Tο Amherst College της Μασσαχουσέτης

Η Σχέση του Ελληνισμού με το Amherst College

Πολλοί Έλληνες νέοι που κατέφθασαν στην Αμερική τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα είχαν σπουδάσει στο Κολέγιο Amherst, το οποίο βρίσκεται περίπου δυο ώρες δυτικά από τη Βοστώνη (Boston). Αυτοί οι νέοι διασκορπίστηκαν μετά σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής ή του κόσμου στην αναζήτηση σπουδαίων επαγγελμάτων στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη και στα γράμματα.

Το Κολέγιο Amherst ιδρύθηκε το 1821 από μια ομάδα πολιτών της περιοχής Amherst, μεταξύ τους ο Noah Webster του οποίου το όραμα ήταν να δημιουργήσει έναν φιλανθρωπικό ίδρυμα προηγμένης μάθησης «κλασικής εκπαίδευσης άπορων νέων που τους διέπει η ευσέβεια και το ταλέντο για Χριστιανικές αποστολές» (the classical education of indigent young men of piety and talents for the Christian ministry).

Οι νέοι αυτοί άνδρες από την Ελλάδα, των οποίων οι γονείς πολεμούσαν για την ανεξαρτησία της χώρας τους τότε, φάνηκε ότι ταίριαζαν πολύ καλά με το σκεπτικό ίδρυσης του Amherst γιατί ήταν φτωχοί, έμπιστοι, πολλές φορές ορφανοί, μαθητές που συστήθηκαν στο Κολέγιο από πολλούς Αμερικανούς ιεραποστόλους ή φιλέλληνες.

Καταχώρηση αρχείου αποφοίτων του Amherst College που γράφει για τη ζωή του Πετροκόκινου
Καταχώρηση αρχείου αποφοίτων του Amherst College που γράφει για τη ζωή του Πετροκόκινου

Δεν εκπλήττει το γεγονός ότι ο πρώτος αλλοδαπός μαθητής του Κολεγίου Amherst ήταν ο Νικόλαoς Παντολέων Πετροκόκκινος (Nicholas Pantoleon Petrocokinos) το 1829.

Ο Αναστάσιος Καραβέλλης (Anastasios Karavelles), τάξη του 1831 από τη Ζάκυνθο, πέρασε φοίτησε για ένα έτος φιλοξενημένος από την οικογένεια του δεύτερου Διευθυντή του Κολεγίου Amherst κυρίου Heman Humphrey. Ο Καραβέλλης ήταν γιος Έλληνα ιερέα στη Μάλτα κι επέστρεψε στην Ελλάδα για να σπουδάσει νομικά, να γίνει δικαστής και να υπηρετήσει ως «Διευθυντής τηλεγράφων» στο νησί Σύρο. Ο Καραβέλλης και ο Φώτιος Καβασάλλης (διαβάστε το άρθρο στις ΜΝΗΜΕΣ για τον Καβασάλλη-Φισκ), καλύτεροι φίλοι στη Μάλτα και έφηβοι ευγενούς χαρακτήρα, προσλήφθηκαν από τον ιερωμένο Rev. Pliny Fisk για να γίνουν μελλοντικοί ιεραπόστολοι και εστάλησαν στην Αμερική για σπουδές υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Συμβουλίου Ξένων Αποστολών (American Board of Foreign Missions).

Για ν’ αποκτήσουν το δικαίωμα δωρεάν παιδείας που προσέφερε το Κολέγιο Amherst, οι υποψήφιοι μαθητές έπρεπε να βρίσκονται «υπό την αιγίδα» κάποιου εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο θα πλήρωνε τουλάχιστον ένα δολάριο την εβδομάδα για τα έξοδα εκπαίδευσης και οικοτροφίας του μαθητή. Η κάθε αίτηση έπρεπε να «συνοδεύεται με αποδεικτικά νοημοσύνης, ευσέβειας και ταλέντων προς τους εξεταστές» (produce to the examining committee satisfactory evidence of his intelligence, piety and promising talents).

"Το Γένος των Πετροκοκκίνων - Περίοδος της Οδησσού..."

O Νικόλαoς Παντολέων Πετροκόκκινος[1] γεννήθηκε στη Χίο στις 16 Μαρτίου 1808 και ήταν ο πρώτος αλλοδαπός μαθητής του Κολεγίου Amherst, στην τάξη του 1829, αν και το πτυχίο του το έλαβε το 1832. Σπούδασε μαζί με τον Νεόφυτο Βαμβά (Διευθυντή του Κολεγιακού Ινστιτούτου Χίου 1821-1822) επίσης από τη Χίο. Εργάστηκε με άλλους ιεραποστόλους της Αμερικής στη Μάλτα και τη Σμύρνη, όπου ήταν μεταφραστής βιβλίων στην ελληνική (1829-1844) και συντάκτης του περιοδικού “Magazine of Useful Knowledge” (Περιοδικό Χρήσιμων Γνώσεων) από το 1837-1844. Επίσης διορίστηκε Πρόξενος της Αμερικής στη Χίο το 1867. Ο Νικόλαος Παντολέων Πετροκόκκινος παντρεύτηκε δυο φορές (την Κατερίνα Θαλασσέου το 1833 και την Χαριελέτα Μαχεριάδη το 1855 στη Χίο) και απέκτησε 15 παιδιά! Πέθανε το 1885. Εδώ θα βρείτε το καταχώρηση του Πετροκόκινου στα Αρχεία Βιογραφικών αποφοίτων του Κολεγίου Amherst 1821-1896, τομ. 1.

 

Ο Δρ Αλέξανδρος Γ. Πασπάτης (Alexandros G. Paspatis) 1814-1891, ορφανός από τη Χίο πουλήθηκε ως δούλος σε μια Τουρκική οικογένεια, αλλά η μητέρα του κατάφερε αργότερα να τον εξαγοράσει. Υιοθετήθηκε τελικά από την οικογένεια του Marshall P. Wilder στο Dorchester, MA. Φοίτησε στο Κολέγιο Amherst και έλαβε το πτυχίο ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Miami στο Ohio. Εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συμμετείχε στην ίδρυση 200 περίπου σχολείων για τα Ελληνόπουλα στη σημερινή Τουρκία.
Καταγραφή πληθυσμού Αμερικής 1851 όπου εμφανίζεται η οικογένεια Πασπάτη με καταγωγή την Τουρκία διότι η Χίος τότε ήταν υπό Τουρκική κατοχή.

 

Η οικογένεια του Στέφανου και της Ιουλίας Σεκιάρη-Ράλλη (Stephanos and Ioulia Seciari-Ralli) ήταν μια φημισμένη οικογένεια της Χίου που επεκτάθηκε στη Σμύρνη και τελικά στην Οδησσό, στη Μασσαλία, στο Λονδίνο και στην Ινδία. Στο Λονδίνο οι αδερφοί Ράλλη, Γιάννης, Αυγουστής, Πανδίας, Θωμάς και Ευστράτιος (Zannis, Avgoustis, Pandias, Thomas, Efstratios), κάτω από την ηγεσία του Πανδία (βλ. φωτογραφία), ίδρυσαν το έγκυρο Commercial House των Αδερφών Ράλλη που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Ο Πανδίας φοίτησε στο Κολέγιο Amherst το 1826, αλλά τελικά αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Yale.
Καταγραφή πληθυσμού στην Αγγλία 1851 όπου εμφανίζεται η οικογένεια Ράλλη με καταγωγή από τη Χίο (Ελλάδα). Ο Πανδίας εμφανίζεται τρίτος κατά σειρά, επάγγελμα αλλοδαπός έμπορος (εικόνα από ancestry.com)

_____

Emmanuel (Manny) Paraschos, Ph.D.
Professor and Graduate Program Director
Department of Journalism, Emerson College, 120 Boylston St., Boston, MA USA
Emmanuel_Paraschos@Emerson.edu

The first Greeks of Boston

Μετάφραση από το αγγλικό
με σχετική συγκατάθεση από το συγγραφέα
Ιάκωβος Γαριβάλδης

Βιβλιογραφία

_________________________________

[1] Μετά από σχετική έρευνα βρήκαμε ενδείξεις ότι η κόρη του Νικολάου Παντολέωνα Πετροκόκκινου Δέσποινα Πετροκόκκινου ήταν μητέρα του μεγάλου μαθηματικού του Ελληνισμού της Διασποράς Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873. Ως γνωστό πατέρας του ήταν ο Στέφανος Καραθεοδωρής. Τη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή θα καλύψουμε σε μελλοντικό άρθρο στις ΜΝΗΜΕΣ.

Author: Μνήμες