Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς

Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς στην διακυβέρνηση της χώρας

Υπάχει μία Ελλάδα έξω από την Ελλάδα
που την φοβούνται για τα μικροσυμφέροντά τους αντί να την αγκαλιάσουν

Πρόσφατα τα κόμματα έδωσαν μια γερή κλωτσιά στον απόδημο Ελληνισμό. Είναι επιτακτική ανάγκη για την σωτηρία της πατρίδας να αγκαλιάσουν τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια.

Να προσκαλέσουν Έλληνες επιστήμονες να εργαστούν στην Ελλάδα και να έχουν οι Έλληνες ομογενείς το δικαίωμα εφόσον έχουν ΑΦΜ και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους και είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να εξασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον μόνιμο τόπο διαμονής τους είτε στα Προξενεία είτε με επιστολική ψήφο. Επίσης να σταματήσει η χρονοβόρα γραφιοκρατία και τα παιδιά των ομογενών να γίνονται Έλληνες υπήκοοι πιό εύκολα. Τον καιρό που λειτουργούσε η Ολυμπιακή Αεροπορία και ήταν κρατική, όποτε γινόντουσαν εκλογές γεμίζανε τα κομμάτα τα αεροπλάνα με ομογενείς και τους έφερναν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Το ίδιο το κράτος διέλυσε χρεοκοπώντας την Ολυμπιακή. Διέλυσαν στα Προξενεία το τμήμα του Εκπαιδευτικού Συμβούλου και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν κατάλληλα βιβλία εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για τα παιδιά των ομογενών.

Σήμερα η Ομογένεια είναι υπό διάλυση. Τη σπρώχνουν στην αφομοίωση με διάφορους τρόπους. Δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο του ελληνισμού. Το ΣΑΕ έπαιξε αρνητικό ρόλο. Ήταν το καπέλωμα της ομογένειας. Πολλοί που είχαν οφέλη το υποστήρίζαν. Το ΣΑΕ δημιουργήθηκε όταν το ΠΑΣΟΚ είδε ότι στην Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε «Το Αναπτυξιακό Κόμμα του Ελλήνων Αποδήμων» και οι ομογενείς θα κατέβαιναν στην Βουλή. Τό κόμμα ιδρύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1990. Έχω στην κατοχή μου όλα τα έγγραφα, το καταστατικό διακυρήξεις κτλ., ιδρυτής του κόμματος ήταν ο Αθανάσιος Γκέσας κάτοικος θεσσαλονίκης. Το ΣΑΕ διέλυσε τα πάντα. Εύχομαι να μην επαναληφθεί αυτό. Σε κάθε Προξενείο πρέπει να υπάρχει Πολιτιστικός Ακόλουθος από την ομογένεια στην κάθε χώρα που υπάρχει Προξενική Αρχή.

Δημήτρης Συμεωνίδης JP

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ Θεσσαλονίκη 6 Απριλίου 1993
ΕΔΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Γραβιάς 13 Τ.Κ.54645 Τηλ.031-853080

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε χθεσινό μήνυμα του προς τον απόδημο Ελληνισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ανδρέας Παπανδρέου,μεταξύ άλλων τονίζει με έμφαση :
Ο Ελληνισμός της διασποράς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνους και πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως Εθνικό κεφάλαιο, τόσο όσο ζεί και προκόβει στις Χώρες που φιλοξενείται όσο και όταν επιστρέφει στην Πατρίδα, η οποία οφείλει να σκύβει με προσοχή πάνω στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού και να διαμορφώνει μια πραγματικά Εθνική πολιτική για τον απόδημο πέρα από μικροκομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Εχει απόλυτο δίκιο ο κ. Παπανδρέου για τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του,με τη διαφορά ότι τόσο το Κόμμα του όταν ήταν στην Κυβέρνηση αλλά και όλες οι άλλες Κυβερνήσεις για πολλές δεκαετίες τώρα αδιαφόρησαν εγκληματικά για τον Οικουμενικό Ελληνισμό,τον οποίον θυμούνται όταν κάτι οοβαρό συμβαίνει στην Πατρίδα μαΕθνικά προβλήματα,Σεισμοί,Θεομηνίες-.
Του στέλνουν μηνύματα στις Εθνικές και Θρησκευτικές γιορτές. Υπόσχονται τα πάντα όταν πλησιάζουν εκλογές η όταν γίνονται συνέδρια των φορέων τους στην Πατρίδα,αλλά οι υποσχέσεις τους ποτέ δεν πραγματοποιούνται.

Η ίδρυση του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ το 1990 δεν τους προξένησε στην αρχή μεγάλη ανησυχία. Η ορθότητα όμως των προγραμματικών μας τοποθετήσεων, η επιχειρηματολογία μας και η αγωνιστικότητα μας για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων όχι μόνο των 2.000.000 επαναπατρισθέντων αλλά και των 15.000.000 Ελλήνων που ζούν εκτός Συνόρων τους δημιούργησε προβληματισμούς και ανησυχίες γιατί διαμορφώνεται μία καινούργια πολιτική πρόταση που τόση μεγάλη ανάγκη έχει η Χώρα μας σήμερα, ανατρέποντας το παλαιο-κομματικό κατεστημένο.

Αμφισβητούμε το δικαίωμα σε όλα τα πολιτικά Κόμματα να καπηλεύονται το ζωντανό αυτό κομμά¬τι του Ελληνισμού και τα προκαλούμε, αντί να μοιράζουν υποσχέσεις,να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους,προωθώντας αμέσως στη Βουλή Νομοσχέδιο με το οποίο να υλοποιείται επί τέλους το άρθρ. 51 παραγ.4χοχ> Συντάγματος που ορίζει σαφώς ότι όλοι οι εκτός συνόρων Ελληνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές εκλογές.

Δικαίωμα που τους το αρνούνται πεισματικά από το 1975 μέχρι σήμερα για κομματικές και μόνο σκοπιμότητες και να προχωρήσουν στην ίδρυση Υπουργείου Οικουμενικού Ελληνισμού πλαισιω¬μένου από Ελληνες του εξωτερικού γιατί δε νοείται πάνω από 15.000.000 Ελλήνων εκτός συνόρων να μην έχουν ούτε κάν Γεν. Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού.
Τα προβλήματα δε λύνονται με λόγια και υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρούνται αλλά με πράξεις.

ΙΔΟΥ H ΡΟΔΟΣ

Γραφείο Τύπου του ΑΚΕΑ

Πώς βλέπουν οι Ομογενείς τη σημερινή κατάσταση

Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, απολαμβάνει μια πολύ καλύτερη εύνοια για τους Ομογενείς από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα και σ’ αυτή την περίπτωση για τα οποία θα μιλήσουμε σε μελλοντικό άρθρο. Αυτό που αρέσει στους ομογενείς είναι ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις περισσότερες περιπτώσεις ενεργεί επάνω και εντός πλαισίων που η ίδια έθεσε προεκλογικά. Σημειώνουμε το “στις περισσότερες περιπτώσεις”, διότι υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις σ’ αυτό τον όρο οι οποίες δεν βοηθούν τους στόχους που οι ομογενείς νομίζουν πρέπει να έχει μια σωστά τοποθετημένη Ελληνική κυβέρνηση.

Οι ομογενείς γνωρίζουν ότι για να συνεχίσει να υπάρχει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες θα πρέπει να θέσει στρατηγικές και εθνικές γραμμές που θα της δώσουν αυτή την ελπίδα σ’ έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται ανάλογα με τις ορέξεις των ισχυρών, άσχετα από το δίκαιο και την καταστροφή που προξενούν στους υπόλοιπους. Η αλήθεια είναι ότι όλοι στη γη βρισκόμαστε στο ίδιο “καζάνι” πράγμα που πολλές φορές ξεχνάμε εφόσον αφήνουμε το συμφέρον να υπερισχύει στις αποφάσεις οικουμενικά. Η ομογένεια όμως έχει γνώση αυτών των δυσκολιών, και έχει γνώση διότι βρίσκεται πιο κοντά στη σκέψη και δράση άλλων λαών και μπορεί να επηρρεάσει καταστάσεις αν και όταν αυτές συμφέρουν ή όχι την πατρίδα. Κατά συνέπεια η ομογένεια βρίσκεται σε καλύτερη θέση να επιλέξει τα συμφέροντα της Ελλάδας σύμφωνα με τις ορέξεις του κάθε συμφεροντολόγου ηγέτη και επιβολέα. Η δικαιολογία ότι “η ομογένεια δεν γνωρίζει τα τοπικά στην Ελλάδα” είναι απλά μια δικαιολογία. Αυτοί που θέλουν να γνωρίζουν κι ενδιαφέρονται γνωρίζουν πολύ εύκολα κάνοντας χρήση την τεχνολογία κι απ’ αυτούς πρέπει να προσηλυτίσει η Ελλάδα σήμερα.

Αυτό που έγινε στη Βουλή των Ελλήνων πρόσφατα και οι κανονισμοί που έθεσαν οι Βουλευτές δεν κάνει τίποτε άλλο από το να απογοητεύσει για μια ακόμη φορά τους ομογενείς, αντί να τους κλείσει το στόμα, να τους δώσει να καταλάβουν ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα απλά δεν θέλουν τους ομογενείς μέσα στα πόδια τους. Δεν τους θέλουν γιατί θα τους ελέγχουν, δεν θα είναι οι ναινέκοι που υπάρχουν σήμερα στο κοινοβούλιο και δεν θα δέχονται μέτρα που προσβάλλουν τη λογική και εθνική πρόοδο. Οι ομογενείς δεν έχουν κανένα συμφέρον άλλο εκτός του συμφέροντος μιας ευνομούμενης πατρίδας η οποία θα φανεί αντάξια της ιστορίας και παράδοσής της. Οι σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδειξαν το αντίθετο, ότι το κομματικό και ατομικό συμφέρον υπερέχει στις προτεραιότητές τους και όχι το εθνικό καλό. Μερικοί μάλιστα από τους ομογενείς αισθάνονται παντελώς προδομένοι για μια ακόμη φορά από το καθεστώς της πατρίδας διότι για καθεστώς πρόκειται. Κι αυτοί οι μερικοί βλέπουν το καθεστώς ως εχθρικό και έτοιμο να δείξει το μίσος του στη συμβολή των ομογενών ή ακόμη και τη συμπαράστασή τους.

Είναι ένα τεράστιας σημασίας κρίμα η παράγραφος 4 των κανονισμών της ψήφου των ομογενών. Είναι ένα κρίμα που δεν θα επηρρεάζει μόνον την παρούσα κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές γενεές που πρέπει να την επωμιστούν. Με την παράγραφο αυτή αποκλείουν τουλάχιστον το 80% των Ελλήνων αποδήμων από τη συμβολή τους στην βελτίωση της τιμής και στάσης της πατρίδας και για μια ακόμη φορά τους απογοητεύουν με ικτρά αποτελέσματα.

Ιάκωβος Γαριβάλδης ΟΑΜ
Μελβούρνη, Αυστραλία

 

0 0 vote
Article Rating

Α Ρ Θ Ρ Α - Τ Η Σ - Ι Δ Ι Α Σ - Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α Σ :
 1. Ελληνική Γλώσσα
  Πέρα από τον Εθνικό μας ποιητή Δ. Σολωμό, ο Ν. Καζαντζάκης, αναφέρεται επίσης στο πολυσυζητημένο θέμα της γλώσσας. Ο Κρητικός την υμνεί με τον δικό του ιδιάζοντα γοητευτικό τρόπο. Προφανώς η δημιουργική επιτυχία του οφείλεται αφενός στην ανυπέρβλητη ικανότητά του, ως προς τον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας και του πλούσιου λεξιλογίου της, και αφετέρου στην καθ’ όλα μεγαλειώδη τεχνική
 2. Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
  Όπως όλες οι επιχειρήσεις, κυβερνητικές ή μη, έχουν επηρρεαστεί άμεσα από τη σύγχρονη πανδημία του 2020, έτσι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες που αισθάνονται ότι τα παιδιά τους χρειάζονται τις σχολικές εμπειρίες, την επαφή με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους επηρρεάστηκαν αρνητικά αρχικά.
 3. Μη ευπρόσδεκτοι οι ομογενείς
  Η Ομογένεια δυστυχώς έχει εγκαταληφθεί από την Μητρόπολη. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία Υπουργείου των Απανταχού Ελλήνων. Με κατάλληλα μέτρα, ιδίως παροχή γης στα νησιά οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα και να κτίσουν κατοικίες και να φέρουν ζωή στα νησιά. Εάν είχαν Ελληνική σημαία και μερικούς κατοίκους τα ακατοίκήτα νησιά τότε δεν θα χάναμε τα Ίμια.
 4. Εθνική Ανάγκη
  Στην Ελλάδα, η πτωτική τάση της γεννητικότητας επιδεινώθηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση και την αρνητική μετανάστευση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και την έλλειψη αποτελεσματικών και συνεκτικών πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος. Κατά συνέπεια, το ποσοστό γεννητικότητας (περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα) είναι σήμερα πολύ χαμηλό σε σχέση με το απαιτούμενο 2,1
 5. Ελλάδα και σημερινά προβλήματα
  Είναι δυνατόν να προσδιορισθούν ορισμένες βασικές αρχές και απόψεις ως προς την υφιστάμενη νοοτροπία των Ελλήνων, την οποία αν μπορέσουμε με συνειδητό τρόπο να αλλάξουμε, έστω και σε έναν βαθμό, όχι απολύτως, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε όχι μόνο να ενταχθούμε ισότιμα στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά και να κατακτήσουμε μια επίζηλη θέση στον κόσμο.
 6. Ίων Δραγούμης
  Ο Ίων Δραγούμης που γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1878 και δολοφονήθηκε[2] τον Απρίλιο του 1920, μεγάλωσε σε ένα ήσυχο και οικογενειακό περιβάλλον. Η οικογένειά του ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα της πρωτεύουσας, η δε ανατροφή του και η διαπαιδαγώγησή του υπήρξαν τέλεια. Από νεαρή ηλικία, διάβαζε ιστορία, θέατρο, ποίηση, πεζογραφία και Φιλοσοφία, ενώ στη συνέχεια μελέτησε τους μεγάλους Ευρωπαίους διανοούμενους.
 7. Καταγραφή
  ομολογουμένως τη φύσει ζην, όπερ ταυτό του κατ’ αρετήν ζην (Ζήνων ο Κιτιεύς) Στη συστηματική κι αμίλητη φύση δεν υπάρχει χώρος για ρουσφετολογία, για αδικία αλλά ούτε και για απόδοση δικαιοσύνης όπως τη γνωρίζουμε. Η φύση λειτουργεί ανεξάρτητα, αυτοκυρίαρχα, αυτοπειθαρχημένα κι όποιος δε γνωρίζει τους νόμους της καταλήγει ανέγνωρος και αθέλητος από αυτή, κατά συνέπεια καταδικασμένος στην αφάνεια, στην απομάκρυνση και αργά ή γρήγορα στην εξαφάνιση. Η απόδοση δικαιοσύνης της φύσης είναι το αποτέλεσμα της παραβίασης των κανόνων της. «Ως σκοπός ορίζεται η ζωή σε συμφωνία με τη φύση…» - Ζήνων ο Κιτιεύς.
 8. Σπυρίδων Ζαμπέλιος
  Ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι “η μεγάλη ποίησις απαρτίζει και συγκεφαλιοί την πολιτείαν, αντανακλά το φως όλης της ιστορικής εποχής”. Κατά τη γνώμη του λοιπόν, σωστοί είναι εκείνοι οι οποίοι επεδόθησαν στη δημιουργία έργων που περιείχαν “παν ό,τι μέγα του αιώνος”.
 9. Ιστορικά της Ελαφονήσου
  Η Ελαφόνησος βρίσκεται στην αρχή του ανατολικού τμήματος εισόδου του Λακωνικού Κόλπου, δυτικά του Μαλέα και βόρεια των Κυθήρων. Η έκτασή της είναι 20 τ.χλμ. Απέχει μόλις 350 μέτρα από την απέναντι ακτή (Πούντα) με την οποία ήταν κάποτε ενωμένη, σχηματίζοντας τη Χερσόνησο ‘’Όνου Γνάθο’
 10. Ελαφόνησος
  Το λιμάνι του Αντινόγναθου (υπόστεγου), αποτελεί το πιο σύντομο πέρασμα προς το νησί. Δυτικά του λιμανιού και λίγα μέτρα πιο κάτω από τις στήλες της ΔΕΗ, μπορεί κανείς να θαυμάσει, ακόμη και σήμερα, τους αμαξήλατους δρόμους που ένωναν το σημερινό νησί με τη στεριά, μέχρι το 375 μ.Χ. και σήμερα χάνονται στο πυθμένα της θάλασσας (σε μερικά σημεία είναι ορατοί), για να εμφανισθούν σε αρκετές τοποθεσίες του νησιού.
 11. Κακώς κείμενα: Το τέλος της Ομορφιάς
  Χωρίς αυτά, με λίγα λόγια χωρίς την απτή (και όχι την ακαδημαϊκή) παράδοση, την συλλογική παρακαταθήκη που με την σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να επιβιώσει γιατί χάνεται όχι από τα βιβλία αλλά από το οξυγόνο της γειτονιάς μας, άρα από μέσα μας, η όποια «καλλιτεχνική» παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο παρά ανερμάτιστη, αποπροσανατολισμένη, κακοχυμένη και ευτελής, όπως είναι και ο κατακερματισμένος αισθητικά και ιδεολογικά κόσμος που την περιβάλλει.
 12. Το DNA των Ελλήνων
  Οι μελέτες του DNA των σύγχρονων ανθρώπων είναι μάρτυρες του ιστορικού και προϊστορικού παρελθόντος εξίσου αξιόπιστοι με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις ιστορικές μαρτυρίες, εφόσον το γενετικό υλικό μεταβιβάζεται σχεδόν αυτούσιο από τους πανάρχαιους προγόνους στους σημερινούς απογόνους τους.

Author: Μνήμες

Subscribe
Notify of
0 Comments / Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments