Οι πρώτες Ελληνικές Εκκλησίες της Βοστώνης

Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βοστώνη

Το 1890 ένας Σύριος Ορθόδοξος ιερέας, που μιλούσε Ελληνικά, μισθώθηκε για να τελέσει λειτουργία σε μια ενοικιασμένη αίθουσα επί των οδών Kneeland και Washington στο κέντρο του Boston (Βοστώνη). Περίπου 100 Έλληνες ζούσαν τότε στην περιοχή και  η κοινότητα αυτή βοήθησε προσφέροντας μαθήματα γλώσσας Ελληνικών και Αγγλικών.

Το 1899 ο Πατήρ Κ. Παπαγεωργίου (Fr. K. Papageorgiou) λειτούργησε στην ίδια αίθουσα, ακολουθούμενος από το Πατέρα Κ. Παπακωνσταντίνο, τον Πατέρα Παναγιώτη Φιαμπόλη που λειτούργησαν σε ενοικιασμένη αίθουσα επί των οδών Stuart & Tyler το 1901.

Στο Ναό Της Αγίας Τριάδος στο Lowell δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένος ενορία στη Νέα Αγγλία (New England) το 1900 και ακολούθησε ο Καθεδρικός Ναός της Ενορίας του Boston το 1903. Πρωτοπόροι ιερωμένοι των Καθεδρικών προσπαθειών που άρχισαν το 1899 μεταξύ άλλων ήταν οι:

 • Μ. Αναγνωστόπουλος (M. Anagnos),
 • Γ. Παρμενίδης (J. Parmenidis),
 • Α. Γούναρης (Α. Gounaris),
 • Σ. Σταματέλος (S.Stamatelos),
 • Α. Σταυρόπουλος (A. Stavropoulos),
 • Κ. Ζεβητάς (C. Zevitas),
 • Π. Γκοβόστης (P. Govostis),
 • Γ. Γριμούτης (G. Grimoutes),
 • Γ. Αναστασόπουλος (G. Anastasopoulos),
 • Ε. Α. Σοφοκλής (E. A. Sophocles),
 • Τ. Μ. Ροδοκανάκης (J.M. Rodocanachi),
 • Α. Συνοδινός (A. Synodinos).

Emmanuel (Manny) Paraschos, Ph.D.
Professor and Graduate Program Director
Department of Journalism, Emerson College, 120 Boylston St., Boston, MA USA
Emmanuel_Paraschos@Emerson.edu

The first Greeks of Boston

Μετάφραση από το αγγλικό
με σχετική συγκατάθεση από το συγγραφέα
Ιάκωβος Γαριβάλδης

[vsw id=”_rQtVPpyvbA” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Βιβλιογραφία

 


Περισσότερο υλικό για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στην περιοχή θα βρείτε στη διασύνδεση αυτή, όπου εκτίθεται το βιβλίο με τίτλο “Ελληνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Νέα Αγγλία” που εκδόθηκε από τη Μητρόπολη Βοστώνης.

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Η Περιφρονημένη Ομογένεια
  Η Περιφρονημένη Ομογένεια από την Μητροπολητική Ελλάδα Από Δημήτρη Συμεωνίδη JP Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας (Υπάχει μία Ε
 2. Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς
  Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια.
 3. Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής
  Καθώς αναφέρει στα χρονικά του ο ιστοριογράφος των ταξιδιών του Κολόμβου, Βαρτολομέ δε Λας Κάσας, οι καραβέλες των εξερευνήσεων είχαν επανδρωθεί από δοκιμασμένους και έμπειρους θαλασσοπόρους όλων των προελεύσεων και κατά συνέπεια και από Έλληνες.
 4. Ο Εμμανουήλ Ε. Παράσχος
  O Δρ Παράσχος έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μισσούρι (Missouri), Σχολή Δημοσιογραφίας το 1975. Η διατριβή του είχε τον τίτλο “National Security and the People’s Right to Know” (Εθνική Ασφάλεια και το Δικαίωμα του Λαού να Γνωρίζει). Έκτοτε έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, Σχολή Δημοσιογραφίας και στο Πανεπιστήμιου του Αρκάνσας στο Little Rock, όπου διηύθυνε και το Τμήμα Δημοσιογραφίας.
 5. Οι πρώτες Ελληνικές Εκκλησίες της Βοστώνης
  Το 1899 ο Πατήρ Κ. Παπαγεωργίου (Fr. K. Papageorgiou) λειτούργησε στην ίδια αίθουσα, ακολουθούμενος από το Πατέρα Κ. Παπακωνσταντίνο, τον Πατέρα Παναγιώτη Φιαμπόλη που λειτούργησαν σε ενοικιασμένη αίθουσα επί των οδών Stuart & Tyler το 1901. Στο Ναό Της Αγίας Τριάδος στο Lowell δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένος ενορία στη Νέα Αγγλία (New England) το 1900 και ακολούθησε ο Καθεδρικός Ναός της Ενορίας του Boston το 1903.
 6. Νοτιος Αμερικη

  Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής

  Καθώς αναφέρει στα χρονικά του ο ιστοριογράφος των ταξιδιών του Κολόμβου, Βαρτολομέ δε Λας Κάσας, οι καραβέλες των εξερευνήσεων είχαν επανδρωθεί από δοκιμασμένους και έμπειρους θαλασσοπόρους όλων των προελεύσεων και κατά συνέπεια και από Έλληνες.

  Posted in Αργεντινή, Βίοι Ομογενών Αμερικής, Νότιος Αμερική | Tagged , | Comments Off on Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες Αργεντινής

Author: Μνήμες