Βέροια

sap40_or146363_p

Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου.

Γνωστή από την κλασική εποχή αναπτύχθηκε στις ελληνιστικές και ρωμαϊκές εποχές. Μαζί με την Έδεσσα και την Πέλλα ήταν πρωτεύουσα της Τρίτης Μακεδονίας.

Ο Απόστολος Παύλος και ο Σίλας κήρυξαν στην πόλη και μετέφεραν το πνεύμα του χριστιανισμού, ενώ ο Λουκιανός το 145 περίπου μ.Χ. την αναφέρει ως «πόλιν της Μακεδονίας μεγάλην και πολυάνθρωπον».

Η σπουδαιότερη και ενδοξότερη εποχή του παρελθόντος της, παρ’ όλα αυτά, είναι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της βασιλείας της τελευταίας δυναστείας των Μακεδόνων, των Αντιγονιδών, η καταγωγή της οποίας ήταν από αυτή την πόλη.

Κατά μία εκδοχή επίσης η πόλη έγινε για την πρώτη φορά έδρα του “Κοινού των Μακεδόνων”, είχε Βουλή, έκοβε δικό της νόμισμα, ενώ γινόντουσαν και αθλητικοί αγώνες, που ονομάζονταν “Ολύμπια” ή και “Αλεξάνδρεια” προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Μνήμες παρουσιάζουν ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό της εποχής του πρώτου μεγάλου πολέμου…  στο οποίο απαθανατίζονται και στρατιώτες της δυνάμεως της ΑΝΤΑΝΤ

Μνήμες – Αρχείο Κ. Νίγδελη

ο σημερινός χάρτης

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Βέροια

loading map - please wait...

Βέροια 40.519362, 22.205216 Η σπουδαιότερη και ενδοξότερη εποχή του παρελθόντος της Βέροιας, είναι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της βασιλείας της τελευταίας δυναστείας των Μακεδόνων, των Αντιγονιδών, η καταγωγή της οποίας ήταν από αυτή την πόλη.

Author: Μνήμες