με σκοπό να εξουδετερώσει την Ιταλία. Ο Κλεμανσώ έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο».

{…} «Αν βρισκόταν στην ανάγκη να εκλογικεύσει την υποστήριξη που έδινε στους Έλληνες, ο Λόυντ Τζορτζ θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η νέα Ελλάδα θα γινόταν ο φορέας των βρετανικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο… Αυτό το επικίνδυνα ελκυστικό όραμα βασιζόταν στο πρόωρο συμπέρασμα ότι η Τουρκία ήταν ανίσχυρη».

{…} «Αν το κοινό αυτό όραμα του Λόυντ Τζορτζ και του Βενιζέλου είχε κάτι το μεγαλειώδες, η απομόνωση των δύο πολιτικών είχε κάτι το τρομακτικό. Οι ενδοιασμοί του Κλεμανσώ, η αναξιοπιστία των Αμερικανών, η δυσφορία των Ιταλών και η επιφυλακτικότητα των στρατιωτικών συμβούλων θα έπρεπε να τους είχε προϊδεάσει ότι τώρα άρχιζαν τα προβλήματα».

 

ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ’ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ…

Σύμφωνα με την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (6), ο Βενιζέλος, μετά τη συζήτηση που είχε με τον Λόυντ Τζορτζ στις 6 Μαΐου, με υπερεπείγον τηλεγράφημα έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμαστούν όλα τα διαθέσιμα φορτηγά και επιβατικά πλοία για να μεταφέρουν, μόλις πάρουν διαταγή, την 1η Μεραρχία στρατού από τη Θεσσαλονίκη, σε τόπο που θα τους γνωστοποιούσε αργότερα.

Όλοι όμως ήδη γνώριζαν πως ο προορισμός του ελληνικού στρατεύματος ήταν η Σμύρνη, αφού αυτό ήταν το αντικείμενο του υπομνήματος του Βενιζέλου στο Συνέδριο Ειρήνης, το οποίο είχε σχολιασθεί από όλες τις ελληνικές εφημερίδες.

Έξι ημέρες αργότερα (12 Μαΐου 1919), με επείγον και εμπιστευτικό τηλεγράφημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών ο Βενιζέλος ανήγγειλε θριαμβευτικά:

«Αυτήν την στιγμήν το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιασκέψεως … εν τη σημερινή συνεδριάσει του απεφάσισεν όπως το εκστρατευτικό σώμα αναχωρήσει αμέσως διά Σμύρνην. Η απόφασις ελήφθη παμψηφεί. Ζήτω το Έθνος!…», (7).

Στη φάση αυτή των συνδιασκέψεων η εντολή των Συμμάχων προς την Ελλάδα ήταν να στείλει στράτευμα στη Σμύρνη μόνο για την τήρηση της τάξης και την πρόληψη βιαιοτήτων εκ μέρους των Τούρκων εις βάρος του ελληνικού στοιχείου.

Ένα χρόνο αργότερα, με τη Συνθήκη των Σεβρών (Αύγουστος 1920), οι Σύμμαχοι αναγνώρισαν στην Ελλάδα το δικαίωμα να παραμείνει στη Σμύρνη για πέντε χρόνια, οπότε θα διενεργούσε δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα έκρινε αν η Σμύρνη και η ενδοχώρα της θα ενσωματώνονταν στην Ελλάδα, ή θα παρέμεναν υπό την κυριαρχία της Τουρκίας.

Ενόψει αυτών των όρων, και λαμβάνοντας υπόψη πως η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, εύλογα προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο ο Βενιζέλος ενήργησε με αδικαιολόγητη βιασύνη, χωρίς να έχει προηγουμένως συμβουλευθεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Εξίσου εύλογο είναι το ερώτημα, αν ο Βενιζέλος επέτρεψε στον εαυτόν του να γίνει όργανο των Μεγάλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα της Βρετανίας, δεδομένου ότι δεν είχε απαιτήσει διαβεβαιώσεις για την μελλοντική τους συμπαράσταση, διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική, αν οι περιστάσεις την απαιτούσαν.

Τα ερωτήματα αυτά θα μας απασχολήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Του Κυριάκου Αμανατίδη
Bachelor of Arts, Melbourne University,
Bachelor of Letters, University of New England

Σημειώσεις

 1. Ο Θάνος Βερέμης είναι Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και  Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
 2. Michael Llewellyn Smith, «Το Όραμα της Ιωνίας – Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία, 1919-1922», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης», Αθήνα 2009, σελ. 161-172. Κύρια πηγή των πληροφοριών του Llewellyn Smith είναι τα έγγραφα σχετικά με την βρετανική εξωτερική πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
 3. Όπως πιο πάνω, σελ. 164.
 4. Όπως πιο πάνω, σελ. 163.
 5. Όπως πιο πάνω, σελ. 166 και σελ. 172.
 6. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1978, Τόμος ΙΕ, σελ. 115.
 7. Όπως πιο πάνω, σελ. 115

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Χαμιντιές (Μουραδιές)
  Το χωριό είναι πεδινό κτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Έρμου (Γκεντίζ) που το κάνει να είναι πολύ εύφορο. Ο Έρμος ποταμός, όπως μας έλεγαν οι κάτοικοι του Χαμιντιέ, ήταν βαθύς και πλατύς που είχε και άφθονα ψάρια.
 2. Σμύρνη - Γέφυρα Καραβανιών
  Ένας από τους τρεις συγκοινωνιακούς κόμβους της Σμύρνης. Το χτίσιμο της γέφυρας χρονολογείται στα 850 π.Χ, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη γέφυρα ακόμα εν χρήσει, σε όλο τον κόσμο, ένα σημαντικό επίτευγμα για τους Σμυρνιούς. Η Γέφυρα των Καραβανιών ή αλλιώς η Γέφυρα Μέλητος των Καραβανιών, έπαιζε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο, καθώς εξαιτίας της γερής κατασκευής της και της τοποθεσίας της, επέτρεπε την άνετη πρόσβαση των καραβανιών αλλά και μεμονωμένων καμήλων από την ανατολή, ώστε να μεταφέρουν και να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματά τους στη Σμύρνη.
 3. Σμύρνη - Όρος Πάγος
  Το όρος Πάγος ή Λόφος του Καντιφεκαλέ, που σημαίνει «Βελούδινο Κάστρο», βρίσκεται δυο χιλιόμετρα περίπου μακριά από την ακτή…. Επάνω του υπάρχει η αρχαία ακρόπολη που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, αρχικά με σαράντα πύργους, στους οποίους αργότερα προστέθηκαν και νέα οχυρωματικά έργα. Η πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Πάγου είναι καταλυτική τόσο σε μια επιτόπια επίσκεψη στη Σμύρνη όσο και σε μια εικονική περιήγηση. Εξίσου σημαντική είναι και η διαδρομή της ανάβασης, πραγματοποιούμενη μέσα από τις φτωχογειτονιές της Σμύρνης.
 4. Σμύρνη - Έντυπα, Εφημερίδες
  Η πνευματική κίνηση των Ελλήνων στη Σμύρνη άρχισε ν’ αναπτύσσεται στις αρχές του 19ο αιώνα. Πρώτος που φέρεται να ίδρυσε κοινωνικό πνευματικό κέντρο, ήταν ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, o οποίος ίδρυσε την "Ιωνική Λέσχη". Σημειώνεται ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1840, όπως μαρτυρείται από τον Χρήστο Σολομωνίδη, στη Σμύρνη λειτουργούσαν δέκα τυπογραφεία, όπου στα πέντε εξ' αυτών τυπώνονταν οι εβδομαδιαίες ελληνικές εφημερίδες "Αμάλθεια", "Ιωνικός Παρατηρητής", "Άργος" και η "Ιωνική Μέλισσα" καθώς και το περιοδικό "Αποθήκη των Ωφελίμων Γνώσεων". Στη μάλιστα στατιστική που είχε προβεί ο Κάρολος ντε Σερζέ (Charles de Scherzer) το 1870 στη Σμύρνη, λειτουργούσαν τότε 17 τυπογραφεία εκ των οποίων 10 ήταν ελληνικά, 3 αρμενικά, 2 γαλλικά, 1 τουρκικό και 1 εβραϊκό. Συνολικά κυκλοφορούσαν 134 εφημερίδες, περιοδικά και επιθεωρησιακά έντυπα.
 5. Σμύρνη - Κέντρα διασκέδασης
  Στην πλακόστρωτη προκυμαία της Σμύρνης συγκεντρώνονταν το πολύβουο πλήθος, στις ώρες της κοινωνικής συναναστροφής. Μεγαλέμποροι και εργάτες, μεσαίοι επαγγελματίες και άνθρωποι του μόχθου. Η θέα της θάλασσας από εδώ ήταν μοναδική… με τις ταράτσες των κτιρίων να έχουν μετατραπεί σε μπιραρίες, καφωδεία, στέκια για όλα τα γούστα. Εδώ υπήρχαν τα περισσότερα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι λέσχες, τα ξενοδοχεία και τα αναρίθμητα κέντρα αναψυχής (καφενεία, ζυθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) πολλά από τα οποία διέθεταν ορχήστρα με ξένη συνήθως ιταλική ορχήστρα ή λαϊκή μουσική και θεάματα.
 6. Σμύρνη - Υπηρεσίες πολιτών από 1675
  Το κτίριο που απεικονίζεται σε διάφορες φωτογραφίες της εποχής, ήταν έργο της γαλλικής Εταιρείας Societe des Quais de Smyrne… που είχε αναλάβει συνολικά το έργο της διευθέτησης του λιμένα, της προκυμαίας και διαφόρων απαραιτήτων έργων για την εύρυθμο και σύγχρονη λειτουργία της πόλης. Μια πόλη πολυάνθρωπη, πολυπολιτισμική, κέντρο βιομηχανικής παραγωγής, εμπορικό κέντρο, αλλά ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη ναυτική πύλη εισόδου και εξόδου προϊόντων, ταξιδιωτών και εμπορευομένων, με το μεγαλύτερο ίσως λιμάνι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν επόμενο πως έπρεπε να αναπτύξει και ιδιαίτερες υπηρεσίες ελέγχου αυτών που εισέρχονταν και εξέρχονταν… Αφενός με την ύπαρξη του τεράστιου ρολογιού, αριστουργήματος εποχής ύψους 25 μέτρων, αλλά και αφετέρου από το κονάκι- άλλοτε Διοικητήριο… σήμερα το κέντρο της κίνησης της πόλης με την αποβάθρα των μικρών επιβατηγών πλοίων που εξυπηρετούν τη συγκοινωνία με τα παράλια- περίχωρα της Σμύρνης.
 7. Σμύρνη - Κέντρο της πόλης
  Η «Γκιαούρ Ιζμίρ», δηλαδή η Σμύρνη των απίστων. Πραγματικότητα, μιας και άπιστος η Σμύρνη ήταν μια πόλη καθαρά Ελληνική… αλλά λόγω της θέσεώς της εμπλουτισμένη με όλες τις φυλές του κόσμου… Μια πόλη που στο διάβα του χρόνου υπέστη πολλές καταστροφές από φυσικά αίτια και ανθρώπινες παρεμβάσεις… αλλά άντεξε και ανδρώθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε να καταστεί ζηλευτή σε όλους. Από τα τέλη του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε ένα πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο, που συναγωνίζονταν τη Μασσαλία, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια στο θαλάσσιο εμπόριο της Μεσογείου και συγκέντρωνε τα βλέμματα θαυμασμού και φθόνου ολόκληρης της Ευρώπης.
 8. Η Σμύρνη μάνα καίγεται
  «Μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες σχετικά με την πυρκαγιά είναι η έκθεση που υπογράφει ο Αγγλικανός εφημέριος της Σμύρνης, Αιδεσιμότατος Charles Dobson, και μια επιτροπή από σημαίνοντες Βρετανούς κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικανών εφημερίων του Μπουρνόβα και του Μπουτζά. Η έκθεση αυτή επιρρίπτει την ευθύνη για την πυρκαγιά στους Τούρκους...
 9. Σμύρνη και 25 Οκτωβρίου 1920
  Η Συνθήκη των Σεβρών επικυρώθηκε στις 10 Αυγούστου 1920. Με τη Συνθήκη αυτή στο χαρτοφύλακά του, ο Βενιζέλος επέστρεψε στην Ελλάδα με τη βεβαιότητα πως ο ελληνικός λαός θα τον υποδεχόταν με ενθουσιασμό, και θα τον συγχωρούσε για τις ταλαιπωρίες που είχε υποστεί κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, τα δύο τελευταία χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918), και πιο πρόσφατα με την Μικρασιατική Εκστρατεία, που άρχισε με την απόβαση στρατεύματος στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919.
 10. Σμύρνη - Βενιζέλος και Μικρασιατική Καταστροφή
  Το ερώτημα αν η αποστολή ελληνικού στρατεύματος στη Σμύρνη ήταν σωστή ή λαθεμένη απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ακόμη απασχολεί τους ιστορικούς, 91 χρόνια αργότερα. Αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει, γιατί η απόβαση του ελληνικού στρατεύματος στην Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 υπήρξε η πρώτη πράξη ενός δράματος που διήρκεσε κοντά τρεισήμισι χρόνια.
 11. Σμύρνη - Βενιζέλος, Λόυντ Τζορτζ
  Βλέποντας το όνειρό του για την Μεγάλη Ιδέα να πλησιάζει την πλήρη πραγματοποίησή του – το πρώτο της μέρος είχε ήδη επιτευχθεί με την απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και των μεγάλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 – ο Βενιζέλος ενήργησε αστραπιαία, μήπως και η Ιταλία έπειθε τις τρεις σύμμαχες χώρες να αλλάξουν την απόφασή τους.
 12. Περιοχή Σμύρνης
  -- Τελευταία αυθεντικά στοιχεία προσφύγων από τη Σμύρνη Οι αναγνώστες εδώ μπορούν να παροτρύνουν κι άλλους συμπολίτες τους, μέλη προσφυγικών οικογενει
 13. Σμύρνη - Στήθηκε το σκηνικό
  Σε υπόμνημά του στο Συμβούλιο ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσδιόρισε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Μικρά Ασία, τις οποίες στήριξε σε δύο κύριους λόγους: (1) Στο γεγονός ότι από το πρόγραμμα βίαιου εκτουρκισμού που είχαν αρχίσει οι Νεότουρκοι το 1911, με την ενθάρρυνση της Γερμανίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), γύρω στις 900.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης είχαν εξοντωθεί με εκτελέσεις ή εκτοπισμούς, ενώ κοντά στο μισό εκατομμύριο διώχθηκαν ή έφυγαν τρομοκρατημένοι ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.
 14. Σμύρνη - Πολιτική Βενιζέλου
  Στόχος του Βενιζέλου ήταν η Ελλάδα να βρεθεί στο πλευρό των χωρών της Αντάντ – Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας – στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο προέβλεπε πως θα κέρδιζαν, για να πάρει μέρος στη συνδιάσκεψη της ειρήνης που θα ακολουθούσε. Βέβαιος πως οι σύμμαχοι θα προέβαιναν στο διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία στον πόλεμο είχε ενταχθεί στο πλευρό της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας, ο Βενιζέλος ήθελε η Ελλάδα να διεκδικήσει περιοχές που ιστορικοί και δημογραφικοί λόγοι συνηγορούσαν, κατά την άποψή του, για την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος.
 15. Σμύρνη - Βενιζέλος, Κωνσταντίνος
  Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκα στις εκλογές του Νοεμβρίου 1910, στις οποίες η παράταξη του Ελευθέριου Βενιζέλου πήρε 307 από τις 362 έδρες. Εδώ πρέπει να γίνει η διευκρίνιση ότι στις εκλογές εκείνες δεν πήραν μέρος τα παλαιά μεγάλα κόμματα, και ως εκ τούτου τις έδρες τις μοιράστηκε η παράταξη του Βενιζέλου με κάποια μικρά κόμματα, όπως ήταν η ομάδα των Κοινωνιολόγων του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, και διάφορους ανεξάρτητους πολιτικούς.
 16. Σμύρνη - Εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω στα 1900
  Πριν μπω στο θέμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, κρίνω πως είναι απαραίτητη η αναφορά σε κάποιες από τις σημαντικές εξελίξεις από τα τέλη του 19ου αιώνα, ως την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα (1900-1910), ως προοίμιο για την εμφάνιση του Ελευθέριου Βενιζέλου στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας το 1910, στο οποίο έμελλε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την επόμενη δεκαετία (1910-1920).
 17. Μνήμη Σμύρνης
  Στα τέλη Μαΐου του 1922, ο πολύ δραστήριος Μητροπολίτης Πάφου Ιάκωβος (1910-1929) επισκεπτόταν τη Σμύρνη και επέδιδε στο Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο (1910-1922), το μετέπειτα Εθνομάρτυρα, και στον αρχιστράτηγο Αναστάσιο Παπούλα (1859-1935) επιστολές του Εθνικού Συμβουλίου και της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις οποίες οι Έλληνες της Κύπρου χαιρετούσαν τις νίκες του Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και εύχονταν η Ιωνία να ανακτήσει την Ελληνικότητά της.
 18. Σμύρνη - Η Μεγάλη Ιδέα
  Μετά τα εισαγωγικά κεφάλαια για την ιστορία της Σμύρνης, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθώ με την Μικρασιατική Εκστρατεία, που άρχισε με την αποστολή στρατεύματος στις 15 Μαΐου 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για την κατάληψη της Σμύρνης, μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, και την πυρπόληση της πόλης τον Σεπτέμβριο του 1922. Για να γίνει κατανοητή η προσπάθεια του Βενιζέλου να πείσει τους Συμμάχους για την αποστολή ελληνικού στρατεύματος στην Μικρά Ασία, θα χρειασθεί να γίνει μια εισαγωγική αναφορά στην Μεγάλη Ιδέα, και πώς αυτή επηρέασε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920.
 19. Σμύρνη - Θέατρο και Τύπος
  Οι ελληνικές εφημερίδες και τα ελληνικά περιοδικά που κατά καιρούς κυκλοφόρησαν στη Σμύρνη συνέβαλαν, παράλληλα με τα ελληνικά σχολεία, τα μέγιστα στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, στην καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης, και στην ενημέρωση των Ελλήνων κατοίκων της πόλης για τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο. Οι απόψεις που διατυπώνει για τον ελληνικό τύπο της διασποράς ο Καθηγητής Γιώργος Καναράκης στον Πρόλογο του βιβλίου του «Ο Ελληνικός Τύπος στους Αντίποδες – Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία» (Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2000) ισχύουν εξίσου και για τον ελληνικό τύπο της Σμύρνης.
 20. Σμύρνη - Εστία του μικρασιατικού Ελληνισμού
  Την περασμένη εβδομάδα έκανα μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Σμύρνης από την αρχαιότητα μέχρι την κατάληψή της από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1424, είκοσι εννέα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Οι δύο πρώτοι αιώνες της τουρκοκρατίας υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί για τον μικρασιατικό Ελληνισμό, με την αφομοίωση που επιδιώχθηκε με τα μέτρα του εξισλαμισμού, και με το παιδομάζωμα.
 21. Μια διαχρονική αναφορά στην Σμύρνη
  Ομόφωνη είναι η γνώμη των ιστορικών ότι η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, που ακολούθησε, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει υποστεί ο Ελληνισμός από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.
 22. Σμύρνη
  Περιοχή Σμύρνης (στη σημερινή Τουρκία Ismir) στην αρχαία Ιωνία. Μπορείτε εδώ πιο κάτω να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ανάλογα με την περιοχή Σμύρνης π
 23. "Καλλίστη των πασών"
  Η «καλλίστη των πασών» κατά τον Στράβωνα, μια από τις επτά εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, ιδρύθηκε σύμφωνα με τον μύθο από Φρύγες με τον βασιλιά τους Τάνταλο που της έδωσε το όνομα Ναύλοχος …Στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Λέλεγες, λίγο αργότερα ο Αιολείς και τέλος οι Ίωνες… Στο διάβα το χρόνου απετέλεσε σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο. ‘Ήταν γνωστή για τη Εραστράτειο Ιατρική Σχολή, την Ευαγγελική Σχολή, την Εμπορική Σχολή Αρώνη, το Ιατρικό μουσείο, το νοσοκομείο, το ορφανοτροφείο, τα πάμπολλα τυπογραφεία της στα ποία τυπώνοντας επτά εφημερίδες και μια πληθώρα περιδικών…

Author: Μνήμες