Οι τρεις παίδες εν Καμίνω

Οι τρεις παίδες εν Καμίνω

Η σκηνή είναι μια από τις ελάχιστες κατά τις οποίες η θεματολογία τους αντλείται από την Παλαιά Διαθήκη. Πρόκειται, ίσως, για την πλέον καλά διατηρούμενη τοιχογραφία και ίσως μια από τα καλύτερες του αγνώστου καλλιτέχνη.

Οι τρεις παίδες λοιπόν αρνήθηκαν να προσκυνήσουν το Ναβουχοδονόσορα και ρίχτηκαν στο καμίνι της φωτιάς. Όμως ο άγγελος Κυρίου τους προστατεύει απλώνοντας πάνω τους τις φτερούγες του μεταβάλλοντας μάλιστα  το πυρ σε δροσιά.

Στην υπέροχη αυτή αγιογραφία  εμφανώς οι νέοι υμνούν και δοξολογούν τον Θεό με τα πρόσωπά τους να λάμπουν από τη ευλογία Του.

Ο καλλιτέχνης, επίσης, τους τοποθετεί κατ’ ενώπιον μέσα στην φωτιά μέχρι και τη μέση τους… και όχι όπως είναι το σύνηθες, δηλαδή τον ένα στη  στάση αυτή  και τους άλλους δυο γυρισμένους ελαφρώς πλαγίως και σε στάση προσευχής…

Επίσης φέρουν το φωτοστέφανο της δόξης και είναι ενδεδυμένοι με ανατολικά ποικιλόμορφα ενδύματα και όχι με φουστανέλας και στενοβράκια ή επί της κεφαλής μικρά κόκκινα καλπάκια με τιάρας κατά το «συν τοις σαραβάοις αυτών και τιάραις» «Δανιήλ» γ 21

Κώστας Νίγδελης

Author: Μνήμες