“Οι Ένοχοι”

Στους άγιους ίσκιους
των αξέχαστων γονιών μου
τ’ αφιερώνω.
Αλέκος Ν. Αγγελίδης, 1980

Πρόλογος

Το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε με σκοπό να φέρει στο φως νέα ιστορικά στοιχεία ή να αποδείξει τυχόν αμφισβητούμενες αλήθειες γύρω απ’ την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την καταστροφή του Βυζαντίου. Και τούτο, γιατί δεν χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία -δεδομένου ότι τα ήδη υπάρχοντα είναι υπεραρκετά- και ούτε υπάρχουν αμφισβητούμενες αλήθειες, ώστε να μην είναι δυνατή η διαπίστωση των αιτίων  και η εξακρίβωση του ρόλου των πρωταιτίων της μεγάλης για το Έθνος και τη Χριστιανοσύνη συμφοράς.

Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι, να ξαναφέρει στη μνήμη μας ένα μέρος απ’ το ανείπωτο και φριχτό δράμα του 1453. Θέλει να ξαναθυμίσει στον αναγνώστη τα σπουδαιότερα αίτια του χαμού της Πόλης και να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά τη στάση και τα έργα των ηγετών του Έθνους και των υπευθύνων του ανεπανόρθωτου εκείνου χαλασμού της Φυλής.

Το μυθιστορηματικό του στυλ δεν αποβλέπει σε επίδειξη λογοτεχνικού ταλέντου κι ούτε διεκδικεί συγγραφικές δάφνες, αλλά προσπαθεί να απαλύνει τη συνηθισμένη μονοτονία μιας απλής ιστορικής απαρίθμησης των διαφόρων γεγονότων και να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα και τη σημασία τους, ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον και όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό και πιο ευπρόσδεκτο στον αναγνώστη. Αν το κατορθώσει αυτό, θα έχει πετύχει από ‘’λογοτεχνικής’’ πλευράς στο σκοπό του.

Τα αναφερόμενα ιστορικά γεγονότα αντλήθηκαν από ιστορικές  μελέτες και συγγράμματα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ιστορικών και βυζαντινολόγων ή συμπεριλήφθηκαν σαν θετικά συμπεράσματα από διασταυρωμένες ιστορικές πληροφορίες.

Για την επιπρόσθετη επαλήθευση σπουδαίων γεγονότων και συνταρακτικών περιστατικών χρησιμοποιήθηκαν αριθμητικές παραπομπές, οι οποίες και παραπέμπουν τον αναγνώστη στο βιβλίο ή στα βιβλία των ειδικών ιστορικών επιστημόνων, οι οποίοι και επιβεβαιώνουν τα αναγραφόμενα.

Παρ’ ότι το βιβλίο αυτό θα κηλιδώσει στη συνείδηση του αναγνώστη τους υπεύθυνους ή και πρωτεργάτες –λαϊκούς και κληρικούς- της μεγάλης καταστροφής και θα ξαναζωντανέψει στις ψυχές των Ελλήνων το μεγάλο παράπονο και την αιώνια αγανάκτηση της Φυλής για τη στάση και τα έργα των αρχηγών της, δίνεται στη δημοσιότητα με την πεποίθηση ότι εκπληρώνει μια αναγκαιότητα, υπηρετεί έναν εποικοδομητικό σκοπό και συμβάλλει στη διάδοση μιας πικρής μεν αλλά μεγάλης αλήθειας.

Αλέκος Ν. Αγγελίδης
“ΟΙ Ένοχοι”
Μελβούρνη 19 Σ/βρίου 1980

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι το βιβλίο “Οι Ένοχοι” του Α. Αγγελίδη, δεν εκτυπώθηκε ποτέ. Παρουσιάστηκε το 1980 (29 Μαΐου, επέτειος Άλωσις) από τους Δημήτρη Ευστρατιάδη που αφιέρωσε ένα ολόκληρο πρόγραμμα στο ραδιόφωνο, Αναστάσιο Τάμη και Κυριάκο Αμανατίδη στη Μελβούρνη, Αυστραλία, συζητήθηκε και ζητήθηκε. Όμως επειδή θεωρήσαμε πως ο συγγραφέας αδικήθηκε με την αποσιώπηση αυτού του περιεχομένου που πρέπει να γνωρίζει ο Ελληνισμός, διότι είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης, παρ’ όλο που εμφανίζεται λογοτεχνικά άρτιο και ευχάριστο στην ανάγνωση σαν μυθιστόρημα. Ευχαριστούμε τη σύζυγο του Α. Αγγελίδη που το παραχώρησε στις Μνήμες, δίχως καμία δέσμευση και το προωθούμε ως έχει. Όπως όλα τα άρθρα στις ΜΝΗΜΕΣ τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του βιβλίου που παρουσιάζουμε ανήκουν στο συγγραφέα.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ο πιο κάτω χειροποίητος χάρτης του Α. Αγγελίδη και της Κωνσταντινούπολης κατά το 1453. Ο Χάρτης αυτός για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό κι ευχαριστούμε την κυρία Δ. Αγγελίδου γι’ αυτό.

Χειροποίητος χάρτης του Α. Αγγελίδη για την Κωνσταντινούπολη την περίοδο της Άλωσης


Author: Μνήμες