Τραγούδια της Καππαδοκίας

Βασίλης ΣιδηρόπουλοςΑναζητώντας την παράδοση της φύτρας μου βρέθηκα σε δρόμους μοναδικούς. Ανακάλυψα θησαυρούς, που πραγματικά με γοήτεψαν.
Ένιωσα μέσα απο τις καταγραφές να κυλά στο αίμα μου, αυτό που ονομάζουμε Καππαδοκικό ύφος.
Βρέθηκα  στα μακάμια της Ανατολίας , μέσα από τα τραγούδια και  τους χορούς, που απλόχερα μου ξεδίπλωσαν γερόντισσες και γέροντες, πρώτης και δεύτερης γενιάς, με τρόπο αυθεντικό και συνάμα αρχοντικό.
Καρπός της αναζήτησης μου, οι περίτεχνοι και μοναδικοί καππαδόκικοι καρσιλαμάδες , το μυσταγωγικό και τελετουργικό χρώμα του σώματος, οι αρχέγονοι χοροί μας.
Χοροί και τραγούδια ποτισμένα γενιές γενεών από τις βυζαντινές μουσικές πηγές του χιτζάζ, του νιαβέντ, του ουσάκ.
Έπειτα  από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη  που αποτέλεσε την κιβωτό σωτηρίας για τους Έλληνες της Καππαδοκίας, η καραμανλίδικη διάλεκτο συντέλεσε και αυτή με τον δικό της ουσιαστικό τρόπο, στην διάσωση των ρωμιών της Καππαδοκίας, διατηρώντας με την ελληνική γραφή όπου αποκλειστικά γράφονταν, την διαρκή υπενθύμιση της ελληνικής ρίζας.

Τα περισσότερα τραγούδια σ’ αυτήν την παραγωγή είναι ερμηνευμένα στην καραμανλίδικη διάλεκτο, διατηρώντας αναλίωτο το ύφος και το παραδοσιακό άκουσμα της δικής μας ανατολής.

Αινείτε τον θεόν
εν χορδαίς και οργάνω.
Αινείτε αυτόν εν τυμπάνω και χορώ.
 
Σιδηρόπουλος Βασίλης
Δάσκαλος Καππαδοκικών χορών

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πρόκειται για μία εμπεριστατωμένη μουσική πρόταση, που περιλαμβάνει δέκα  επτά μελωδίες, δέκα τρία τραγούδια και τέσσερις οργανικούς σκοπούς από την μακρινή περιοχή της Καππαδοκίας.Το συγκεκριμένο cd δημιουργήθηκε μετά από την εκτενή έρευνα και καταγραφή που πραγματοποίησε ο Βασίλης Σιδηρόπουλος από Έλληνες πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς από την περιοχή της Καππαδοκίας οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα και επιμελήθηκε μουσικά και ενορχηστρώθηκε από τον  Βασίλη Κασούρα.Συμμετέχουν διακεκριμένοι οργανοπαίκτες της παραδοσιακής μας μουσικής όπως ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, ο Βασίλης Κασούρας και ο Δημήτρης Θεοδωράκης.Τραγουδούν στην τουρκόφωνη Καραμανλίδικη ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, η Νικολέτα Ανοικτομάτη, ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, ο Βασίλης Κασούρας και σε φιλική συμμετοχή η Μαριώ.
0 0 vote
Article Rating

Author: stavros

4 Comments / Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ο ΦΑΡΟΣ
8 years ago

Συνχαρητήρια στον Βασίλη Σιδηρόπουλο, και στους συνεργάτες του.Το cd τα Καραμανλίδικα , είναι απο τα ωραιότερα του είδους του.Και στα επόμενα με το καλό.

Με τιμή
Χοροδιδάσκαλος
Σιταράς Κωνσταντίνος

8 years ago

Would love to know more about the dances from Kapadocia.. I have the above mentioned cd and it is excellent.but would love more information.

Ισαάκ
7 years ago

Γεια σας . Ψαχνοντας για τις ριζες μου βρεθηκα στις σελιδες σας. Ειναι τριτης γενειας προσφυγας με καταγωγη απο Νιγδη Καππαδοκίας, ελαχιστα πραγματα γνωριζω για την οικογενια μου και δεν μπορεσα να μαθω πολλα. Παντως σας ευχαριστω πολυ, ειναι σαν να πηγα στα πατρια εδαφη.

from Cappadocia
7 years ago

I bought this CD during my Athens trip.I liked it very much.Thanks so much to Sidiros Vasilis and Kasouras Vasilis.Congrulations to Manos Kontsagkelidis for the exellant and fluency Karamanlish .I haven’t know these sings up to now.We hope, the productors keep on to make many CDs.I would get a CD of Katina Faropulous who has teached us Cappadocia sings by traditionally.Thanks everyone that help us to know about Cappadocia Greeks. My best regards from Turkey.